På gång just nu – den 28 februari 2023

Jasminblommor kostar mer än guld

Jasminblommor kostar nu mer än guld.

Grasse i södra Frankrike har sedan århundraden varit känt för sin parfymindustri. Nu hotar klimatförändringarna denna tradition. Extrema vädermönster som torka, värmeböljor och överdriven nederbörd har gjort det allt svårare att odla blommor.

Idag producerar regionen blommor till några av världens största lyxmärken, inklusive Dior och Chanel, som spenderar betydande summor på råvaror från regionen.

Läs gärna mer om Doft av parfym i detta inlägg.


Pollenkoll


Pollensäsongen har börjat. Vanligtvis börjar den i mars. Anledningen till att pollen kommer redan i februari är den milda vintern.😏Unge kommissarie Morse


I England visar man nu den sista säsongen av denna lovordade serie Endeavor som utspelar sig i 1960-talets Oxford. Den lär vara bättre än någonsin.

IMBD-betyg 8,6. Hoppas vi får se den snart i Sverige.


Trädgårdskonst

Om ni har vägarna förbi…


Följ med ut i Trädgården! Nationalmuseums stora utställning handlar om mytiska och verkliga trädgårdar i konsten och om hur konsten lämnat spår i trädgårdarna, från medeltiden och fram till idag.

Man visar drygt 300 konst- och konsthantverksföremål av konstnärer som Rembrandt, Watteau, Le Nôtre, Monet, Renoir, Carl Larsson och av samtida som Peter Frie och Emma Helle.


Virkkonst

Den här väskan blev jag lite sugen på att virka till sommaren. Mönster och garn här.


Sänggavel i rotting

Den här sänggavel pryder numera sin plats vid huvudändan av min säng. Skulle gärna ha publicerat ett foto för att visa hur bra den passar till mitt lejongula sängöverkast. Det hade nog blivit lite väl personligt att visa sin sängplats.🤭Gobelängtyg

Ovanför sänggaveln hade jag tänkt hänga ett tygstycke som gobeläng. Nu kan jag inte bestämma vilket jag skall välja. Det står mellan dessa sex.

Pussel kan hjälpa mot nedstämdhet

Så här års är det lätt att vara trött på vintern och kanske känna sig lite smådeppig.

På Instagram har jag hittat en psykolog som ger handfasta, enkla råd och tips vad man kan göra för att rycka upp sig och inte falla djupare ner i dysterhet.

psykologenhenrik heter hans instagramkonto. Rekommenderas!


Jetpack?


Har ni också som har WordPress-bloggar fått erbjudande om Jetpack-appen som är på gång nu. Förstår ni vad den skall vara bra för? Jag avvaktar för jag tror de kommer att kräva pengar för den. Någon som vet något?


25 thoughts on “På gång just nu – den 28 februari 2023

 1. Barbro Olsson

  Hej Eva! Har hittat till din blogg, och gillar den mycket. Allt som växer tycker jag är roligt. Välj gobeläng nr 3 eller nr.4 Blommor o blader gör en så glader. I Göteborg blommar snödroppar o krokus. Hälsningar Babsan

  1. Hej Babsan! Så kul att du vill läsa min blogg. Här har vi varken snödroppar eller krokus ännu. Ja tygerna 3 och 4 är kanske lite gladare än de övriga. Har du en blogg också, eller?
   Ha en riktigt fin kväll!/Eva

  2. Anonym

   Hej Eva! Jag läser en del bloggar. Men skulle själv inte våga mig på detta. Har en hel del intressen och funderingar. Men vi får se. Har dock funderat på Instagram. Fin bild och liten trevlig text. Mina intressen är många. Kultur, blommor, mode mm. Hav och vatten. Vill hellre vara i vattnet än på det. Pool gillas inte. Göteborg är en härlig stad att bo i. Men tyvärr numera uppgrävd på alla håll. Detta pga Västlänken. Hälsningar Babsan

   1. Tack så mycket Babsan! Det är inte så svårt att starta upp en blogg. Instagram är naturligtvis lite enklare och tar inte lika mycket tid som en blogg.
    Har varit mycket i Göteborg som ung och tycker väldigt mycket om stan. Det verkar uppgrävt på många håll numera. I Stockholm ser man byggkranar överallt och här på Ekerö börjar det snart bli likadant. Idyllerna försvinner.
    Men de intressen du har får du inga svårigheter med att få bloggvänner eller instagramföljare.
    Hoppas du får en skön helg! Här väntas vintern komma tillbaka i veckan.

 2. Fick ett meddelande om att WordPress-appen kommer att försvinna och ersättas av Jetpack. Installerade denna och märker ingen skillnad. Ingen information om att den kostar framöver och sker det så byter jag verktyg.

