Det nya livet på äldre dar

Det nya livet på äldre dar: om inredning, krukväxter, Svansjön, morgontidning, kyckling, drottningen och fotbollsfans handlar detta inlägg.

Lite sakta och trevande börjar vi, syrran och jag, anpassa oss till vårt nya boende efter att ha flyttat från radhuset. Det är en stor omställning och vi har tvingats ändra några invanda rutiner. Det har blivit ett nytt liv på gamla dar, vilket är enormt stimulerande.

Livet blir annorlunda för många i år inte bara för oss som flyttat. Det är förändringarnas tid. Ingenting är sig likt längre. Ryssarnas fruktansvärda krig i Ukraina, återhämtningen efter pandemin, energikrisen, stigande räntor och accelererande inflation i västvärlden bidrar till kärvare tider.

Inreda och möblera ett nytt hem på äldre dar

När man söker en ny bostad och läser antingen på Hemnet eller i dokumentation får man se tilltalande och stylade bilder på bostaden och dess planritning. Denna planritning har man alltid försett med texten “avvikelser kan förekomma”. Skissen är sällan helt planenlig.

Samtidigt är det min erfarenhet att man inte vet hur en möbel passar förrän den verkligen står på plats. Vi var t ex övertygade om att våra tre likadana bokhyllor skulle stå på ett visst ställe efter att ha mätt på planskissen.

Nu har vi ändrat placeringen på dem för tredje gången!!! Plockat ur alla böcker, flyttat hyllorna och ställt tillbaka böckerna.

Det måste kännas ljust och luftigt och inte trångt och kyffigt. Vi inser att vi har lite för mycket möbler, men har väldigt svårt att göra oss av med några, men en av bokhyllorna åker ut. Det innebär en ännu hårdare gallring av böckerna också.


Krukväxter

Framöver blir det krukväxter som får stå för växtlighet och grönska. Har inhandlat ett elefantöra och en aspargus. Några växter som är helt nya för mig. Jag har mitt sovrumsfönster mot balkongen så det är lite mörkt där, åtminstone inte direkt sol så det blir spännande och se hur de tar sig.

Balkongen har tills vidare blivit en avstjälpningsplats så det dröjer innan vi börjar köpa och plantera någon växtlighet där.

Har sett att man säljer grupper med höstväxter att ha i kruka utomhus och det är frestande att köpa en sådan, men det måste vänta.


Morgontidning igen

Sedan en tid tillbaka har vi inte haft någon morgontidning utan har försökt anpassa oss och acceptera webbtidningar.

Ingen av oss är särskilt tillfreds med det. Det hoppar upp och ner och man kan aldrig vara säker på att hela sidan står still när man läser. Det förstoras och förminskas och försvinner. Vi har nu gjort en kompromiss och beställt morgontidning över helger. På fredag, lördag och söndag får vi tidningen i lådan – i dörren menar jag.

Det är tyvärr nog en tidsfråga hur länge det kommer att finnas papperstidningar. Tidningspapper (liksom toapapper) börjar ju bli en bristvara och framställningen alltför kostsam. Men så länge de finns kommer vi att vara prenumeranter på en dagstidning.


Snubbelsäkra mattor

Vi har nu ett stort matt-projekt framför oss. Vi har inköpt ett speciellt dubbelhäftande tejp att fästa både på mattan och på golvet. De lär inte skada parketten. Man kan fästa det både i kanterna och dra några remsor över hela så att mattan ligger still. Lite precisionsarbete dock att få dem på exakt rätt plats.

Det känns extra skönt att ha mattor på golven nu när inomhustemperaturen kommer att sänkas.


Svansjön på bio

I kväll skall vi gå på vår lilla bio här på Ekerö och se Kievbaletten som framför Tjajkovskijs Svansjön. Det skall bli en skön avkoppling med lite kultur och underhållning efter alla flyttbestyr.


Pernillakyckling till middag

Till middag igår lagade syrran en gammal favorit – Pernillakyckling. Ett recept publicerat av Pernilla Tunberger på Dagens Nyheter 1982. Här ett galleri över tillagningsprocessen.

Ur Pernillas kokbok 1982

Svampskogen

Nu hägrar svampen i Ekeröskogarna och bilköerna ringlar sig milslånga av förväntansfulla och ivriga svampälskare. Hoppas det räcker till alla! Själva har vi varken tid eller ork utan låter andra länsa “våra” ställen.


På måndag blir det TV med drottning Elisabeths begravning som det säkert är fler än vi som vill bevittna.

