Inte utan min bokhandel

Läsplattor och ljudböcker är fantastiska och praktiska medel för personer som behöver och/eller föredrar dem. Själv har jag lite svårt för bägge. Jag vill ha en riktig bok i mina händer. Det är något sensuellt över det. Förr kunde man till exempel med handen känna på textsidorna om boken var tryckt i boktryck. En numera nedlagd tryckteknik.

När jag söker en bok vill jag kunna ta i den, se stilgraden, känna på papperskvalitén och väga den i handen. Av den anledningen och flera andra är bokhandeln något jag har svårt att vara utan. Jag kan inte vänja mig vid att köpa böcker på nätet.

Jag njuter av att gå in i en bokhandel och inandas den speciella doften. Känna atmosfären och gemenskapen bland människor som lätt uppstår i sökandet efter en bok.

Hit söker sig människor för att hitta något att läsa. Kanske en pocket som är lätt att bära med sig och bekvämt att läsa i sängen. Andra vill ha en nyutkommen bok. Inbunden med vackert omslag. Att få en bok i present brukar alltid vara uppskattat. Några söker faktaböcker i ett visst ämne. En del går i en bokhandel och bläddrar här och där utan att köpa något.

Lästips: klassiska böcker om bokhandlare

Helene Hanffs roman 84 Charing Cross Road, på svenska även utgiven med titeln Brev till en bokhandel. Den består av brevväxlingen mellan Helene Hanff och en antikvariatsbokhandlare i London. Boken publicerades första gången 1970, i Sverige 1980.

1949 skriver Helene Hanff sin första beställning till antikvariatet i London. Det är början till en livslång vänskap med dem som arbetar där. Boken är en kärleksförklaring till böcker och bokhandel som också blivit film.

Uppföljaren Hertiginnan av Bloomsbury Street handlar om Hanffs besök i England först då bokhandeln lagts ner och hennes främste kontakt där, Frank Doel, avlidit.

84-charing-cross-road (1)

Sylvia Beachs Shakespeare and Company, 1919. Sylvia Beachs bokhandel för engelskspråkig litteratur i Paris och som blev en samlingspunkt för engelskspråkiga författare.

Silvia Beach var ägare av den berömda bokhandeln och lånebiblioteket Shakespeare and Company på 12 Rue L’Odéon, i Paris latinkvarter.

Beach kanske största insats var att hon vågade ge ut James Joyces kontroversiella roman Ulysses.

Hon var tvungen att stänga sin bokhandel 1941 i och med den tyska ockupationen av Paris under andra världskriget och fängslades av tyskarna i några månader.


24 thoughts on “Inte utan min bokhandel

 1. Håller med. Det är något speciellt med att bläddra och hålla i en riktig bok. Fast jag syndar en hel del genom att låna e-böcker . God 🎄 Jul!

 2. Jag håller med! Inga e-böcker här inte! Papper ska det vara annars kan det kvitta. Däremot har jag inget emot att handla böcker på nätet.
  84 Charing Cross Road har jag inte läst men däremot sett filmen med Anthony Hopkins och Anne Bancroft. Den var jättebra och jag gillade framför allt lugnet i tempot i den filmen.
  Ha en fin helg!

  1. Ja 84, Caring Cross road är en underbar historia både på film och som bok. Jag ser att boken är slutsåld på förlaget. Kastade mitt pocketex vid den senaste bokutrensningen, vilket jag ångrar nu.

 3. Håller helt med dig vad gäller den speciella känslan att hålla i och läsa en pappersbok. E-böcker kommer jag nog aldrig köpa/låna. Ljudböcker är ju perfekt för personer med dålig syn eller dyslektiker, så det är bra att de finns. Men än så länge har jag synen i behåll.

  Köper aldrig svenska böcker på nätet. Men engelska böcker klickar jag hem med jämna mellanrum. Ofta finns det inte i bokhandeln och måste beställas, sedan är de dubbelt så dyra än på Amazon.

  1. Visst är den en speciell känsla med pappersböcker! Förstår att du som läser mest på engelska köper via nätet. Ljudböcker måste vara fantastiskt för de som har vissa handikapp som gör att de har svårt att läsa.

 4. Håller med dig men jag har min skada i halsryggen och därför blir det många ljudböcker. Ändå kan jag inte vara utan en fysisk bok och därför blir det pocket innan jag somnar. Det klarar jag bara i 30 minuter men det gör mig ändå glad.
  Ha en trevlig 4. advent!

  1. Tycker det är jättefint att du i alla fall kan läsa en fysisk bok – om så bara för en kortare stund. Det måste vara underbart att ha tillgång till ljudböcker för dig.
   Hoppas din 4 advent också blir trevlig!

 5. Franska Fikon

  Jag varvar ljudböcker (bra när man promenerar) med riktiga böcker och har gärna ett par på gång samtidigt efter humör och var den ska läsas. Gillar bokhandlarna och bäst är när de tipsar om sina favoriter, då slipper man gå på nitar. Numera köper jag mest pocket eftersom bokhyllorna är fulla. När boken är läst skriver jag i den att upphittaren gärna får ta hem den och så “glömmer” jag den på tåget eller bussen.

  1. Jag har också börjat ha flera – i alla två – böcker på gång samtidigt. Det fungerar bra.
   Jag kan inte promenera och lyssna på en bok samtidigt. Måste ha koll och kunna höra omgivningen.
   Bokhandlare som kan tips på böcker är en enorm fördel. Brukar också “glömma” lästa pockets på buss och T-bana, men jättebra tips att skriva i dem att man får ta med sig boken. Trots allt finns det många som är så hederliga att de kanske annars inte törs ta med sig boken.