  1. Tack för den infon. Om det inte märks någon skillnad förstår jag inte syftet. Vad jag förstår kommer man att tvingas ta den. Man vill ju dock gärna ha en WP-app.

 3. majvor

  När du nu frågar …. tyg 5 såklart, eftersom du har ett visst intresse för kartor. Fast lyssna inte på mig – du vet bäst själv. 😉
  Virkning. Det var länge sedan. Blev lite sugen, fast kanske inte på en väska.
  Jetpack? Hade faktiskt tänkt fråga dig? Jag tänker avvakta och se vad som händer.
  /majvor

  1. Ja nr 5 är lite diskret och snygg tycker jag också.
   Ja det är trevligt att ha något att sätta i händerna ibland. Virka tycker jag är betydligt enklare än att sticka.
   Jag kommer också att avvakta med Jetpack. Hörde av Stefansvardag ovan att han hade den, men märkte ingen skillnad. Jag ger mig sjutton på att det är något man kommer att tvingas ha och de ska ha pengar för det.
   Ha det bra/Eva

   1. majvor

    Jag flyttade till Jetpack idag. Gick smidigt. Nu återstår bara att se vad som händer framöver. Jag bloggar ju minimalt numera, så jag lär väl inte märka något! Du får berätta om eventuella problem dyker upp.
    //majvor

 4. Bra, då har även jag nåt att se fram emot – Unge kommissarie Morse. Synd bara att det blir sista säsongen. Det är fler av de riktigt bra serier som verkar gå i graven efter många år…
  Väskan är ju helt suverän:-) Så duktig du är om du lyckas att virka ett sådant komplicerat mönster. Men guuuuu så snygg väskan är.
  Å varför inte visa upp din sängplats. Jag menar en säng är ju ändå en säng;-)
  Vad gäller din “gobeläng” så är det ju smaksak vad du vill titta på varje dag när du vaknar och/eller går upp. Den längst ner till vänster är min favo. Lycka till med valet!

  1. Tycker också det verkar som gamla fina engelska TV-serierna börjar gå i graven. Tråkigt för jag har stor behållning av dom. Men tiderna förändras.
   Jag är sugen på att virka väskan – kanske i något färgat garn, men vi får se. Det börjar bli mycket med odling mm nu.
   Kanske blir bild på sängen när jag är klar med gobelängen som ska sitta ovanför gaveln 😊😊
   Jag har så svårt att bestämma mig för tyg. Visst är det fint det tyget du valde.

 5. Den virkade väskan kollade jag på härom dagen! Den blir säkert jättefin, om du virkar den. Av tygerna du visar så gillar jag blommorna och den med kastanjebladen, ( tror jag att det är. ) Så fina! Men det är ju du som ska välja, så klart. 😀
  Vad gäller WP- appen så kommer det hela tiden upp att man ska prova den nya. Det har jag inte brytt mig om, hittills. Jag använder den inte så mycket, kollar i den ibland. Inlägg gör jag alltid från datorn.

  1. Jag gör också alla inlägg från datorn, men tycker det är kul att ha koll på statistiken på appen i mobilen. Vi får se hur det utvecklar sig.
   Tyget med kastanjebladen tycker jag också om. Just det tyget är lite kraftigare och passar nog bäst som gobeläng. Har som sagt så svårt att bestämma mig.
   Den virkade väskan är jag verkligen tänd på. Skulle nog vilja ha ett garn med lite mer färg bara.

 6. Den virkade väskan är verkligen snygg, men i naturfärgen lär de bli solkig fort.

  Så fint med den nya sänggaveln! Jag tycker bäst om de två första tygerna. Du är så duktig på att genomföra idéer!

  Jetpack dyker upp hela tiden, jag har inte gjort något men på bloggen verkar den finnas redan, i statistiken och när man klickar på bilder för förstorning.

  Väldigt lockande med Nationalmuséets trädgårdstema. Trädgård och natur finns ju alltid i konsten, inte minst bland alla oss om fotograferar, om man nu vill kalla det konst. Kollade priset på biljetterna och såg att om man kom nittio minuter före stängningsdags så var det 50 kr billigare. Men vem vill springa igenom en utställning? Man vill ju ha tid för att försjunka, begrunda och beundra.

  Unge kommissarie Morse ser jag så fram emot!

