Den ultimata höststädningen

Denna sommar har städningen blivit skamligt eftersatt. Det har inte ens gått att tänka tanken på städning. Nu när temperaturen återgått till det normala och inga fler hot om nya värmeböljor i sikte finns börjar det bli dags att göra något åt eländet.

Jag har roat mig med att göra en plan över hur den bör gå till. Sedan får vi väl se vad som blir gjort.

Tänker så här att man behöver inte göra allt på en gång utan städningen kan delas upp  i flera etapper. Engagera andra i städningen och dela upp ansvarsområdena så blir det enklare och roligare.

Delar med mig av min plan och tips – kanske kan något vara till nytta också för andra.

FÖRBEREDELSER

Jag går lös med följande rengöringsmedel:
Ajax
Såpa
Diskmedel
Ättika – 24%-ig. (Ett bra alternativ till kemikalier, eftersom den går lätt att bryta ner i naturen.)
Bikarbonat
(Ej bakpulver utan natriumbikarbonat som finns att köpa i storpack bl a på apotek. Också miljövänligt och billigt. Kan vara lite irriterande för huden och man bör inte andas in den direkt. Natriumbikarbonat ihop med vinäger fungerar utmärkt som propplösare i avlopp samt mot mögel, kalk och hård smuts i kök och badrum.)
Tandkräm (fungerar som slipmedel)
Fytande galltvål (bra till mycket bl a kromdetaljer och ger en fantastisk lyster och glans. Utmärkt till fläckar på kläder. Bra till oljiga saker och till rengöring av ugn, spis, grill gräsklippare, båtmotor, bil, cykel mm)
Klorin (till tvättmaskin)

Städredskap:
blomsprayflaska (till ättikan)
fransk dammvippa (till taklampor och svåråtkomliga skrymslen, bakom element och tavlor)
gamla tandborstar (för att komma åt skrymslen och små vrår)
flaskborstar (till avlopp och brunnar)
tandkräm (till puts mm)
tops (till tangentborden)
disksvampar
trasor (gärna gamla frottéhanddukar)
microfiberduk (till att damma med)
microfiberduk (till fönster, speglar, bildskärmar på PC och mobiler)
ångmaskin/steamer (fräschar upp draperier, gardiner och andra textilier)
skaft med mjuk svamp (till väggar)
mopp eller dylikt redskap (att våttorka golven med)
dammsugarpåsar

FÖR EXTRA TREVNAD OCH KOMFORT

Sovrum
köpa lite nya sängkläder
(bäddmadrass bör bytas efter 7-8 år, investera i ett silketäcke – svalkar i värme och värmer i kyla, tvätta eller köp nya huvudkuddar)

Badrum
skaffa lite ny frotté, matta, duschdraperi och toaborste, byt tandborstar

Kök
skaffa lite nytt och fräscht till köket, kanske ny kaffebryggare, brödrost, stekpanna eller porslin, köksredskap, nya knivar mm

Hall
Ny dörrmatta

Garderober
tvätta (lämna ev ytterplagg på kemtvätt) vädra, laga, prova, och kasta sådant som inte använts på länge

TILL VERKET

Alla rum

 • rengör fläktar (som drar till sig massor damm)
 • rengör taklampor och byt ev glödlampor (fransk dammvippa)
 • torka av väggar (med en mjuk svamp på skaft)
 • dammsug och slå böcker
  (fäll upp boken i mitten och smäll igen så att dammet yr)
 • vädra, tvätta, dammsug eller piska mattor (Strö bikarbonat över mattan, låt ligga i 20 minuter och dammsug sedan upp det – helst med mattmunstycket.)
 • ångtvätta gardiner, draperier och tjocka överkast (med en ångmaskin/steamer – även utmärkt till att släta till svåra pressveck på kläder)

tvätta fönster vid rätt tillfälle (dvs ej för soligt eller varmt, ej för blåsigt och definitivt inte för kallt), använder ytterst lite diskmedel, torkar av med vatten, skrapar och/eller putsar med fönstermicroduk

Sovrum

 • Tvätta och/eller vädra sängkläder (”kemtvätta” madrasser genom att strö bikarbonat över madrassen, låt ligga i 20 minuter och dammsug.) Bikarbonat binder fukt och tar bort dålig lukt.
 • Plädar och filtar (luftkonditionera i torktumlaren om man inte har möjlighet att vädra och skaka dem ute.)

