På gång just nu – den 21 augusti 2021

Semestertider för somliga
Här har nu skolorna börjat och då är sommaren obevekligen över hos oss. Söderöver däremot till exempel i Italien börjar många sin semester nu. Den 15 augusti firade man ferragosto. Detta har man gjort sedan kejsar Augustus (död 14 e.Kr) tid.

Under de närmsta veckorna firas det med olika events. En av de mera uppmärksammade är den kända hästkapplöpningen runt torget i Siena – den anrika Palio dell’Assunta.

Teddytuja
Fin grön växt till balkonglådan eller krukan i vinter i stället för ljung. Vintergrön liten kompakt bollformad dvärgtuja (thuja-teddy) finns nu i handeln. Den är långsamväxande och kan bli 50-80 cm hög. Har mjuka frodiga barr som blir bronslila på vintern.

Själv har jag planterat några i min nya låda med andra vintergröna växter som jag skriver om här (del1) och här (del2).

Invånarantal
SCB meddelar i dagarna att Sveriges befolkning vid halvårsskiftet 2021 uppgår till 10 409 248. (49,7 procent kvinnor och 50,3 procent män.)

TV-serie
På Kunskapskanalen visas Andra världskrigets hemliga flyktvägar. En serie i fyra delar. Har sett den första delen och ingenting kan stoppa mig från att se de följande avsnitten så bra som den var.

Den handlar om flyktvägen mellan Frankrike och Spanien. En välregisserad film med ett annorlunda approach än liknande filmer med samma tema brukar ha. Fängslande berättelser och avslöjanden av människor som var med. Scenerierna från Pyrenéerna gör programmet ännu mer värt att se.

PS Där berättas bl a i en sekvens om kartor tryckta på tyg som jag skrivit om i ett inlägg om sidenscarves för stridspiloter.

Tips med solcellslampor
För att batterierna i en solcellslampa skall laddas måste den självklart ha sol. När det är ljust ute släcks lampan eftersom det sitter en sensor som känner av när det är ljust och mörkt. Därför laddas den på dagen och lyser på kvällen.

Vissa solcellslampor har av och på knapp. Fördelen är att man kan stänga av den på kvällen med en knapp så laddas inte batterierna ur lika snabbt. Däremot de utan knapp behöver lite mer soltimmar eftersom på kvällen kan de laddas ur lite så därför är det säkrast att låta lampan vara i solen ca 36 timmar för att den verkligen skall bli fulladdad.

När man byter batteri skall man tänka på att använda batteri med samma V/mAh och som är uppladdningsbara.

Cash
Vi har numera för dålig kunskap om hur våra sedlar ser ut. Det lär vara en av orsakerna till att förfalskade sedlar kommit i omlopp. Om man råkar få en 500-kronorssedel i handen bör man enligt Riksbanken och polisen kolla sedeln mot ljuset. Vattenmärket med sedelns valör skall då synas. Valören framträder också betydligt ljusare än papperet i övrigt.

Njut av tomater
På Professional secrets får man veta att tomater är den mest odlade grönsaken i Europa. I Sverige äter vi drygt 10 kilo per person om året. Det finns tusentals arter. Tomater räknas som bär och inte som frukter.

Tomaten har ungefär lika högt sockerinnehåll som hallon. Det som gör den så speciell i smaken är kombinationen av sött och umami. Tomatens umami ihop med salt lyfter fram utmärkta smaker i andra ingredienser.

Fåglarna börjar flytta
På Artportalen kunde man häromdagen se att inte mindre än 1 000 tornseglare varit synliga i närheten. Samlar sig tydligen för färd till sydligare nejder. De är duktiga på att räkna – fågelskådarna. Hur sjutton hinner man räkna tusen snabbflygande tornseglare???

Bra damm”trasa” så här i höststädningstider
Har nu använt använt Swiffer dammtrasa en tid och gillar den verkligen. Särskilt till trånga och svåråtkomliga utrymmen. Den är lätt och det går snabbt att få rent. Ömtåliga prydnadssaker man helst inte vill lyfta klarar den galant. På känsliga ställen vid kablar, skärmar, tangentbord, på persienner, bland burkar i badrumsskåpet mm är den oslagbar.
23 thoughts on “På gång just nu – den 21 augusti 2021

 1. Jag swiffrar också och tycker att den är bra. Men att den går snabbt att få ren – hur gör du då? Har jag missat något? Jag byter mot en en ny …

  1. Då har jag uttryckt mig fel. Menar att det går snabbt att damma med den. Tror inte den går att rengöra utan man måste byta fluffigt när det börjar svartna😏

   1. Gillar också att swiffra och den går att skaka av lite.
    Den lilla tujan har jag noterat och hoppas hitta den.
    Kramar från oss

 2. Här har jag lärt mig nåt nytt igen – Palio dell’ Assunta, aldrig hört talas om. Tänkte osökt på Medeltidsveckan på Gotland, men jämfört med den italienska varianten är den ju mini-mini.
  Vad gäller Swiffer så håller jag helt med dig. Köpte inte bara “dammvippan” utan även golvmoppen samt rengöringsmoppen. En helt ny värld har öppnats. Speciellt mopparna är så skonsamma mot ryggen.
  Varje gång någon betalar i ICAs kassa med en femhundring, håller kassörskan upp sedeln mot ljuset och kollar vattenmärket. Nu förstår jag varför.
  Tomater och Mozzarella skulle jag kunna leva på under hela sommaren – MUMS!

  1. Siena där hästkapplöpningen äger rum är en fantastisk liten stad.
   Har också de andra mopparna i serien. De är verkligen lätta att jobba med särskilt för en dålig rygg, men det blir ganska kostsamt med åtminstone de våta dukarna.

