På gång – 3 augusti 2023

På gång – 3 augusti 2023 handlar om fjärilsnamn, Bellmansdagen, hängande fågelbad, märkmaskin, jeanslängd, bihotell och Tv-serie som utspelar sig på Färöarna.

Fjärilsnamn

Fjärilar ser man inte många av denna regniga tid tyvärr. De är mycket vackra att titta på och bli fascinerad av – inte minst deras namn 😉

Fredrik Sjöberg föreslår i en artikel i Fokus den 1 aug 2023 att man skall läsa nedanstående stycke högt. Ljuda långsamt varje stavelse. Nu blir man knappast intelligentare av att variera sitt språk, men det kan vara bra av andra skäl. Förnöjelse är bara ett.

Glitterdystermal, kapuschongfältmätare, dubbelsäckspinnare, gråfibblefjädermott, gullviveblomvecklare, tvillingtågsäckmal, molnugglemott, karborrekorgmal, skugglinjelövmätare, klövergrönglanssäckmal, galldunörtsbrokmal, högstjärtsmott, uroxhornmal, krypvideglasvinge, brakvedsbrokmal, svartpunktsjordfly, getväpplingspalpmal, gökärtssikelvecklare, lönnfruktsdvärgmal och sandsnedbandsvecklare.

By I, Luc Viatour, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1261005 Påfågelfjäril

Bellmansdagen

Fjäriln vingad syns på Haga…. I förra veckan firade man Bellmansdagen.

Bellmansdagen är en svensk temadag som firas årligen den 26 juli sedan 1800-talet för att högtidlighålla den dag då en byst av Carl Mikael Bellman (1740-1795) avtäcktes på Djurgården.

Läs mer om hur Stockholm tedde sig på den tiden. Mycket intressant läsning. Här finns massor av information om Bellmans liv, hans produktion och hans samtid, artiklar och mycket mer inklusive samtliga Fredmans Epistlar och Sånger och andra texter. Carl Michael Bellman Hemsida


Hängande fågelbad

Det kanske inte är direkt högaktuellt med fågelbad i regnväder. Fågelbad på marken brukar vara inbjudande för många andra djur. Detta som hänger är till enbart för fåglarna och en och annan insekt förstås. Här finns de.


Märkmaskin

Med ålderns rätt och något sviktande minne skulle det vara praktiskt att sätta etiketter på somliga lådor och askar där man glömt vad man gömt!


Jeanslängd

Tur att man inte är slav under modetrender längre. Har svårt att förstå vitsen eller ståten med denna byxlängd. 😕


Bihotell

Två nya insektshotell inspirerade av Södertäljes kulturella landmärken är nu redo att ta emot gäster.

Två hobbysnickare ligger bakom jobbet och har lagt hundratals timmar på att få hotellen att se så verklighetstrogna ut som möjligt.


Ny deckarserie på Färöarna

På tisdag den 8 augusti på Tv3 börjar ett danskt kriminaldrama från 2022 som utspelar sig på Färöarna. Filmtopp.se skriver att det här är en serie med ett spännande deckarpussel med dramatisk upptrappning som sätter klorna i en.

Här har jag skrivit ett inlägg om Färöarna Färöarna – öar att bli fascinerad av


Så här skrev jag om samma tid förra året den 5 augusti 2022

Om augusti enligt Bondepraktikan


22 thoughts on “På gång – 3 augusti 2023

 1. Pingback: På gång – 3 augusti 2023 - Bloggfeed

 2. Fjärilar är så vackra, som små smycken som flyger runt i naturen. Det har varit lite dåligt hittills med fjärilar. Oj ja, vilka namn! Där gäller det att hålla tungan rätt i mun när man ska läsa dem, riktiga “tungvrickarnamn”! 😁 Kul, hade ingen aning om alla de fjärilsnamnen.

  1. Jag har verkligen också saknat fjärilar i sommar. Märkligt att de har så långa och krångliga namn kan man tycka.
   Trevlig helg!

 3. Jag läste sakta alla fjärilsnamn och tyckte det var riktigt roligt.
  Modetrender har jag aldrig brytt mig om. Köpte vad jag gillade och plagg jag trivdes i. Nej, längden på den byxan förstår jag inte heller.
  Det var ett annorlunda insektshotell. Väldigt snyggt!
  Sedan tänkte jag tala om att jag har börjat lyssna på boken “Detaljerna”.
  Ha det bra!

  1. Så intressant att du börjat lyssna på Detaljerna. Skulle vara kul att höra vad du tyckte om den sedan.
   Fjärilsnamnen är onekligen udda och märkliga. Måste vara knepigt att vara fjärilsexpert och kunna de namnen.
   Har också bara kläder jag gillar och känner mig bekväm i.
   Trevlig helg!

 4. Intressant igen 😊 Måste medge att påfågelfjärilen var den enda ja kände igen av dem du nämnde i inlägget😏 Den brukar man ju se ganska ofta, mest har jag i sommar sett av de små blåvingarna, som jag tycker är så nätta, liksom citronfjärilarna. Man blir glad av fjärilar🦋

  1. Javisst är det något speciellt med fjärilar. Har sett alldeles för få denna sommar. Både blåvingarna och citronfjärilar är jättefina.
   Hoppas du får en skön helg!

