På gång – 26 april 2023

På gång – 26 april 2023 handlar denna gång om klädbyte, plastpåsar, skor, vaccinationsintyg, Valborg, hästkorteger, älgvandring, Aurora, kosmetikatips och Medici.

Klädbyte på gång

Trots det tillfälliga (?) bakslaget i vädret börjar det bli dags att byta till en mer våranpassad garderob och stuva undan vinterkläderna. Kan inte nog lovorda dessa plastpåsar som man kan packa in kläder i och sedan tömma på luft så att de tar minimalt med plats och dessutom säkra dem för ohyra, fukt och damm.

Nu rear man ut vinterns plagg till vrakpriser p g a den dåliga lönsamheten för konfektionsindustrin. Man kan verkliga fynda bland tidigare dyra märkeskläder. Skönt att kunna ta fram en ny vinterjacka nästa vinter för då kommer plagen att vara ännu dyrare varnar branschen.


Skor efter behov

Jag gillar on line-butiker för skor till exempel Min fot med möjlighet till filtrering efter behov. Här kan man bland mycket annat söka efter elastisk sida för hallux valgus.

Priserna kan förskräcka. Jag kan tipsa om att oftast erbjuder 10 procent rabatt på första köpet. Därefter får man erbjudanden på 20% på nya skor och sandaler.


Vaccinationsintyg

Vi är nog många som nogsamt sparar de här lapparna man fick som bevis på genomförd covidvaccination. Hur länge skall vi spara dem? Finns inte allt registrerat i ett rikstäckande register, eller…

Jag tillhör den kategorin som troligen måste ta en femte spruta i höst, eftersom viruset fortfarande florerar och man mycket väl kan insjukna i farsoten trots vaccineringen. Kanske är det bra att ha koll på hur många sprutor man fått utifall minnet skulle svika…


Valborg på gång

Snart dags för Valborg och att fira vårens ankomst och det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Det ser ut att bli likadant väder som det brukar tydligen. Man ser små rishögar som blir större och större på vissa ställen. Det var många år sedan jag besökte en brasa, men jag skulle gärna vilja.


Jubileum med hästkortege

Kungen firar ju som bekant jubileum efter 50 år på tronen. Med anledning av det kommer det att bli hästkortege på en del platser. Hovstallet packar all utrustning, bokar stallplatser, planerar kortegevägar och naturligtvis fraktar de kungliga kusarna. Uppsala, Linköping, Göteborg, Malmö, Falun och Umeå får den äran av besök.

Imponerande och väldigt generöst tycker jag. Se här hur tjusigt det kan vara.


Älgvandringen

Den populära direktsändningen av älgvandringen har börjat. Succé gjorde tydligen en björn! alldeles i början.


Krigsövningen Aurora

Några bilder från övningen i Stockholm med omnejd.


Tips om kosmetika i dyrtider

Bäst före datum
Om en kosmetikaprodukt har en hållbarhetstid på mindre än 30 månader ska det alltid finnas ett bäst före datum på förpackningen. Läkemedelsverket har tagit fram symboler som indikerar hur länge produkterna håller sig fräscha. Här kan du läsa mer om hållbarheten.

Blanda ut foundation
Använd fingrar i stället för borste eller svamp för att applicera foundation så räcker den längre. Blanda med fördel foundation med dagcremen. Det blir smidigare, snyggare och enklare att applicera – särskilt på en mogen hy.

Parfymdoft
Om du använder eau de toilette eller parfym så spraya eller droppa på den och låt torka in men gnugga inte. Det förändrar doften. Dofter håller inte lika länge på torr hud. Om man stryker på lite vaselin eller fuktcreme på huden och lägger parfymen uppepå håller doften längre. Läs mer här.

Smart shopping
Leta efter produkter där innehållet är lättåtkomligt eller tuber som kan skäras upp med en sax eller en s k tubtömmare. Det är mycket som förfars när allt inte går att få ut ur förpackningen.


Medici

Medici är en serie på Tv4Play som jag kan rekommendera om man är intresserad av historia, Florens och vackra män. Med bland många andra kända skådisar är Richard Madden och DustinHofman. 7,9 på imbd.


10 thoughts on “På gång – 26 april 2023

 1. Bra tips att köpa dyrare kläder utanför säsong. Min favoritvinterjacka fick jag på det sättet för halva priset. Men nu är det en tunnare övergångsjacka jag behöver inhandla och en klänning till en disputationsfest. Förra gången jag handlade en klänning gick jag metodiskt igenom affär efter affär utan att hitta något som jag gillade. Ser alltså inte fram emot detta men får kasta mig ut i vimlet. Suck.

