Förnya hemmet med gardiner – några idéer och förslag

Gardiner är en mysfaktor i ett hem. Jag älskar textilier och tycker det är en ofullbordad inredning som inte har gardiner för fönstren. Få saker gör ett hem så ombonat, piffar upp och ändrar karaktär samt inte minst dämpar ljud som textilier. Gardiner, mattor, draperier, kuddar, väggbonader mm.

Gardiner gör ett hem ombonat, det ger en angenäm akustik och dämpar ljud, det skyddar mot drag förutom att det är en vacker inredningsdetalj. Om det även skall skydda mot insyn är ju en smaksak.

Visst kan det vara knepigt med gardinuppsättningar. Många gånger tror jag till och med att det är svårigheten med gardinuppsättningar som gör att somliga avstår och hävdar att det är snyggare utan!

Gardinlösa fönster är opersonliga, kalla och sterila, dvs superminimalistiska!

Numera finns så många moderna verktyg att ha som hjälpmedel. En sida som har mycket att erbjuda vare sig man är novis eller erfaren på området är Kirsch. “Gardinuppsättningskonsten” utvecklar sig ju också som mycket annat.

Några olika uppsättningar

Gardiner till ett sovrum

006pxpm

På kappan har jag sytt på ett kantband i matchande färg. Tyllgardinen fungerar som insynsskydd.

Längderna, kappan och tyllgardinen har varsin gardinskena. Längderna är uppsatta med gardinkrokar i veckband och sk räkor på skenan. Kappan är fäst med kardborreband.

Gardiner till ett annat sovrum – tyg med växttema i vackra gröna färger

013760pxpxpxpmpmpm

Ett kraftigare vackert draperityg till stora vardagsrumsfönster

Ett lite tyngre tyg som täcker hela väggen med ett vackert fall. Effektivt också mot starkt solljus och fönsterdrag.

8 thoughts on “Förnya hemmet med gardiner – några idéer och förslag

  1. Nu blir jag avundsjuk. Snyggt! Önskar jag hade lite mer energi till att uppdatera mina fönster. Vågar knappt erkänna detta, men det var mer än tio år sedan det skedde nå’t på den fronten. Kanske dags att åtminstone börja spana efter snygga mönster.

    1. Du vi har olika prioriteringar i livet. Själv har jag slutat resa. Orkar inte med flygplatser, köandet, visiteringar och incheckningar längre. Det har tagit bort charmen med resandet för mig. MEN naturligtvis skulle jag vilja om det vara lika enkelt som förr. Ett par otrevliga flygincidenter har också påverkat mig. Nu har jag tid att sy gardiner för det roar mig. Var sak har sin tid eller hur är det ordspråket lyder.

  2. Undrar vad du har för typ av anordning för gardinerna? Vill ha något liknande med möjlighet att dra för, dra tillbaka längs en vägg med altandörr och fönster i ett. Behöver man anlita en firma?

    1. Gardinskenan kallas för glidskena. På gardinen är räkliknande glid fästa. Hade hjälp att sätta upp skenan och gardinaffären fick klippa till och sy gardinerna. Vilken stång man än använder tycker jag det viktigaste är att den är utan skarvar. Oerhört irriterande när gardinen fastnar i skarven på gardinskenan när man drar för. Angående tyg är det värt att satsa på kvalitet så det blir tungt och vackert fall. Jobbigt och kostsamt? – ja men jätteskönt att kunna dra för ett tygdraperi i st f persienner när mörkret faller och man sätter sig tillrätta i läsfåtöljen med en spännande bok och en kopp te eller ett glas vin. Lycka till!

  3. Pingback: På gång just nu – den 14 september 2019 – Seniorvinklat

  4. Pingback: På gång just nu - den 6 februari 2022 - Seniorvinklat

Kommentera