  1. Ja väskan skulle behöva virkas i en annan färg de håller jag med om. Men visst är den snygg som sommarväska!?
   Intressant veta vilka tyger du gillade bäst. Jag börjar mer och mer luta åt den första. Den skulle passa så bra till gaveln och sängöverkastet.
   Måste undersöka det där med bilder i Jetpack. Det har jag inte märkt något av.
   Såg inte att Nationalmuseet sänker priserna en halvtimme innan stängning. Rent idiotiskt skulle jag vilja säga. Utställningen lockar väldigt och som du så fint uttrycker det att man vill “försjunka, begrunda och beundra” konsten i den. Det citatet skall jag lägga i min “bra ord och uttryck att spara för att använda vid tillfälle”-lista.
   Unge Morse väntar vi gärna på.

 7. Så mycket roligt här hos dig som vanligt Eva!

  Som tur är slipper jag besvär med pollen. Men jag vet att den tiden är på gång. Unge kommisarie Morse är en favoritserie. Så synd att det är den sista säsongen, hoppas att den kommer till oss snart.

  Trädgårdskonsten läste jag om här om dagen. Verkar vara intressant.
  Förstår att du vill virka den väskan, den är verkligen jättesnygg! Fina tyger men inte lätt att välja förstår jag.

  När det gäller Jetpack så har jag inte brytt mig om att installera den. Jag kör enbart från datorn och hade förut en så gammal mobil att det inte gick att ladda in WP-appen. Nu har jag visserligen bytt mobil men känner inget behov så jag avvaktar också. Jetpack finns ju annars i bakgrunden hos oss som kör på WP.com. Bland annat för aktiviteter, statistik, spamhantering och annat.

  En fin marsvecka önskar jag dig!

  1. Tack så mycket Anita. Jätteroligt att höra. Nu såg jag någonstans att alla kommer att få sin WP-app utbytt till Jetpack så det verkar inte som man kan påverka det. Men det rör ju inte dig om du inte har den gamla appen på mobilen. Jag tycker det är kul att se statistiken ofta. Därför har jag appen i mobilen.
   Jag är pollenallergiker själv och det känns bra att veta vad man har att vänta sig. Det är framför allt björkpollen jag är känslig för.
   Javisst är Morse en bra serie.
   Nu hoppas jag snart komma iväg och se utställningen på Nationalmuseum.
   Då kör vi igång med mars då. Ha det så gott!

 8. Intressant det här med appen och jag har inte brytt mig om den över huvud taget och jag har aldrig haft WordPress appen heller..Jag har min egen blogg på bokmärken i mobilen och loggar in där..🤔
  Väskan du visade var jättefin..tack för titten hos mig och ha en fin torsdag.. Kram Nicki..👍🤗☀️

 9. Intressant som vanligt, tack Eva! Har aldrig tänkt på att man faktiskt skördar riktiga blommor till parfym, har nog trott att det mest varit essenser/syntetiskt…. så oinsatt man kan vara. 🙂
  Mycket snygg väska och sänggavel! Hoppas du får tid och ork att virka väskan.
  Har också fått mejl om jetpacken men säger som Ulla ovan, jag använder sällan appen utan bloggar från datorn, det är enklare med framförallt bildhanteringen tycker jag. Tänker mig att de bara byter till en ny app, värre än så är det väl inte att man får installera den istället. Men jag väntar ett tag till. 🙂

  1. Jag använder också mest datorn när jag bloggar, men ibland är det kul att kolla statistiken och det går väldigt smidigt med appen.
   Nu har jag i alla fall installerat Jetpack och märker faktiskt inget större skillnad.

 10. Väskan är väldigt fin. Har inte fått någon info om jetpacken men den är inget för mej. Använder alltid datorn.
  Kramar från oss

  1. Använder också mest datorn, men följer gärna statistiken i appen i mobilen.
   Kul att du gillade väskan!
   Nu ska du och Minton ha en riktigt skön helg!
   Kramar till er bägge!

 11. Som alltid intressant läsning hos dig Eva … och du har god smak! Jag gillar verkligen din virkade väska. Såå snygg! rottinggaveln är jättefin, liksom gobelängtygerna – min favorit är den med kastanjebladen, men jag gillar även den med kartorna.
  Jag installerade Jetpack-appen nästan direkt och på datorn märker jag ingen skillnad (och det är ju den jag allt som oftast bloggar ifrån). Har testat att göra inlägg via mobilen och upplever det som enklare än tidigare.

  1. Tack för det snälla Anki. Det är så roligt att höra.
   Ja det fungerade utmärkt med Jetpack-appen. Lite smidigare faktiskt. Märker heller ingen skillnad på mobilen.
   Här kunde vi inte gå ut igår. Det är mängder av snö och dom hinner inte ploga. Man slirar runt i den djupa snön. Nu ser jag att det är mer på väg. Puh! Rexen verkar trivas. Har vuxit lite!

Kommentera