För alla er som inte kollar engelska ligafotboll kan jag berätta att sådan respekt, medkänsla och uppriktig sorg den engelska fotbollspubliken visade sin bortgångna drottning vid dagens matcher är helt outstanding.


Tidigare inlägg i temat 12345. 6. 78. 9. 10. 11.

Relaterat inlägg

55+boende – bra eller dåligt?

36 thoughts on “Det nya livet på äldre dar

 1. Vad skönt att ni kommit på plats ordentligt nu och kan börja “bo in” er på allvar.
  Det där med krukväxter är ingen lätt sak. I alla fall för mig. Jag lyckas sällan med några en längre tid tyvärr.
  Vad gäller drottningens bortgång så känns det lite konstigt för hon dog bara kort efter att vi varit i London och besökt såväl Buckingham Palace som Windsor Castle. Vi fick se båda slotten invändigt och jag kan säga att det var ingen brist på lyx där! Men enligt guiden så har drottningen aldrig trivts i Buckingham utan hennes fristad är slottet i Skottland där hon somnade in.Hur som helst så var det väldigt roligt att få se hur det ser ut inne i slotten men jag hade aldrig kunnat tänka mig att bo så! Däremot fanns det flera rosafärgade soffor med ben i guld i Buckingham som jag fastande för och som jag inte haft något emot att ha om de hade passat in i huset. Vilket de inte gör så de fick stanna där de var hahaha!
  Önskar er en fin helg och en trevlig kväll med Svansjön!

  1. Tack Annelore! Så märkligt det måste kännas att precis ha varit i London och besökt Buckingham P just nu. Förstår att det var imponerande och se det. Några rosafärgade soffor med guldben skulle inte passa in här heller. Haha!
   Vi får se hur det går med krukväxterna. Fortsättning följer!
   Ha en skön söndag nu!

 2. Skönt att ni är på plats sen tar det lite tid att bo in sej. Svansjön har jag sett för ca 40 år sedan på Malmö Stadsteater. Det var ett besök från Ryssland och den var fantastisk. Hoppas ni får njuta i kväll.
  Kramar från oss

  1. Föreställningen på bio med Kievbaletten och Svansjön blev verkligen en upplevelse. Så vackert och vi kunde koppla av från flytten och inredningen.
   Hoppas du och Minton får en fin söndag!
   Kram till er bägge!

 3. majvor

  Imponerande att ni orkar flytta bokhyllorna! Men som du säger , är det inte förrän man är på plats på nya stället, som man kan se helheten. Spelar ingen roll hur mycket man flyttat möblerna på ett papper och i sina hjärnvindlingar, så är det ” in-real-life” man knockas av hur fel det kan bli.
  🤣😀Undrar om vi får en ny hamstringshets av toapapper!?🤣🤣
  Vi latoxar som tyckte det blev för mycket tidningar att bära till återvinningen (och för dyrt) , har bara e-tidning. Det jag kan sakna är korsorden – på papper. Men man vänjer sig……
  Mattorna som gömts undan kommer säkerligen att plockas fram igen . Bra tips om tejpen!
  Vi var i Värmland för drygt tre veckor sedan för vår årliga svampplockardag. Så torrt det var i skogarna! Med lite tur fick vi ändå ihop några kantareller. Fanns även dåligt med ”skräpsvamp”, så då kan man räkna ut att regnet gått omvägar.
  Ha en bra helg!
  //Majvor

 4. Jag blir alldeles matt när jag läser om era bestyr, men skönt att ni är på plats. Min pappa som snart fyller 85 fixade större delen av han och hans frus flytt för ett år sedan helt på egen hand. Men nu ska han inte flytta mer så jag fick hans möbelskatebord. Har under den senaste tiden mest fokuserat på mig själv, har fått högt blodtryck, vilket ligger på över 180. Så jag har konsumerat vård som aldrig förr, blodtrycket har nog varit högt under många år.

  1. Din pappa måste vara en riktig krutgubbe om man får säga så. Möbelskatebord hade vi behövt haft. Var rädd om det! Undvik helst att flytta.
   Illa med ditt blodtryck. Jag har haft något förhöjt i många år. Minns att det tog väldigt lång tid innan man prickade in rätt medicin. Märkligt att du som promenerar/motionerar så mycket har fått det. Annars brukar ju det vara det som rekommenderas en.
   Hoppas de hittar orsaken så du får bra medicin snart.

