Årets favorit i trädgårdstäppan

Jag har alltid tyckt om allt som innehåller och doftar verbena – eau de toiletter, tvålar, hårschampo, doftljus mm. När jag av en tillfällighet fick tag i en Jätteverbena (Verbena bonariensis) i våras kunde jag inte motstå den. Det ångrar jag inte för det är nog den växt bortsett från rosorna som mest prytt sin plats i trädgården.

003aaJätteverbenan blir en och en halv meter hög, har små ljuslila blommor i klasar och tunna men fasta stjälkar. Den har ett graciöst grenverk som vajar lätt i vinden. Jag har haft den planterad i kruka och den har blommat hela sommaren och blommar ännu. Blommorna står tills frosten tar dem. Även om vintern lär den utgöra ett vackert blickfång i trädgården med sitt sirliga grenverk.

016a

Verbenan gillar sol, men den trivs även i halvskugga. Den klarar sig med lite vatten. Fjärilarna älskar den. På hösten och vintern lär fröställningarna vara rena skafferiet för småfåglarna.

Den är tyvärr bara ettårig och är svårsådd så det blir att köpa ny nästa säsong. Plantorna är ganska dyra. Den lär kunna övervintra om den får stå svalt, ljust och frostfritt. Den där platsen man aldrig har!

Överallt där man läser om Verbenan framställs den som ett obeskrivligt vackert tillskott i rabatter. Man kan läsa rent poetiska beskrivningar av den. Jag kan efter min erfarenhet av den i sommar bara instämma.

21 thoughts on “Årets favorit i trädgårdstäppan

 1. Jag bor i en marklägenhet med en liten tomt. Jag skulle jättegärna vilja plantera blommor men det är så mycket skötsel som jag inte orkar/har tid med.

   1. Jag har också en ståtlig verbena i en kruka och jag håller verkligen med dig, Eva, att det är en älskansvärd växt! Inte insmickrande precis men dekorativ med sitt stolta växtsätt. Glömt att dofta på dem, tack, det ska utforskas.
    Jag tänkte försöka övervintra verbenan i vår vinterträdgård, där ska många växter förvaras så det blir kanske lite knepigt.

   2. Lyckliga du som har en vinterträdgård. Verbenan doftar bara lite fast den avger så ljuvligt doftande olja. Men en vacker mild sensommarkväll när man avnjuter ett glas vin på terrassen kan man känna dess doft i vinden!

 2. Ja jag älskar också Jätteverbenan. Den måste sås redan i Januari för att hinna gro och sedan växer den väldigt sakta för att sedan växa snabbare när den kommer ut.
  Lycka till. Ta frön från din JätteVerbena
  och låt fröna torka i kaffefilter.

  1. Nu blev jag sugen på att försöka fröså den. Du har tydligen lyckats. Jättefint tips med kaffefiltret. Det skall jag använda mig av i flera sammanhang! Må så gott!

 3. Efter din kärleksförklaring till jätteverbenan måste jag nu stanna upp och titta lite mer intresserat på den. Jag har nog inte förstått att den kan vara uppskattad för sin egen skull utan sett den mer som något högt luftigt blått ovanför annat. Trevligt med en ögonöppnare.

 4. Verkligen vacker! är det inte typiskt att de alltid ska övervintras på en sån plats som man inte har som du sa! Själv har jag inte plats att övervintra stora växter så det får bli nya varje år om de inte lyckats överleva vintern mirakulöst.

  1. Tänk om man visste hur vintern blir så att man kunde planera sin trädgård bättre! Här brukar det vara så att det är i februari-mars det smäller till med hård kyla som förstör en hel del. Man får försöka täcka över så mycket man kan.

 5. Ajdå, stod ju och tittade på en sån på plantskolan. Vete katten varför jag inte köpte den! Måste lägga den på minnet nu när du skriver så lyriskt om den och jag ser ju bilderna, väldigt vacker! Min favorit i år var en vit rosenskära, en riktigt stor planta.

 6. Absolut en fantastisk blomma – har den också i en kruka – första gången jag har den, men inte den sista 🙂 Jag tror jag ska testa att övervintra den i “Överhuset” – brukar ha en temperatur på mellan 5 och 10 plusgrader där och den kan få en fönsterplats 🙂

  1. Kan tänka mig att “Överhuset” får inhysa en hel del växter hos dig på vintern. Precis ett sån’t hus jag skulle vilja ha!

 7. Det låter intressant. Hade varit något annat och vackert på balkongen om den trivs i kruka. Har genast noterat allt. Gillar verkligen vad jag ser på dina bilder.

 8. Den här har jag helt missat. Verbena, alltså. Tack för tipset och för ett trevligt inlägg!
  Få se om jag har ork att kämpa upp en sån nästa år.

  Haha, instämmer helt med “den där platsen man aldrig har!” Underbart beskrivet! 🙂

Kommentera