På gång just nu – den 11 augusti 2021

Stjärnfall på himlavalvet
Missa inte att kolla på himlavalvet nu på nätterna. Vid klart väder kan man se meteorregnet. Hänförs över hur små vi är och ändå kan ställa till med så mycket skada för vår jord.


By NASA Ames Research Center/S. Molau and P. Jenniskens –

Blomsterfakir
Nu finns ett överflöd av blommor att antingen plocka in från sin trädgård eller köpa billigt. Denna lilla tingest – fakiren – har säkert en del liggandes i ett skåp. Ta fram den eller skaffa en och placera i en lämplig vas. Blombuketten blir så mycket stiligare och stadigare när blomstjälkar sticks ner mellan eller i piggarna. Denna variant finns på Wexthuset. Länk på bilden.

Även torkade växter eller kvistar gör sig mycket bra i en fakir med eller utan vas. Naturligtvis kan man också blanda färska och torkade blommor. Låt fantasin flöda. Det gör gott för själen.

En annan variant där man bara sticker ner blommorna. Bra sätt att ta till vara på blommor med korta stjälkar.

Seniordays
För seniorer 55+. Är nybliven medlem och hittills tycker jag deras erbjudanden är riktigt bra och frestande. Finns något för de flesta. Björn Goops travtips har jag inte testat ännu, men det skall jag göra.

Premier league
På fredag börjar fotbollens Premier league. Äntligen och med fyllda läktare.

Sylt-, saft och inläggningstider
Nu börjar den underbara tiden när det är dags att ta hand om sommarens alla läckerheter och fylla skafferiet.

I år tänkte jag för första gången försöka torka lite bär. Kan vara gott att lägga i müslin, äta som snacks eller använda vid bakning.

Blåbär
Bara att lägga i en låda och ha i frysen.

Om man vill torka dem skall man låta dem stå några dagar innan de torkas i ugn. Ugnstemp 50 grader och i 7 timmar. De skall bli som russin. Låt eftertorka i rumstemperatur.

Jordgubbar
Om man fortfarande får tag i riktigt goda jordgubbar kan man frysa in dem. De måste ha minst minus 17 i frysen. Skiva eller dela dem först.

Man lär kunna torka jordgubbar om de är fasta i köttet. Skiva eller dela dem först. Ugnstemp 50 grader i ca 8 timmar. Förvara i lufttät burk.

Hallon
Hallon lär vara jättegott att frysa in och skall förvaras i en låda.

Om man tänker torka dem skall man öppna bären för större torkyta. Ugnstemp även här 50 grader i ca 8 timmar.

Lingon
Lingon kan frysas in hela och utan socker.

Ett annat sätt att få en lång hållbarhet på lingon är att torka dem. Lägg lingonen på en plåt på 60 graders värme i cirka 5 timmar. När de har en skrynklig russinkaraktär är de klara. Förvara sedan torrt och svalt med lock.

De här med tid i ugn variera säkert beroende på storlek, mängd mm. Man får pröva sig fram. Tror det kan vara bra att låta bären ligga i rumstemperatur och torka ett par dagar först.

Lär dig skåda fjärilar
Många fotobloggar har vackra bilder på fjärilar. En del vet dock inte vad de heter. På den här pod

den kan man lära sig skåda fjärilar.

26 thoughts on “På gång just nu – den 11 augusti 2021

 1. Tack för trevlig information. Bär försöker jag få tag i till vinterns frukost. Lingon har jag i frysen men vill ha lite blåbär också.
  Kramar från oss

 2. Stort tack Eva för tipset om fjärilspodden! Nu har jag lyssnat igenom alla delar och lärt mig en del och fått annat bekräftat. Mycket trevligt. Ska tipsa barnbarnen om den.

  En sån där igelkott har jag liggande i vaslådan men glömmer oftast att ta fram den, bra påminnelse. Vasen med instickslock blev plötsligt populär, kopior av den mycket dyrare vas som jag gav min dotter en gång, men även kopiorna är vackra, fint sätt att lyfta fram växter.

