På gång just nu – den 26 april 2022

På gång just nu – den 26 april 2022 är Valborgsmäss, karnevalen i Rio, TV-serien Shetland, tips på presenter, älgvandringen, Världsbokdagen, TV-tips Paul Auster.

Valborg och vädret

Återigen firar vi en högtid med gamla anor från katolicismen. Walpurgis (Valborg) var ett katolskt helgon. Vi firar förstås med majbrasa och hälsar våren välkommen med sång och fest.

Enligt SMHI:s prognos för Stockholmstrakten kommer temperaturen ligga på 8 grader. Vinterjacka och mössa på alltså.

År 1981 var det nollgradigt med snöblandat regn i bland annat Stockholm. 1985 rådde snöslask under valborgsmässofirandet i Lund, samtidigt som snön låg decimeterdjup på sina håll i Småland.

År 2000 var det i Markaryd i Småland hela 28,8° på valborgsmässoaftons eftermiddag och på kvällen var det över 20° i de västra delarna av Götaland.

Läs på SMHI hur vädret brukar vara på Valborg i olika delar av landet.

Riddarholmen Stockholm vid Evert Taubes terrass. I år tänds brasan 20.30, och 20.10 avgår ett fackeltåg från Stortorget i Gamla stan.

Karnevalen i Rio de Janeiro

Betydligt högre temperaturer har man säkert i Rio där karnevalen är i full gång. På grund av smittorisken med pandemin har man i flyttat den från februari (före påskfastan alltså) till april månad.


Shetland (sjätte säsongen)

Nu börjar ytterligare en säsong av den populära serien – fredagen den 6 maj. Den första säsongen gick 2015 i svensk tv.

Här finns mer att läsa om Shetlandsöarna och Hebriderna i litteraturen och TV-serier.


Världsbokdagen

Bokens dag firar man sedan länge som Sant Jordi (Sankt Göran) den 23 april i Katalonien. Man har bokstånd på gatorna och författare signerar sina böcker. Seden är att man köper och ger en bok till någon och får en ros tillbaka.

UNESCO tog fasta på detta och gjorde det till en temadag 1995 – Världsbokdagen.

Avsikten är att uppmärksamma böcker och författare och upphovsrättens betydelse samt att bekämpa analfabetismen.

Världsbokdagen infaller även samtidigt som minnesdagen för ett flertal stora författare, bland annat William Shakespeare och Garcilaso de la Vega.


Uppvaktningstider

Det är alltid rätt att ge en bok i present. En inbunden bok i ett ämne som intresserar mottagaren är ofta mycket uppskattat.

I museibutiker hittar man också alltid något som passar som gåva. Här några förslag:

Moderna Museet

Slottsboden

Skansen


TV-tips

En mycket sevärd och intressant tysk dokumentär om den amerikanske författaren och manusförfattaren Paul Auster från 2021 på SvtPlay. Hans hustru sedan många år Siri Huisvedt medverkar också.

…Genom Paul Austers ögon ger vi oss här ut på en resa genom sjuttio år av amerikansk historia. I intima samtal med regissör Sabine Lidl tecknar hon bilden av Pauls barndom och familjehistoria. Filmen kombinerar stycken ur Austers roman ”4321” med hans egna biografi – resultatet är en hisnande dialog mellan en författare och hans fiktiva karaktär. Lär känna den politiska såväl som den poetiska sidan av Paul Auster och se hur han kämpar för sin förlorade dröm om ett demokratiskt USA…


Den stora älgvandringen

Nära ett vadställe i Ångermanälven och runtomkring kan man nu dygnet runt beskåda vad som händer i naturen live på TV. Förutom älgar kan man iaktta en hel del renar, som det är minst lika intressant att titta på. Ett helt fantastiskt naturprogram som får en att glömma annat och komma till ro.

Väldigt fascinerande att kunna se både tjäderspel och trandans dessutom.


19 thoughts on “På gång just nu – den 26 april 2022

 1. Valborg brukar vara kall men numera går jag inte ut och tittar så det gör inget. Shetland ser jag fram emot för den brukar vara bra annars tittar jag sällan på TV. läser hellre en bra bok. Idag har vi fått lite regn och det luktade så gott.
  Kramar från oss

 2. Kan faktiskt inte minnas en Valborgsmässoafton där jag INTE hade långbyxor och dunjackan på mig. Vi har en majbrasa tvärsöver gatan, men den har vi bara tittat på två-tre gånger. Vi frös som hundar och då ligger platsen bara några hundra meter från huset där vi bor…

  Underbart! Äntligen är Shetland tillbaka. Så efterlängtad den serien har varit både hos dig och hos mig. Så maj-månaden är räddad:-)

 3. Så härligt att Shetland börjar snart!

  Jag minns en Valborgsmässoafton med snödrivor i Mellansverige Vet inte vilket år, men ungefär trettio år sedan. Men självklart var det snö uppe i norr fast man ville tro att det var vår och man stod där i jeans och en liten midjekort jacka och frös.

