Drottninggatan stadsreglerades i början av 1600-talet och har samma sträckning nu som då. Den börjar vid Norrström och slutar vid Observatoriekullen (ca 1,5 km). Drottninggatan var sedan lång tid huvudvägen från nuvarande Gustav Adolf torg (då Malmtorget) norrut. Den fick ca 1640 namnet Drottningegathan – en hyllning till den minderåriga Kristina från att tidigare haft bland andra namnet Stoore Konnung-gatan.
En Stockholmskarta från 1642 (Stockholms äldsta handritade) med generalplan för Norrmalm och Ladugårdslandet. Den förvaras på Kungliga Biblioteket. Nedan en detalj där man tydligt ser Drottninggatan och även Regeringsgatan.
ETT URVAL KARTOR; BILDER OCH FOTOGRAFIER FRÅN DROTTNINGGATAN GENOM TIDERNA
Café Petissan, Schlefferska palatset (“Spökhuset”) och Spökparken
Cafeet var teknologernas stamställe (Teknologiska institutet låg strax intill), men även många stockholmare åt “landgångar och bakelser och drack mjölk, öl eller kaffe” här. Cafeet hade “enkla stolar med småbord och det var pyntat med krukväxter och spetsgardiner som bidrog till den trevliga atmosfären”. Värdinna var “den ständigt redbara, glada och godmodiga Lovisa Dahlberg”.

Drottninggatan 1808 i höjd med Kungstensgatan, Petissan och Schlefferska Palatset

Schlefferska palatset eller Spökslottet Drottninggatan 116
Schlefflerska palatset uppfördes som en malmgård 1700 av köpmannen Hans Petter Scheffler. (En malmgård var ett sommarresidens för adeln- och borgerskapet. Malmarna låg ju vid denna tid utanför Stockholm.)
Byggnaden är i dag en av ytterst få bevarade 1700-talsbyggnader på Norrmalm. Det har en intressant konstsamling, men är inte öppen för allmänheten. Intill slottet ligger en park mot Holländargatan. När parken renoverades försvann! en månghundraårig genbank av örter. Idag är parken rastplats för hundar.
Huset benämns ofta “Spökslottet”. Oförklarlig sång och musik har hörts från huset och speglar och fönster gått sönder utan anledning. Här kan man läsa mer om spökerierna.


Gamla affärer och butiks- och apoteksinteriörer
Viktualiehandel (charkuteri eller specerihandel) på Drottninggatan 92 i hörnet av Wallingatan år 1903
Så här ser det ut idag

Paraplymagasin Drottninggatan 21 år 1950

Interiör från Apoteket Morianen som från 1700-talets mitt fram till apotekets stängning 1972 låg på Drottninggatan 19

Drottninggatan 45 år 1961. Tobakshandel, Meijers eftr. Kvarteret består idag av Åhléns varuhus

Inomhusbad
Centralbadets jugendfasad och parken

Centralbadet var 1904 Sveriges modernaste bad. Där fanns bland annat tre bassänger för herrar, två(!) för damer, varma och kalla bad, kolsyrebad, “elektriska ljusbad”, solbad på taket samt tennis- och kägelbanor. Dessutom fanns restaurang, cigarrbutik, frisör och fotoateljé. För “simokunniga” fanns simundervisning. Legendaren Arne Borg vann många tävlingar här.
Gamla palats
Wredeska palatset Drottninggatan 29

Wredeska palatset uppfördes på 1690-talet, och hade en trädgård mot Klara sjö. Utländska beskickningar, familjen de la Gardie, Stockholms schacksalong och fashionabla Restaurang Kronprinsen har bland andra varit inhysta här. Den 300 år gamla byggnaden revs 1965. En rivning som kritiserades starkt.


Lideman/Grundelska palatset Drottninggatan 31 år 1906

Palatset uppfördes ca 1680 var en stenhusbyggnad på Drottninggatan 31. Den revs 1907 och på platsen återfinns idag Klarahuset.
Kuriosa: En så kallad alkovsängkammare fanns i huset. Nedan ett exempel från Holland på hur en sängalkov kunde se ut.
Vinterbilder från 1930- och 1940-talen
Snösvängen på Drottninggatan mars 1931. I bakgrunden syns Riksdagshusets portal

Tidningsförsäljning utanför Drottninggatan 11 – 1940-1945

Trafik- och gatuvimmel på 1950-talet
Trafik på Drottninggatan i hörnet av Klarabergsgatan 1953. Åhlénshörnet

Trafik på Drottninggatan 1952

Blå tornet
Hörnet Drottninggatan Tegnérgatan 1906 innan huset revs för att ge plats åt det hus kallat Blå tornet

Drottninggatan 85 var en av Strindbergs 24 lägenheter i Stockholm. Strindberg bodde här mellan 1908-1912. Huset var nybyggt (1907) och utrustat med centralvärme, WC och hiss. Lägenheten hade inget kök.
Bro, fiskevatten och råttfälla
Riksbron över Norrström förbinder Drottninggatan med Riksgatan som går genom Riksdagshuset.