  Hallon och blåbär har jag alltid haft i frysen. I år missade vi hallonen som vi har i stan och de torkade in, hann bara äta lite av dem. Funderade faktiskt på att åka på självplock av jordgubbar men tiden rusar iväg och jag glömde bort det. Undrar om det fortfarande finns jordgubbar att plocka? Blåbär kan jag glömma, plockade till en paj med barnbarnen, men de var små som bara den p.g.a. torkan, och få. Men jag ser fram emot att torka päron. Det blir som godis.

  1. Jättekul att du lyssnade på fjärilspodden.
   Jag vet det finns väldigt vackra igelkottar¨ som du kallar dem. Ordet fakir i inlägget renderade en del besök från Egypten!!!
   Det är lätt att glömma att använda dem, men det blir faktiskt betydligt vackrare buketter om man sätter blommorna i en sådan.
   Har tidigare aldrig torkat eller för den delen fryst bär, men det verkar populärt och som sagt trevligt att ha till frukosten mm. Jordgubbar har det varit dåligt med i år här. De som funnits har inte varit särskilt goda heller. Har också hört att det är dåligt med blåbär. Man får ta det man kommer över.
   Torkade päron vill jag minnas du har skrivit om tidigare Låter jättegott. Är det Anjoupäron du använder till det?

 3. Vad trött jag blir! Råkade trycka på något jag inte skulle och vips var allt det jag kommenterat putz väck.
  Kort: har kommit till en nivå då jag tycker det är för mycket sport på TV. Kan du tänka??!! Hoppas det är övergående.
  Lite svarta vinbär i år pga att jag var alltför nitisk när jag hyfsade till mina buskar. Men har fortfarande kvar lite av fjolårets skörd. Används i smoothies.
  Ha de’ // majvor

  1. Jättejobbigt med kommentarer som försvinner och måste skrivas om. Man tappar liksom sugen då!
   Kan hålla med dig om sporten. OS blev ju tyvärr inte något lyft för den. Själv har jag börjat reta mig så på alla gapiga expertkommentatorer som pratar sönder varenda sportevenemang. Tvingas stänga av ljudet ibland. Men PL ser jag fram emot. Särskilt med publik. Det har varit himla tråkigt utan.
   Du får säkert jättemycket vinbär nästa år i stället. Låter gott att ha dem i smoothies.
   Må så got!

 4. Ska snart plocka Aronia. De har jag alltid i frysen men skulle gärna torka dem också. Ska se hur mycket jag får i år. Är sugen på att testa.
  Tackar också för tipset om fjärilspodden. Jättebra!
  Ha en fortsatt trevlig vecka!

  1. Aronia använder flera ser jag. Måste försöka få tag i några. Ja fjärilspodden är kul att lyssna på om man är intresserad. Just nu har vi många fjärilar här (när regnet inte öser ner förstås) och det är trevligt att lära sig namnen på de vanligaste.
   Ha det så bra!

 5. Stjärnfallet visste jag inte om, så det ska jag kolla. Det är ju en molnfri himmel just idag så…
  Såg faktiskt Malmö slå Glasgow Rangers på bortaplan igår. En riktigt kul match – från lilla Malmös sida alltså.
  Efter EM för herrar och OS för damer känns det nästan lite avslaget med PL, men spännande ändå. Sedan blir det ju rätt så “konstigt” i PSG nu med Mbappé, Neymar och Messi. Tre världsklasspelare. Det blir nog en för mycket tror jag, och det lär bli Mbappé. Å tänk om PSG inte tar hem titeln 2021/2022 heller…

  Många fjärilar i år även på vår balkong där det inte ens finns blommor.

  1. Stjärnfallet kan vara svårt att se om det inte är alldeles mörkt runtikring. Det var alldeles för upplyst i natt för att vi skulle kunna se något.
   Läste om Malmömatchen och den verkade ju bra. Det har varit mycket sport ett tag. Skall fokusera på PL nu. Tror Mbappé också blir en för mycket i PSG. Skall bli intressant att följa och se.
   Fjärilarna kanske tar skydd på er balkong när det regnar som värst. Det har kommit en del rejäla skurar nu.