 6. Pappersböcker är det även jag föredrar. Att botanisera i en bokhandel är en ren njutning och jag försöker så ofta det går att gynna den lokala. Men det blir även ett och annat inköp i nätbokhandeln.

 7. Det händer att jag också köper en bok på nätet. Försöker undvika det i möjligaste mån för att – som du säger – gynna den lokala bokhandeln.

 8. Jag håller helt med dig om känslan med en bok som man håller i handen och tittar på. Jag har formligen bott på bibliotek och burit hem tonvis med böcker sen jag var barn. Och nu har jag huset fullt med böcker. Jag tänker inte göra mig av med dem, utan tar i stället hem ännu fler, svärfars gamla böcker får bo hos oss. Då kan jag stryka dem över ryggen, ta ner en, bläddra i den, insupa dess doft och atmosfär och försjunka en stund. Det är något särskilt med böcker, alla våra barnbarn har klättrat på soffryggen i vardagsrummet och botaniserat bland böckerna, fast de ännu inte har löst läsandet gåta. Jag lägger in en länk här på en av dem:
  https://baraenbildavmig.wordpress.com/2017/03/16/liten-laser/

  Ljudböcker är något helt annat, man överlåter sig till någon annans lästakt och ordtolkning, många gånger väldigt njutbart men… Jag sörjer min oförmåga och just när jag hade tänkt försöka öka på läsandet så kom hotet mot mina ögon.

  1. Nej du är inte bortglömd! På något vis har dock din kommentar blivit överhoppad. Ber om ursäkt för det. Tidigare besvarade jag kommentarer på statistiksidan, men tyvärr råkade jag deleata några som skräppost, vilket var mycket pinsamt. Nu besvarar jag kommentarerna direkt på den publicerade sidan. I samband med övergången “glömdes” din kommentar bort.
   Men viss är det något fantastiskt med böcker. Jag är en bokälskare av stora mått. Det var på grund av flyttning vi var tvungna gallra och göra oss av med massor av böcker på grund av platsbrist. Men det är tyvärr många jag saknar. Nu är jag mer restriktiv direkt och undviker att ställa upp sådant i hyllan ( t ex billiga pocketdeckare) som jag vet inte kommer att vara intressant i framtiden.
   Det låter underbart med ditt stora bibliotek. Ni måste ha gott om utrymme. Vilken guldgruva för barnen. Liten läser-bilden är helt bedårande söt. Mina barnböcker har jag faktiskt kvar.
   Så tråkigt med din syn. Man tar alldeles lätt för givet att man kan läsa obehindrat. Sådant kan dock snabbt ändra sig. Ljudböcker måste då vara en stor tillgång. Min erfarenhet är också att lästakten inte var bra.
   Nu har vi ett nytt bloggår framför oss och jag hoppas på många nya fina inspirerande bilder på din blogg.
   Hoppas du får en fin nyårsdag!

   1. Ja, vi har gott om utrymme, bor kvar i det hus som vi flyttade in i med barnen för drygt 30 år sedan. Nu är det praktiskt att ha det så med barnbarnen som kommer regelbundet, då finns det plats för dem. Men mycket att städa och för mycket trädgårdsarbete.

    Mina lässvårigheter började när jag blev sjuk i utmattningsdepression, jag klarade inte av att koncentrera mig på en text. Det tog lång tid innan jag ens testade ljudböcker, men de har gett mig glädjen till litteraturen tillbaka. Nu hade jag bestämt mig för att försöka ta till mig pappersböcker igen, men häromveckan fick jag veta att min syn är hotad. Jag är fortfarande i chock. Vad gör jag om jag inte kan trösta mig med fotograferandet när vardagen är svår med smärtor och annat? Jag såg just ett program om naturen med Lars Lerin bland annat och det han sa: “Man går ut i naturen och övar blicken, tar reda på vad man ser… försöker ta bort rutinseendet, nollställa sig, se med nya ögon… strukturer, former…” Och jag kände så väl igen det, det är vad jag försöker när jag beger mig ut. Men hur länge?

    Klokt av dig att ha hittat ett system för böckerna, vilka du sparar och vilka som kan vandra vidare. Jag har svårt för att slänga överhuvudtaget, får kämpa med det.

    Jag skriver som du till mig: Hoppas på många nya inspirerande seniorvinklade inlägg på din blogg, alltid lika roligt att komma hit och läsa!
    Tack detsamma Eva!

   2. Mitt svar har dröjt lite för jag har försökt ta till mig det du berättade och finna ord för att kunna ge någon tröst. Så outsägligt tragiskt med din syn. Blev bedrövad när jag läste det. Så jobbigt du måste ha det. Hoppas du ändå småningom kan ta till dig ljudböckerna fullt ut. Men fotograferandet blir det värre förstår jag. Du som har sådan fantasi att komponera de mest makalösa bilder och skapa färger till dem. Det gäller att försöka hitta något annat något nytt där du kan få utlopp för din konstnärlighet och kreativa ådra. Du är i mina tankar.

   3. Tack snälla Eva för din medkänsla och för dina fina ord. Det var inte meningen att din blogg skulle bli min sjukjournal, men det poppade upp när jag tänkte på läsandet.

 9. Åh vilket härligt inlägg! Och åh så jag håller med dig! Har så svårt för digitala böcker, vill hålla i en bok, andas in doften av den, lukta på papperet – bara där vet man nästan hur läsupplevelsen kommer bli. Till och med ordet “bokhandel” är en av mina favoriter.
  Härligt Eva! Tack för ett fint inlägg! 🙂

Kommentera