På gång – 11 mars 2023

På gång – 11 mars 2023 handlar om flamingofåglarnas val av partner, pasta med attityd, sömnmedicin, mars – inte bara en månad, tjuvstart på våren, insnöad huvudstad, sånglärkans kvitter.


Flamingofåglarnas val av partner

I en naturfilm med flamingor jag såg igår på Kunskapskanalen framgick att det är intensiteten i den rosa färgen som avgör vilken partner de utser. (Alpernas mäktiga vatten från 2019. En för övrigt enastående vacker naturfilm.)

Det lät ju väldigt intressant. Det är svårt att förstå att färgen kan skilja mellan fåglarna.

Idag läser jag i tidningen att man nu kommit fram till att det är personligheten det hänger på. De mest aggressiva och modiga tyr sig till varann medan de som är mer undergivna håller ihop.

Vad tjänar det till att forska om detta kan man undra? Jo studierna bidrar till hur man organiserar och planerar miljöer där flamingor lever.


Sömnmedicin

Nu börjar snart den här tiden när de ljusa nätterna kan få en att bli sömnlös. Det här är min nya sömnmedicin.

En sovmask i silke med resårband. Mycket smidig att ha på sig och enormt effektiv.


Pasta med attitydFiona gör sin egen pasta för hand, formar den till unika former och gör geometriska och blommiga mönster på sina färgglada skapelser.

Hon får fram färgerna genom att tillsätta spenat, grönkål, rödbetor eller torkade grönsakspulver. Till den lila pastan blandar hon i blåbär med en röd grönsak.

Resultaten lägger hon ut på Instagram (hon har 100 000 följare). Här finns hennes hemsida. Fiona var tidigare programmerare och därefter florist innan hon började med matlagning.

Ja. vackert är det, men inte tycker jag det ser särskilt aptitligt ut.

Nedan presentaskar.


Mars – inte bara en månad


Mars är inte bara ett namn på årets tredje månad.

– I romersk mytologi handlar det om romarnas krigsgud.

– På himlavalvet finns planeten mars – den fjärde räknat från solen.

 • Örlogsfartyget Mars (byggt 1564)

  Fartyget som man på den tiden ansåg vara världen största skepp återfanns på botten utanför Öland 2011. Skeppet förliste samma år som hon var färdigställd. Det var Jakob Bagges amiralsskepp och gick under i första slaget vid Ölands norra udde, varvid 500-600 svenskar och 300-400 lybeckare, som tagit skeppet i besittning, omkom.

Mars i slutstriden då hon prejas, exploderar och fattar eld. Målning av Hans Bohrdt 1901.

 • Marsoroligheterna – upplopp som utspelade sig i Stockholm 1848.

  Orsakerna till upploppen var flera. Runt om i städerna i Europa var det våldsamma oroligheter efter februarirevolutionen den 2 mars i Paris. Arbetslösheten och fattigdomen i Stockholm var mycket stor och det fanns krav på stopp för sänkningarna på importtullarna för att minska den internationella konkurrensen som hotade lokala hantverkare och svenska företag. Wikipedia

Samtida färglagd teckning utförd av Fritz von Dardel.

 • Mars och Venus är en skulpturgrupp från 1775 av Johan Tobias Sergel.

Tjuvstarta våren inomhus


Nu är tid att hålla sig framme när man beskär buskar och träd i parkerna mm.

I inlägget Kvistar i vas har jag skrivit lite om hur man kan göra.

Jag läste häromdagen att även Rhododendronknoppar blir fina när man driver dem i blom inomhus under vårvintern. Man kan ju knipsa av några kvistar med knoppar om de behöver gallras lite.


Dagen när Stockholm dränktes i snö

Så här kunde det se i Stockholm i början av 1900-talet. Stockholmsvintrar förr.

Lärkan har kommit

Undrar hur lärkorna klarade snöstormen. Här kan du lyssna om du inte hört dem i skyn ännu.

21 thoughts on “På gång – 11 mars 2023

 1. Tack för mycket intressant läsning! Tyvärr ligger jag efter med läsning av alla bloggar jag följer, men ska försöka komma ifatt lite efterhand!
  Önskar dig en fin helg!

  1. Tack så mycket Blomstermalms. Du har haft det riktigt skönt ett tag förstår jag. Hoppas på fler bilder från paradiset!
   Ha en trevlig helg!

 2. Intressant som vanligt! Jag läste en gång för länge sen att flamingons rosa färg delvis beror på hur mycket de får i sig av sin huvudföda, någon slags rosa räkor. Därav att färgen kanske varierar mellan olika invidider. 🙂
  Kvistar ska jag leta efter, tack för tips. Tillsvidare har jag några konstgjorda äppelblomskvistar på köksbordet, inhandlade på Glasverandan, https://glasverandan.se/. 🙂

 3. Den där pastan ser ut som konstverk. Skulle aldrig kunna sätta tänderna i dessa “skulpturer”. Å tanken på blåbär i/på pasta är inte tilltalande.
  Just det, vi blev ju dränkta i snö här i Täby också…

  1. Håller med om pastan. Man undrar om hon verkligen gör den för att folk ska äta den eller bara för “syns” skull som en kul grej!
   …Och mera snö kommer i morgon ….

 4. Vi köpte hem svart pasta en gång, tror det var i Venedig. Och en annan förpackning med annorlunda pasta. Tanken var att de skull användas som dekorativa element i köket. Men de hamnade i ett skåp och glömdes bort och slängdes senare.

