På gång – 19 mars 2023

På gång – 19 mars 2023 handlar om wildlifegardens vackra produkter, irländska stickade plagg, solglasögon för känsliga ögon, handcreme med urin?, livslängd, chilifält och Shetland.

wildlifegarden finns underbara fågelmatare, fågelholkar, siluetter, insektsbon mm i utsökt svenskt träsnideri. Jag har tipsat om hemsidan i ett tidigare inlägg, men gör det igen. Presenttips!

På gång är katten. Vi har beställt en kattsiluett som skall få balansera på balkonräcket🙂Finns också på wildlifegarden.


Irländska sticka plagg ny trend på gång

Försäljningen av stickade traditionella tröjor har ökat markant i Irland efter filmen Banshees of Inisherin. Filmen var nominerad till nio Oscars, men fick inte en enda.

Filmen utspelar sig 1923 på en fiktiv irländsk ö, och kostymdesignern Eimer Ní Mhaoldomhnaigh (uttala det om ni kan!) berättar i

The Guardian hur hon gick till väga och vilket jobb hon lagt ned för att kläderna skulle se så tidsenliga ut som möjligt.


Solglasögon för känsliga ögon

Solglasögon är något man bör skaffa sig om man har grå starr eller riskerar att få. Efter en starroperation bör man använda solglasögon.

Man bör tänka på att

 • köpa glasögon som är CE-märkta, som ger bra skydd mot UV-strålning.
 • välja polariserande solglasögon
 • välja solglasögon med stora glas. De bör vara lätt böjda så att de skyddar mot ljusinsläpp från sidorna.
 • undvika solglasögon som gör att du ser blått.

Handcreme med urin?


Upptäckte att min nyinöpta handcreme innehåller urea (urin?). Urea är ett ämne som minskar vattenavdunstningen och används i cremer för att göra huden mjuk och smidig.

Jag erinrar mig att man som liten fick veta att somliga använde urin för att få mjuka händer. Man sade att eskimåer kissade på händerna för att få dem lena. Urea är karbamid och framställs syntetiskt.


Livslängden

Läste idag att invånarna i Madrid, Navarra och på Åland är de som lever längst i Europa enligt EU. Stockholm finns med på top tio-listan.😊


Enligt The Guardian var det Vasco da Gama som 1498 införde chilin till Indien. Den djupröda sorten Guntur-chili som odlas där lär vara den mest uppskattade i hela världen.

Förra året producerades 800 000 ton. Titta på den fantastiska drönarbilden av chilifälten av fotografen George Steinmetz.

Den visar de kvinnliga arbetarna på en liten familjegård nära Guntur som sorterar soltorkade rader av chili. Kvinnorna får cirka 3 pund i lön per dag!!!

Chili lär för resten vara effektivt mot elefanter. Chilin placerar man på staket mm för att hålla elefanter borta. Elefanter upplever chilin så illaluktande att de inte går in på odlingarna.


Shetland

Ni missar väl inte att sjunde säsongen av TV-serien Shetland är på gång. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Shetlandsöarna och Hebriderna i litteraturen och i TV-serier.

TV-serien Shetland

Snöhög som regnat bort nu

19 thoughts on “På gång – 19 mars 2023

 1. Handkräm med urin låter inte speciellt tilltalande. Jag fortsätter nog med min Norwegian Formula som jag använder för både händer och fötter (två olika krämer).
  Tipsade också om Shetland igår. Första avsnittet verkar väldigt lovande. Så skönt att denna serie är tillbaka med ytterligare en säsong efter pandemiuppehållet. Bra jobbat där.
  Katten är fin. Hoppas den verkar avskräckande mot trutar/fiskmåsar som åtminstone här använder balkonger/balkongräcken som toalett. Det sägs ju att man ska skaffa en uggla för att avskräcka fåglarna. Det funkade inte här hos mig. Du får väl avrapportera om katten “gör sitt jobb”.

  1. Vi hoppas katten ska skrämma måsar och andra skränfåglar. Funderade på en uggla, men vi börjar med katten och får se om den har effekt.
   Härligt med Shetland-serien. Underbart att det är samma skådisar fortfarande.
   Ska kolla den där Norwegian Formula om den finns receptfritt.