 6. Lotten

  Det har hänt att vi har legat i var sin solstol mitt i natten, långt från gatlyktorna, och kollat på meteorfall – magiskt. Fast ibland blir det litet svalt och ofta ganska sömnigt!
  Fina tips med torkade bär! Jag har aronia precis som en annan som kommenterade, för första året och vi vet inte hur de smakar. Undrar om jag hinner före koltrasten…
  Pigghållare har jag ingen men väl en mojäng i glas med hål i som man sticker ner blommorna i. Fast jag brukar glömma bort att jag har den….

  Anonyma Lotten

  1. Pigghållare var också ett bra ord. Fakir som jag skrev gjorde att jag fick en del besök från Egypten!!!
   Kollade på himlen inatt, men såg inga meteoriter alls. Det var för ljust tror jag. Kallt och fuktigt var det också.
   Ja Aronia verkar intressant att pröva. Vet inte hur jag skall få tag i några bara.

 7. Bra tips och intressant läsning som alltid hos dig! Fjärilspodden blev jag tipsad om av Naturmorgon på P1 … verkligen lärorikt!
  Jag torkar både svamp, örter och bär i min elektiska svamptork … eller torkade mer förr än nu – numer blir det mest svamp och äpplen.
  Ha det gott Eva!

  1. Tack så mycket Anki. Har först nu börjat upptäcka poddar och hur kul det är att lyssna på en del.
   Förstår att du har en elektrisk svamptork. Äpplen låter intressant att låta torka. Måste jag pröva i ugnen.
   Ha det bra du med!

 8. Tack så mycket för jättebra tips Eva! Fjärilar älskar jag att studera. Ska nog också ta och registrera mig hos Seniordays. Bär har jag inte så många men väl annat, gurka t.ex. Har lagt in gurka för hela det kommande årets behov. Och snart är tomater, chili och paprika på gång som ska bli till soppor, marmelad och annat gott! En härlig tid, skördetiden.

  En fortsatt fin vecka till dig!

  1. Älskar också gurka i olika inläggningar. Så mycket gott du verkar göra med det andra. Den här tiden när sommaren nalkas slutet är alltid lite vemodig. Det gäller att försöka ta vara på så mycket man kan i dessa skördetider och glädja sig åt i höst och vinter.
   Det jag sett av Seniordays hittills verkar intressant och ha bra standard.
   Hoppas du får en fortsatt fin vecka också. Redan torsdag idag!

 9. Oj, visste inte att man kan torka bär själv. Det var ju en bra idé. Få se om jag törs prova. Vi drunknar i björnbär i år, vår sibiriska björnbärsbuske har haft ett bra år, så kanske. Annars blir de frysta i låda som vanligt. 🙂
  Den där vasen med blomhållare i locket var fiffig, den ska jag kolla närmare på!
  Meteoritregnen försökte vi skåda på landet, där inga störande gatljus finns, men tyvärr var det molnigt 😂 och längre fram på natten när det klarnat såg vi inga alls. Men det blir fler chanser.
  Tack för ett trevligt inlägg!

  1. Tack Gunilla. Björnbär är jättegott. Synd att ni inte kunde se meteoritregnen. Ni hade ju alla förutsättningar för det. Ja förutom molnen förstås! Vi ska försöka inatt igen.

 10. Roliga tips som alltid, Eva! Köpte för några år sedan en elektrisk torkolla som åker fram varje höst. Den funkar bra men det blir mest till trattkantareller och nypon. 🙂

 11. Tack för många bra tips! Det där med torkade bär låter intressant. Jag har massor av björnbär i min trädgård. Undrar om det går att torka dem också?
  Önskar dig en fin kväll!

  1. Björnbär är jättegott. Det är tydligen ett björnbärsår i år. Har ingen erfarenhet av att torka dem. Det kan väl vara värt ett försök!?
   Dags att önska trevlig helg. Fy vad veckorna rullar på snabbt!

   1. Ja de går alldeles för fort nu. Speciellt när man har semester. Och mörkare blir det för varje dag också. Här går solen ner redan kvart i nio nu!
    Får önska dig en trevlig helg också!

Kommentera