Odlingslådor med vintergrönska Del 1.

Inte förvånande har det misslyckats med växterna i trädgårdstäppan i år. Den tidvis kalla våren, sommarens tropikhetta, ohyra t ex steklar har fått växterna att ge upp.

Hittills har vi haft våra odlingar mestadels i krukor. Det har fungerat bra ett par år. Att ha växter i krukor flera år blir dock aldrig detsamma som att ha dem rotade i marken. Särskilt vintertid blir de extra känsliga för frosten.

Nu har vi forslat bort det förtorkade innehållet i krukorna. Återstår endast några tåliga kanadensiska rosor (Louise Bugnet), klematis och sommardahlior (som snart också är utblommade).

Odlingslådor med vintergrön plantering

Ett par odlingslådor med vintergröna/städsegröna växter är vårt nya projekt. Vi tänkte göra det lite bekvämt för oss med växter som klarar sig själva eller åtminstone med en minimal arbetsinsats. Lådorna begränsar planteringen och blir lättarbetade. De är 110 långa fyrkanter och 36 cm höga.

De städsegröna växterna behåller bladen eller barren hela vintern till skillnad mot vintergröna som också behåller bladen/barren hela vintern men fäller dem på våren. Det finns både små buskar och perenner.

En annan anledning är att vi vill kunna njuta av det “gröna” hela året. En välplacerad trädgårdsbelysning skall göra att vi under vinterhalvåret kan ha behållning av planteringen inifrån.

Positivt med detta är också att täta vintergröna buskage ger skydd åt småfåglarna.

Planteringen kan komma att skifta i färg beroende på årstid. På hösten får till exempel en del vintergröna växter bär i blått eller rött och bladen ändrar i en del fall färg. Vissa ljungsorter kan skifta i vackra färger.

Surjord eller ej?

Vi har varit inne på att ha surjordsväxter eftersom jag gärna vill ha några små rododendronbuskar. Alpros t ex. Nu har vi bestämt att det får bli städsegröna eller vintergröna växter i vanlig jord.

Vi får ge oss till tåls ett par månader till för att kunna skaffa sådana växter. Under tiden hinner man lära sig mycket om dem för att vara beredd när de kommer till försäljning igen.

Kärleksörter räddar täppan tills vidare

För att inte bli utan blomsterfägring under resterande sommar och höst har vi skaffat Kärleksört. Den där ganska trista läderartade blomman som finns i många äldre perenna planteringar. Det finns flera olika sorter. Den verkar hur tålig som helst, behöver nästan ingen skötsel, vacker att övervintra och är långlivad.

Här är de sorter vi valde.

33 thoughts on “Odlingslådor med vintergrönska Del 1.

  1. Heja! Vilken bra idé! 🙂 Känner igen mig i att det är svårt att få växter i kruka att överleva. De flämtar här också. Smart koncept med året runt-grönska med mindre skötsel. 👍
    Extra plus för att ni valt kärleksört så länge. De är toppen för pollinerare, särskilt som det är brist på blommande växter så här års. Jag har inte lyckats få mina att överleva, men de hamnade nog i för blöt jord. 🙂

    1. Så bra att kärleksörten är bra för pollinerarna också. Gäller tydligen att se till att de inte har de för fuktigt. Inte lätt nu med dessa skyfall. Tänk att det aldrig kan vara lagom!

  2. Anonym

    Smart! Själv försöker jag med perenner och marktäckare av alla de sorter. Krukor med sommarblomster har jag , men dessa har krävt daglig vattning och verkar ha överlevt. Humlorna som jag saknade tidigt i somras har hittat blommorna och kämpar på. Gräsmattan gul och torr. Ingen idé att jobba på den. Vattningsförbud gör att jag inte behöver skämmas😉 /Majvor

    1. Jobbigt med vattningsförbudet. Trodde ni hade ideliga regnoväder därnere nu. Men det påverkar visst inte grundvattnet. Marktäckare är en bra idé jag tar till mig.

