Sidenscarves för stridspiloter

Kartor

I studerandet av historiska kartor och kartografi som är ett av mina stora intressen har jag stött på några märkliga kartor från andra världskriget.

Flyktvägar

I piloternas utrustning (framför allt de engelska tror jag) ingick en sidenscarf! Vet ni vad man hade den till? Jo på den fanns tryckt en karta över det område i fientligt territorium som man flög över. Om man blev tvungen nödlanda eller hoppa ut i fallskärm skulle man kunna använda kartan på scarvsen för att hitta en flyktväg.

Varför scarves?

Anledningen till att kartorna var tryckta på tyg var att man lätt kunde gömma dem och att de inte förde något väsen när man vek upp dem. Förutom att bära dem kring halsen som vilken scarves som helst kunde man vika ihop och gömma dem i små utrymmen t ex ett cigarettpaket. De var lätta, hållbara och med vattenfasta färger. I Storbritannien lär man ha tryckt över 3,5 miljoner sådana scarves.

Nytillverkning

Kopior av dessa Escape scarfs framställer man i Paris och säljer som en modeaccessoir. De finns med åtta olika kartmotiv: Leningrad, Rostov, Marseille, Rostov, Teheran, Ankara, Cherydin och Arakan. De är tryckta på rayon och handfållade. I asken de är förpackade i medföljer en bakgrundshistoria. Pris ca 1000-lappen.

Här finns de att köpa.

uppdat 230205

18 thoughts on “Sidenscarves för stridspiloter

 1. Smart tänkt egentligen! Lätt att ha med. Synd att de skulle behövas alls förstås men med tanke på hur världen utvecklas så lärde vi oss inte nått av det (heller).
  Men läckra scarfes hur det än är med bakgrunden till dem 😉 Lite för dyra för min smak bara…

  1. Eftersom det trycktes så oerhört många måste de ju ha varit vanligt förekommande. De kanske är välkända i vissa kretsar, men jag blev förvånad över att j inte hört talas om dem. Tack detsamma, Britta

 2. Tänk så mycket man lär sig i blogglandia. Det här var helt nytt för mig! Smart tänkt, verkligen. Hoppas scarvkartorna räddade många liv. vilket intressant inlägg:-)

 3. Spännande. Kul information. När man minst anar det, dyker intressanta fakta upp. Lite konstigt att detta inte förekommit i några s.k. krigsfilmer eller böcker om krig. För några sådana har man ju både läst och sett.
  Jag skulle inte ha något emot en halsduk eller sjal med motiv över Göteborg runt min hals.

  1. Jag tycker också det är konstigt. Men det finns belagt på flera ställen både i uppslagsverk och i böcker om kartor. Man kanske har sett det på film, men inte tänkt på att kartan de tittat på var av tyg. Vad vet jag?

 4. Pingback: På gång just nu – 12 oktober 2018 – Seniorvinklat

 5. Pingback: På gång just nu – den 11 januari 2019 – Seniorvinklat

 6. Pingback: På gång just nu – den 21 augusti 2021 – Seniorvinklat

 7. Pingback: På gång just nu - den 21 augusti 2021 - Seniorvinklat

Kommentera