 5. Läsvärt som alltid hos dig! Otroligt vilka fjärilsnamn det finns – riktigt intressant att läsa dem långsamt … ska googla dem också 🙂
  Minns när dessa märkmaskiner kom ut på marknaden – många år sedan, men visst är de praktiska.
  Vad gäller mode, så har jag aldrig hängt med … har nog alltid bara haft kläder som jag känt mig bekväm i – allts nästan bara jeans 🙂
  Verkligen tjusiga insektshotell!

  1. Tack snälla Anki. Så roligt att höra. 😍
   Här är det också jeans som gäller. Ett mode som håller i alla väder 😏
   Kan bara inte förstå varför fjärilarna måste ha så krångliga namn.
   Undrar hur effektiva dvs välbesökta sådana här insektshotell är!?

 6. Här var mycket spännande läsning. Fjärilar tycker jag om men har inte sett så många ännu i år. Väntar att påfågelögat ska dyka upp bland myntan som jag låtit gå i blom, bara för dom. Roade mig med att läsa några av fjärilsnamnen riktigt långsamt.
  Köpte ett par nya jeans förra veckan. Dom var så långa som dom på bilden så dom fick dom lägga upp i affären (det ingick dessutom i priset). Det enda som händer med så långa jeans är att dom nöts direkt nedtill.
  Bihotellen finns på återvinningsstationen som ligger 10 minuter från oss. Nästa gång vi ska dit ska jag kolla in dom.
  Och tack för tipset om den nya deckarserien.

  1. Lyckliga du som skaffat nya jeans. Det skulle jag också behöva. Flott att uppläggningen ingick i priset.
   Undrar om det bara beror på regnet att det funnits så få fjärilar i år? Så fint att låta myntan gå i blom bara för fjärilarnas skull.
   Jaha så ni har bihotellen så nära!
   Önskar dig en fin helg!

 7. WOW här var det mycket att läsa..och vår käre Bellman jag bodde på Bellmans gatan 7 när jag var liten på den övre delen..på den nedre delen bodde eller föddes Bellman..dock inte samtidigt ha ha..😁 det sitter en skylt om honom utanför hans port..jeanslängden gillas inte jag förstår inte heller vitsen..🥴 ha en riktigt fin helg nu så hörs vi kram Nicki 👍🤗♥️

  1. Men vad spännande att ha bott på Bellmansgatan 7. Nu måste jag försöka få in en gatuvy på huset på Google och kolla mer.
   Menar man att man ska ha så höga klackar på skorna så att man inte snubblar på jeansen eller man kanske ska gå barfota året om😕
   Glöm inte paraplyet om du går ut!
   Du ska också ha en riktigt mysig helg! Kram Eva

   1. Har haft med Bellmansgatan 7 och bilder flera gånger på WordPress men minns inte när..så jag ska ta en ny vända med nya foton och göra ett nytt inlägg, det ska bli kul det är så mysigt där uppe.. Kram Nicki..👍🤗🌞

 8. Så poetiska fjärilsnamn. Jag tor att så gott som alla i uppräkningen är nattfjärilar, och de flesta av våra fjärilar är just såna.

  När min äldsta var liten var vi några gånger i Stockholm och deltog i Bellmansfirandet på Gärdet, det var festligt och trevlig, en riktigt folkfest.

  Jeansen kan man ha för att sopa golvet eller gatan. Normallånga med samma vidd var ju moderna en period när jag var ung och min morfar som hade varit matros tyckte att de var jättefina.

  Rolig idé med bihotellen, vad folk är duktiga!

  1. Nu förstår jag bättre hur det ligger till med fjärilarna. Tänkte inte på att de kan vara nattfjärilar. Varför är de det tro!?
   Det låter trevligt med Bellmansfirandet på Gärdet.
   Ja matroser har/hade vida byxben så då förstår man att sjöfolk gillade det modet.
   Visst blir man imponerad av hur duktiga och företagssamma somliga är.

 9. Bara för skoj skull så sökte jag på några av fjärilsnamnen. Bl.a på kapuschongfältmätare. Och det var en riktigt vacker fjäril! Man ser nog sällan dessa fjärilar för de kanske är mest nattaktiva, jag vet inte, men jag skulle tro det. Men väldigt intressant i alla fall.
  Trevlig Helg!

  1. Aha jag tänkte inte på att de kan vara nattaktiva. Då förstår jag att man inte ser en del av dem. Namnen bör ju ha någon anknytning till deras utseende och/eller beteende.
   Trevlig lördagkväll!

 10. Tack för ett trevligt inlägg! 🙂 Åh, Bellmanhuset borde jag besöka igen, det ligger ju bara ett stenkast från mitt nya kontor…. Ingen ursäkt, liksom.
  Nä, såna där jeans går bort, föreställ dig hur j-a blöta de blir baktill när det regnar eftersom man trampar på dem när man går 😖
  Tack för tips om TV-serie! 👍
  Och jag kanske borde fundera på hängande fågelbad, nu när träden börjar växa upp – då skulle jag slippa peta ut sniglar ur vattnet varma dagar 😆

  1. Tack Gunilla. Det låter som en trevlig plats att ha sitt jobb på. Har själv aldrig varit i Bellmanshuset, men det verkar sevärt.
   Ha ha när dom jeansen i regnväder verkar inte vara någon höjdare direkt.
   Sniglar i fågelbadet låter otrevligt.
   Såg första avsnittet på Viaplay i går av Trom och det verkar lovande. Hisnande vacker natur!
   Ha en skön lördagkväll förhoppningsvis utan regn!

Kommentera