Badrum

 • Avlopp rengörs (häll cirka 2 dl bikarbonat i avloppet och låt ligga i 30 minuter. Koka upp 4 dl ättika och häll långsamt i. Det ska fräsa lite och kombinationen skall lösa upp skräp som ligger kvar, samt ta bort dålig lukt.)
 • Badrumsskåprensa
 • Badkar, handfat, toalett och kakelfogar (Fyll en sprayflaska med vatten, diskmedel och en skvätt ättika och spraya – ättikan tar bort kalkavlagringar och diskmedlet löser smuts Låt verka en stund. Skölj rent och torka av.)
 • Duschkabinen (Spraya 24 % ättika på glaset, gnid tills det har försvunnit. Vinäger fungerar också.)
 • Duschmunstycket (Lägg i 1 liter vatten och 2 deciliter ättika 24% i några timmar. Borsta rent.)
 • Tvättmaskin (kör ett program på 60 grader med klorin i stället för tvättmedel. Kör därefter ett sköljprogram. Gör rent alla fack noggrant – särskilt de för sköljmedel.)
 • Toaletten (spraya ättika på kvällen och låt stå över natten. Fungerar mot solkig krök. Citronsyra går också bra – detta brukar fungera även mot de tuffaste av fläckar och beläggningar.)

wc-265278_1920

 • Toasits i plast som blivit solkigt. (Prova med flytande koncentrerad galltvål och citron. Skura rent och skölj efter med vatten. Du kan även prova med ättika. Låt stå över natten, borsta sedan rent.)
 • Krom blir skinande blankt av galltvål eller tandkräm. Tandkräm tar även bort smuts mellan kakelplattor.

Kök

 • drain-2454608_1920
  Avlopp rensas (Ställ en hink under vattenlåset, skruvar isär vattenlåset – och rengör sedan vattenlåset ev med diskmedel. En tandborste är bra för att komma åt ordentligt i rören och lite ättika tar bort den unkna lukten. Om det krävs mer häll cirka 2 dl bikarbonat i diskhon eller i avloppet och låt ligga i 30 minuter. Koka upp 4 dl ättika och häll långsamt i. Det ska fräsa lite och kombinationen ska lösa upp skräp som ligger kvar, samt ta bort dålig lukt.)
 • Kyl o frys rensas och rengörs (använd bikarbonat på en fuktig trasa. Skölj med rent vatten. Kylskåpets plastdetaljer blir som nya och dålig lukt från gamla matrester försvinner.)
  Ha en liten skål med bikarbonat i kylen så försvinner dålig lukt.
 • Ugn (rengör ugnen med bikarbonat. Blanda en smet av bikarbonat och hett vatten. Skura bort fläckar med smeten och torka rent.)
  Själv har jag investerat i en pyrolysugn med rengöringsprogram som körs i 3 tim och förvandlar fett och matrester till fin aska som man torkar bort med en fuktig trasa när ugnen svalnat. Det blir dock väldigt varmt inne, eftersom ugnsvärmen skall vara mycket hög.
 • Micro (- mikra en värmetålig skål med lika delar ättika och vatten i 10 minuter. Torka sedan av ytorna med en fuktig trasa – blir skinande blankt)
 • Diskmaskinen (kör den tom på hög värme med ättika)
 • Spisen (dra ut och rengör bakom – rengöringsmedel anpassas efter smutsgrad)
 • Köksskåpen torkas ur (med såpa blir det jättefräscht)
 • Köksapparater som har gulnat. (Lös ¼ kopp bikarbonat i 4 koppar varmt vatten och tvätta apparaterna med lösningen. Låt självtorka under 10 minuter och torka av ordentligt. Upprepa flera gånger om det behövs.)
 • Plastbehållare, lunchlådor och termosar (blir som nya om man rengör med bikarbonat. Dålig lukt och den klibbiga ytan som ofta uppstår på väl använda plastbunkar försvinner.)

