På gång – 2 september 2023

På gång – 2 september 2023 är ostronets dag, får, ullvecka på Shetland, kaffekonsumtion, stockholmsmyggor, rädisor och utsikt med kor.

Ostronets dag

Ostronpremiären infaller alltid första lördagen i september.

Ostronet är tvåkönat – först är det en hane men byter sedan kön till hona 😏. De kan bli över 30 år gamla och skalet kan bli 30 cm i diameter. Ostron äter man oftast levande. Man brukar ha några droppar citron, tabasco eller vinägrett som dressing.

Själv har jag aldrig ätit ostron och kommer heller aldrig att göra det. Beundrar och avundas de som älskar ostron.

Här är några läckra recept på hur man kan tillaga och servera ostron.

Akta bara så ni inte sätter en pärla i halsen🤨


Får på gång

Så här års är det vanligt med får-dagar lite här och där. I helgen var det Ekerös tur där det arrangeras en fårdag sedan 1997. Man vill med Fårets dag informera och inspirera om fåret som köttproducent, hantverksråvara och markvårdare.

Fåret har funnits som husdjur redan för 11 000 år sedan. I Sverige var fåret en viktig leverantör av ull till vadmal under medeltiden. I Sverige finns det ungefär 520 000 får och lamm av ungefär 20 olika raser.

Svenska fårraser som finns är gutefår, gotlandsfår, ryafår, finullsfår och oförädlade s.k allmogefår: gestrikefår, roslagsfår, dala pälsfår, helsingefår, svärdsjöfår, värmländska skogsfår och åsenfår.

Fårskalle är ett uttryck man använder om någon som inte är så smart. Forskare menar att fåren är smartare än vi tror.

Fåren är duktiga på att förstå hur andra känner sig genom sitt luktsinne, hörsel och genom att se människors kroppsspråk. De tycker om glada människor men gillar inte sura.


Ullveckan på Shetland på gång

Efter denna får-revy måste jag få tipsa om denna lilla you tubefilm från Shetland. Vilka stickentusiaster och vilka proffs de är!!! Filmen tar bara fyra minuter. Snälla ta er tid och kolla den🙏


Kaffevanor

54 procent svenskarna dricker 1-3 koppar kaffe dagligen enligt en färsk undersökning av Sifo. Jag tycker det låter väldigt lite. Tycker folk springer omkring överallt med en latte i näven. Mest dricker man i Västernorrland där 33 procent dricker fyra koppar eller mer.

Själv dricker jag 1 dl på morgonen. Det är allt.


Mygginvasion

P4 Stockholm rapporterar att det råder mygginvasion i Stockholmsområdet.

Enligt Anders Lindström på SVA är det särskilt två myggarter som dyker upp nu: rödbrun höstmygga och vårsvämmygga. De har ett betydligt mer aggressivt beteende än de lite mer avvaktande skogsmyggorna; de flyger fram och biter på en gång och kommer ofta i större sällskap. 😒😒😒

Dessutom kan de till skillnad från skogsmyggor flyga i väg flera kilometer från den plats där de har kläckts. Då kan man få dem mitt i stan där det normalt inte är mygg.


Rädisor

Rädisor är en ganska anonym liten grönsak som lätt förbises.

Rädisa innehåller senapsoljor vilket gör att de kan ha en ”het” eller pikant smak. Hur pass stark smaken är beror på sort, storlek och färskhet. Den pikanta smaken känns igen från senap och pepparrot och balanseras fint med fett, salt och umami.

Den här lilla runda eller avlånga knölen är användbar till mycket mer än att vara dekoration i sallader eller på ostbrickan. Njut av rädisor genom att doppa de små knölarna i smör och flingsalt.

Passar utmärkt att ha till wraps, tunnbrödsrullar och hamburgare.

De är rika på fibrer, vitamin C, kalium, magnesium och kalcium.


Kor på bete

Korna på andra sidan kanalen utmed Ekerövägen är alltid lika intressanta att skåda från mitt sovrumsfönster. Just nu är det något väldigt gott som växer alldeles vid vasskanten.

De bryr sig inte om båtarna som passerar bara några meter från dem eller biltrafiken på vägen som kan vara ganska intensiv.


Dagens väderbilder


17 thoughts on “På gång – 2 september 2023

 1. När det gäller ostron så är det inte heller något jag gillar. En gång för länge sedan när jag blev bjuden på en lyxrestaurang med Michelinstjärna var en av rätterna i avsmakningsmenyn ett ostron i äppelkompott – jätteäckligt, sedan dess har jag aldrig ätit ostron. Dessutom tycker jag det är barbariskt att äta levande varelser!

  1. Jag skulle som sagt inte klara att äta dem. En del tycker ju de är en delikatess, men jag kan inte med konsistensen förutom att de är levande varelser.
   Märklig kombo med äpple🤨
   Trevlig söndag i det vackra vädret!

