På gång – 20 augusti 2023

På gång – 20 augusti 2023 handlar om uppstart för hösten. Skolorna börjar, flyttfåglarna gör sig beredda för avfärd, man behöver tända lampor på kvällarna, planera för höststädning och skaffa lite nytt till hemmet, se över höstgarderoben och ordna med några krukor med höstkollektion. Själv har jag laddat upp med ett nytt handarbete.

Först ut är ett TV-program och en digital utställning.


TV-serie om hästar – Equus

På Kunskapskanalen visar man den kritikerrosade serien i tre delar om hästar. Ett oerhört intressant program om hästar.

Man får följa extraordinära hästraser från jordens hetaste och kallaste platser och vilda hästar som lever tillsammans med sälar. Varför hästar har 360-graders syn får man svar på. En fascinerande 3D-rekonstruktion av hästarnas förfader visar hur hästen såg ut för 45 miljoner år sedan.

Mycket sevärt! Denna dokumentärserie får 7.8 på Imbd-ratingen.


Leonardo da Vinci på gång

En alldeles enorm digital utställning med Leonardo da Vincis verk – Inside a Genius Mind. Den största retrospektiva online-utställningen tillägnad renässansens universalgeni. Ett samarbete mellan 28 institutioner runt om i världen. Utställningen innehåller 3 000 teckningar, inklusive 1 300 sidor av den gamle mästarens berömda “kodexar”.

Mycket intressant utställning både för dokumentation om Leonardo och för den fantastiska tekniken.


Fågelsträck på gång

I augusti är det sångare, svalor och tärnor som flyttar. Finkar, trastar, rovfåglar och änder sticker i september och i oktober är det gässen, tranorna och duvornas tur.

Visst känns det lite vemodigt.


Belysning inom- och utomhus

Denna skaftlampa som vi köpt har vår händige och snälla Andreas (Gr 8 Service Sthlm) monterat och satt upp liksom en ljusslinga på balkongen.


Tid för handarbete

Lycka är att ha ett nytt handarbete att sätta i händerna mörka regniga höstkvällar.


Krukor med höstarrangemang

Våra balkongodlingar har inte blivit riktigt som vi tänkt oss. Satsar nu på att plantera växter som gillar hösten och tål lite kyla. Arrangemanget nedan blir man inspirerad av, eller hur?

Wexthuset kan få mer inspiration och tips på höstkrukor.


Efter att ha följt säsong 1 av programmet Studio 65 ser jag fram emot säsong 2. Intressanta teman och professionella och empatiska programledare.

Säsong 2. Talkshow för seniorer om allt mellan disco och döden. Kända och okända 65-plussare som bjuder på gripande livshistorier, råd, kunskap och inspiration för livet efter 65. Alltid med en positiv grundnot! Programledare är Kattis Ahlström och Anders Palmgren och ständig expert är Ingmar Skoog, överläkare och professor i psykiatri, som har forskat om äldrelivet sedan 1980-talet.


Höstgarderoben

En sjal eller två kan göra underverk för en uppgradering av höstkläderna.


Städning

Om du eventuellt behöver några tips till en storstädning har jag skrivit ett inlägg om Den ultimata höststädningen här. Roligare kan man ju ha förstås 🤨


Nytt till hemmet

De här kuddarna tycker jag ser så mysiga ut. De finns här.


21 thoughts on “På gång – 20 augusti 2023

 1. Pingback: På gång – 20 augusti 2023 - Bloggfeed

 2. Leonardo da Vinci tyckte min man, som också tecknade och målade, väldigt mycket om. Han hade suttit klistrat vid datorn och tittat på det.
  Ett väldigt snyggt nytt handarbete! Här har precis allt garn tagit slut men har inte bestämt mig än vad jag ska göra härnäst.
  Nej, vädret var ingenting för mina blommor på balkongen heller. Inte ens mina solrosor växte som vanligt. Det var för vått och för kallt här.
  Och boken Detaljerna:
  Jag tyckte om språket och gillar egentligen när personer beskrivs ingående men…..
  Det är 4 personer som vi får lära känna in i detalj. För min smak lite för mycket av det goda och eftersom det inte finns någon handling fastnade jag aldrig riktigt för boken.
  Nu har jag i alla fall läst boken som fick Augustpriset 2022.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Jag ska börja läsa Detaljerna nu, men jag har blivit tveksam för layouten och typsnittet är så märkligt. Intressant att höra dina synpunkter.
   Förstår att din man skulle ha fastnat i da Vinci-utställningen online. Man kan lätt bli helt uppslukad av den.
   Det har tydligen inte varit något lyckat balkongodlingsår i år. Det är första året vi odlar på den här balkongen och vi har lärt oss att det blåser mycket som skadar växterna.
   Hoppas du hittar på något att handarbeta med. Det är så rogivande.
   Ha nu en fin fortsättning på denna vecka!

 3. Som gammal hästtjej så följer jag förstås programmet om hästarna. Mycket intressant!
  Leonardo da Vinci … verkligen ett dåtidens geni! Gillas skarpt!
  Hösten är min favorittid … älskar när kvällarna blir mörkare och när skogen svämmar över av svamp 🙂
  Någon höststädning blir det nog inte i år heller.
  Ha en fin vecka!