Man kan naturligtvis överväga att anlita en städfirma:)

Relaterade inlägg om städning
Robotdammsugare nödvändigt behov eller lyxleksak?
Dammsugare bäst i test – ingen garanti
Dålig lukt i tvättmaskin
Fönstertvätt med maskin eller för hand?

———-

29 thoughts on “Den ultimata höststädningen

 1. Wow!!!!! Jag fick sätta mig och pusta bara efter att ha läst allt detta hahaha. Men skulle nog behöva testa en hel del av det du skriver här. På tal om det, det där med städfirman låter inte helt fel….😉

  1. Man behöver som sagt inte göra allt på en gång. Jag gjorde bara liksom ett körschema för jag visste inte i vilken ända jag skulle börja.

 2. Det där var ambitiöst! Själv gick jag loss i vinterträdgården. Dammsugare, såpa och bra grov trasa. Hu, så många döda insekter att suga upp och sen diska fläckiga vaser mm. Funderade på om jag ville plantera om till större krukor … Men det ville jag inte eftersom jag i så fall borde ha börjat med det. Jag sparade lite annat också men alla fönsterbänkar och trälister torkades noga och växterna blev ansade och fint blev det. Jag tar alltid det mesta om om pö men efter den här heta sommaren hopar det sig.
  Lycka till med städa det, Eva, Blir du färdig framåt oktober?

  1. Har också märkt att det blivit mycket insekter i sommar. Tänker inte städa allt på en gång. Nu har jag i alla fall listat vad som behöver göras så får vi se hur långt ambitionen räcker. Idag är det för resten ett underbart sensommarväder med hög klar luft och behagliga 21 gr. Sådana fina dagar måste man ta till vara på. Städningen kan vänta.

   1. Här är det vackert mulet efter en regnig natt. Bra städväder alltså. Jag tog ett nappatag med ovanvåningen. Sorterade också gamla trädgårdstidningar. Skönt!
    Det är klart man ska njuta solsken till annat än att vara inomhus!

 3. Oj, här fanns många bra tips, de sparar jag, har inte orkat dammsuga alltför mycket denna sommar då dammsugaren avger värme, vilket man har haft tillräckligt av. Har kört med mina golvmoppar i stället, men städningen är helt klart eftersatt.

  1. Fönstertvätt är en historia för sig. Jag tycker aldrig det blir riktigt bra. Rent blir det i och för sig, men flammigt hur man än beter sig. Hoppas mannen tar på sig några egna ansvarsområden:)

 4. Frysen fixade jag igår, kylen idag. Till tvättmaskinen tar jag också bikarbonat istället för Klorin. När jag tvättar vittvätt tillsätter jag lite bikarbonat till tvättmedlet. Blir skinande vitt.
  Lycka till med städningen!

  1. Tack för tipset. Bikarbonat i vittvätten måste jag också försöka med. Helt rätt – man ska inte ta allt på en gång utan lite i taget. Nu har jag i alla fall en lista på vad som BORDE göras. Ha en bra vecka.

 5. OM!, OMG, OMG! Säger bara att jag blev totalt matt när jag såg din lista. Ja, jag fick en massa tips också såklart, för städning har då aldrig prioriterats här hemma. Å efter den här sommaren är den ännu mera eftersatt än vanligt.