 3. Som vanligt ett innehållsrikt och trevligt inlägg från dig Eva.
  Kapplöpningen i Siena har jag upplevt på plats ett år, det var mäktigt men trångt. Varit i Siena flera gånger, en mycket trevlig plats.
  Ja det där med sedlar, känner knappt igen dom längre, betalar nästan aldrig med kontanter. Men skulle jag få en femhundring i min hand skulle jag kolla den mot ljuset.
  Tomater, det är något av det bästa jag vet. Odlar massor och är i full gång med skörden. Det blir, förutom färska i sallader, soppor för hela vintern, marmelad, “soltorkade” i ugn, ketchup, ingrediens i fiskgryta och annat.

  En fin söndag och kommande vecka till dig!

  1. Tack Anita för din trevliga kommentar! Siena är en underbar stad, men med väldigt mycket turister åtminstone innan coviden.
   Håller med om sedlarna. Kan inte ens säga vilken person som är avporträtterad på resp sedel.
   Det gäller att njuta av och ta tillvara på de solmogna tomaterna. De man köper på vintern smakar inte mycket.
   Hoppas veckan blir bra för dig också!

 4. Lotten

  Oh, Siena är en fantastisk stad. Har dock inte sett palion men torget är vackrare utan tusental människor och dundrande hästar. Jag swiffrar också, men har bara den lilla dammvippan. Kanske ska utöka sortimentet. Tack för tipset om kunskapkanalens program, det är ju litet i våra franska trakter, dessutom är det ett vackert område.

  1. Tack Lotten! Ja Siena är en oförglömlig stad vare sig man upplevt palion eller inte. När jag var där en gång förberedde man sig för hästtävlingen. Minns att det stod hästar i nästan varenda liten gränd och bakgård. Den var en upplevelse det med.
   Swiffrar var ett bra ord. Jo mopparna är mycket bra att handskas med och man slipper vrida ur trasor med vatten, men som sagt det blir lite dyrt i längden. Damm-moppen använder jag nästan varje dag och häpnar över dammängden som samlas på ett dygn. Ibland måste dammsugaren fram så mattorna får sig en uppfräschning också.
   Såg att TV-programmet om flyktvägarna är en repris, men det förtar inte innehållet.

 5. Här var det mycket kul och nyttigt att läsa som alltid! Det där med Swiffern måste jag testa. Att dammtorka är det värsta jag vet nämligen. Att lyfta på varenda pryl och torka och skölja och vrida ur trasor, usch! Så tack för det tipset.
  Håller med om tomater, det är sommarens höjdpunkt när man kan börja plocka in solmogna tomater och ha på mackorna eller salladen eller vad man nu föredrar.
  Önskar dig en fin ny vecka och sköt om dig!

  1. Tack så mycket Annelore. Av kommentarerna förstår jag att Swiffern är en ganska populär dammvippa. Det är faktiskt ganska kul att använda den.
   Ja tomater på vintern är ingen höjdare så det gäller att passa på och ta tillvara på tomaterna nu – antingen egenodlade eller köpta.
   Ny vecka igen. Hoppas den blir bra för dig.

 6. Allt är ditt fel. Nu står Swiffer redan på min inköpslista 😂
  Ja, det här med sedlarna är ett problem. Jag är emot det kontantlösa samhället och betalar alltid med kontanter. Hur ska barn lära sig värdet av pengar om det bara är siffror på en skärm.
  Tomater gillade jag redan som barn. Mina föräldrar hade en kolonilott och solmogna tomater är det bästa jag vet.
  Det var ett mycket intressant inlägg igen, som vanligt.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Det är absolut mitt fel att du skaffar dig en jättebra dammvippa. Den är faktiskt riktigt kul att använda.
   Så sant om kontanter.
   Tomater är underbart. Går att ha till det mesta.
   Trevlig ny vecka till dig också!

   1. Skrattade gott idag när jag bläddrade igenom reklambladen som fanns i postlådan. ICA Maxi har extrapris på Swiffer dammvippa starter kit.
    Ska handla imorgon 😀

 7. Tack för många fina tips som jag tar med mig! Särskilt den där “dammvippan” verkar ju smart. Kanske kan göra den där eländiga tråksysslan lite smidigare.
  Haha, fågelräknare räknar aldrig flyttfåglar en och en. De räknar dem i grupper om t ex hundratal, dvs hur många sjok med hundratal-fåglar som drar förbi. Fast då gäller det ju att bilda sig en uppfattning om hur ett hundratal-sjok ser ut så man räknar rätt. 🙂

  1. Kunde aldrig ana att just dammvippan skulle bli så kommenterad. Den är faktiskt väldig bra.
   Jag förstår att man inte räknar fåglar en och en, men ändå få ihop 100 och sedan hinna med att det är 10 sådana sjok. Måste vara ett rutinerat öga som kan få med det.

 8. Tomater har vi ätit i massor denna sommar. Introducerade bulgarisk shopskasallad med i huvudsak tomater, gurka och riven fetaost, det ska visst vara paprika också men den hoppar vi över – och vinterflickan utbrast: “Det var det godaste jag har ätit!” Varje middag sedan åt de små, och även alla stora glupskt av salladen.

  Den där vippan verkar vara något som jag kan ha stor nytta av, måste kolla in den. Augustidagarna har viftat förbi i ett huj, hinner inte med! Trevlig helg snart igen!

  1. Låter jättegott med salladen. Vippan är jättebra, men är rädd den börjar bli lite väl upphaussad här.
   Snart är augusti slut också. Det rullar på för fort.
   Ha det så gott!

Kommentera