  1. Jag förstår att du är i ditt esse nu när skogen tydligen är full av svamp.
   Vad kul att du följer programmet om hästarna. da Vinci utställningen kan man verkligen fördjupa sig i.
   Jag älskar också hösten, men än kan vi få några fina sommardagar – hoppas vi i alla fall.
   Hoppas du får en fin svampvecka nu!

 4. Tack för tipset om hästprogrammet, hittade det på UR Play. Ja nu börjar fåglarna flytta, känns lite vemodigt. Jag saknar alltid deras sång som avtar efter midsommar.
  Det har nog inte varit en idealisk sommar för balkongodling. Först torrt och varmt och sedan regn och blåst till och från. Hoppas ni hittar något fint att ha i krukorna till hösten.

  1. Hästprogrammet rekommenderar jag verkligen.
   Jag skäms nästan att säga det, men jag förstår inte hur man får in UR Play eller Kunskapskanalens Play på TV:n. Det är synd för där finns många bra program som man kanske inte har möjlighet att se just när de visas.
   Tack för trösten om balkongodling! Idag har vi varit och handlat höstblommor så nu ska här arrangeras!!!!

 5. Håller med ovanstående skribenter om att Leonardo da Vinci-utställningen är fantastisk, jag skall tipsa mina kurskompisar från Universitetet om den. Och likaså att broderiet som är i bild är jättefint!

  1. Det var jätteroligt att höra att du också gillar da Vinci-utställningen. Man kan hålla på och titta på den i det oändliga. Det ena ger det andra att fastna vid.
   Nyfiken… men vad läser du på Universitetet. Konst kanske?
   Visst är handarbetet läckert!
   Ha nu en skön sensommarvecka!

 6. Det är med vemod man ser det karaktäristiska v-formade fågelsträck som drar ovan huvudet mot varmare breddgrader. Det är å andra sidan med glädje man ser dem komma flygande åt andra hållet när våren äntligen gör entré.

 7. Vilket fantastiskt fint handarbete du har skaffat dig!

  Måste titta på hästprogrammet och kolla da Vinci, tack för tipsen! Vad gäller höstplanteringar får jag lust att få till något nytt, brukar ha sommarkrukorna tills det är dags för ljung. Men murgrönan klarar inte vintern, som det står i tipset.

  Höststädning… just nu haltar allt, klarar knappt den vanliga städningen och trädgården ropar på hjälp. Får nog anlita någon men avskyr det. Men äldsta barnbarnet kommer då och då, jag avlönar henne per timme.
  Tack för trevligt inlägg!

  1. Tack för din trevliga kommentar!
   Så roligt att höra att du gillar mitt handarbete. Färgerna matchar textilierna i mitt rum så jag tror det kan bli bra.
   Du måste försöka anlita någon för städning. Vi har turen att få hjälp av en bekant nu och det är vi så tacksamma för.
   Jag förstår du har annat att tänka på och ordna med än städning. Man måste inte heller städa så mycket.
   Jag satsar på murgrönan i alla fall. Har dock också något minne av att de inte tål för stark kyla, men vi får se.
   Hoppas du har det OK!

 8. Tack för ett trevligt inlägg, Eva!
  Här har vissa änder redan börjat sträcka iväg. Visst är det vemodigt, du har så rätt. Men samtidigt är jag redo för hösten och lämna sommarens krav bakom sig.
  En sån där ljusslinga satte vi upp under taket på altanen – visst är det fint och hemtrevligt! Perfekt i höstmörkret.
  Handarbete och höststädning står jag över…. 😊 men ska kolla om jag kommer åt Kunskapskanalen. Det där lät som en intressant dokumentär. 👍

  1. Jag ser att änderna här också börja samla sig för avfärd. Jo hösten är en fin årstid och jag ser också fram emot den. Med ett handarbete och belysning på balkongen blir det kanon!

 9. Tack Eva för alla bra tips som du ger dom uppskattas verkligen.. hoppas att vår höst blir bättre än vad sommaren varit och ja det känns lite sorgligt att fåglarna ger sig av.. hoppas att du får en fin helg nu kram Nicki 🤗👍♥️

  1. Tack för dina snälla ord! Idag väntas regn, men det är varm och skönt ännu.
   Hoppas du också får en riktigt fin sensommarhelg Kram Eva 🙂

 10. Leonardo da Vinci verkar intressant.
  Kudden ser ut precis som en som min saliga svärmor hade gjort i Wales. Samma färger och samma mönster. Jag har alltid något handarbete på gång, min avkoppling.
  Jag ser faktiskt fram emot hösten och lugnet som inträder.
  Ha det bra!

  1. Tack Lena. Det är nog samma kudde då. Visst är det tryggt och trevligt att ha ett handarbete på gång. Ja hösten är fin och lugn . Det är alltid så mycket som ska hinnas med på sommaren.
   Ha det så bra!

Kommentera