Jordgubbar smakar olika. Numera kan vi få jordgubbar nästan året runt. De är dock känsliga att transportera och är dessutom plockade flera dagar innan transporten. Av den anledningen förlorar de i smak och är sällan riktigt mogna eller aptitliga när de sedan säljs i butik.
De svenska färska jordgubbarna är de bästa – syrligt friska och ofta ganska söta i smaken. Det beror på sorten och hur mogna de är. Långa ljusa dagar och lite svalare nätter gör att bären mognar långsammare och blir godare.
Många gånger driver odlarna fram dem för snabbt och de tappar i smak, färg och arom. Framåt juli brukar de smaka som bäst.
Jordgubbar är färskvara
Svenska jordgubbar är en extremt känslig färskvara med kort hållbarhet. Man måste skörda dem innan de blir för mogna och kyla ner dem direkt efter skörden. När bären kommer till butiken skall de in i kylen direkt. Några timmar på en lastkaj är förödande för kvaliteten, liksom en hel dag på butiksgolvet!
Jordgubbar måste man hålla efter hela tiden i butiken, så att man avlägsnar dåliga bär. Försäljningen är mycket beroende av kvaliteten, så det lönar sig att betala några kronor mer i inköp och satsa på en hög kvalitet redan från början.
På midsommarafton brukar vi acceptera jordgubbar även om de inte är fullt mogna. På vår inofficiella nationaldag skall det helst finnas jordgubbar på bordet!
Jordgubbens bakgrund
När jordgubbarna kom till Sverige på slutet av 1700-talet kallade man dem ananassmultron (F. ananassa) (jämför ananasgubbe).
Jordgubbe är en korsning (hybrid) mellan två större vilda smultron man gjorde i Bretagne på 1700-talet.
“Gubbe” är från början dialektalt och betyder liten klump.
Nyttiga jordgubbar
Jordgubbar är vätskedrivande. De innehåller mer C-vitamin än en apelsin och en massa oxidanter. Bären är rika på järn.
Förvaring
- Färska bär håller sig bäst osnoppade och kallt.
- Man bör antingen skölja bären eftersom de blivit besprutade eller så får man försöka hitta ekologiska gubbar om det finns.
- Snoppa dem efter sköljning. Det finns speciella jordgubbssnoppare. Man kan annars använda spetsen på potatisskalaren.
- Jordgubbar bör man som sagt förvara kallt men de skall vara rumstempererade när man äter dem.
- Pigga upp lite trista jordgubbar med lite socker och citron eller lime. En urskrapad halv vaniljstång kan också göra susen att blanda gubbarna med.
Världens mest odlade bär
Jordgubbar är det i särklass mest odlade bäret. Kina är största producentlandet med en marknadsandel på 38% följt av USA.
Finnerödja kommer från Skåne numera
Jordgubbar från Finnerödja känner de allra flesta till. Varumärket lever kvar ännu men jordgubbarna odlar man numera i Skåne och inte på Finnerödja!
Några vanliga jordgubbssorter
Honeoye
En tidig sort med mörkröda, saftiga medelstora bär med intensiv sötma. Mycket bra till saftning och kokning. Måste mogna ordentligt för bäst smak.

Florence
Stora klarröda fasta bär med söt och frisk smak.

Malling Centenary
En tidig sort med blanka röda bär. Fruktköttet är fast och mycket hållbart. Smaken är söt och saftig.
Sonata
Ett ljusrött, knubbigt och saftigt bär med härligt frisk smak. Mognar i mitten av sommaren.
Sonsation
En ganska tidig ny sort. Bären är orangeröda, stora och knubbiga. Fruktköttet är fast. Smaken är fantastisk söt, god och aromatisk.

Salsa
Salsa mognar mitt i sommaren. Vackra varmröda jordgubbar med smak av aprikos och körsbär.
Rumba
En ganska ny sort. Mognar mitt i sommaren. Har vackert röd färg och härlig sötsyrlig smak. Bären är knubbiga och breda. Köttet är saftigt med sötsyrlig smak.
Vit ananasjordgubbe
Det finns en vit ananasjordgubbe, som saknar rött pigment och kan ätas av jordgubbsallergiker.

