Nya billiga pockets

Nu kommer den här underbara tiden när man med gott samvete kan sätta sig till ro i favoritfåtöljen med en bra bok. Här ett urval pockets jag lagt på läshyllan. Hoppas du hittar något du själv vill läsa.


Tändstickan – Aline Lilja Gladh

En ung tjej knuffas ut i ett vattenfyllt stenbrott. Avgrundsdjupet kunde varit skrämmande nog, men det är när hon upptäcker att ett lik flyter intill henne som paniken växer fram.

Konstnären Lo Karlberg, vän till flickans mamma, blir ombedd att vara till stöd efter den skrämmande upplevelsen – och blir fundersam över något som flickan berättar… Ryktet och skvallret sprider sig som en löpeld i Örbyhus. Vem är den döda personen? Rör det sig om ett mord? Och har den främmande lyxbilen som synts till på torget något med händelsen att göra?

Samtidigt tycks stadens grundskolerektor ha tveksamma förbindelser. Och det lokala gänget Derailed – med ledaren Conny i spetsen – rustar upp för krig.

Tändstickan är första boken i Örbyhusserien, om konstnären Lo Karlberg, kommissarie Linus Karlberg och gängledaren Conny Thorsson. En spänningsroman om mörka relationer, ryktets makt och förbrännande kärlek.


Åren – Annie Ernaux

Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre – den kollektiva självbiografin – för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt , men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.


Skuggan bakom dig – Anna Jansson

Kriminalinspektör Kristoffer Bark och hans grupp av omplacerade kollegor har fått ett ouppklarat fall på sitt bord. Det gäller Emelie Kartman, en lågstadielärare och ensamstående mor som för tio år sedan försvann och senare återfanns på botten av Lanna badgruva, i en tunna genomdriven av ett hundratal tretumsspikar.

Kristoffer Bark blir snart varse att utredningen hade stora brister. Tidigare utredare har inte gått till botten med att undersöka de hot Emelie Kartman utsattes för innan hon dog. När Bark kommer i kontakt med sin sjukskrivna kollega Sara Bredow, inser han att hon utsätts för liknande trakasserier. Är mördaren på jakt efter ett nytt offer?

Skuggan bakom dig är andra delen i Anna Janssons nya deckarserie som utspelar sig i hennes egen hemstad, Örebro. En berättelse om makt och manipulation, rädsla och otillräcklighet. En skrämmande skildring av hur ett fullt fungerande liv kan brytas ner till spillror.

Dotter saknad – Anna Jansson

Vera Bark flyr hals över huvud från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. I fem års tid vandrar sedan hennes far, kriminalinspektör Kristoffer Bark, längs Hjälmarens strand, mil efter mil, i sökandet efter sin dotter. Man befarar att hon drunknat. Ovissheten tär på honom och på Veras mor som är på väg att gå under i sin förtvivlan.

Tre år efter Veras möhippa försvinner en undersköterska från samma plats. Utredningen läggs ner också i detta fall, men Kristoffer Bark får den öppnad igen som ett cold case. Den saknade kvinnan påminner på många sätt om hans dotter. Snart inser han att det finns fler samband än han först anat.

Dotter saknad är den första delen i deckarserien Bergslagens blå. Det är en berättelse om en förälders värsta mardröm. Det är också en berättelse om vad som kan ske med ett försummat barn när verkligheten blivit outhärdlig, och om vanföreställningar som får livsfarliga konsekvenser.


Den stora skrivboken Beviset Den tredje lögnen – Agota Kristof

Två tvillingbröder kommer till sin mormor långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig. Pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Ett icke namngivet krig, ett icke namngivet land, en mormor som kallas för Häxan av byns invånare, och som är alkoholiserad och elak. För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever.

Agota Kristofs trilogi är en brutal, vacker och angelägen roman om vad krig och exil gör med människor. På ett avskalat och kristallklart språk rasar berättelsen fram över sidorna.


Louise – Mikaela Bley

Den kontroversiella justitieministern Louise Bohman vaknar upp på morgonen och nås av beskedet att hennes pressekreterare hittats död. Ett förmodad självmord ser ut att vara ett mord och mycket talar för att justitieministern själv är inblandad. I media hängs hon ut och porträtteras som ett monster.

