55+ boende – bra eller dåligt?

Med egen erfarenhet av 55+-boende under flera år har jag samlat tips och råd som kan vara bra att ta del av innan du skaffar dig en sådan bostad.

Vad innebär 55+boende?

Ett 55+boende innebär att den ena parten, om man är två, har fyllt 55.

Denna boendeform förpliktigar inte byggherren till något mer än att följa gällande byggnormer. Få bostadsrätter för 55 plussare har något extra för äldre.

Jag har ganska lång erfarenhet av att bo i 55+ boende. Sedan ett par år har jag lämnat det och bor nu i ett litet radhus i ett område med blandade åldersgrupper och trivs betydligt bättre.

Här har jag listat några saker jag tycker man skall tänka på när man överväger ett 55+ boende.

Att tänka på om du överväger att köpa ett 55+-boende

 • Ligger huset integrerat med andra boendeformer eller ligger det enskilt och/eller avsides? Många placerar 55+ hus avskilt för man tror de boende vill ha det lugnt. Av den anledningen kan boendet bli ganska ocentralt.
 • Hur är kommunikationerna – även om du har bil nu kanske du kommer att göra dig av med den småningom?
 • Är priset jämförbart med andra liknande bostadsrätters? Ofta är kvm priset dyrare i 55+.
 • De flesta som flyttar till ett 55+boende är friska och pigga. Det kan bli jobbigt och deprimerande att vara omgiven av personer som blir äldre och kanske sjuka. Var beredd på att du kommer att se grannar må sämre, behöva hemtjänst och kanske besök av vårdpersonal dygnet runt.
 • Var beredd på att man förväntar sig en social insats av dig som att delta i pubaftnar, allsångskvällar, bridgetävlingar, luciafirande, gemensamma promenader, årsmöten och annat.
 • Ta reda på vilka som sitter i föreningens styrelse och om de verkar kompetenta.
 • Vilka regler gäller för uthyrning av bostaden. Kanske du själv kommer att bo utomlands ett par månader om året och vill hyra ut. Du kan periodvis få grannar som hyr och som inte är lika hänsynsfulla som de fast boende.
 • Läs föreningens stadgar, års- och revisionsberättelse noga. Be vid behov en person som är sakkunnig om hjälp.


 

29 thoughts on “55+ boende – bra eller dåligt?

 1. Bra synpunkter. Det finns ett sådant boende i Växjö men insatsen är skyhög och även hyrorna så det är inte aktuellt. Bor i en vanlig hyreslägenhet och trivs väldigt bra.

 2. Jag vet inte om det finns sådana boenden här, men det finns nybyggda marklägenheter som i första hand är för äldre. Kan nog passa vissa men långtifrån alla.

 3. Kloka tankar. Jag känner mig inte frestad, men jag tänker kanske annorlunda om ett okänt antal år. Jag vill bo centralt och inte tvingas delta i sådant som jag inte är intresserad av.

 4. Nu har jag passerat 55+ för ett tag sedan, men skulle aldrig ha funderat på att byta till ett, av precis de anledningar som du listar upp. Herregud, jag må vara gammal enligt kalendern, men i skallen är jag kanske 15+. Då vill jag inte omges av dementa och sjuka. Ooooops, jag kommer säkert dit själv, jag vet, men inte än.

  Sällskap och “underhållning” vill jag välja själv. Å att engagera mig i påtvingade matlagningsaktiviteter med mera – nej tack!

  På mitt förlag gjorde vi några böcker om seniorboenden, 55+ dito och kollektivboendeformer. Kan lugnt säga att de avskräckte mig rejält. Men konstigt nog sålde böckerna som smör i solsken

  1. Håller med dig fullt ut. Intressant med böckerna. Det var nog några år sedan de kom ut kanske. Jag tror intresset och trenden med 55+ bostäder börjat dala.

 5. Tror inte att det vore något för mig men jag är säker på att det finns människor som skulle vilja leva så.
  Bra lista för folk som överväger ett sånt boende.

  1. I den här bloggkretsen verkar det inte som om någon skulle vilja bo på detta sättet. Jag tror också det är trend (55+ bostäder) som börjar försvinna att man skall skilja äldre från andra åldersgrupper. Blandat är bäst tycker jag.

 6. Klokt skrivet! Det är nog helt enkelt så att vi har olika behov. I min kommun finns seniorboenden både med bostadsrätt och hyresrätt. Jag kan föreställa mig att en del som har villa eller bostadsrätt flyttar till hyresrätt för att få loss pengar, men det är inget man pratar högt om. Det finns också några seniorboenden med gemensam matsal. Kan kanske passa om man är ensamstående. Men det är ingen garanti, på ett seniorboende lades matsalen ner. Lönade sig förstås inte.Själv har jag svårt att tänka mig att flytta. Har det bra som jag har det. Bor centralt och tycker det är trevligt med blandade åldersgrupper.

  1. Tack Birgitta! Visst ät trevligt med blandade åldersgrupper. Om man trivs där man bor skall man absolut bo kvar så länge man kan.

 7. Intressant läsning och många kloka synpunkter! Inget för mig – är nog för mycket ensamvarg för att trivas i ett boende med för mycket pekpinnar.

 8. Bra tankar!
  VI har lite liknande boende i UK, fast väldigt få. En jag pratade med såg fördelen av lugnet o området, små enplansvillor. Inget skrik och gap, ingen hög musik m m. Låter kanske lite tråkigt för mig, men…….
  Ha det bra!

  1. Intressant att der finns sådana boenden i UK också. Det finns både för- och nackdelar med det. Det beror vad man trivs med.

 9. Eftersom vårt hus är betalt så är det inget alternativ för oss att flytta. Jag tror aldrig vi kan bo så billigt med så hög standard som vi gör nu. Även om det är jobbigt många gånger att vi har en mil till närmaste affär eller annan service. Intressant att ta del av dina synpunkter på 55+ boende. För det mesta är det ju reklamen så oerhört positiv.
  Ingrid

  1. Det låter väl jättebra. Huvudsaken tycker jag är att man tänker över detta i god tid. Orken avtar med åldern och krämporna tilltar. Det viktigaste är man trivs där man bor. Trevlig helg!/Eva

 10. Det verkar inte vara något för mig om det är påtvingad social samvaro. Skulle kunna vara i ett annat läge, om man blir ensam och behöver sällskap.

  1. Men visst är det så. Även om man är ensam kanske man ändå inte är i så stort behov av sällskap. Det är naturligtvis väldigt individuellt.

 11. Pingback: På gång just nu - den 19 december 2021 - Seniorvinklat

 12. Pingback: Det nya livet på äldre dar - Seniorvinklat Det nya livet på äldre dar

 13. Pingback: Att flytta på äldre dar 12. - Seniorvinklat

 14. Pingback: Att flytta på äldre dar 7. - Seniorvinklat

Kommentera