Välbesökt turiststråk och affärsgata med många kaféer, barer och restauranger
Drottninggatan i modern tid söderut från Tegnérgatan

Men oj ,vad spännande!!! Älskar historia! Härliga gamla bilder från en svunnen tid. Tänk vad mycket som hänt!
Tack för ett mycket intressant inlägg!
Så trevligt att du tyckte om det!
ser ut som tiden Röda rummet av Strindberg
Tack. fin association!
ambitiöst! intressant även för en lantis som gärna besöker huvudstaden
Tack!
Väldigt fint inlägg. Drottninggatan tillhör mina barndomsminnen. Min far (jurist) hade kontor på Drottninggatan 50-52 fram till 1965. Det huset finns faktiskt kvar. Jag var ofta uppe och hälsade på honom där och stod och tittade ut genom fönstret. Den tobaksbutik du visar på en av bilderna minns jag, likaså Kunzes, som jag aldrig begrep vad det var. På lördagarna, när man slutade tidigt i skolan,gick jag ibland och hämtade pappa. Så gick vi och åt lunch på PUB:s restaurang. Jojo, det var tider det!
Hälsningar
Birgitta
Roligt att just du, Birgitta, uppskattade inlägget. Så trevliga minnen du berättar om. Gamla Wallin-Åhlinska gymnasiet (där jag tror du gick) vid Tegnérlunden låg ju inte långt ifrån din pappas advokatkontor. Det är verkligen en annan Drottninggata än idag, eller hur? Själv minns jag inte just den tobaksaffären, men dylika fanns det gott om på den tiden.
Ja, det stämmer att vår gamla skola låg vid Tegnérlunden och då var det ju inte långt att gå till Drottninggatan 50-52. Minns du förresten Wennerströms? Det var en av de få klädbutiker som vände sig till enbart barn och ungdom. Låg i hörnan Drottninggatan/Klarabergsgatan vill jag minnas.
Javisst gör jag det! Det var många minnen som väcktes till liv när jag letade efter foton till inlägget. Ibland sådant man inte tänkt på på väldigt länge. Man inser vilken utveckling man varit med om…
Jag var inne i stan i dag och såg först nu, att huset Drottninggatan 50-52 har ändrat numrering till enbart 50. Att hela gatuplanet är omgjort, det har jag konstaterat tidigare.
Hälsningar
Birgitta
Det var väl där i hörnet som Bredenbergs låg i många år?!
Ja, i hörnet av Mäster Samuelsgatan. Vilken härlig butik. Jag handlade där en del när jag blev vuxen. Nu häromdagen var jag inne på Dea/Axelssons. Gud, så rörigt det är i den typen av butiker. Inget sorterat, utan allt huller om buller. De vill naturligtvis att man skall gå runt i hela butiken, men jag blir bara trött och irriterad. Inga snygga grejer heller. Åkte till butiken Känsla och smak (fånigt namn) på Karlbergsvägen och hittade en byxa, en blus och en jacka direkt. Där finns det dessutom expediter som hjälper till. Jag var i den butiken för några år sedan, men tyckte att det var så tantiga saker, men nu har man väl blivit tant…
Det är därför jag handlar kläder via webben. Det finns inte många butiker kvar i stan där man kan få hjälp av en expedit och som dessutom är vänligt inställd till en fast man är äldre. Tänk så trevligt det var med Bredenbergs, fast på den tiden var man ju inte tant förstås!
Letar efter bilder på Hotellet som låg i samma hus som EPA på Drottninggatan.
Pingback: Rödabergsområdet med Gävlegatan - en oas i Stockholm - Seniorvinklat
Hej! Hittade hit efter att ha googlat p.g.a. en diskussion på twitter om Drottninggatan. Mycket fina bilder. Vi har en diskussion när Drottninggatan blev en gågata, då menar jag runt PUB och Glashuset. Hoppa gärna in på twitter och dela med dig: https://twitter.com/MinnsDuSverige/status/1660670048602652672
Hej! Det ska jag absolut göra. Verkligen intressant!