På gång just nu – den 15 januari 2023

Handlar om nyinköpta pockets, garderobsöversyn, frökataloger, mat i T-banan, snurrbricka i kylskåpet och kokosolja.

Nyinköpta pockets

Just nu finns det inte mycket nytt på pockethyllorna, men det kommer mer snart. Här är ett litet urval jag gjorde i veckan.
Klicka på omslagen för mer info.


Garderobsöversyn


När vädret inte lockar till utomhusaktivitet kan det vara idé att ägna sig år klädvård genom att rensa, röja och organisera. Bra både för miljö och ekonomi. Medan man tvättar, stryker, syr eller lagar kan man lyssna på en bok eller podd.

När vädret kommer med sol och värme är det bara att plocka fram de färdigfixade plaggen och ha eventuellt nya kombinationer ur garderoben.

Man kan göra fina fynd på reorna i år då många klädbutiker dessvärre tvingas stänga på grund av prisstegringarna.

En annan billig variant är att skaffa en ny sjal att förnya ett gammalt plagg med.


Hitta i kylen

Den här snurrbrickan visade sig vara väldigt användbar i kylskåpet. Man kommer enkelt och smidigt åt alla burkar som brukar gömma sig längst in i och som man ibland inte ens vet att de finns.


2023 års fröer är här!

Luktärter från Zetas

Blandat från Plantagen

Pelargoner från Wexthuset


Mat i T-banan


I Japan har de länge funnits varuautomater med färdiglagade måltider.


Nu finns det även sådana automater i Stockholms tunnelbana (T-centralen, Odenplan och Rådmansgatan)- Färdiglagade och växtbaserade måltider lagade av en stjärnkock tidigare anställd på Noma. Se mer här.


Kokosolja


Renée Voltaire tipsar i SvD om hur bra det är med kokosolja. Finns på apotea.se

 • Man kan smörja in gjutjärnspannan med oljan.
 • Man kan använda den som rengöringsmedel i ansiktet att ta bort smink med.
 • Den är bra mot torra händer.
 • Man kan göra en kroppsskrubb med kokosolja och kokossocker i stället för att använda dyra krämer.

6 år med bloggen


24 thoughts on “På gång just nu – den 15 januari 2023

 1. Det var många bra tips. Brickan skall jag köpa för då slipper man leta längst in. Nattväkten ligger i min läshög. Nu längtar jag efter våren när jag ser alla vackra pelargoner.
  Ha en fin vecka önskar Minton och jag.

  1. Brickan kan jag verkligen rekommendera. Vad kul att du också tänker läsa Nattväkten.
   Ja nu längtar vi efter våren. Det har varit väldigt mörkt, trist och regnigt i vinter tycker jag.
   Hoppas du och Minton får en fin vecka också! Kram Eva

 2. Den där snurrbrickan var spännande, även i Sverige har ju utbudet av Take-away ökat dramatiskt. Tur att det utbudet inte fanns när jag flyttade hemifrån, då skulle jag blivit både latare och fetare.

  1. Snurrbrickan är toppen! Jag tror det kommer att gå bra för take away-automaterna! Särskilt som en stjärnkock från Noma står för tillagningen.

 3. Majvor

  Kokosoljan mycket användbar! Billigare och betydligt drygare än vanliga hudkrämer. Fast ibland vill man ju lyxa till med något som är parfymerat 😉
  Snurrbricka fungerar säkert bra, men tar plats – åtminstone i mitt kylskåp. Jag samlar burkar med sött innehåll i en egen större förvaringslåda, såser i en annan och diverse i en tredje. Har tänkt märka lådorna men inte kommit dit ännu…..
  Äntligen har jag kommit igång igen med att beta av högen med böcker jag lånat av ena dottern. Den högen lär fyllas på under bokrean.
  Från böcker till film. Förstår inte varför det måste göras en amerikansk version av ”Ove”.
  //Majvor

  1. Bra idé med burksorteringen! Men snurrbrickan är också bra och den i sig tar inte mer plats än burkarna man ställer på den.
   Kokosolja har jag aldrig använt men ska absolut pröva den. Förstår att den inte luktar så himla gott.
   Snart kan man fylla på bokhögarna när bokrean börjar.
   Nä jag fattar inte heller varför man gör en amerikansk version av Ove. Helt obegripligt!
   Ha det gott!

