På gång just nu – den 1 september 2019

Flyttfåglarna och bondepraktikan
Med lite vemod konstaterar jag att flyttfåglarna börjar samlas för avfärd söderöver. En del har redan flugit sin kos och kanske redan är “hemma”. På Artportalen ser jag att 400 tofsvipor samlats vid en närliggande plats.

Med viporna är det så att de är bland de tidigaste flyttfåglarna som anländer om våren februari-mars. De är också bland de första att ge sig iväg. Först ut är fjolårsungarna som försvinner redan i maj. Därefter årets häckande fåglar i juli och sist årets ungfåglar som ger sig iväg i oktober-november. De övervintrar från England till Spanien och Marocko. Allt enligt Naturhistoriska riksmuseet.

Bondepraktikan fastslår att
”Om flyttfåglarna ej draga sin kos före Mikael (29 sept), betyder detta lindrigt väder åtminstone till jul.”

Hösten
Nu börjar det kännas att hösten nalkas. Det känns skönt att ersätta shortsen med jeans. Där jag bor har vädret den senaste tiden varit väldigt omväxlande med brännande sol ena stunden och regn i nästa. Några åskväder har också passerat.
Det brukar avfärdas av vetenskapen att man påverkas av väder. När det gäller åskväder påverkas åtminstone jag. Blir hastigt jättetrött när åska är på väg.

TV
Medicinjournalisten Michael Mosley och hans expertgäng som “avslöjar hälsomyter och upptäcker nya rön, allt kring ämnena kropp och hälsa”. I det senaste programmet jag tittade på får han det till, efter vetenskapliga experiment, att tio minuters rask promenad skall ha större verkan än att gå 10 000 steg om dagen. Man undrar allt!

Färdiglagad fryst mat
Alltid bekvämt att ha lite färdigfryst mat hemma när kylskåpet gapar tomt, orken tryter, lusten saknas eller tiden inte räcker till. Färdigfrysta maträtter brukar dock inte vara några höjdare. Ett alternativ, som åtminstone vi aldrig blir besvikna på, är fryst färdigmat från Picard.

Picard är Frankrikes största kedja inom fryst kvalitetsmat med över 900 butiker runt om i landet. 1974 öppnade den första Picardbutiken i Paris och sedan 2013 finns vi också i Sverige bl a i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Några ICA butiker har en del av deras sortiment. Mathem har börjat med dem. Det är alltså frysta maträtter och desserter av högsta kvalitet.

Sladdbindare och kabelhållare
Visst kan man reta sig på ormbon till sladdar och kablar som ringlar runt hemma. Granit har kommit med en ny variant för att råda bot på detta som jag skall skaffa. Hoppas det funkar!

Bilder från Gamla Stockholm
Stockholms stadsmuseum har ett instagramkonto där man presenterar gamla stockholmsbilder med historia. Mycket sevärt för de som är intresserade av stockholmiana.


18 thoughts on “På gång just nu – den 1 september 2019

 1. Ja nu känns ddt att hösten är på väg. Mång fåglar som flyger förbi i sina v formationer. Din header är så,vacker med lite dimma och solens strålar.
  Ha en fin kväll

 2. Jättefin bukett att börja månaden med.
  Jag undviker processad mat så mycket jag kan. Lagar gärna mat som jag kan frysa in. Står där en gång vid spisen, lagar stora mängder och sedan har jag egentillverkad fryst mat. Grytor, gratänger och soppor är mina favoriter. Det blir alltid 5 till 6 portioner.
  Ha en trevlig september även om det blir märkbart mörkare nu.

  1. Tack! Men visst är egentillverkad fryst mat det allra bästa alternativet. Du verkar vara välorganiserad när det gäller matlagning!

 3. Jag får nog erkänna att jag periodvis köper en del färdigmat fryst. Om man jämför med hur det var förr så är den mycket bättre nu.Findus dagens har många goda sorter. Men de hade behövt komma med lite nytt för man ledsnar på dem till slut. Men inget går upp mot hemlagade grytor och soppor som Kristallina skriver.
  Önskar dig en trevlig ny månad och höst!

  1. Trevligt att höra att du också gillar och har möjlighet handla på Picard. Tygfryskasse låter intressant! Kanske är det Picard själva som tillhandahåller sådana?

 4. Jag längtar inte alls till hösten och vintern. Skulle vara skönt att bara ta på sig shorts och jeans och cykla till jobbet året om.😊 Förr innan jag började fotografera var hösten min värsta årstid, men nu uppskattar jag den.

 5. Åh tack för info om tofsviporna! Det där visste jag inte, att det var så många moment i höstflytten.
  Håller helt med om Picard, de enda vettiga frysta pizzorna hittar man där. Plus allt annat gott också. Missa inte deras chokladsufflékladdkakeefterrätter, typ. Drömgoda!
  UNDERBAR bukett. Tack snälla Eva för den! Avundas er prakt! 🙂

 6. Ja, om Bondepraktiken får rätt där, lär vi alltså få en kall höst. Hoppas den har fel. Det är jättekonstigt att vädret kan skilja så mycket mellan Ekerö och Täby. Vi har haft strålande väder den senaste veckan, ingen åska alls. Visst har det regnat, men inte förrän klockan 17 på eftermiddagen och ibland hela natten. Helt okej alltså.
  Är stamgäst hos Picard. Deras rätter är enastående och näringsrika. Annorlunda grejer också, inklusive grodlår!!! Dessutom prisvärda. Det går tyvärr inte så bra för kedjan, så jag hoppas verkligen att den inte stänger affären här i Täby.

  PS. Du har väl sett att vår favoserie “Shetland” börjar igen på lördag 7 september klockan 21:45. ÄNTLIGEN!!! Undrar bara var del 3 och 4 av “Ett fall för Vera” har tagit vägen… DS.

  1. Märkligt med vädret! Vad kul att du är stamgäst hos Picard. Jättetråkigt att det inte går bra för kedjan.
   Jättestort tack för infon om Shetland. Hade missat det. SVT är jobbiga. Ibland kan de köra trailers om kommande program veckor i förväg så man tröttnar. Men inte om Shetland tydligen.
   Men det har du rätt i om Vera. Vart tog de avsnitten vägen???

 7. Så vacker bild på härlig höstbukett! Vi gör nog som Kristallina, lagar stora satser av någon rätt, men ibland slinker nog en och annan fryst paj ner. Måste kolla det där med Picard.

  1. Gör det. Du kommer inte att bli besviken. De är dock ganska dyra. Klokt att laga stora satser med mat. Det gör vi också när det passar.

Kommentera