Älskade pocketböcker

Flera bokbloggar börjar nu presentera pocketböcker som kommer i höst. Det är alltså inte helt nyutkomna böcker utan sådana som kanske har ett år eller så på nacken. Där finns en hel del jag velat läsa, men inväntat pocketutgåvan.

Jag har alltid älskat inbundna böcker med snygga omslag och tryckta på fint papper. De har sedan prytt sin plats i bokhyllan efter läsning.

Miljötänket har gjort att papperskvalitén sjunkit. Pappret gulnar fort och styrseln i de “inbundna” böckerna är dålig.

Det är svårt att komma åt nya böcker på biblioteket. Om man lyckas komma först på väntelistan är lånetiden, hos oss 7 dagar, alldeles för kort för mig.

flea-market-237460_640
Foto: Pixabay

Återstår att köpa pocketböcker, som jag kommit att tycka väldigt mycket om. De är lätta, mjuka och följsamma. Papperskvalitén är densamma, men i förhållanden till priset är det OK. Mina bästa lässtunder har jag i sängen innan John Blund infinner sig. Pockets är lätta att hålla i, att vika dubbelt och de tål att handskas lite vårdslöst med och är mycket mer behändiga än en inbunden och tyngre bok.

De är lätta att ha med sig på resor, i väntrum mm. De är smidigt att köpa dem på webben. De går ner eller in i de flesta brevlådor/inkast så man behöver inte uppsöka en av Postnords (hos oss väldigt avlägset belägna) utlämningsställen.

Man måste inte spara på pocketböcker. Man kan till exempel råka glömma en på buss eller tunnelbana (jag brukar skriva “varsågod” i dem så ingen tror man glömt den och inte törs ta den). Visst går det alldeles utmärkt att ha pockets bokhyllan.

Här några pockets som finns på marknaden nu och som jag gärna rekommenderar.

9789177950981 (1)aaHon som inte vet av Karen Cleveland
Vad gör du när allt du tar för givet kanske är en lögn? CIA-analytikern Vivian Millers uppdrag är att avslöja ryska spionceller i USA. Hon kommer över en hemlig mapp som innehåller bilder på infiltratörer som lever i landet under täckmantel.  Hon slits mellanplikttrogenhet och förräderi, kärlek och misstänksamhet. Vem kan hon lita på? Hon som inte vet är en unik blandning av domestic noir och spionthriller. Den har uppmärksammats stort internationellt och har redan sålts till fler än tjugo länder.

 

9789137152455000En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson
De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.

Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.

 

9789177950981 (1)aJag for ner till bror av Karin Smirnoff
I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel. Jag for ner till bror är en svart, rå, våldsam och from berättelse. Det är kärleksfullt, passionerat, varmt och tryggt. Svårast av allt är förlåtelsen.


32 thoughts on “Älskade pocketböcker

 1. Blir så sugen på att läsa nu. Det har inte blivit så mycket av den varan på sista tiden tyvärr. Jag som slukade böcker på löpande band när jag var yngre1

  1. Jag tar mig sällan tid på dagarna (som pensionär) att sätta mig och läsa. Däremot när jag går och lägger mig gillar jag att läsa en stund för att koppla av innan jag skall sova.

 2. franskafikon

  En helt vanlig familj har jag haft som ljudbok. En av de bättre detta året tycker jag. Den är läskig för att den är så verklighetsförankrad. Vanliga ordentliga svenskar i medelåldern som tvingas ta ställning till något ohyggligt – den ger upphov till många egna frågor.

  1. Ljudbok är givetvis ett nog så bra alternativ till pocketböcker. Håller med om att En vanlig familj är en bland de bättre böckerna som getts ut i år.

  1. Det har du rätt i. Man kan förstås också skänka gamla pockets till loppismarknader. Om man inte vill sälja dem själv förstås!

  2. Jag älskar pocket böcker, det är den enda formaten jag läser och köper.
   Gå in på min blogg där jag skriver om mina pocket böcker jag har läst ut, pocket som ofta har flera år på nacken.

 3. Jag gick helt över till pocket när jag fick mitt diskbråck i halsryggen. De inbundna böckerna var helt enkelt för tunga. Pocketböcker får inte ha mera än 400 sidor. Det är den vikten jag klarar av. Läser en fysisk bok i sängen, innan jag somnar.
  Resten lyssnar jag på. Tacksam att ljudböcker finns.
  Har redan lyssnat på Jag for ner till bror och på uppföljaren Vi for upp med mor.

  1. Förstår att ljudböcker är bäst för dig med ditt handikapp. Bra att du kan läsa en pocket i sängen i alla fall. Ser fram emot att läsa Vi for upp med mor. Tror inte den finns som pocket ännu. Jag har inte nappat på ljudböcker ännu!!!

