Gröna tomater – en användbar läckerhet

Om man som jag kommer över gröna tomater på torget eller om man odlat dem själv är gröna tomater väl värda att ta reda på och till exempel lägga in, steka, göra chutney eller marmelad.

Det kan vara röda tomater som inte hunnit mogna, men det finns också speciellt gröna att odla fram.

Gröna tomater har hård konsistens och hög syra och är inte goda att äta råa.

Till inläggning/syltning

Till 1 kilo

Skölj, torka och picka hål i tomaterna.

Lägg i steriliserade burkar.

Koka en lag av: 2 dl ättika, 3 dl vatten, 3 dl socker tillsammans med 7 kryddnejlikor och 2 stjärnanis samt en kanelstång.

Koka upp ättikslagen i ca 5 minuter.

Häll lagen över tomaterna i burkarna.

Förvara mörkt och svalt i kyl. (Kan förvaras upp till ett år.)

Till stekning

Skär tomaterna i drygt centimetertjocka skivor, peppra och salta ordentligt, dubbelpanera och stek på medelhög värme tills de är gyllenbruna.

Till marmelad

Skär tomaterna i bitar och koka under lock med citron.
Sockra och lägg på burk. Tomat med umamismaken passar bra på ostbrickan.


Du minns kanske den underbara klassiska filmen Gröna stekta tomater från 1991.


Har du planerar till nästa odlingssäsong kan jag tipsa om fröer till gröna tomater.

Green Zebra
Sorten mognar relativt sent och ger medelstora, gröna, vackert gulgrönstrimmiga frukter. Perfekt för odling i växthus eller ett lugnt och varmt läge med mycket sol. Trivs i näringsrik och väldränerad jord

Den är läcker både för ögat och smaklökarna! Sorten är rikt bärande och ger en stor skörd av gröna mycket aromatiska tomater prydda med limegröna ränder.

Artisan Green Tiger (plommontomat).

Frukterna blir gröna med mörkt gröna till gula ränder. Sötsyrlig och frisk smak. Trivs i sol på varma platser i näringsrik, väldränerad och fukthållande jord.

17 thoughts on “Gröna tomater – en användbar läckerhet

 1. Tack för påminnelsen nu måste jag in till torget och se om det finns några gröna. Tycker det är så gott till kött eller fågel. Stekta har jag aldrig provat men det lät gott. Filmen har jag sett och den var bra.
  Har ni fått ordning i nya lägenheten.
  Kramar från oss

  1. Tack Minton! Hoppas du får tag i gröna tomater. Så gott! Vi har fort farande en del kvar med lägenheten, men vi är på god väg kan man väl ändå säga,
   Kramar Eva

 2. Så fort jag läste rubriken kom jag ihåg filmen. Jag har aldrig sett gröna tomater här men när jag bodde i Kungsbacka fanns dem att köpa på marknaden.
  Det vattnar i munnen när man läser ditt inlägg. Ha en trevlig helg!

 3. Har aldrig provat gröna tomater, någon gång är det dags. 🙂 Tack för ett trevligt inlägg! Och en påminnelse om filmen som jag fortfarande (!) inte har sett hela. Det måste ju åtgärdas.

 4. En underbar film som jag gärna skulle se om.
  Gröna tomater brukar jag ha men i år så mognade i princip alla. Tydligen ett bra tomatår. Jag har gjort grön tomatmarmelad och jag brukar förutom citron även ha i ingefära. Stekta gröna tomater provade jag men det blev väl ingen större succé. Men paneringen blev väldigt god 🙂

  Ha en fin helg och jag hoppas allt går bra med nya lägenheten!

  1. Javisst är filmen fin. Jag tror också det varit ett bra tomatår i år. Bra idé med lite ingefära i marmeladen. Den tar jag till mig.
   Trevlig söndag!

 5. Frestande och snygga grönatomaterbilder! Det lär inte bli av att testa, har stått nog i köket med äpplen och päron i höst. Men boken var underbar.
  Trevlig helg i höstsolen!

 6. Pingback: Tomater - odlingstips - Seniorvinklat

 7. Pingback: Jordgubbar smakar olika - Seniorvinklat

Kommentera