  Jag tänkte på dig när jag såg reklamen om älgvandringen.

  1. Alla verkar ha frusit på Valborg. De flesta verkar ha varit för tunt klädda också. Jag tänker inte ens gå ut i år och titta på någon eld.
   Jag njuter så av älgvandringen. Riktiga meditationsstunder att höra vindens sus och fåglarnas lockrop och befinna sig där mentalt. Älgarna är det faktiskt inte så noga med.

 4. Tack igen för många goda o intressanta tips😊 Även normala vårar brukar ’Bore’ försöka göra comeback på 1. maj, men som tur brukar försöket misslyckas o vi kan sedan fortsätta njuta av vårens antåg 🌼🌸🌼

  1. Tack själv för alla dina intressanta och givande inlägg. Jag håller mig inne på Valborg i år. Fast det kan vara fascinerande att stå och betrakta en brinnande brasa.

 5. Ja att huttra på Valborg har förekommit många gånger, i synnerhet i min ungdom då jag dessutom bestämde att det måste vara premiär för vårjackan/kappan. Att det sedan kunde fara snö i luften bortsåg jag från.

  Jag blev så glad när jag här om dagen fick se en trailer för Shetland som nu ska börja sändas igen. Vi är nog många som är glada nu.

  Tack för ditt alltid trevliga “På gång”!

  1. Tack för dina vänliga ord Anita. Jag känner igen det där med premiär för vårjackan på Valborg!
   Det skall bli kul med Shetland igen. Det är mest miljön och landskapet jag tycker är så fascinerande.

 6. Världsbokdagen uppmärksammades stort på MeWe (något åt Facebook hållet). Du har rätt att en bok alltid uppskattas. Själv ska jag ge mig en bok i födelsedagspresent. “Fejkmaten” av Ann Fernholm.
  Hoppas alla tänker på igelkottarna innan de tänder brasan. De gömmer sig gärna där.
  Trevligt inlägg igen. Ha det så bra det bara går!

  1. Tack för att du läser och uppskattar inläggen! Måste undersöka MeWe. Jag gillar inte Facebook för att vem som helst kan hitta mig där. Jag vill välja själv.
   Så fint att påminna om igelkottarna som gömmer sig och kanske boar i rishögarna som skall eldas.
   Blir intressant att höra vad du tycker om Fejkmaten.
   Ha det gott!

 7. Det är längesedan jag var ute och tittade på någon brasa på Valborgsmässoafton 🔥 och nu har den ju varit inställd på grund av coronapandemin.. även Första maj tåget har ju legat nere så vi får väl se om det blir något i år..ha en fin dag nu kram Nicki 🤗

 8. Oj vilka skillnader i vädret det varit på valborg genom åren! Shetland ser jag fram emot att få se igen! Hoppas du får en fin helg! Själv har jag fullt upp med att få ner en massa lökar i jorden efter vår Hollandsresa. Det är inget roligt jobb men det blir kul när de väl blommar sen.
  Ha det bra och sköt om dig!

  1. Det låter härligt med Hollandsresan. Det är jobbigt att få ner lökarna, men så underbart roligt när de kommer upp. Ha en fin helg!

 9. Vi hade underbart Valborgsmässoväder här i närheten av Göteborg, en fantastisk dag och kväll.
  Tack för tipset och påminnelsen om Shetland och annat på SVt.
  Trevlig 1:a maj!

  1. Så härligt det låter att vädret var så fint! Vi går en fin tid till mötes nu! Ha en riktigt bra vecka!

 10. Anonym

  Tack för ett som vanligt trevligt På gång-inlägg! Sen att svara, har varit på kurs. Walpurgis hade jag hört men visste inte det var ett helgon. Där ser man.
  Älgarna följer vi som sagt dagligen på kontoret. I min frånvaro hade 11 tagit sig över, det missade jag. Nu hoppas jag på tjädrarna.
  Tack för påminnelsen om bra ställen för unika presenter. Slottsboden är väl värd ett besök. Igen.
  Ha en fin första maj-vecka!
  /Gunilla

  1. Tack rara Gunilla för dina alltid lika vänliga ord! Det betyder så mycket att det uppskattas.
   I skrivandes stund har 18 älgar simmat över älgen. Häromkvällen såg jag 5 stycken på rad simma i skymningen! Det var häftigt!
   Nu verkar värmen äntligen komma! Ha de så bra!/eva

Kommentera