På gång just nu – den 17 december 2022

Julens dofter är på gång nu

Julen är dofternas och smakernas högtid. Dofter väcker gamla julminnen till liv. Utan dofter ingen julstämning.

Under november och december köper vi mer kryddor än under någon annan tid på året. Det är kryddnejlikor, kardemumma, saffran, kanel, kryddpeppar och allt annat vi behöver för lussekatts- och pepparkaksbaket, sillinläggningarna, griljeringen av julskinkan, lutfisken och mycket annat som hör julen till. Inte minst doften av granris.

Läs mer här om dofterna och smakerna som ger rätt stämning.


Julfirande förr

Kulturen i Lund har spelat in några korta filmer där man berättar om olika jultraditioner och hur man firade julen förr på några olika gårdar.

De är mycket sevärda och inspirerande och ger en fin julstämning.


Julgransflygningen

Imponerande och fascinerande att se Flygvapnets förband genomföra den traditionsenliga julgransflygningen på Luciadagen.
Här kan man se delar av den samt följa stridspiloternas förberedelser.


Julpussel på gång

Det har blivit en tradition hos oss att lägga pussel under juldagarna. Efter pandemin tog pusslen snabbt slut, men nu finns det mängder av nya igen.

Vet ni för resten att det första kända pusslet hade motiv av en Europakarta. Det tillverkades år 1766 av engelsk kartritare som fäste en karta på en bricka av trä och sågade ut varje land för sig.


Detta pussel använde man som hjälpmedel när barn skulle lära sig geografi.

By Creator:John Spilsbury – This file has been provided by the British Library from its digital collections.Catalogue entry., CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31453143

Spilsbury jigsaw “Europe divided into its kingdoms, etc.” Believed to be the first purpose made jigsaw puzzle. Map pasted onto board and dissected along country boundaries to make an educational jigsaw puzzle. In 50 pieces, of which 5 (for Scotland, the Channel, the Netherlands, and Corsica & Sardinia) are missing, and that for the Gulf of Finland is damaged.


Ett annat gammalt handskuret pussel med öronform som gjorde att man kunde låsa ihop bitarna.

By Charles Hamm – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19017020 bild på gammalt pussel


Spela schack ett annat tidsfördriv i jul

Schack är en annan mer avancerad sysselsättning som många är roade av och som har existerat betydligt längre än pussel.

Detta magnifika schackspel med de makalöst vackra pjäserna från 1100-talet har man funnit på ön Lewis i Yttre Hebriderna i Skottland. De är troligen tillverkade i Norge och är av valrosselfenben.

I Europa finns schack dokumenterat från slutet av 900-talet. Schack blev populärt bland de europeiska hoven under medeltiden som en av de sju färdigheter en riddare förväntades besitta. De övriga var ridning, simning, bågskytte, boxning, falkenering och poesi.


Missing People söker nu även seniorer och pensionärer

Missing People som hjälper anhöriga och polis med att publicera efterlysningar och arrangera sökinsatser efter försvunna personer söker nu seniorer som kan jobba med deras jour står det att läsa om i senaste numret av Senioren.

”Det är ett spännande jobb där du gör en fantastisk samhällsinsats som även gör gott för hjärtat. Det är nånting jag är riktigt stolt över. Jag känner mig behövd och är med och bidrar till att fler försvunna hittas”, säger Anki Backlund, som jobbar där.

Man söker alltså i första hand personer som gått i pension. Seniorer/pensionärer som har tid och som fortfarande känner att de har något att ge i yrkeslivet.


På gång på TV just nu

Axel von Fersen och Marie Antoinette

En dokumentär om den otroliga kärlekshistorien mellan Axel von Fersen och Marie-Antoinette. Man får följa arbetet med att genomlysa, dechiffrera och analysera brevväxlingen mellan de bägge och hur man vetenskapligt efter detta kan bevisa att det faktiskt är en sann historia.

Ernst jular

Säga vad man vill om Ernst, men nog är han enastående på att skapa julstämning. Gamla avsnitt, men ändå aktuella!


Postnords app

Om man som jag har svårt att hålla reda på vilka dagar det är postutdelning kan man på Postnords app under Mer… längst ner till höger se efter postnumret vilka dagar man får post.

Varubrev delar man ut varje vardag.


Högaktuellt med registrering av katter

Läser i DN idag att från och med januari 2023 är det lag på att katter skall id-märkas och registreras för att bland annat minska katthemlöshet.


Det lär uppskattningsvis finnas hela 100 000 hemlösa katter i Sverige. Hur man nu kan få fram den siffran kan man undra!?
Men framför allt vad gör man med alla katter som inte blir registrerade?????


18 thoughts on “På gång just nu – den 17 december 2022

 1. Julgransflygningen försökte jag fota förra december, men det var inte lätt. Ernst jular har jag sett tidigare så i år såg jag Mandelmanns i Italien, det var kul när de lussade för den italienska familjen.

