Sidensvansar på gång

Efter ett alldeles obeskrivligt regnväder som övergick i ett ofattbart snöblask började det blåsa starkt idag. Jag satt och kurade på min favoritplats och funderade över vädret och att vi till och med fått klass 1 varning för höga vattenflöden i Mälaren.

Bombycilla_garrulus_1_(Martin_Mecnarowski)
By Martin Mecnarowski (http://www.photomecan.eu/) – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12694263

Plötsligt fick jag syn på mängder av fåglar som landade i det stora skatträdet. De var något större än småfåglar och omisskännligt sidensvansar. Fort fram med kameran och ut på terrassen för att lyssna till deras karaktäristiska läten.

Under en halvtimme kunde jag studera hur ca en tredjedel störtdök ner på ett rönnbärsträd och snabbt tog ett eller flera bär och återvände till det stora trädet. Efter en stund flög nästa gäng ner och försåg sig med bär. Så fortsatte de att växelvis förse sig med mat. Hoppas bären inte hunnit börja jäsa då sidensvansar kan bli berusade och bete sig märkligt.

En fantastisk upplevelse trots ovädret!

DSC_2956aDSC_2955a


 

25 thoughts on “Sidensvansar på gång

 1. Det är en vacker fågel och vi har mycket rönnbärsträd så de kommer varje år. Har sett dem ett tag men det är så mörkt om dagarna så inga färger syns.
  Igår kväll blåste det ordentligt och regnet vräkte ner. Minton brukar inte backa men 2 meter till trädet kissade länge sen ville han in och ja förstår honom.
  Ha en fin kväll.

  1. Jag såg heller inte de vackra färgerna på sidensvansarna. De var för långt borta och dagsljuset för mörkt. Stackars lilla Minton! Hoppas du har det bra!

 2. Grattis! Sidensvansar är så underbara. Men de är borta lika fort som de kom, när bären är slut i alla fall. Tur du hann se dem! Tänk att de ändå flyger i detta busväder…
  🙂

  1. Det hade slutat regna när jag fick syn på dem. Det blåste dock rejält så de hade svårt att hålla sig kvar på grenarna. Jag kommer att titta efter dem i morgon igen.

 3. Ja, det är gott om sidensvansar lite överallt just nu, vilket kanske beror på god tillgång på föda. Det verkar ju finnas hur mycket rönnbär som helst. Men jag tror inte vi behöver oroa oss så mycket för att de blir på pickalurven, så vida de inte trillar i backen och somnar i sitt berusade tillstånd och blir någon rovas middag. Dessutom har sidensvansen en väldigt stor lever som väger ungefär 10 procent av fågelns vikt och som väldigt snabbt kan bryta ner stora mängder alkohol. 🙂

  1. Ja det är gott om rönnbär i år. Så de bör ha gott om föda. Vad intressant du berättar om deras lever. Det är de nog många som inte vet!

 4. Wow! Grattis till de vackra svansarna! Jag hoppas på att de kommer hit och äter upp de små äpplena i mitt träd snart. För ett par år sedan var det stora flockar här hela dagarna i ett par veckor, men förra året såg jag inte röken av dem här. Så jag hoppas på bättre tur i år!

  1. Ja dom gjorde min dag. Just nu regnar det faktiskt inte. De har öppnat slussarna dels i Södertälje dels Stockholms sluss för att släppa ut överflödigt vatten i Östersjön!

 5. Vilken fantastisk upplevelse mitt i ovädret. Har nog aldrig sett ens en enda sidensvans. Vilken vacker fågel! Kul att du lyckades dokumentera det “oväntade besöket” med så fina bilder.
  Vad som är riktigt konstigt är att Täby inte alls har haft samma väder som Ekerö. Ingen snö alls här, bara rätt blåsigt. Nu är det nollgradigt. Märkligt med tanke på att det är knappt fyra mil mellan orterna.

 6. Ja det är märkligt med vädret hur olika det kan vara. Det är ju inte första gången vi har märkt att det kan skilja mycket mellan Ekerö och Täby vädermässigt. Hörde på lokalnyheterna att man öppnat slussen i Slussen!!! så att Mälarvatten kan rinna ut i Östersjön. Man var tvungen eftersom vattenståndet är så högt och det är farligt för T-banan på vissa ställen.

 7. Visst blir man glad när man får uppleva en sån flock och får lyssna på deras välljudande silverklockor 🙂 Vi har gott om rönnbär i år, men inte en enda sidensvans har visat sig … inte än, men de kan ju dyka upp när som helst och då gäller det att ha lite tur så man hinner se dem innan de drar vidare.

 8. Underbara fåglar, man blir så glad av deras “sirreli sillerrilleriii srilrillrillri srriiirrr sirrririllirillprriii”.
  Visst är det härligt att iaktta dem när de kommit i flockar för att förse sig av traktens frukt och bär!
  Vi har haft dem här ett par gånger under senhösten/vintern men inte är de lätta att fästa på foto utom på avstånd. Jag har en gång räddat en som flög in i ett fönster och då kunde jag fota nära.

  1. Ja det är synd att man inte kommer nära dem så man får se de vackra färgerna. Jag hoppas så att jag ska kunna få syn på dem igen. Men som någon sa de försvinner lika fort som de kommer. Men det var roligt så länge det varade.

   1. Jag har en liten bok som som jag tror att du skulle gilla: Fåglar i förorten – med Finnskogen och södra Indien av Joar Tiberg, Heidruns förlag. Det är JT:s poetiska fågeliakttagelser, väldigt njutbara. Kan vara svår att få tag i, men trägen vinner.

 9. Jag blir lite irriterad när kommentarerna radbryts hipp som happ. Hos mig kan man inte ens använda sig av nytt stycke utan att sätta en punkt emellan.

 10. Oj. Nu blev jag avundsjuk! Så länge sedan jag såg dessa stiliga fåglar. Bara att gratulera till skådespelet du gick uppleva. Kan verkligen behövas något som piggar upp nu när det är som mörkast .

  1. Ja det var riktigt fint att få se sidensvansarna. På söndag vänder det. Då går vi mot ljusare tider. Förhoppningsvis inte bara när det gäller ljuset!

Kommentera