På gång – 2 juli 2023

På gång – 2 juli 2023 är månaden juli med USAs, Frankrikes och Tornedalingarnas nationaldagar. Dessutom handlar inlägget om trampcykel för äldre, skogens skafferi, osteopatibehandling, test på vishet, mascara, torrschampo och om en kurs i vad AI är för något. Som vanligt en blandad kompott. Håll till godo!


Namnet juli kommer av den romerske fältherren och statsmannen Julius Caesar.

I juli firas USAs nationaldag 4 juli till minne av självständighetsförklaringen från Storbritannien 1776.

Frankrike firar nationaldag den 14 juli, till minne av stormningen av Bastiljen 1789, som blev inledningen på franska revolutionen. Tycker det verkar som man är på gång igen, eller?

Tornedalingarna har sin dag den 15 juli.


Trampcykel för seniorer

Ett antal motionscyklar har passerat revy här hemma genom åren. De har åkt ut eftersom de antingen tagit för stor plats, varit för obekväma att sitta på eller så har vi inte haft tillräckligt med motivation att använda dem.

Begynnande artros och allmän stelhet i knän, fotleder och höfter har fått oss att inse att vi måste göra ännu ett försök att hålla igång lederna med en cykel ed.

Denna gång googlade jag på motionscykel för äldre och fick fram en liten tramp/minicykel utan sittplats. För tusenlappen skaffade vi denna lilla relativt lättmonterade apparat som verkligen blev över förväntan.

Man sitter enkelt och bekvämt i TV-fåtöljen eller framför PC:n och har den framför sig och trampar runt med önskat motstånd inställt.

Den är väldigt smidig och flyttbar (5 kg bara). Man bör ställa den på en gummimatta ed. eftersom den annars glider lite.Den passar utmärkt när man inte vill ha alltför starkt motstånd, men känner att man behöver träna/röra sig lite. Den går även att ställa på ett bord och “trampa” med armarna.

Just nu har vi den på balkongen så vi kan titta och dofta på blommorna som tjuren Ferdinand samtidigt som vi motionerar. I vinter ser vi fram emot att kunna använda den när väglaget eller vädret gör det jobbigt att promenera.


Skogens skafferi

Här hittar du en mängd nya spännande grönsaker som kan användas som komplement i matlagningen.


Osteopatibehandling

Osteopati lär vara den äldsta vårdformen av manuell terapi. En osteopat undersöker och behandlar funktionella störningar i stöd- och rörelseorganen, som låsningar i leder och muskelspänningar. Problem i rygg, nacke och skuldra är något som osteopati kan hjälpa mot liksom mot värk och styvhet i höft, knä och vrist.

Jag har testat och är nu ytterligare en erfarenhet rikare. På mig biter i alla fall inte osteopatbehandlingar, men jag tror det är väldigt individuellt.

Testa hur vis du är

Här kan du läsa om vad visdom är.

Enligt forskare går det faktiskt att mäta om en person är vis eller inte. Visa människor är enligt forskningen lyckligare och vishet är faktiskt en egenskap som går att öva upp. Här är sju faktorer som gör dig mer vis.

 1. Prosocialt beteende

  Egenskap som innefattar hjälpsamhet, empati och generositet. På engelska även: agreeableness. Prosocial behaviour, USA-stavning: prosocial behavior: sätt att agera och reagera som främjar social samverkan och positiva sociala relationer.
 2. Självreflektion
 3. Reglering av känslor
 4. Accepterar olikheter
 5. Beslutsamhet
 6. Ger goda råd
 7. Existentiell förankring

Här är själva testet Jeste-Thomas Wisdom Index

Frågorna är på engelska.

Uppgifterna kommer härifrån

Om ni undrar så hade jag 3.90. Trodde jag var visare😏

For seniorladies

Ögonmakeup

Mascara ger ansiktet ett lyft och får ögonen att se större ut. När fransarna glesnar med åren är det lite svårt att använda mascara. Den lägger sig lätt i klumpar och resultatet blir kladdigt.

Jag har länge sökt efter en mascara med smal och smidig borste. De omåttligt populära lösögonfransarna som man klistrar fast är det inte tal om i mitt fall.


Nu är det plötsligt flera märken som lanserar mascaran för oss i “advanced aged” som har glesare fransar.

Mascarapinnen har en spets som lätt separerar stråna och gör det smidigt att lägga på tuschet.
Man kommer åt överallt och även längst in vid fransbotten genom att pressa spetsen längs med hela franslinjen och på så sätt få fram en eyelinerlinje. Det är en primer, eyeliner och mascara – allt i ett kan man säga.

Alltid enklare att applicera om man har en förstoringsspegel också.