 4. Håller helt med dig om pocketböcker! Läser visserligen aldrig i sängen, inte på tåg och buss heller längre, men gjorde det när jag fortfarande jobbade. Pocketböcker är så enkla att handskas med och man får mindre dåligt samvete för hundöron;-)

  En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson har jag läst (som pocket). Den är hur bra som helst.

 5. Jag har inte läst böcker på många år. Innan läste jag alltid när jag lade mig på kvällen och det var väldigt skönt.😊

  1. Men varför inte börja läsa en stund igen på kvällen!?. Man kopplar av så skönt och skingrar tankarna efter dagens vedermödor.

   1. Du har så rätt, Eva, Man kopplar av och det är vad jag måste försöka. Ska damma av mina olästa böcker…

 6. Jag läser också innan jag ska sova, ibland blir det väldigt kort länsande och ibland längre.
  Älskar böcker!
  Tack för tipsen!
  Ger tillbaka många av böckerna till välgörenhetsaffärer. Lite svårare med de böcker jag har på svenska. Inte speciellt efterfrågade i Wales!!!
  Ha det bra!

 7. Tack för bra tips. Domestic noir och spionthriller låter som en spännande kombo, ska se om jag kan hitta Karen Cleveland på biblioteket. Läser alltid på tåget eller bussen/tunnelbanan men har nästan helt slutat att köpa böcker. Kan dock bli någon pocket om jag är helt utan, annars är det biblioteket som gäller. Även jag vill gärna läsa en stund innan jag somnar. 🙂

  1. Ja tänk vad bibliotek är betydelsefulla. Men jag märker att man dragit in på en hel del. Tidigare köpte man fler ex av en åtråvärd bok – numera bara ett ex. Dessutom har ljudböcker snart fått mer utrymme än riktiga böcker! Viss är det mysigt att läsa en stund innan man somnar!

   1. Ja, det är verkligen trist att man börjat stänga ner en del bibliotek, att böcker inte längre ska vara tillgängliga , åtminstone lättåtkomliga, för alla. Däremot stör det mig att biblioteket tycks ha blivit en lekhall för ungar som tjoar runt och för oväsen och även vuxna som pratar högt som om de satt på fiket. Ja, jag vet, nu låter jag som en gnällkärring, men jag vill ha något så när lugn och ro när jag sitter där och läser en tidning.😃

   2. Håller helt med dig. Vi har samma problem här. Rena rama lekstugan är det ibland. Vi har även skolungdomar som tillbringar frukostraster och håltimmar med att stoja och stimma. Även andra aktiviteter som är oerhört störande. Inte alls gnällkärringar. Om inte vi fanns skulle det spåra ur helt… Är rädd för att det kommer att göra det i alla fall….

 8. Vilket härligt inlägg. Nu blev jag inspirerad att skaffa nya pocketar igen. Brukar botanisera hos Stadsmissionen. 🙂 Billiga och bra böcker med stor omsättning.

 9. Jag föredrar också pocket. Visst är det fint med en inbunden bok, men fasen vad de är tunga att hålla i när man ligger i sängen och läser. Jag har läst de två sista du rekommenderar. Mattias Edvardssons är verkligen mycket bra, Karin Smirnoffs var helt klart intressant – och speciell.

 10. Pocketar har många fördelar, men på senare tid, när jag känner att jag kan läsa en pappersbok, så har jag märkt att mina ögon trivs bättre med det större formatet. Senaste deckaren av Nesbø var jag tvungen att be maken köpa, klarade inte av att få med alla detaljer när jag lyssnade på ljudboken, men parallellt gick det jättebra, jag läste vissa partier i boken och lyssnade däremellan. Alla knep är bra. Smirnoffs bok tyckte jag om och har lyssnat även på den andra. Den var inte riktigt lika bra, tycker jag. Edvardssons bok ska jag kolla upp.

  Apropå böcker så har jag just beställt Odysseus resor på Bokbörsen till Sommarflickan. Det är en gammal biblioteksbok så jag får nog lägga den i frysen några dygn, hörde nämligen att folk har fått hem vägglöss med låneböcker.

  1. Så bra att du funnit ett sätt att både läsa och lyssna. Har lyssnat på en ljudbok en gång och hade jättesvårt att hänga med i alla detaljer.
   Då skall man inte rusa iväg och skaffa sig Smirnoffs bok nr 2.
   Lyckliga Sommarflickan som har Odysseus resor att läsa. Har läst den flera gånger och älskar den. Sådan klok farmor som förser sitt barnbarn med den, som jag tycker hör till “allmänbildningen” att ha läst.
   Men huanimej vägglöss i låneböcker. Det var det värsta!

Kommentera