Odlingslådor med vintergrönska Del 2

Mitt projekt med vintergrönska i odlingslådor har kommit en liten bit på väg. Tanken var att det skulle få plats två lådor i täppan. När den första kommit på plats var känslan att det skulle bli för mycket och för trångt med två stycken. Nu har jag börjat med en så får vi se hur det blir.

Det är svårt med tillgången på växter på handelsträdgårdarna. Det har visst med Coviden att göra. Dessutom lär det vara väldigt mycket folk där. Eftersom vi inte har bil längre beställer vi växter på webben, vilket inte är helt lätt. Som alltid med on line köp visar bilder en sak och verkligheten ibland en annan.

Anlitade tre olika handelsträdgårdar för att få tag i det jag ville ha. Plantagen, Wexthuset och Zetas utanför Stockholm. Nu har jag fått delleveranser från dessa tre eftersom allt inte fanns inne. Detta komplicerar det hela väldigt. Man bör ju plantera växterna omedelbart. Tanken var ju att man skulle arrangera växterna efter storlek och se hur de gjorde sig tillsammans. Nu blir det som det blir och så här ser det ut nu.

Japanskt starr.
Lättodlat, mycket vackert, vintergrönt gräs med gräddvita kanter. Passar utmärkt som marktäckare. Fin i rabatt och kruka. Kan odlas i hela landet.

Japansk järnek.
En frisk och tålig vintergrön växt med små blanka blad och utbrett växtsätt. Får mycket dekorativa blad och svarta frukter på hösten. Zon 1-4. Passar som solitär eller i grupp som kortklippt häck. Höjd 1-2meter och bredd 1-1,6 meter.

Lila Vintergröna.
Det täta växtsättet hindrar ogräs att få fäste. Den kan blomma både väldigt sent och väldigt tidigt på säsongen, till och med med enstaka blomma mitt i vintern i skyddat läge. Snyggt med lila till allt det gröna.

Mycket uppskattat fågelbad på fot från Zetas.

Väntar nu på två Rhododendron, Ramapo och Dora Amateis även kallade alprosor eftersom de är så tåliga. De skall placeras i svarta Lindesbergskrukor som skall stå invid lådan. En japansk ädelcypress Nana Gracilis och ett gräs Glansmiskantus Red Chief är beställda. Även alunroten Silver Scrolls skall komma. Sedan får vi se om det får plats något mer.

Fortsättning följer…

27 thoughts on “Odlingslådor med vintergrönska Del 2

 1. Anonym

  Spännande.
  Själv funderar jag på att gräva upp tre Kallor och investera i odlingspallar ( i lagom höjd för åldrande pensionärer). Har inte bestämt mig för vad som skall odlas däri, så ert projekt skall följas med intresse. 😀 /majvor

 2. Det ser ju fint ut så långt. Men det är klart, det är ju lättare om man har alla växter när man ska börja plantera. De Rhododendron som du beställt, alprosorna, är ju jättevackra! De brukar jag beundra i Botaniska trädgården när de blommar där. Svarta lådor gör sig väldigt fint mot gröna växter, snyggt!

  1. Är också nöjd med att lådorna är svarta. De står på ett täcke av mörk barkmull som nu täcks av träpallar. Den lila och vita alprosen lär inte blomma samtidigt, vilket är en fördel.

 3. Nu fick jag lite tips på växter. Japanskt starr gillar jag. Håller på att göra om i den lilla trädgården.
  Ser fram emot fortsättningen.
  Det har varit en skön sensommardag med rätt temperatur och uppehåll.
  Kramar från oss

  1. Jätteroligt att höra att du fick lite tips. Här har det också varit ganska behagligt idag. Skall visst bli något svalare i morgon.
   Kramar till er bägge!

 4. Det ser ju jättefint ut! Jag skulle behöva göra om i min rabatt på framsidan av huset. Det har blivit helt fel med storlekarna på växterna. När man köper en dvärgbuddleja eftersom rabatten inte är så stor så tror man ju inte att den ska bli två meter hög och nästan lika bred! Så det stackars växterna man planterat runtomkring blir helt utträngda! Tack för tipsen på växter som du valt. De ska jag kolla upp när det är dags att göra om och göra rätt!
  Ha en fin helg!