På TV4 får kriminalreportern Ellen Tamm uppdraget att göra en dokumentär om justitieministern. Hon lyckas nästa sig in hos Bohman och möter en kvinna som har ganska lite gemensamt med den bild som media målat upp. Ändå verkar det som om Louise döljer något.

Samtidigt brottas Ellen med sitt eget kaotiska privatliv. Och ju mer hon gräver i Louise Bohmans förflutna, desto mer påminns hon sin egen familjs mörka hemligheter.


Flygplanet som försvann – Jerk Schuitema

Efter en varm och mycket torr sommar hittas ett flygplansvrak på botten av en uttorkad sjö i fjällvärlden. Mysteriet med postflyget som försvann en stormig dag 1964 verkar äntligen vara löst. Men när det visar sig att besättningen blev mördad väcks gamla spekulationer till liv, och journalisten Christian Norén börjar gräva efter ett motiv till morden. När Norén sedan försvinner spårlöst inser polisen i Gällivare att gåtans lösning kanske finns i den femtio år gamla utredningen, och att någon gör allt för att sanningen ska förbli okänd.

Amanda Wreede som till vardags jobbar på narkotikaroteln i Stockholm dras motvilligt in i utredningen när det visar sig att hennes pappa, som var polis i Gällivare på sextiotalet, är inblandad. När utredningen hotas att läggas ner tvingas Amanda fortsätta söka svar på egen hand. Svar som sakta blottlägger hennes förflutna: förträngda minnen från en barndom fylld av obehagliga sanningar verkar ha följt med flygplanet upp ur leran.


Skandal i svart – Jessica Fellowes

Året är 1928. Ett hembiträde förolyckas på ett glamoröst party anordnat av arvtagaren Bryan Guinness. Bryan har precis friat till arton år gamla Diana, den vackraste av de sex Mitford-systrarna. Hembiträdets död avfärdas som en olyckshändelse och de nygifta lägger händelsen bakom sig för att inleda ett virvelvindsliknande liv i Londons Mayfair, chica Paris och hedonistiska Berlin. Mitford-systrarnas jungfru, Louisa Cannon, följer med på resorna, liksom ett entourage av vänner, familj och hangarounds från Nancy Mitford till Evelyn Waugh. När ett andra offer hittas i Paris 1931 börjar Louisa se samband med dödsfallet två år tidigare. Nu måste hon övertyga Mitford-systrarna om att en mördare kan finnas i deras närhet. Detta medan skuggorna tätnar i Europa, och i Diana Mitfords hjärta.

Den tredje boken i serien om Mitfordmorden skildrar ett turbulent Europa i slutet av 1920-talet.


Den långa vägen hem – Louise Penny

Före detta kriminalkommissarie Armand Gamache är lyckligt pensionerad i den lilla byn Three Pines. Varma sommarmorgnar sitter han på en fridfull liten bänk och läser och småpratar med en av sina grannar, Clara Morrow.
Men en morgon avbryter Clara honom i hans läsning och berättar att hennes exmake, konstnären Peter Morrow, inte kommit på besök som utlovat till årsdagen av deras separation. Hon vill att Gamache ska hjälpa henne hitta honom. Gamache läser klart en rad i sin bok – »Och himmelen har makt att bota varje syndsjuk själ« – och reser sig sedan upp och följer med Clara.
Tillsammans med sin före detta kollega Jean-Guy Beauvoir, Clara och vännen Myrna Landers tar sig Gamache allt djupare in i Québec. Och allt djupare in i Peter Morrows själ – en man beredd att göra allt för att återfå sin berömmelse som konstnär. Resan tar dem till mynningen av St Lawrence-floden, ett område så ödsligt att de första sjömännen kallade det »landet Gud gav Kain«. Och här konfronteras de med den skada som kan orsakas av »en själ sjuk av synd«…

LOUISE PENNY är en kanadensisk deckarförfattare vars böcker sålt i över nio miljoner exemplar på trettio språk. Hennes deckarserie, som fått henne att kallas »en modern Agatha Christie«, utspelar sig i Québec i Kanada med kriminalinspektör Armand Gamache som huvudperson. Louise Penny har vunnit The Barry Award, The Agatha Award för Bästa kriminalroman (fyra år i rad!) och Anthony-priset sex gånger.