  Har kollat älgvandringen ett par gånger nu men inte lyckats se något än.

  Jag kollar vaccinationerna i journalen på nätet, där finns datum och sort antecknat, lapparna kan vandra iväg och gömma sig.

  Kanske borde man ta sig i kragen och bege sig till en valborgsbrasa i år, det är ju både vackert och ett trevligt sätt att fira vårens ankomst. Men latmasken infinner sig gärna så dags på dygnet. Jag har nog skrivit det tidigare: I Finland är det midsommarbrasor som gäller och gärna vid vatten. På mors och fars sommarställe utanför Hudik firade vi så varje midsommar och den nya dagen grydde innan vi gick och lade oss. En saknad tradition.

  Trevlig vårfortsättning Eva!

  1. Jag köpte mig en varm vadderad lång jacka till vrakpris att ha kommande vinter. Det är endast en kort tid man behöver en övergångsjacka, men en sådan behövs verkligen så även att tag på hösten.
   Är det ytterligare en familjemedlem som skall att disputera?
   Jag hatar att leta efter kläder i butiker. Köper nästan allt på nätet.
   Kan kanske denna sida inspirera till något
   https://www.jacobssons.nu/sv/klader/klanningar
   Aha naturligtvis finns vaccinationerna i journalerna. Det tänkte jag inte på. Kollar aldrig min journal.
   Vad mysigt det låter med brasorna vid Midsommar. Håller med dig om att vid den tiden på Valborgskvällen kvällen håller man sig helst hemma.
   Trevlig fortsättning på våren och förhoppning om att det onda fördrivs!

   1. Det är svärsonens tur nu, eftersom de har tre barn så har de turats om med forskningen.

    Jag kommer inte ur min svacka, det blir bakslag hela tiden.

    Tack för länken, där fanns många vackra klänningar!

   2. Imponerande med forskarutbildningarna och tre barn samtidigt.
    Så jobbigt du har med värken. Känner med dig!

 2. Tipset att köpa vinterkläder nu var bra. Och så har jag suttit en lång stund och tittat på skor, tack för dom länkarna. Jag var inne på 1177 för att titta i min journal efter vaccinationer men det stod bara att inga vaccinationer fanns att visa. När jag klickade vidare för att se vilka regioner som tillhandahöll informationen fanns inte Region Stockholm med. Men jag har som du sparat lapparna jag fått och jag har tagit fem sprutor så i höst blir det nummer sex om det rekommenderas, troligen tillsammans med influensasprutan.
  Någon valborgsmässoeld kommer jag nog inte att uppsöka, däremot kommer jag att lyssna på studentsångarna när dom sjunger in våren i Lund.
  Den stora älgvandringen har jag aldrig kommit mig för att titta på men kanske det är dags i år. Hörde om björnen som stal showen i början av sändningen.
  Tack Eva för ett som vanligt intressant och fullmatat “på gång -inlägg”.

  1. Det är bra att handla på rea då blir det billigare. Älgvandringen brukar jag inte titta på. Ingen valborgsbrasa men tittar på studenterna när dom sjunger in våren i Lund.
   Kramar från oss

   1. Studenterna i Lund vill man inte vara utan. Älgvandringen kan stundtals vara riktigt trevlig och meditativ att titta på.
    Ha det bra och kramar till dig och lilla Minton!

  2. Tack för dina kommentarer, Anita. Det är så roligt att höra.
   Studentsångarna vill man inte missa. Det är så stämningsfullt. Man vill gärna sjunga med.
   Märkligt att vaccinationerna inte fanns med i stockholmsjournalerna. Då är det kanske ytterligare en anledning att spara lapparna.
   Visst kan man sitta länge och titta efter snygga och bekväma skor på den sidan!
   Ha det så bra!

 3. Du är ju smart du, shoppa vinterkläder nu när det är billigt. Ha. Ska genast kolla närmare….
  Valborgsbrasor är trivsamma. De senaste åren har de bestått av eldningstunnan på landet 🙂 men i år har vi ju inte stugan längre så jag kanske försöker ta mig iväg och titta på en brasa och lyssna på lite skönsång.
  Tack för ett trevligt inlägg!

Kommentera