 2. Tack Eva … som alltid intressant läsning! Jag starropererade bägge ögonen i januari och känner att jag måste skaffa ett par solglasögon inför sommaren. Känns lite konstigt … har aldrig haft några.
  Verkligen en häftig bild från chiliodlingen, men såå dåligt betalt för de arbetande kvinnorna!
  Shetland gillas skarpt!

  1. Jag har heller aldrig använt eller gillat solglasögon, men har märkt att jag blir enormt bländad av solen nu (när den visar sig😏) och funderar på att ändå skaffa mig ett par.
   Javisst är bilden fin på chilin, men vilket jobb de har.
   Ha nu en bra vecka!

   1. Hoppas du också får en bra helg. Det ska ju regna väldigt, men man får gilla läget.
    Kram 😎😎😎

 3. Japp, dags att förnya solglasögonen, ja… ingen fan av dem, men man måste vara rädd om ögonen. Tack för påminnelsen.
  Kattsilhuetter kan man aldrig få för många av. Tack för tips om presentbutik!
  Och förstås tack för ett trevligt inlägg. 🙂

  1. Tack Gunilla. Det där med solglasögon verkar vara en djungel. Har progressiva glas i vanliga fall och måste ha slipade glas så jag ser på håll. Det blir en kostsam historia. Men vad gör man?

 4. Detta med solglasögon, som jag ser i ditt sista kommentarssvar: Jag hade stora som jag hade ovanpå mina vanliga, mycket billigare än slipade. Men jag minns att mor min hade såna som mörknade när man gick ut.

  Shetland är ett måste. Sen tycker jag att den tyska Drömmarnas hus är mycket sevärd och finns i två säsonger på Svt play.

  Fint med kattsilhuetten. Ser att grannar häromkring har stora rovfåglar för att mota bort oönskade andra.

  Chilibilden är både vacker och häftig. Men detta med underbetalda arbetare är en skam.

  1. Har inte haft tillfälle att gå till optikerna om solglasögonen. Jag är ändå villrådig. Om man har början till gråstarr och redan märkt att synen försämrats ytterligare undrar jag hur dels hur långt det skall behöva gå innan jag får köa till op., dels vilken styrka jag bör ha på solglasen. Troligen samma som nu, men då måste jag kanske skaffa nya ganska snart. Låter vettigt att ha några utanpå de jag har.
   Tack för tips om den tyska serien. Har sett den bland all påannonsering men glömt den.

 5. Minton

  Har aldrig använt solglasögon och tycker inte jag behöver det efter starroperationen. Vilken kanal går Shetland serien på. Har letat men hittar den inte.
  Kramar från oss

  1. Shetland går denna säsong faktiskt på SVT1. Den finns också på SVTPlay. Lördagar kl 21.00.
   Alla verkar ha starropererat sig. Så skönt att slippa solglasögon.
   Ha nu en riktigt trevlig helg! Kramar till dig och Minton!

 6. Fantastiskt hur en film kan påverka trender. Har inte sett filmen.
  Låter inte trevlig med urin på händerna, fast om eskimåerna använde det tror jag på det. De vet mycket om hur man ska göra av naturprodukter.
  Chili låter som en bra anledning, men när jag hör Navarra så tror jag att också kanske vinet därifrån kan ha viss inverkan.
  £ 3 per dag låter lite, men frågan är om hur mycket allt övrigt kostar. Viktig jämförelse.
  Trevligt veckoslut!

 7. Här kommer en sen kommentar från mig. Men det mesta känns fortfarande aktuellt i ditt, som alltid, intressanta “På gång” -inlägg.
  Kattsiluetten är väldigt läcker. Den blir nog fin där på räcket. Solglasögon borde jag skaffa mig. Men jag gillar det inte då jag fotograferar och då är dom i vägen. Men … jag borde nog …
  Alltså, chilifältet, det är ju som en tavla. Väldigt läckert!
  Shetland är en klar favorit. Igår tittade vi inte då vi var bortbjudna men i eftermiddag blir det nog av. Kommer att sakna Jimmy Perez då det här är hans sista säsong. Det var en rejäl snöhög. Undrar om vi kommer att få fler snöhögar till veckan. Både snöfall och minusgrader spås … burr!
  Tack Eva och en fin söndag!

  1. Dina kommentarer är alltid lika välkomna! Ja här ser det ut just nu som att snöhögen jag hade bild på kommer att återuppstå. Om inte med samma snö så med ny.
   Vintern är väldigt lång och jobbig i år börjar jag tycka.
   Ha en fin dag!

Kommentera