  3. Det har varit svårt för trädgården I år. Nu har det regnat några dagar så förhoppningsvis piggnar växterna till.
    Blir säkert fint med vintergröna växter i krukor.
    Kramar från oss

  4. Låter som en bra idé. Själv är jag inne på liknande tankar, att jag inte ska ha så många krukor med sommarblommor på balkongen, utan i stället satsa lite mer på suckulenter. De tål värme och att torka lite. Allt som jag haft på balkongen i år har blommat över så väldigt snabbt och så har det varit ett evigt vattnande. Larver som äter på pelargonbladen mm. De enda växterna som fortfarande mår bra, är luktärterna. Kärleksörten är jättefin, tycker jag.

    1. Roligt att du fortfarande har glädje av luktärterna. Jag hoppas det kommer att gå bra med kärleksörten. De är beställda på webben så man vet aldrig.

  5. Så tråkigt att era odlingar har gett upp. Lycka till med de nya så småningom. Kärleksört har jag sedan många år i en plåtlåda, där verkar den trivas bra.

    1. Plåtlåda – med hål i då!? De trivs i torka så vi får se hur det bir nu med all väta som dråsar ner från himlen!

  6. Jag har alltid haft massor med kärleksört som blivit stora och kraftiga. I år har rådjuren upptäckt att dom var väldigt delikata och ätit upp i princip allt, blad och knoppar och bara lämnat lite stammar med bladstumpar kvar. Dessutom har torkan gjort sitt. Tappade lusten att vattna dom när rådjuren i princip förstört dom. Dom klarar torka men inte för mycket. Men … dom kommer förhoppningsvis tillbaka nästa år.
    Annars tycker jag om dina idéer om att kunna njuta av växterna året om … och med belysning. Kommer säkert att bli jättevackert.

    1. Tråkigt med dina kärleksörter som rådjuren tog. Så bra att jag fick veta det. Även att de inte vill ha det för torrt.
      Det är som sagt ett projekt med de vintergröna växterna. Det är en sak att sitta och drömma om det. En annan att få till det!!!

  7. Det enda som överlever sommaren på min balkong är numera pelargoner av enklaste slag. Jag trodde suckulenter skulle vara lösningen men de dog, att övervintra något grönt går inte med för liten jordmassa, att ge djup jord hjälper inte om den bottenfryser och det gör den alltid på det nya året. Jag behöver gå en kurs i att vara nöjd med pelargoner. Det här ämnet tar aldrig slut. Tack Eva!

    1. Det är inte lätt att välja växter som tål kyla. Som du säger det är på det nya året de fryser. Trodde också suckulenter tålde frost. Tror dessvärre inte att det hjälper med en pelargonkurs. Det hänger till syvende och sisdt på väderförhållandena.

  8. Vad trist att växterna gett upp! Man känner själv för att ge upp allt vad odlingar heter när varenda sommar är antingen för varm, för kall, för torr eller för blöt. Men jag hoppas att din nya odling går bättre.
    Sköt om dig

  9. Det var verkligen ett givande och fint inlägg Eva..när det gäller allt sådant så saknar man verkligen en trädgård..en balkong är ju betydligt mer begränsad.. ha en fin söndag nu kram Nicki 🤗🌷👍

  10. Visst är det kul att testa sig fram! Odlingslådor låter roligt.
    Och så är alla vårar och somrar, såsom du skriver, så olika, nu var det svårt med mycket i hettan. Vi vår vänta ett år nu på nästa sommar 🙂

  11. Lotten

    Ja, när man har odlingar så lär man sig att det är levande material – ibland den tuffa vägen.
    Det är fint med grönt under vintern också!

  12. Pingback: På gång just nu – den 21 augusti 2021 – Seniorvinklat

  13. Pingback: Odlingslådor med vintergrönska Del 3 – Seniorvinklat

  14. Pingback: Odlingslådor med vintergrönska Del 3 - Seniorvinklat

  15. Pingback: På gång just nu - den 21 augusti 2021 - Seniorvinklat

  16. Pingback: Odlingslådor med vintergrönska del 4 - Seniorvinklat

  17. Pingback: Höstpyntad balkong - Seniorvinklat

Kommentera