Doft av parfym

Att dofta parfym lite lagom är en svår konst. För det första är det svårt att välja en doft bland det stora urval som finns. När man väl lyckats hitta en gäller det att kunna balansera den rätt. Inte dofta för mycket och inte för lite.

Kroppsdoften kan förändras

Med åren lär ju doftsinnet dämpas och en doft man tycker känns lagom kanske doftar alltför mycket för omgivningen. Ens egen kroppsdoft kan också ha ändrats: medicin, kost eller hormoner kan vara orsaker, vilket kan göra att den gamla favoritparfymen behöver bytas ut.

Jag vill att det skall kännas en svag doft av fräschör om mig. När jag får små provrör med parfym brukar jag ägna lite tid åt att testa om och hur min närmsta omgivning reagerar.

Testa på omgivningen

Jag börjar med pyttelitet och får oftast ingen kommentar. Då tar jag i lite mer och reaktionen låter inte vänta på sig. Nu är det bara det att min närmsta omgivning också är i samma åldersklass och kanske också har lite svagare doftsinne!!!

Min levnadsregel i de flesta sammanhang är Less is more.

Doft efter person

En numera avliden god vän och granne till mig hade en parfymaffär på Östermalm i Stockholm. Marianne var oerhört professionell och kunde verkligen parfym. Både kungligheter och skådespelare hade hon i sin kundkrets. Hon lärde mig väldigt mycket om dofter och valde en parfym till mig utifrån den person hon uppfattade mig som. Hon lyckades väldigt bra!!!

Man skall välja doft med stor omsorg. Doften skall passa ens personlighet. Det går inte att bara lukta på ett prov. Parfymen eller eau de toiletten skall läggas eller sprayas på. Om man gnuggar den förstörs doften.

Endast tre dofter i taget

En ovan person klarar inte att känna skillnad på fler än tre dofter i taget. Med det enorma urval av parfymer som finns kan det ta tid. Man bör alltså vara väl förberedd innan man inhandlar en doft i t ex en taxfreeshop, där det oftast är lite stressigt.

Parfym, Eau de cologne eller Eau de toilette

Skillnaden mellan parfym, eau de toilette och eau de cologne är antalet ingredienser de innehåller och tiden de doftar. Parfymen doftar mest och längst. Eau de toilette är vad de flesta brukar föredra.

Enligt min väninna bör man placera doften på handlederna eller på ställen där man blir varm. Man bör undvika att det parfymerade stället utsätts för solen. Då kan man få mörka fläckar.

Eau fraiche

Det finns även eau fraiche som är en aromatisk doft. Biotherm har länge haft det och brukar lansera en ny fräsch doft varje år. Den brukar jag ha och spraya lite över kroppen innan jag klär mig. Ett annat knep är att att använda en väldoftande kroppslotion.

Använd prover

En eau de toilette sitter inte längre än ca 3-4 timmar. Praktiskt att ha med i handväskan och kunna fräscha upp sig med under dagen (ett litet prov eller i en liten flaska).

22 thoughts on “Doft av parfym

 1. Just det där med för mycket parfym, vilket unga tjejer ofta har samt även förkylda personer, ställer till det för mig som är allergisk. Avskyr när unga tjejer håller på med hårspray etc på tunnelbanan.

  1. Kan inte förstå varför man inte kan ta hänsyn och undvika starka dofter på T-banan och andra ställen där det är mycket folk. Hårspray luktar dessutom verkligen illa.

 2. Det kan onekligen vara en svår avvägning ibland. Det är ju stor skillnad på en lätt sommardoft och en tyngre kvällsdoft till exempel. Olika tillfällen kräver olika dofter, så det gäller att tänka på det innan man sprayar på sig. Många bra tips du hade här!

 3. Jag tycker att det är svårt att hitta rätt doft, även om jag vet vilken typ jag vill ha. Efter ett eller två provsniff tar det stopp och allt blir en enda röra. Gillar ”luktegott” ändå, även om det står en del felköp i badrumsskåpet.

 4. Parfym och liknande är något som jag tyvärr inte klarar nu för tiden. Ibland minns jag med ett stänk av saknad hur det var när man skulle vara fin; doften bakom öronen, på insidan av handleden och på halsen var det sista man tog på sig. Jag och min syster bara måste ha Dior Diorama när vi skulle gå ut. Jag kan sakna känslan, välbefinnandet, hur pulsen ökade när de små dropparna kom på, doften spreds som ett löfte om kvällen som låg framför en.

 5. En bra beskrivning av ett allmänt bekymmer, Eva. Alltför många struntar i att testa sin kompatibilitet med doften de valt, och så blir resultatet för stark eller fel doft. Samma parfym kan ju dofta olika på olika personer, så fascinerande. Själv har jag lagt ner parfymanvändandet eftersom maken numera är allergisk, och det gör väl att man blir extra känslig för överanvändandet på stan. Det har hänt att jag bytt plats på tåg när det klivit på någon – oftast en herre – med halva flaskan rakvatten på sig. Doften fastnar ju på en själv….. =)

  1. Intressant att du tar fram att även herrar kan överdriva användandet av rakvatten annars är det väl vi kvinnor som beskylls för användandet av för mycket parfym.
   Undrar om det kanske behövs separata platser på T-bana och buss för alltför starkt doftande personer. Liksom det finns för hundar o katter på bussar – åtminstone där jag bor. Enklast vore naturligtvis om folk kunde tänka sig för och TA HÄNSYN!

 6. Verkligen svårt med dofter. Lagom doftande och gott doftande. De som doftar mest enligt mig, är unga tonårspojkar .Tyvärr lite för mycket. Just nu har jag ingen favorit. Letar. De jag gillade förr, tilltalar mig inte längre. Tycker att Clean har fräscha dofter. Men inte på mig. Har förgäves testat några men börjar ge upp och använder hellre goa bodylotions.

 7. Det är bland det värsta som finns, när folk har för mycket parfym (osv) på sig. Dom fattar inte det där med “less is more”.Doften ska kännas först när man kommer nära! Istället fyller deras dofter (läs: stank) hela rum, ibland flera. Och då ska vi bara inte ens börja prata om sköljmedel.

   1. För att tillverkarna ska tjäna pengar på nåt som dom inbillar folk är nödvändigt och bra.
    HAHA!!!

    Börjar verka som att det är dags skriva ett inlägg om sköljmedel. 😉

 8. Jag älskar parfym och eau de toilette men är rädd för att använda det eftersom en av mina bekanta påstod att hon fick astmakänningar när jag stod bredvid henne. Ändå hade jag varit väldigt försiktig. Utomlands är inte folk så känsliga. Tack i alla fall för dina tips!
  Ingrid

  1. Det där är intressant. Utomlands är det mer naturligt att man använder parfym. Naturligtvis skall man ta hänsyn till allergiker och astmatiker. Själv är jag allergisk mot hundar och katter, men får stå ut med ganska mycket ändå t ex på bussar och T-bana.

 9. Pingback: På gång just nu - den 28 februari 2023 - Seniorvinklat

 10. Pingback: På gång - 26 april 2023 - Seniorvinklat

Kommentera