Torrschampo för håret

Moderna tiders torrschampo, dvs ett puderspray som både fräschar upp och absorberar fett i håret har jag prövat med bra resultat. Det ger faktiskt en nytvättad känsla. Bra skydd mot UV-strålning lär den också ge.

Man sprayar på den och borstar igenom och formar frisyren Bra när man är på landet eller att ha med på resa. Se gärna till att ha god luftväxling eftersom den luktar lite vid själva sprayandet. Doften försvinner snabbt.


Artificiell intelligens AI

Plötsligt talar alla om AI! Verktyg som ChatGPT verkar kunna hjälpa till med nästan vad som helst. Men vad är AI för något och hur fungerar tekniken? Är datorn verkligen intelligent på riktigt? Här får du lära dig grunderna om artificiell intelligens.


33 thoughts on “På gång – 2 juli 2023

 1. Så bra! Tänker först och främst på mascaran men även den behändiga lilla ”cykeln”. Är det inte så att man kan träna i ryggläge också?
  Jag blev hjälpt av en osteopat när jag besvärades av en ond höft. Han såg att det var min ömmande hallux valgus som var orsaken! Jo. För jag undvek att belasta tån och gick på ett sätt som istället gav höften stryk. När jag återgick till normal gång försvann höftvärken.
  Härligt att Touren börjat! //majvor

  1. Mascaran är toppen. Det går inte att träna med denna i ryggläge om man inte är urstark. Men det finns säkert sådana också.
   Jodå jag tror visst att osteopati kan hjälpa, men inte på mina krämpor. Så skönt att du blev av med höftvärken. Hur gick det med halluxen?
   Ja vad kul det var med touren igen och höra Vaccan kommentera och han jag aldrig minns namnet på.

   1. Haha, jag har också svårt med ”Adamsson”!
    Min hallux växer på höjden 🤣 och värker av och till. Jag har medelst silikon-hjälpmedel hindrat stortån att förflytta sig sidledes-åtminstone tror jag det 🤔

   2. Sådan där hallux lär ju vara hemskt smärtsamt. Så bra att du kan “förflytta” den!?

   3. Huvudsaken är att du inte har ont. Cyklar du lika flitigt fortfarande med din el-cykel? Det måste vara underbart nu på sommaren.

   4. Om jag gör! Cyklar alltså. Fast batteriet börjar bli lite slött – dags för nytt till hösten kanske?
    Lite nytta hade vi allt av våra cykelturer härhemma när vi för första gången testade en cykelresa. Blir nog fler dylika i framtiden för det var så kul och det blev en bra stämning i gruppen.

   5. Jag avundas dig elcykeln. Känner mig absolut för gammal för en numera, men hade jag varit lite yngre så…
    Ja jag har förstått att ni hade himla trevligt på den där cykelresan. Ny på gång?

 2. Hej! Min man och jag har en liknande motionscykel som vi är väldigt nöjda med: Ultrasport Mini Bike. Jag såg att den just nu kostar 501,84 kr på Amazon.
  Dessvärre var vi flitigare i början, nu står den ofta utan att användas under ett bord i vardagsrummet och skäms, men vi har som ambition att skärpa oss och bli flitigare!

  1. Jag hoppas verkligen att det INTE blir så här hemma utan att vi kommer att använda den regelbundet. Jag känner redan att den gjort verkan.
   Det var billigt, men jag handlar inte med Amazon.

 3. Pingback: På gång – 2 juli 2023 - Bloggfeed

 4. Jag har några gånger firat 14 juli i Frankrike. I Paris och på mindre platser. Alltid trevligt, men nu är det ju oroligt i Frankrike igen, som det var innan 14 juli 1789. Tråkigt.
  Denna trampcykel vore nog något för mig.
  Intressant vad naturen kan ge. Tyvärr vet jag lite för lite om detta, så det borde jag läsa på lite mer.
  Vet inte om jag vågar testa vishetstesten, kanske blir besviken😉.
  Om AI borde jag veta mer, ska läsa vad som säjs på länken.
  Ha det bra!

  1. Trampcykeln uppfyller hittills förväntan. Kanske svårt för dig som reser så mycket att ha en. Såvida det inte finns resemincyklar😁 Ganska intressant att testa visheten.
   AI är svårt att ta till sig, men man lär bli tvungen!
   Hoppas det har lugnat sig i Frankrike nu så de kan “fira” sedvanlig 14 juli.
   Ha det bra du med!

 5. Bra idé med trampcykeln. Skogens skafferi låter intressant. Jag är väldigt kluven när det gäller AI men det går nog inte att stoppa.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Jag trampar på av bara den. Faktiskt skönt att inte behöva sitta prick stilla framför TV:n utan kunna röra sig lite samtidigt.
   Visst är man kluven när det gäller AI, men man gör nog klokt att sätta sig in i det lite.
   Ha det så bra!