19 thoughts on “Nya billiga pockets

 1. Har också en del böcker på läshyllan. Anna Jansson har jag läst och gillat Flygplan saknas finns på hyllan och några till.
  Jag sitter gärna på altanen och läser sommartid.
  Kramar från oss

  1. Jovisst går det bra att läsa på sommaren också. Huvudsaken är att man har något att läsa och att man tar sig tid att läsa. Jag menar vi som har små trädgårdar har ju mycket bestyr med dem…

 2. Det känns alltid tryggt att ha olästa böcker stående i hyllan.
  För några dagar sedan såg jag “månadens bok” för 49:- kr när jag handlade. Kom lite närmare…. Jojo Moyes! Tack och lov, tänkte jag, har jag läst. Kom närmare…. nej, har jag inte läst och kunde, som vanligt, inte motstå. Den läser jag just nu.
  I öronen har jag: En halv värld bort av Mike Gayle.
  Båda två lika bra (hittills). Ren läslycka. Böcker har i hela mitt liv varit mina bästa vänner och det i alla lägen.
  Tack för tipsen!

  1. Tack för tipsen själv. Håller med dig om hur oerhört viktig läsning är för en. Förstår mig inte på människor som aldrig läser en bok.

 3. Du och jag har ungefär samma smak vad gäller böcker. Anna Janssons pockets har jag läst, men inte de andra. Så tack för tipsen.

  PS. Jag läser betydligt fler böcker under sommaren än vad jag gör under hösten/vintern. Men jag har just nu också fyra böcker på lager. DS.

  1. Det är ju böckerna och läsningen som är det väsentliga och inte vilken årstid man läser böckerna. Just nu tycker jag det är extra mysigt att ha en trave böcker att välja från.
   Skönt att du har fyra på lager.

 4. Tack för många fina tips, Eva! Jag är ett stort fan av deckare men just nu har jag tagit en paus och istället har jag för tillfället snöat in på andra världskriget, spioner, kodknäckare och motståndsrörelser.

 5. Anonym

  Oj många bra tips där! Tack Eva! Ska kollas upp. 🙂
  Själv håller jag just nu på med ”Som pesten” av Hanne Vibeke-Holst – skriven flera år före nuvarande covid 19-pandemi men likheterna är anmärkningsvärda. Skildrad inifrån WHO och beskriver både de politiska, samhällsekonomiska och privata perspektiven av en pandemi som tar livet av så många människor. Mycket mer spännande än vad den troligtvis låter. Läsvärd!

  1. Tack Gunilla! Syrran har läst Som pesten och häpnade hon också över hur många likheter det fanns med pandemin. Ska läsa den snarast.

 6. Alltid trevligt med boktips. Agota Kristof är en spännande författare, boken så bra. Men jag måste kolla om jag verkligen har läst alla tre böckerna i trilogin eller bara den första. Anna Janssons nya – alltid svårt med övergång från en huvudperson till en helt ny. Annie Ernaux skulle jag nog vilja läsa. En bok som jag nyligen lyssnat på är Åsa Larssons senaste och den gav mig mycket, uppvuxen som jag är där uppe. Det är hon själv som är uppläsare i talboken och då vet hon ju hur hon ska betona vad. Tack för tipsen Eva!

  1. Tack själv! Det är en lite blandad kompott genremässigt. Så intressant höra vad du tycker om några av böckerna. Det måste vara lyckat att Åsa Larsson själv är uppläsare av sin bok i talbokversionen.

 7. Du kan verkligen konsten att få en sugen på att läsa! Den första och den om det försvunna flygplanet verkar väldigt spännande och jag blir riktigt sugen på att läsa dem!
  Tack för alla tips du ger på allt mellan himmel och jord!
  Sköt om dig och ha en fin helg!

  1. Tack så mycket. Jättekul att höra.
   Hoppas ni har lika fint väder som vi. Sol och blå himmel med hög och klar luft. Lite kallt dock.
   Ha det bra!

 8. Pingback: Evas pockettips juni 2022 - Seniorvinklat

Kommentera