På gång just nu – den 25 juli 2021

Något alla bör känna till
Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Med rätten följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.

Det här gäller vid olika aktiviteter. Klicka på bilden för att läsa mer.

Nattbelysta moln
Just nu fram till mitten av augusti kan man observera nattlysande moln på himlavalvet. Molnen finns ca 8 km upp i atmosfären. De syns inte på dagen, men är alltså solbelysta långt efter solnedgången eftersom de ligger så högt upp. Det är ett fascinerande skådespel.


Nyttig länk för trädgårdsodlare med problem

Invasiva arter
Allt oftare varnas för invasiva arter i vår natur. Det vill säga arter som sprider sig snabbt och har en negativ inverkan på den biologiska mångfalden. En del arter finns redan i Sverige och några riskerar att komma hit.

Orolig för vattenbrist?
Här visas möjlig utveckling för både stora och små magasin för de närmaste månaderna för tre olika möjliga väderutvecklingar. Klicka på bilden för aktuell prognos. Kartorna uppdateras varje tisdag klockan 12.

Nytt i bokhyllan

Länkarna leder till Ad libris info om respektive bok. Det finns givetvis hos andra bokhandlare också.

Kristin Harmel De bortglömda namnens bok.

Emma Donoghue Fränder


Johanna Ardoján En alldeles särskild kärlek

Maja Lunde Binas historia

Robert Harris Konspiration17 thoughts on “På gång just nu – den 25 juli 2021

 1. När det gäller allemansrätten måste man beakta att den är unik i världen, för att den ska kunna fortleva måste alla och en var tänka mer på sina skyldigheter än sina rättigheter. Tyvärr hävdar många människor allemansrätt i situationer när den inte gäller, i närheten av fastigheter och på odlad mark. Vi måste verkligen vara rädda om och vårda denna möjlighet.

  1. Tack för din insiktsfulla kommentar. Har förstått att man allt oftare inte respekterar denna unika rätt. Därför tyckte jag det var aktuellt att påpeka vilka skyldigheter man också faktiskt har. Just nu då många är ute i skog och mark mm.

   1. Tyvärr talar de flesta i dagens samhälle om sina rättigheter, men förstår inte att med rättigheter kommer även skyldigheter. Det gäller inte bara allemansrätten det är något jag noterat gäller även när det kommer till annat som innefattar det jag benämner som vårt gemensamma.

 2. Det är anmärkningsvärt att inte ens svenskarna kan allemansrätten. Hoppas man lär ut det redan i skolan.
  Påfyllda bokhyllor är det bästa jag vet 😀 Historiska romaner gillar jag också (Konspiration)
  Ha en trevlig vecka!

  1. Tack Kristallina! Trodde man lärde det sig redan i skolan, men det verkar inte så när man läser hur somliga beter sig i naturen.
   Ja Robert Harrisons böcker brukar vara bra och spännande!
   Hoppas du också får en bra vecka! Här längtar vi efter regn. Men bara lite lagom!

 3. Snacka om sammanträffande. Anki visade också upp en skylt med regler om Allemansrätten idag – https://ankisbildblogg.wordpress.com/2021/07/25/skyltsondag-324/. Hennes skylt var en illustration. Kul med sådana sammanträffande.

  För någon månad sedan bad Norrvatten invånarna i Täby, Danderyd och Vallentuna att avstå från att vattna gräsmattan. Vattenbrist, något jag inte förstod, då det ju faktiskt hade reegnat hela april och maj.

  Inga deckare ser jag;-) Men just nu gissar jag att du kollar OS eller…

  1. Såg Ankis skylt och det var hon som inspirerade mig.
   Det där med grundvattnet är inte lätt att förstå sig på.
   Jo jag kollar OS. Lite. Ganska trist om jag ska vara ärlig. Fotbollstjejerna undantaget. De är för härliga.

 4. Anonym

  Tyvärr har jag inte sett de vackra molnen. Jag sover då 😉
  På västkusten har vi fått en otrevlig invasiv brännmanet – Klängmanet – som bara är någon centimeter men bränns desto mer. Har hittats runt ön Tjörn men även i södra skärgården. Usch.
  Har inte orkat läsa speciellt mycket under sommaren. Skyller dels på värmen men även på att vi äntligen kunnat börja umgås utanför familjen. Visserligen utomhus (tackar vi vädret för) men så trevligt. Tråkigt att Delta-varianten fått fäste överallt. Begriper mig inte på vaccin-motståndarna.

  1. Här är det för varmt för att kunna sova på nätterna.
   Läste om den där Klängmaneten. Den verkar inte alls trevlig.
   Det blir inte lika mycket läst nu som på vinterhalvåret. Sömnlösa nätter är dock böcker en räddning. OS är inte särskilt spännande heller.
   Nä vaccinmotståndare är ett släkte som är svårt att förstå sig på. Man fattar inte hur de tänker.
   Vi är lovade väderförändring på onsdag.

 5. Tack för väldigt många bra länkar! Trädgårdsdoktorn lär besökas, liksom allemansrätten och sidan om invasiva arter. 👍 Super!
  Härlig bokhög. Jag måste fylla på min nu. Men inte med Binas historia, den har jag läst och kan varmt rekommendera, precis som Stadsmadam. 🙂

 6. Det är många som inte respekterar allemansrätten tyvärr.
  OS tittar jag inte på och väldigt lite TV nu när man kan sitta ute på kvällen. Böcker vill jag inte vara utan och läser en del även på sommaren.
  Just nu åskar det och regnar ordentligt kom även en del hagel.
  Kramar från oss

  1. Vi har så mycket mygg och kan inte sitta ute på kvällarna. Hoppas regnet kommer till oss snart. Vi har det nästan outhärdligt hett nu.
   Kramar till er bägge!

 7. Allemansrätten är något unikt öfr Sverige och några andra få länder och viktigt att ta vara på. Borde kanske heta allemansskyldighet. Med rätt kommer också skyldigheter att ta vara på det. Ingen allemansrätt i Wales, stängsel, skyltar om privat mark överallt. Man får bara gå på vissa stigar, där det ofta är fullt med folk. Vilken skillnad mot Sverige, så ta väl vara på allemansrätten!
  Verkar vara väldigt torrt på många ställen i Sverige. Inget regn på länge för många.
  Ha det bra!

  1. Det är sant. Man inser nog inte vilken enorm fördel vi har med Allemansrätten gentemot andra länder. Intressant det du beskriver hur det är att vara på annans mark i Wales.
   Nu har vi fått lite regn här. Vi behöver mer, men helst inga skyfall som på en del ställen.
   Må så gott!

Kommentera