  Flamingon är ett bland många djur som på nåt sätt är så osannolika, den där rosa färgen, så kan väl en fågel inte se ut?

  Kvistar blir bara som påskris och då har jag ju många olika sorters träd och buskar på torptomten, men borde nog ta in något tidigare, tack för tipset.

  Och den solbelysta snön nu i “krigsgudmånadens” mars gillar jag mycket, har inte hunnit ut i den tidigare men idag blir det av!

  1. Pastan ställer jag mig mycket tvivlande till också! Men den är snygg.
   Flamingos är verkligen fascinerande. Har sett dom i södra Frankrike en gång och glömmer det aldrig.
   Jag gick faktiskt och köpte några alldeles för dyra körsbärskvistar häromdagen. Det är jättefina men ack så dyra!
   Var som hastigast ute på förmiddagen i de värsta snöhögarna innan nästa oväder kommer.
   Skulle gå till frisören i morgon, men har avbokat. Gamla tanter ska inte ge sig ut i snösstormar!

 5. Flamingos är fascinerande.
  Jag har gjort egen pasta några gånger, men inte sådana fantastiska.
  Mars är godis också😉.
  Snö vintertid är inget nytt, fast man ibland kan tro det. Vitt här på Västkusten också.
  Fortsatt trevlig söndag!

  1. Här snöar det för fullt igen. Det börjar verkligen bli tröttsamt nu. Visst är de tjusiga – flamingorna. Mars är jättegott också!
   Ha en bra vecka trots vintern!

 6. Minton

  Har sett flamingos i Marocko för många år sedan och det var en upplevelse. Pastan ser inte aptitlig ut så den hoppar vi. Det känns vårligt med kvistar i blom innomhus.
  Här har det regnat hela dagen så det finns bara lite snö kvar.
  Kramar från oss

  1. Nu har vi också bara lite snö kvar, men det forsar vatten på gator och vägar. Det lär komma mer regn idag så vi hoppas all snön försvinner.
   Javisst är fint med kvistar inomhus. Kantänka du har en del att knipsa från din fina trädgård.
   Kramar till er!

 7. Intressant information om flamingon och färgen. Kanske därför vi människor gärna lapar sol för att få den färg vi tror att motparten gillar?
  Visst är vi lite less på snö nu? Fast det är häftiga bilder man ser, som de snötäckta bilarna…även om bilden symboliserar en vinter som varit så är det den synen som mött många bilister i dessa dagar.

  1. Godmorgon.. Intressant att läsa om Flamingon dom är jättefina..och sömnen jag avskyr våra ljusa nätter får enorma problem att sova så kanske borde skaffa mig en sån där mask..👍 och pastan var toppen jag sparade hennes hemsida..👍 Ha en riktigt fin dag nu och det verkar ju bli soligt..☀️ kram..🤗

   1. Masken är är enormt effektiv. Trodde jag skulle bli irriterad på den, men den känns inte. Den stänger ute ljuset helt.
    Hennes hemsida med pastan är kul att kolla på.
    Ta till vara på solskenet. Snart vankas det mer regn eller vad det nu kallas som faller ner från himlen i dessa dagar. Fram för VÅREN! Kram Eva

 8. Flamingobilden är fin o din skrivelse igen informativ som vanligt 🦩 Din kommentar ”De mest aggressiva och modiga tyr sig till varann medan de som är mer undergivna håller ihop” fick mig att tänka på att de inte egentligen skiljer sig så mycket från människan… tänk bara på världsläget just nu, ”mest aggressiva … tyr sig till varann”, jfr diktatorerna, ”mer undergivna håller ihop” representerar väl då ”the good guys” som försöker stoppa de förstnämnda😏

  Ja, männen var ju från mars o kvinnorna från Venus enligt John Gray, boken som träffade mitt i prick på sina ställen😉
  (även jag ligger efter i bloggföljandet såsom synes…)

  1. Du har så rätt. Världsläget ser för eländigt ut nu. Känns lite torftigt att skriva om flamingos, men man måste ju försöka fokusera på lite annat än krig och andra hemskheter.

   1. Jo absolut o tycker inte alls det var ”torftigt”, tvärtom intressant! Det bara blir lätt att tankarna associeras till världsläget, men gäller förstås i andra fall också, ’kaka söker maka’ 😉

 9. Oj, har missat ditt senaste på gång. Vilken tur jag hittade det för det var mycket roligt att läsa här. Inte trodde jag att färgen skilde sig på flamingofåglarna.
  Vilken pasta, det är ju rena konstverken! Och så roligt det var att läsa om allt marsrelaterat. Det där med mask mot ljuset är något jag börjat fundera på. Har alltid en förarglig ljusstrimma vid persiennkanten som lyser mig i ögonen och väcker mig tidigt. Den masken ser behaglig ut.
  Just nu regnar det för fullt så snön som föll är snart borta igen, utom i vår trädgård där den alltid ligger kvar länge. Men det var en rejäl snösmocka som kom och inte var det lätt att åka med pendeltågen heller.
  Tack Eva och ha en fortsatt bra vecka!

  1. Tack för dina kommentarer. Idag har vi sol och klarblå himmel. Det är sämre med väglaget eftersom det var minusgrader i natt. Man vill ju så gärna ta tillvara på solskenet. De är alltså broddar som gäller för det verkar väldigt halt.
   Sovmasken kan jag verkligen rekommendera. Jag har också persiennkanter där ljuset går igenom. Det är så skönt att slippa se dem.
   Hoppas du får en fortsatt fin vecka med mycket solsken!

Kommentera