  Skrev på en annan blogg om julens dofter. Lussekatter och pepparkakor äter jag inte numera, älskar smaken och doften men ska inte äta bakverk. Saffransdoften finns för mig i saffranspannkakan som jag gör till jul. Och sen är det kålrotslådan som är ett måste till skinkan, den doftar kålrot och kanel, ingen annan äter den, den får jag smaska i mig och njuta av.

  Vi har flera gamla barnpussel på torpet, handsågade och väldigt fina. Hittade dem på någon antikmässa. Apropå schack, jag funderade på ett uteschack till landet, men det krävs ju en del jobb för det, med plattorna och sen ska ju de stora pjäserna förvaras någonstans på vintern. Verkligen vackra schackpjäser som du visar!

 2. Europakartan på det pusslet är ju förvånansvärt korrekt, bland de sista området på vårt klot som kartlades var ju Tibet. Dessa kartlades ju av Sven Hedin som nog får betraktas som en av de sista upptäcktsresande. När man sedan kunde mäta in området med satellit så insåg man att han hade gjort det med ca 98% exakthet. Därefter gick ju gubben vilse i politiken, men det är ju en annan historia, fö var han den sista i Sverige som adlades.

 3. Julflygningarna har jag tyvärr lyckats missa varje år…
  Min man och jag hade en pusselperiod på 1990-talet, liksom en bygga-modeller-tid efter pusselperioden. Visst var det roligt! Schack har jag spelat när jag var i 20-års åldern. Min pappa lärde mig spela nr jag var fem år. Men som alltid – övning ger färdighet. Har inte spelat på minst 30 år så…
  Har faktiskt PostNords app, men visste inte att det fanns info om vilka dagar posten delas ut. Tusen tack för tipset!

  1. Ja man måste veta exakt när flygningen är där man själv är. Annars är det svårt att få syn på dem. Blir alltid lika imponerad.
   Om du börjar spela schack igen tror jag du kommer ihåg mycket av dina gamla kunskaper. Själv kan jag bara lite.
   Ja nu får vi se hur det går i matchen idag. Läser dina kommentarer över fotbollen med stort intresse.

 4. Vilka underbara schackpjäser. Mitt ex spelade schack och fick våra söner också att gillar det.
  En fin tradition att lägga pussel till Jul. Det gjorde jag mycket förr, på 70talet. Senare finns alltid katter i familjen och då är det ingen idé 😄
  Ha en trevlig ny vecka!

 5. Tack för ett trevligt inlägg som gav mycket julstämning och aha-upplevelser! 🙂 Julgransflygningen missar jag varje år, jag tittar nog åt fel håll…
  Haha, jag läste in en helt annan innebörd i att Missing people nu söker pensionärer. Jag tolkade det som att det nu är ok att även eftersöka efter saknade pensionärer – ungefär som om det vore en åldersgräns på dem som kommit bort: “nä, försvunna pensionärer letar vi inte efter, de är för gamla”…. usch så hemskt det vore. 😫😂

 6. Som vanligt mycket roligt från dig Eva. Ett inlägg att komma tillbaka till för du har en hel del intressanta länkar från Kulturen i Lund.
  Annars är dofter mycket jul för mig. Saffran och doften av gran förstås men också kryddnejlikor nedstuckna i apelsiner, pomander. En tradition. När julskinkan står i ugnen så blir det också en speciell doft. Kanske inte den angenämaste men väldigt förknippad med dan före julafton hos oss.
  Fortsatt fin vecka till dig!

  1. Tack för din kommentar, Anita. Visst är det många underbara dofter som bara hör julen till. Nu återstår bara ett par dagar innan vi får känna på dem igen.

 7. Som alltid en härlig mix! Kollade länkarna till Kulturen i Lund – intressant och sevärt.
  Fantastiska schackpjäser och intressant läsning om pussel.
  Har haft samma funderingar som du angående detta med katter, för vad kommer att hända med alla katter som inte är registrerade. Har svårt att tänka mig att alla lantbrukare runt om i landet har lust att betala för att alla “ladugårdskatter” blir märkta och registrerade, men vad vet väl jag …
  Önskar dig en fin och trevlig jul!

  1. Tack så mycket, Anki.
   Det där med kattregistreringen skall bli intressant att följa.
   Tillönskar även dig en fin och trevlig jul!

 8. Intressant med jultraditioner.
  Jag hörde talas om julgransflygningen, men glömde att titta ut när det var dags.
  Schack är tyvärr inget för mig, men gillar de vackra pjäserna.
  Ang Missing People, bra att några uppskattar pensionärer och ser vilken tillgång vi kan vara.
  Marie-Antoinette och Axel von Fersen, intressant. Den vill jag se.
  GOD JUL!

  1. Tack Lena! Jag tror faktiskt att pensionärer kan vara till mycket nytta på olika sätt i samhället. Tyvärr verkar man inte så intresserad av att ta tillvara på denna resurs!
   Önskar dig också en riktigt God Jul!

Kommentera