Höstpyntad balkong

Höstpyntad balkong. Odlingen på vår nya balkong blev ingen jättesuccé i sommar. Nu har vi inhandlat nya växter och hoppas att höstkollektionen blir bättre.

Ambitionen är förstås att de ska stå långt in på hösten. Några förhoppningar om att de ska kunna övervintra har jag dock inte. Stark vinterkyla knäcker dem lätt och om de ändå skulle klara kylan blir det till slut den starka vårsolen som knäcker dem.

Bägarranka passar på balkongen i höst

Bägarrankan så tacksam att odla och den blommar ständigt. Den ska tåla några frostgrader.

Hebeväxter trivs på hösten

Hebe är ju vackra gröna plantor som passar trivs i alla lägen. Hebe har så vackra och tåliga blad och ger fin struktur långt in på hösten. De är anspråkslösa växter, men de får inte torka ut.

De gör sig fint till cyklamen, ljung och prydnadskål. Nu är jag inte förtjust i vare sig ljung (skrock: det betyder olycka) eller kål (ser konstgjord ut), men cyklamen är fint och tål några minusgrader och blir då ändå vackrare. Tänker komplettera med några när jag får tag i en lämplig färg.

Alunrot i balkonglåda

Alunrot t.h. i kruka bör vattnas regelbundet. Kan eventuellt klara övervintring.

Oliv

Hur övervintrar man olivträd i kruka som stått ute hela sommaren?

Olivträd kan tillfälligt tåla några minusgrader, men i längden överlever de inte kyla. Det blir en utmaning när man måste ta in den.

Höstplantering i kruka och odlingslåda

Vintergrönska

15 thoughts on “Höstpyntad balkong

 1. Lycka till med höstplanteringen.
  Här blev det ingenting på balkongen. Den kallaste sommaren jag har upplevt. Inte en enda gång har jag behövt vattna plantorna utan bara hällt ut vattnet de står i hela tiden.
  Min balkong har varken sidoväggar eller ett tak. Jag får glädja mig åt mina blommande krukväxter inomhus istället.

  1. Min balkong har tak men inga sidoväggar. Just nu regnar det så kraftigt att alla nya höstväxter står i vatten i alla fall! ☹
   Ingen dum idé kanske att satsa på inomhusväxter😉

 2. Så fint på balkongen. Själv har jag inte gjort nånting inför hösten ännu. Bägarrankan är så vacker, den har jag aldrig haft.
  Oliven blir det kanske lite svårare med om man inte har något svalt vinterutrymme. Kanske kan man täcka över den och sätta den nära väggen? Den tål ju, som du skriver, lite frost. Blir vintern mild så kanske det skulle fungera med att täcka den, kanske med bubbelplast?
  Trevlig helg!

  1. Tack för tipset att låta oliven stå ute men ordentligt skyddad. Det är värt ett försök. Jag förstår att den inte kommer att kunna klara omställningen till rumstemperatur.
   Nu har vi kraftiga skyfall som snart dränker de nya växterna trots att balkongen har tak.
   Det är mycket pyssel med växter!
   Trevlig helg!

 3. Så fint du gör det, du kan det där med växter. Jag gillar prydnadskål, den blir så otroligt vacker med lite frost. Och ljung är det jag har i mina utekrukor, alltid. Men jag hade tänkt köpa alunrot till några plåtkrukor som står tomma och hoppades att den skulle överleva. Sen är bärljungen något för sig, den har så väldigt fina röda bär och håller hela vintern. Här en länk:
  https://baraenbildavmig.wordpress.com/2017/10/25/i-hostkrukan/
  Hebe, det borde jag testa, tack för tipset. Och bägarrankan, så vacker. Tack för inspiration med fina bilder och text. Trevlig helg Eva!

  1. Tack så mycket för din trevliga kommentar! Alunrot finns i många olika färger och är fin att blanda. Bärljung kände jag inte till. Den kanske inte för otur med sig!? Måste kolla din länk. Tack för den!
   Hebe är jättefin. Den kan jag verkligen rekommendera. Den finns också i många olika “skepnader”.
   Önskar dig också en trevlig helg!

   1. Det där med otur, det trodde jag var om man hade ljungen inomhus. Alunroten har jag haft i rabatt och den förde en tynande tillvaro. Men på föräldragraven trivs den utmärkt, så vacker.

   2. Vet inte var den för otur med sig. Min mamma sa alltid att man inte fick plocka ljung, men kanske gällde det att ha den inomhus. Det sitter i ryggmärgen på mig. Ändå tror jag inte mamma var särskilt skrockfull för övrigt.

 4. Så vackert! Bägarrankan var ny för mig, väldigt fin! Just hemkommen från Blomsterlandet kan jag konstatera att du inspirerat dem till arrangemang med buskveronika och alunrot 😉
  I år hoppar jag över höstblommorna, min dahlia och daggsalvian är fortfarande fina. Möjligen att det blir en bollkryss av något slag…. Tack för inspiration Eva!

  1. Tack Gunilla! Tror inte Blomsterlandet behöver inspireras. De kan nog själva😉 Vad lycklig du är som har dahlior och daggsalvia kvar.

   1. Minton

    Tack för ett inspirerande inlägg. Nu måste jag funderade på höstplanterngen. Alunrot har jag i trädgården men ljung skall jag ha och något mer.
    Kramar från oss

   2. I veckan ska ju vädret bli lite sommarlikt igen så då får vi chans att ägna oss åt blommorna igen. Mina höstkrukor på balkongen är vattenfyllda just nu.
    Hoppas du och Minton får en härlig söndag! Kramar till er båda!

Kommentera