  Har helt klart funderat på att anlita ett städföretag för framtida rengöring. Det blir liksom för mycket av sånt som både min man och jag avskyr. Men jag lovar att avfrosta frysen – nån gång;-)

  1. Alltså vi hade en städfirma tidigare som kom var fjortonde dag. Men det blev så att de alltid gjorde samma grejer. Rensa avlopp var det inte tal om. Huvudsaken är att man trivs. Jag trivs inte om jag inte har hyggligt rent omkring mig. Ha en skön vecka. nu är ju vädret blivit riktigt behagligt. Man har nästan glömt hur fint det kan vara.

 6. Superbra tips Tack jag sparde din text genom att skicka inlägget till min mail…tummen upp för dig.. och jag håller med dig har varit för varmt för att ens tänka på ordet städning.. ha en sval och skön måndag.. kram Nicki

 7. Anki

  Oj! Tror jag måste vila lite nu när jag läst alla dina tips! jättebra tips, men skapade otroligt dåligt samvete – jag har inte ens börjat tänka på städning än 🙂

  1. Så härligt som vädret blivit nu – åtminstone här hos oss -tycker jag också man kan glömma städningen. Var inte meningen ge någon dåligt samvete…:)

 8. Bikarbonat verkar vara något man ska ha hemma. Tack för det tipset, Eva. Trots nybyggt hus har vi problem med stopp i avloppen/handfaten och vill inte gojsa runt med farliga kemikalier.
  I övrigt inser jag att min generation uppenbarligen har missat typ hälften av allt som borde städas i ett hem när jag läser listan….. 🙂

  1. Tror du har rätt där Gunilla. Det kanske är en generationsfråga. Det handlar dock också om att man vill vårda det som är ens eget så att det håller längre. Nu ska inte hela tillvaron gå ut på att ha det städat omkring sig. Förstår jag gett somliga bloggläsare dåligt samvete och det var verkligen inte meningen.

 9. Kan du komma hem till mig och städa? Skämt åsido- bra tips, och en ren fröjd att läsa att du kör mest ekologiskt. Passa dig för väggen om du går “all-in”!

  1. Nej då ingen fara. I och för sig tycker jag det är roligt att städa om jag kan ta det lugnt. Kul att läsa kommentarerna till det här inlägget. Tror jag berörde en öm punkt…

 10. Ojojoj vilken lista på städning. Det är inte min favorit syssla och nu när har stora problem med mina leder så blir det därefter. Städhjälp har jag inte råd till men Minton klagar inte. Ha en trevlig städvecka. 😀

  1. Det låter inte bra. Är du säker på att du inte kan få kommunal hjälp med städningen. Det är förstås inte gratis, men kanske till en lägre kostnad i alla fall. Å andra sidan kanske du inte vill. Minton vill nog att du gör det som känns bäst för dig. Hoppas du får en riktigt fin vecka.

   1. Jodå men det kostar mer än veteranpolen. Har haft hjälp en gång och hon var jättetrevlig men det kändes inte bra. Jag tar lite då och då. Nu är det svalt så då mår vi gott båda.😁

 11. Oj, vilket gediget jobb du lagt ner på din detaljerade lista. Den kommer jag att spara tills det är dags i höst, även om jag, i likhet med en del andra som kommenterat, började stöna och stånka innan jag ens kommit halvvägs igenom den. Flera av tipsen och råden använder jag mig redan av sedan tidigare, men jag saknade en punkt, den att gå igenom skafferiet/skåp med torrvaror. Allt behöver naturligtvis inte kastas bara för att det passerat BF-datum, men börjar det handla om år kan det kanske vara dags. TACK! 🙂

  1. Tack själv Meggie. Man lägger naturligtvis upp städningen som man själv vill och vad man tycker behövs. Den är mer tänkt som ett kom ihåg på vad som kan behöva göras. Nu skall jag kolla din blogg. Hoppas du får en bra vecka.

 12. Pingback: Storstädning i etapper – badrum – Seniorvinklat

 13. Pingback: På gång - 20 augusti 2023 - Seniorvinklat

Kommentera