 6. Tack Eva! Har precis klickat hem den lilla cykeln. Var hos en osteoporos fysioterapeut i veckan, och hon rekommenderade en motionscykel. Alrig i livet sa jag, kommer aldrig använda den. Men den där lilla saken är ju hur smidig som helst och kan ställas undan. Perfekt! Tack!
  Testet gjorde jag också. Översta värdet var 4.0, och alla andra kategorier låg mellan 4 och 1,5. Japp, jag trodde också att jag var visare.
  Vad gäller mascaran så har jag ju långa, fina fransar nuförtiden tack vare X-Lash. Men tack för tipset ändå. De flesta mascaran kladdar ju, vilket inte ser så “aptitligt” ut.

  1. Jättekul bp att du beställt en cykel. Det blev ju en bra avvägning i stället för en stor och klumpig motionscykel. Hopas du kommer att gilla den. Tänk på att du kanske behöver ett underlägg (gummimatta ed.) eftersom den glider lite. Jag har en gammal yogamatta.
   Så bra du var på testet. Det förstår jag!
   Även om man X-lash-långa fransar blir det fint att måla dom.

 7. All träning är bra och maskiner som hjälper till är inte att förakta. Mini-cykeln var ny för mig och säkerligen ett bra komplement till de som inte vill/kan/orkar ge sig ut på en riktig cykel.
  AI har jag svårt för. Finns numera i Photoshop, men jag föredrar att kreera själv med hjälp av lite egen fantasi.

  1. Men visst vill man kreera själv utan hjälp av AI, men vi kommer nog inte ifrån det.
   Är jättenöjd med cykeln hittills och har fått träningsvärk i benen så lite nytta gör den.

 8. Som alltid intressant läsning hos dig. Tack för det Eva!
  Skogens skafferi är en jättetrevlig sida som jag följ i många år 🙂
  Ha en fin vecka!

  1. Tack så mycket Anki. Jag förstår att Skogens skafferi inte var något nytt för dig. Sidan är hur som helst väldigt informativ och trevlig tycker jag.
   Hoppas du med får en bra vecka. Här har vi fått regn i massor. Det har säkert ni också.

 9. Tack för ett trevligt inlägg!
  Mina föräldrar har en enklare variant av “senior-trampcykeln”. Jag lånade den när jag behövde rehabilitera högerbenet efter benbrottet – väldigt fiffig och effektiv grej! Håller helt med där. Bra tänkt av er att skaffa en sån. 🙂

  1. Hittills är vi jättenöjda med den. Nu gäller det bara att hålla igång. Det låter bra att du använde den till rehabiliteringen. Är du fullt återställd nu efter den där olycksaliga fågelskådningen?

   1. Haha, ja och nej. Benet är läkt men det blir ju aldrig som det var igen. Stelhet och värk får man dras med. 3 % invaliditet fick jag från försäkringsbolaget. Men så är det vid alla skelettbrott, man blir aldrig helt återställd. 🙂

 10. Tack för detta inspirerande inlägg. Trampcykeln låter intressant så den skall jag kolla. Har en vanlig men ingen plats i min lilla lägenhet.
  Kramar från oss

 11. Den där trampcykeln ser ju hur bra ut som helst. Och det går ju även att träna armarna … superbra! Tack för tipset.
  Och just idag är det USA:s nationaldag. Att Tornedalingarna hade en egen nationaldag visste jag däremot inte.
  Tack för länken till skogens skafferi, extra roligt för en skogsälskare som jag.
  Torrshampo har tydligen blivit riktigt bra. Jag minns det som fanns när jag var ung, det var som att ha ut mjöl i håret.
  Och tack för länken till AI! Bäst att börja kolla in det lite tror jag …
  Fortsatt fin vecka till dig Eva!

  1. Tack för din kommentar. Kul om du hade lite glädje av inlägget. Det blir alltid en väldigt blandad kompott för jag hittar aldrig någon röd tråd att följa.
   Ha nu en fortsatt fin vecka!

 12. Birgitta Malmstedt

  Tack för ett trevligt inlägg! Många fina tips. Jag önskar dig en riktigt skön sommar.

 13. Trampcykeln gillade jag en otroligt smart lösning att röra på sig fast man sitter still..Maskaran lät också intressant jag har nästan aldrig målat ögonfransarna, jag har bara eye liner, lösögonfransar har jag aldrig testat och kommer förmodligen inte att göra det heller.. Men dina tips är värdefulla och intressanta..ha en fin fortsättning på veckan nu kram Nicki 🤗👍

  1. Tack så mycket Nicki! Låt bekvämt att bara använda eyeliner. Du får ha det så och se fram emot att bygget tar semester nu – om ni inte självs ska åka bort förstås!

Kommentera