  1. Kul att kunna inspirera lite. Det där med storlekarna på växterna kan vara himla knepigt. Nu hoppas jag du också får en riktigt fin helg! Kram

   1. Vad spännande att få se Eva..i sådana här lägen blir jag verkligen avundsjuk på folk med trädgård.. ska bli roligt att få se fortsättningen.. kram 🤗👍

 5. Så duktig du är! Kul att du tände på japansk grönska. Vackert! Ärligt talat så finns det ju inte så värst många “riktiga” handelsträdgårdar i Stockholmsområdet. Det är mycket bättre på landsbygden har jag förstått när jag läst olika bloggar som också håller på med sommar- och vinterplantering.
  Det ska bli spännande att se vad vår trädgårdsgrupp i föreningen här kommer att satsa på den här hösten/vintern. Hoppas att de avstår från ljung som alla har och som jag tycker är en urtråkig växt.

  1. Ljung är trist och tråkigt. Visserligen finns det många olika sorter, men jag har också lite svårt för den.
   Tror många är hänvisade till Plantagens alla handelsställen kring Stockholm. Det är inte världens bästa direkt.
   Vore kul att vara med i en sådan där trädgårdsgrupp ni har. (Vilken välorganiserad förening ni har!) och bestämma växter för säsongen. Håller tummarna för att det inte blir ljung.

 6. Lotten

  Så roligt att starta upp något nytt! Vinca har vi som blommande marktäckare i en rabatt som inte ser så mycket sol. Den var trög i början men när den etablerat sig så skickar den slingor åt olika håll. Gillar den japanska starren också, snyggt med vitt i det gröna, det lyser upp! Lycka till!
  hälsar anonyma Lotten

  1. Tack Lotten. Det kan behövas. Man vet aldrig med växtlighet. Bra att få veta att vincan är trög i starten. Tyvärr kommer den att få det lite soligt. Den föredrar skugga har jag förstått. Starren är jag jättenöjd med. Den har så frisk grön färg och fladdrar så sött i vinden.

 7. Jätteroligt att läsa om och att se ditt nya projekt. När man inte har en egen trädgård längre är det kul att få vara med. Hoppas resten av plantorna kommer snart. Ska bli spännande att se fortsättningen. Ha en trevlig ny vecka!

 8. Så spännande att följa ditt trädgårdsarbete. Jag har ju bara min balkong, men känner ändå igen en del av svårigheterna med planering. Förr satt jag mycket och planerade och åkte sedan iväg till Blomsterlandet bara för att upptäcka att många av de jag hade tänkt köpa inte fanns eller var slutsålda. Så småningom insåg jag att man måste vara väldigt flexibel och ha alternativ till hands eller så fick man ta vad som fanns. Och åka flera gånger förstås. Nu i år prövade jag att köpa från odla. nu och fick levererat till vår tobaksaffär. Du skriver om både Plantagen och Wexthuset, men jag ser inget om hemleverans där. Kanske jag bor för nära deras butiker.
  Lycka till i alla fall!

  1. Hej och tack Birgitta. Jag satt också och planerade hemifrån hur och vad jag ville ha i odlingslådan. Förstod snart att man är hänvisad vad som finns att få tag i för tillfället.
   Både Plantagen och Wexthuset har hemleverans. Deras hemsidor är inte världens bästa så det är lite knepigt att lura ut det. Det brukar ge sig på slutet vid betalning. Det jag inte räknat med var delleveranser. På det viset blir det också dubbla fraktkostnader. Hade varit bättre om man kunnat ange direkt på beställningen att man vill ha alltihop på en gång.
   Hoppas du har det bra!

 9. Vad fint det ser ut! 🙂 Och vilken planering det är att organisera sin odling. Jag känner igen problemet med att inte alla växter finns inne, en effekt av allas ökade odlingsintresse i och med covid. I år fick jag pröva att fröså mina bolltistlar för det fanns inga att köpa. Återstår att se om de överlevde utplanteringen…
  Jag hittade en bra handelsträdgård för några år sen, HortoGreen i Skåne, https://hortogreen.com/, med en bra internetshop. De levererar snabbt och bra. I år blev det smultron, backtimjan och kantnepeta därifrån, bra plantor som har tagit sig fint.

  1. Jag har nu suttit fördjupad i hortogreens hemsida och njutit. Den sidan hade jag velat känna till när jag gjorde mina beställning till den vintergröna lådan.
   Snabb och välgjord och framför allt användarvänlig sida. Nu kommer jag att beställa lite därifrån också. Står på väntelista på en del växter som jag verkar kunna få mycket smidigare härifrån.
   TACK Gunilla

 10. Pingback: På gång just nu – den 21 augusti 2021 – Seniorvinklat

 11. Pingback: Odlingslådor med vintergrönska Del 3 – Seniorvinklat

 12. Pingback: Odlingslådor med vintergrönska del 4 - Seniorvinklat

 13. Pingback: Odlingslådor med vintergrönska Del 3 - Seniorvinklat

 14. Pingback: På gång just nu - den 21 augusti 2021 - Seniorvinklat

Kommentera