bild By Emmbean – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9928303
Fler jordgubbssorter från Bärfrämjandet
Några länkar till andra av mina matnyttigheter
Citroner, Cranks, Gröna tomater, Meloner, Potatis, Rosa lök, Rödbetor, Salt, Tryffel, Ägg, Äpplen
Mmmm … bilderna får det verkligen att vattnas i munnen. Och nu fick jag förklaringen till ordet “gubbe” också. Vi har haft tur med jordgubbarna vi köpt sedan strax före midsommar och fram till nu. Jag brukar direkt ta dom ur förpackningen, lägga dom en och en på ett fat med hushållspapper och ställa in dom i kylskåpet. Tar ut dom ett par timmar innan dom ska ätas så dom blir rumstempererade. Har fungerat även om vi ätit dom två dagar efter inköp. Vi brukar ibland marinera dom en stund med lime och mynta vilket vi tycker är gott, dock inget socker.
Bra med vita jordgubbar för allergiker.
Ha en fin torsdag!
Tack Anita!
Tack för tipsen! Ska absolut prova att lägga dem på hushållsp. Att marinera dom blir också gott.
Vet inte hur de vita gubbarna smakar. De ser ju ganska smaklösa ut i alla fall.
Angående ordet “gubbe” kan man läsa mer om en annan gubbe på denna blogg
https://brittakarolina.com/2023/06/06/nu-blommar-ryssgubbe-och-pepparrot-oxel-iris-och-akvileja-kring-an/
Hoppas du har det bra!
Wow hur många sorter finns det egentligen 🤔 jag hade ingen aning om detta och dom vita har jag aldrig sett..🍓 men för övrigt så ska vi äta jordgubbar i kväll och imorgon ska jag köpa en citron och testa kaffedrinken..☕🍋 ha en riktigt skön och givande helg nu kram Nicki..🤗♥️👍🌧️☀️
Tack rara Nicki. Hoppas ni också får en bra och inspirerande helg. Skönt att tempen sjunkit något. ☺👍
Det är verkligen olika smak på jordgubbarna! Våra midsommargubbar var faktiskt sorten Rumba! De var jättegoda! Vi skojade om det och sa att ” nu får vi dansa rumba” sen 😀 Innan midsommar hade vi köpt en ask i butik men de var inte alls lika goda. Vet inte vad det var för sort. De allra godaste jordgubbar jag någonsin smakat var när vi var på Öland en gång och köpte vid vägen. Kan än i dag känna hur de smakade. Mums!
Så är det. När man får tag i riktigt fina och färska jordgubbar är de jättegoda. Oftast vet man inte vilken sort det är för det brukar bara stå varifrån de kommer på askarna.
Trevlig helg!
Du har så rätt! Jordgubbar smakar absolut olika. Ett köpa en ask vid jul är absolut bortkastade pengar. Svenska jordgubbar är alltid sura tycker jag. Men jag är ingen expert när jag säger att jag gillar de holländska gubbarna bäst.
Jasså de holländska är bra! Håller med om att de flesta är mer sura än söta.
Jag håller verkligen med om allt du skrev om jordgubbar. De allra bästa är dem som växer i den egna trädgården. Plockas när de är mogna och äter direkt. Tänker varje år på kvinnan som köpte vårt hus. Nu äter hon “mina” goda jordgubbar. Ha..ha…
Tror också de smakar bäst som man odlat själv. Det har jag aldrig gjort tyvärr. Jag kan förstå din känsla att någon annan njuter av “dina” gubbar.
Ditt inlägg får mig att minnas morfars jordgubbsfält, långa rader med gubbar för barnbarnen att rensa ogräs i innan löftet om strandbesöket infriades. Goda var de. Sen var det svärföräldrarnas jordgubbsland på deras torp, där plockade jag alltid gubbar till min lunchyoughurt. Och nu mina två odlingslådor på torpet, försvinnande goda gubbar, men kunde varit fler.
Vi besökte självplock när barnen var små, ett sommaräventyr och använde också strategin att handla jordgubbar vid dagens slut då affären reade ut dem, de hamnade skivade i frysen.
Tack för inspirationen Eva och trevlig helg!
Din fina kommentar är verkligen rörande. Smaken på de jordgubbarna på din morfars fält, dina svärföräldrars land, självplocket och lådorna på torpet finns bara inte i köpegubbar. Så skall jordgubbar plockas och ätas!
Oj vad massor med nytt jag fick lära om jordgubbar (haha, nu blev det jordbuggar igen, jag stavar alltid fel!), visste inte att de har mer c-vitamin än apelsin! Bra att veta.
Ska uppenbarligen vara mer noggrann med sköljning och förvaring, inser jag 👍
Aha, så Finnerödja är Skåne numera? Hm. Lite falsk marknadsföring….
De bästa gubbarna ever köpte vi färskplockade på Sollerön mitt i Siljan. Sen dess letar jag alltid efter Sollerögubbar men de finns sällan i Stockholmstrakten tyvärr.
Man säger att jordgubbar smakar bättre längre norrut. Det beror på de långa sommardagarna och svala nätterna. Det stämmer ju med de ni åt på Sollerön.
Det där jordbuggar var bra☺