Tomater – odlingstips

Det är tid att planera för tomatodling, men ännu inte dags att så.

När man läser i tidningen att man börjat ransonera försäljningen av tomater i England till tre tomater per person är det dags att tänka till. Dessutom börjar det bli slutsålt med fröer.

Visserligen hade jag tänkt att odla tomater på fönsterbrädan för att sedan placera ut på balkongen när frostrisken är över men mest för nöjes skull. Men nu är det allvar om det börjar bli brist på tomater och att de är alltför dyra att köpa. Man vill ju inte bli utan.

Förutsättningar för tomatodling

Tomater vill ha sol i 6 timmar i söder- eller österfönster. Därtill vill de ha mycket näring.

Jorden viktig

Förutom att tomater vill ha rikligt med vatten i början är jorden viktig för dem. Fröna kan sås i näringsfattig jord.

Vid första omplanteringen bör jorden vara näringsrik.

När tomatplantan börjar blomma ska jorden vara välgödslad och rik på fosfor och kalium. Använd gärna ros- eller urnjord.

Sorter att välja bland

Man bör tänka på vilka odlingsförutsättningar man har när man väljer frö.

Vad ska man använda tomaterna till? Att bara äta, torka, sylta, lägga in eller till något annat. Hur vill man att de ska smaka?

Olika sorter av tomater

 • Klassiska röda, runda tomater.
 • Saftiga, smakrika plommontomater.
 • Vackra, goda pärontomater.
 • Söta små cocktail- och körsbärstomater.
 • Maffiga bifftomater.

Gröna tomater är en användbar läckerhet.

Så frö

Börja så i mars. Tidigast i mitten av månaden (gäller Mellansverige). Ha koll på vilka sorter som ska tjyvas.

I slutet av mars är det naturliga ljuset tillräckligt i ett söderfönster.

När den första gula blomma visar sig skall den enligt expertisen knipsas av. Då kommer plantan att blomma desto mer och fler tomater bildas. Då är det dags för ny gödsel rik på kalium och fosfor.

Vattna


Tomaterna vill ha rikligt med vatten tills frukterna är ljusröda då ska man dra ner på vattningen så att de inte smakar vatten.

Tjyva

Man tar bort de sidoskott som växer upp i grenvecken. Detta gör man för att de stjäl kraft och energi från plantan. Låter man tjuvarna sitta kvar blir tomatplantan väldigt tät och buskig och solen har svårt att komma åt tomaterna som ska mogna fram.


Klippa av

Oavsett vilken tomatsort man odlar blir inomhusodlade tomatplantor högre och gängligare än om man odlar dem utomhus. Man kan då klippa av dem ovanför andra eller tredje bladet så blir de bredare. Man kan även plantera den avklippta delen. Farbror Grön beskriver hur man gör.

Utplantering när frostrisken är över. Använd helst fiberduk innan de vant sig vid den starka solen.

Drömmarnas tomater

15 thoughts on “Tomater – odlingstips

 1. Läckert och läsvärt !.
  Gratulerar till en förändrad blogg ! Så fin och lättläst du gjort den och den knepiga reklamen verkar frånvarande. Bilden av strandkant med vipor och strandskator är mycket vacker och stranddoften kommer nära.
  Vaknade i morse ur en dröm om just tomater, att jag stal mogna tomater ur ett träd på grannens tomt. Kan det tolkas som att jag ska skaffa frön till egna tomater på balkongen?

  1. Tack så väldigt mycket. Det var jätteroligt att höra. Drömmen med tomaterna var ju intressant. Tycker absolut du skall så frön eller köpa tomatplantor när det finns.
   Ja tofsviporna skall väl komma snart nu. De brukar ju vara tidiga.

 2. Det visste jag inte – att det även ska bli brist på tomater. Märkligt, för de importerade vi väl inte från Ukraina… Har odlat tomater en gång på balkongen. Det gick jättebra, men det är alltför mycket jobb. En positiv bi-effekt av tomatodling på balkongen är att du inte behöver oroa dig för getingar. De gillar nämligen inte den “fräna” doften som tomatstammen avger.

  1. Det var mycket intressant att getingar skyr tomatlukt. Det är kul att driva fram tomater själv. SÅ jobbigt är det inte.
   Tomater har väl blivit dyrare som allt annat. Just England har ju ställt det för sig när gäller Brexit, vilket jag tror är anledningen att tomater måste ransoneras där.
   Trevlig fotbollseftermiddag!

 3. Tack för tipsen!
  Jag har ännu inte bestämt hur jag ska göra med fröer i år. Problemet är att jag är borta lite för mycket för att kunna sköta det själv och vill inte lägga för mycket jobb på mina grannar.
  Trevlig helg!

 4. Det förstår jag blir knepigt för dig som kuskar och far så mycket. Men det är väldigt roligt att odla tomater om man har tid och är närvarande. De kräver mycket vatten och behöver tillsyn.
  Trevlig söndag!

 5. Så bra med samlade tips om tomatodling. Jag gjorde det ofta förr, men det blir nog inte av i år, dels har de svårt att hinna mogna för att vi har torpet en bit norröver och dels är det detta med vattningen, vi är ju inte alltid på plats. Men jag har inte riktigt bestämt mig än. Driver dock inte upp från frö i så fall utan köper några färdiga plantor.

  1. Det är sant att man måste passa tomatplantor väl. De behöver vattnas varje dag. Visst är det enklare att köpa färdiga plantor, men det är ingen sport!!!

   1. Nej, det är ju inte det, men jag har så mycket annat att tampas med. Jag har drivit upp plantor från frön många gånger, så jag är klar med det.

   2. Det förstår jag att du har. Ärligt talat började vi också diskutera om vi skulle köpa plantor i stället. Det är ett himla pyssel med frösådd.

 6. Då har jag fått massor med information om tomatodling.
  Har inte bestämt om jag skall ha några i år.
  Kramar från oss

 7. Vilket härligt tomatinlägg Eva!
  Tomater sår jag varje år och snart är det dags igen. Jag har en bra plats i ett soligt hörn på altanen där dom stortrivs. Har ett par favoriter som tyvärr inte går att köpa frön till längre och heller inte går att ta frön från då det är F1-hybrider men ännu har jag ett par påsar på lager jag jag kan använda. Får se om jag försöker ta sticklingar av dom för att övervintra men … det är rätt mycket jobb. Den ena är en större plommontomat som är fantastisk till matlagning men jag prövar olika ersättare för att se om jag kan hitta en lika bra.
  Ha en bra dag … och var försiktig i snöovädret som är på väg mot oss!

  1. Förstår att du har egen tomatodling. Det låter som det är riktiga rariteter du har. Visst längtar man att få börja. Men som du säger först måste vi genomlida ett snöoväder.
   Håll i hatten! Ha det bra!

Kommentera