 2. Så fin film om Shetlandsfår och stickade ullplagg. Tyvärr är ju dessa plagg ofta alldeles för varma och litet svåra att bära. Men oj så vackra!
  Du skrev om balkongblommor i ditt förra inlägg. Jag känner igen problemen. Jag har numera inte alls lika stora ambitioner, som jag hade i början. Växter trivs aldrig lika bra i krukor och lådor, som de gör på marken. Man får njuta så länge det går och acceptera att det finns vissa begränsningar.

  1. hej Birgitta! Kul att du tittade på filmen. Visst är ull för varmt att ha på sig.
   Jag har förstått att mina ambitioner med växtligheten på balkongen har varit för höga. Man lär så länge man lever. Nu står de genomsura efter allt regn!

 3. Nej, ostron är inget för mig heller. Har aldrig ens försökt.
  Jag håller helt med fåren. Jag gillar också glada människor och väldigt mycket mindre om sura 😆
  Rädisor äter vi mycket i Tyskland och det har jag fortsatt med här i Sverige.
  Ha en trevlilg helg!

  1. Kan tänka mig att rädisor går hem bättre i Tyskland. Jag ville pusha lite för dem för jag tror inte vinsten är särskilt stor för odlarna, men medför väldigt mycket jobb.
   Visst gillar vi också glada människor!
   Ha en trevlig söndag. Här är det solsken nu så vi är jätteglada!

 4. Glömde: Videon har jag tittat på. Jag blir nästan avundsjuk, ha..ha…
  Idag hörde jag ett program om kaffe, Bryggkaffe ska t.o.m. hjälpa till att man inte får diabetes typ 2.

  1. De där mössorna shetlandsdamerna gör är ju helt otroliga. Vilken mönsterstickning!
   Jag kanske borde börja dricka mer kaffe då. Vårt kaffe blir inte särskilt gott. Vet inte om det beror på sorten eller på bryggaren.

 5. Sållar mig till icke-ostron-ätande gänget, skulle aldrig få ner en sådan🦪🤢
  Kaffe har jag nog druckit mer som yngre, men numera två koppar om dan, trots att jag bor i landet där man dricker mest kaffe i världen (Finland) ☕️

  1. Jasså ni dricker mest kaffe. Intressant. Två koppar låter bra tycker jag.
   Nä ostronen får vara för min del också!
   Ha en riktigt skön söndag!

 6. Verkar som om ostron har sitt könsbyte gemensamt med våra vanliga ishavsräkor – de börjar också som hanar men blir honor när de blir äldre. 🙂
  Tack för intressanta fakta som vanligt, Eva! Nästa gång kanske en knippa rädisor hamnar i korgen i affären, tack för påminnelsen! Vi brukar ha dem i kycklingsallad.

  1. Tack så mycket, Gunilla. Intressant att ishavsräkorna också byter kön. Man undrar vad de ska vara bra för!?
   Ja jag tycker rädisor är en förbisedd grönsak som är användbar till så mycket. Låter gott att ha i kycklingsallad.
   Ha en bra söndag. Vädret är ju kanonfint idag!

 7. Minns en tillställning, det måtte ha varit i Bordeaux, där det serverades mängder med ostron. Vad jag åt i stället minns jag inte. Men gratinerade ostron låter gott.

  Konstaterade just att min älsklingskofta har jag älskat för mycket, hål på armbågen. Vart åker jag nu för att köpa en? Någon köpte jag på Irland, en annan på Öland… Shetland är lockande efter att ha sett den ljuvliga filmen.

  En stoor mugg med kaffe till frukost och ibland en halv mugg på eftermiddagen. Väcker både kropp och själ.

  Kor som betar vid vatten, en pastoral idyll. Tänk att du har den utsikten!
  Lite solglimtar idag, kanske blir det en kort promenad. Ha det gott!

  1. Märkligt med ostron. Ännu har ingen hört av sig som älskar ostron!
   Vilken stickentusiasm de har shetländskorna. En sådan kofta har man nog hela livet. Men det blir väldigt varmt med ull.
   Vill inte vara utan morgonkaffet trots att jag bara har behov av en halv kopp, men det väcker både kropp och själ som du säger.
   En promenad är bra för sinnet också!
   Ha det bra!

 8. Kaffe är ett måste och det blir till frukost och eftermiddags fika. Du har en underbar utsikt mot korna som betar. Shetlands stickade koftor är vackra men för varma.
  Rädisor tycker jag om och köper gärna när det finns. Skivade på en ostmacka är så gott.
  Kramar från oss

  1. Tack Minton. Rädisor på ostmackan är perfekt. Korna är underbara. Ull är för varmt. Förstår inte hur de kan ha sina varma men välstickade ullmössor på sig😏
   Kramar till er båda!

 9. Ostron är inget för mig heller … har aldrig provat och är inte lockad att göra det heller.
  En intressant film … och såå duktiga de är!
  Kaffe drack jag mer förr, men fortfarande blir det ett antal muggar per dag 🙂
  Så härlig utsikt du har från sovrumsfönstret!

Kommentera