   1. Majvor

    Finns doftfri kokosolja. Annars hade jag aldrig satsat på att använda den i matlagning eller på huden. Gillar vare sig doften eller smaken av kokos.
    //Majvor

 4. Jag ligger lite efter med läsandet men det blir nog bättre snart.
  Brickan tycker jag också mycket om. En riktigt bra idé.
  Och kokosolja finns här alltid. Även till matlagning.
  Underbart med fröar. Då kan våren inte vara så långt borta längre 🙂

  1. Intressant att du använder kokosoljan till matlagning. Ja nu längtar man efter fröerna. Det där med läsandet går lite upp och ner tycker jag.

 5. Grattis till 6-årsdagen av din fina blogg!
  Den där snurrbrickan är ju genialisk! Den ska jag nog införskaffa. Väl behövligt kan jag säga, och inte bara i kylskåpet utan i skafferiet också.
  Kokosolja har jag aldrig använt. u lärde jag mig nåt nytt hos dig igen:-)
  Mat i t-banan – nja! Eller rättare sagt jo, absolut, men inte just den maten. Det ska bli skoj att se hur detta “faller ut”, särskilt hur man “följer upp” det som inte säljs.

  1. Tack så mycket! Jag tror nog att take away automaterna kan ha en framtid. Snurrbrickan är hur bra som helst.
   Har heller aldrig använt kokosolja tidigare, men ska pröva nu.

  2. Tror mitt svar försvann. Tack så mycket! Kan inte fatta att jag haft bloggen i 6 år.
   Brickan är helt suverän.
   Har heller aldrig använt kokosolja, men ska pröva nu.
   Jag tror absolut att take away automaterna kommer att gå bra. Särskilt som de lär vara så bra.

 6. Här var det ett intressant inlägg som vanligt från dig Eva! Snurrbrickan i kylen verkar praktisk men skulle nog ta lite för mycket plats hos mig. Fröpåsar är på gång här, köpte några i helgen. Och tänkt att det finns färdiglagade måltider att köpa i tunnelbanan. Det hade jag aldrig hört talas om.
  Och så till slut! Grattis till 6 år med bloggen! Ser fram mot kommande inlägg från dig!

 7. Allltid bra med lästips, ska kolla dem! Brickan verkar väldigt praktisk, tål att tänkas på. Jag har fortfarande två pashiminasjalar kvar, de köptes i Indien för länge sen och är supersköna.

  Eva, jag undrar om du inte ser mina kommentarer? Jag har kommenterat många gånger utan svar. Jag är ofta sen, har mycket om och kring mig, men det vore kul om du svarade.

  1. Blir förskräckt när jag läser att jag inte besvarar dina kommentarer. Jag ska naturligtvis gå till botten med detta. Har svårt att förstå det för just dina kommentarer är alltid väldigt intressanta och välskrivna.
   Jag är väldig upptagen just nu, men återkommer när jag kollat upp det.

  2. Nu har jag gått ganska långt tillbaka och kollat kommentarer och svar. Jag har missat några, men jag ser att det saknas svar där jag vet att jag absolut har svarat. Det känns inte meningsfullt att svara på sådant som hunnit bli inaktuellt, men i fortsättningen kommer jag att förvissa mig om att svaren blir publicerade i “skarpt” läge så att säga.
   Ät jätteledsen över detta!

   1. Tack Eva för att du har kollat igenom. Ett tips: att skrolla igenom svaren under ett inlägg ibland, då ser man om det “hänger” en kommentar där utan svar. Men du behöver inte vara ledsen, sånt händer den bästa. Jag är kanske petig men jag tycker att det är viktigt med kommunikationen på bloggarna.

    Men det är väldigt märkligt och tråkigt att svar och kommentarer bara försvinner ibland och även att det krånglar så att man inte kan kommentera inne på vissa bloggar. Och fortfarande får jag ingen avisering i klockan hos mig när du svarar inne hos dig och det är väldigt konstigt, måste vara någon sorts bugg hos Wp. Det förekommer med en annan bloggare också, när hon svarar på sin mobil. Får hoppas att det ger sig.

   2. Det var et bra tips att scrolla igenom alla svaren på inläggen. Det får bli så i fortsättningen.
    Varför du inte blir aviserad när jag svarar kan jag inte påverka, men något galet är det.
    Jag får nog skärpa mig dessutom med att svara snabbare än hittills.
    Det kan bli fel någon gång, men inte flera gånger.

 8. Som vanligt en massa matnyttigt och intressant! De där mätstationerna ska jag kolla närmare, nu när jag jobbar nära Rådmansgatans t-bana. Och snurrbrickan kan vara lösningen även på vårt kylskåpsproblem…. 🙂 Tack!

Kommentera