Stockholmsvintrar förr

Vintrarna är inte som förr. Klimatet har helt tydligt blivit varmare. Här några gamla bilder från hur Stockholm såg ut på vintern för länge sedan.

Slussen 1904

slussena
Okänd fotograf 1904 Obj id Spårvägsmuseet fotonr SM 1-2040

Ansträngd kollektivtrafik redan 1953

Sthlm i snöa
Fotograf Burnäs, Tore Skapad 4 februari 1953 Obj-ID Stockholms stadsmuseum Fotonr SvD 21167

Vasaparkens skridskobana 1933
Här man snurrat en och annan piruett!

vasaparkena
Okänd fotograf Objekt-ID Stockholms stadsarkiv SE/SSA/1200/Idrottsförvaltningen/K 1 LB_SSA_1200_01_016

 

Nybrovikens skridskobana 1896

skridskoa
Fotograf Okänd Skapad 25 februari 1896 Obj-ID Stockholms stadsmuseum Fotonr C 1286

Povel Ramels Tittar det snöar:

När farmor åkte skridskor uppå Nybrovikens is,
på Nybrovikens is, så pigg uppå kurtis,
bland andra kavaljerer fanns en nyponröd polis;
polisen som så småningom blev farfar!
Hur gick det se’n?Se här

Matteus folkskola 1903
Mitt gamla plugg på Vanadisvägen i hörnet av Norrtullsgatan – dock inte 1903 men ett halvsekel senare.

matteus folkskolaa
Fotograf Okänd Skapad 1903 Obj-ID Stockholms stadsmuseum
Fotonummer C 1784 ; Fotonr Fa 33665

Mariaberget och Skinnarviksberget från Riddarholmen 1896

Mariaberget o skinnarviksberget fr riddarholmea
Fotograf Okänd Skapad 1896 Obj-ID Stockholms stadsmuseum
Fotonr C 1484

17 thoughts on “Stockholmsvintrar förr

 1. Ja visst är det varmare nu. Jag växte upp i Skåne och minns att vi åkte spark på småvägarna. Skidor och skridskor på naturis.
  Här vräker regnet ner.

  1. Din kommentar fanns kvar på adm. tack och lov. Så förargligt när man råkar ta bort ett. Hädanefter svarar jag direkt på inlägget i stället och inte på statistiksidan så jag inte kommer åt skräppostknappen.
   Jag minns också när man åkte spark. Så roligt det var. Ja helt klart är vintrarna varmare nu.

 2. Vilken nostalgi! Helt underbart att dessa bilder finns kvar och att man har katalogiserat dom.
  Nej, det har onekligen blivit varmare, vilket ju alla klimatforskare konstaterar, men inget land tar utvecklingen på allvar. Det visade ju COP 25 i Madrid. Snart är det bara Greta kvar…

  Matteus folkskolan är sig lik och även till viss mån Vasaparken.

  1. Det är verkligen absurt att man inte åstadkom mer på Madridmötet. Förstår att du är välbekant med trakterna kring Odenplan. Tur att det finns människor som insett värdet av fotona och förstått att bevara dem.

 3. Så fina bilder från förr. Och visst var det helt andra vintrar förr. Jag kommer ihåg när vi flyttade till Blekinge 1967. Då trodde vi att vi skulle slippa de snöiga vintrarna i Porjus, men det var nästan lika mycket snö här då. Numera är det nästan aldrig snö någon längre period här och när det är snö så är det mest blask. Bara några få undantag där det varit riktigt långa och snöiga vintrar under 2000 talet. Men jag kan nog inte påstå att jag saknar snön direkt!

  1. Jag saknar inte heller vintrarna med mycket snö och kyla. Men att det har skett en förändring är det inte tu tal om. Visst kan det lite snö, som du säger, men aldrig någon längre period.

 4. Härlga bilder på vintrarna förr. Är från Skåne och minns att vi åkte skridskor på natur is och även skidor. På 70 talet var det is på dammen i pildamms parken.
  Kram

 5. Ja, nog är det en väldig skillnad mot hur det var då … kul att få se de gamla bilderna! Att digitalisera och samla gamla bilder i en databas var mitt sista jobb innan jag blev pensionär … ett himla kul jobb!
  Ha en bra start på denna nya vecka!

  1. Jag förstår att måste ha varit ett jätteroligt jobb att digitalisera bilder till en databas. Hoppas du också får en bra start på veckan!

 6. Vilka härliga gamla bilder! Tack!
  Och nyttigt att bli påmind om att kollektivtrafikens gissel vid snöfall inte är en ny företeelse kopplat till moderna italienska pendeltåg…. 🙂

 7. Så roligt med gamla Stockholmsbilder! Vädret är verkligen inte som förr, novembergråheten verkar ha förlängts långt in i vintersäsongen. Tittar på bilderna och tänker att det såg så elegant ut när flickor/damer skrinnade i sina vida kappor, men hu så kallt det måste ha varit.

  1. De måste ha frusit, men eleganta var de. Javisst är det kul med sådana här gamla bilder. Tur att det finns arkiv som bevarar och vårdar dem.

Kommentera