 5. Skönt att läsa att ni är på god väg att “boa in” er i den nya lägenheten. Planskisser stämmer aldrig. Håller helt med dig. Och även om man tror att t ex bokhyllor kommer passa in på skissen, så är verkligheten en helt annan. Dessutom vill man ju se möblerna på plats på riktigt, och inte på ett papper.
  Det är helt otroligt så mycket BBC visar av vigil och parade en lit av QEII. 10 kilometerlånga köer för att passera kistan i Westminster Hall. Alla älskade drottningen, och med helt rätt. Å att stoppa PL-matcherna efter exakt 70 minuter är en så otroligt bra hyllning.
  Måste säga att jag var impad över Charles framträdanden. Hans Camilla verkar ha lärt upp honom rejält de senaste 15(?) åren. Bra där!

  1. Tack Beate! Ja Camilla lär vara en frisk fläkt i det engelska kungahuset. Läste någonstans att hon alltid är glad och skämtsam och alltid först på dansgolvet på fester.
   Javisst var det fint att se fotbollspubliken. Det är något speciellt med den engelska publiken just.
   I nästa vecka har vi ordnat med hämtning av de möbler vi inte får plats med. Känns skönt.
   Hoppas du har det någorlunda. Långa promenader och att läsa kan ibland skingra tankarna.

 6. Vad skönt att ni verkligen är på plats och jag kan hålla med om att det sällan stämmer med verkligheten när man ställer möbler på plats..men det kommer att ge sig med tiden Rom byggdes inte på en dag..🤔 Håller med om tidningar och kataloger på nätet..stökigt spattigt rörigt och krångligt.. värdelöst uttröttande och tidskrävande i mitt tycke..🤨
  Hoppas att ni får en fin och mysig söndag nu.. Kram Nicki 👍🤗♥️

  1. Ha ha “spattigt” var länge sedan jag hörde, men det är precis det det är med tidningsläsning på webben.
   Nej jag vet att man inte kan bli klar med en gång. Man vill ju bara börja ägna sig åt lite annat än möbelflyttning.
   Vi ska försöka ta det lite lugnt idag. Kram Eva

 7. Ja det är inte alltid att planera i förväg efter en planritning. Så synd att ni måste rensa ur böcker, jag är en sådan som har väldigt svårt att göra mig av med mina böcker, för mig är dom skatter. Men, ibland måste det göras.
  Krukväxter har jag inga längre men jag har ju å andra sidan både mitt uterum med massor av växter och trädgården. Men så klart att ni ska satsa på grönt inomhus nu när ni inte har radhusträdgården längre.
  Visst är det bra att det går att se balett och opera på bio nu för tiden. Hoppas föreställningen var bra.

  Lycka nu till med de fortsatta inflyttningsbestyren!

  1. Tack Anita! Ja föreställningen av Svansjön var av högsta klass och så njutbar och inte minst avkopplande.
   Det skär i hjärtat att kasta böcker, men vi är helt enkelt tvungna.
   Så underbart att ha ett uterum där man kan odla växter. Det avundas jag dig verkligen. Får se hur det går med krukväxter nu, men det gör en hel del till trivseln och ombonaden i hemmet.
   Hoppas du får en skön höstsöndag!

 8. Det tar lite tid att få det som man vill … men med envishet så brukar det ordna sig. Det där att gallra böcker är verkligen en historia för sig … jag gallrade rejält när vi flyttade … och nu saknar jag en del av dem…
  Krukväxter är också speciellt – ett elefantöra har jag och det trivs verkligen och växer snabbt. Har även en rexbegonia (bladbegonia) med dekorativa blad. Den har varit med mig i minst 20 år och kräver nästan ingenting annat än lite vatten. Kanske kan den vara något för dig 🙂
  Ha en fin söndag!

  1. Jag vet hur det kan vara. En grej man inte använt på flera år och kastar kan man sakna redan nästa dag.
   Tack för tipset. En rexbegonia ska jag försöka få tag på. Kul att höra att elefantöra växer snabbt och inte verkar så svårskött.
   Ha en fin kväll! Det doftar svamp hemma hos dig kan jag tro!?

   1. Svamptorken står på … så ja, det luktar mycket svamp 🙂
    Blomsterlandet brukar ha rexbegonior – hoppas de fortfarande har det 🙂
    Ha en fin söndagskväll du också!

 9. En krukväxt som jag gillar och kan tipsa om är: Monstera adansonii, eller Monkey Mask. Det är en jättefin bladväxt som liknar den stora vanliga Monsteran, men denna får mycket mindre blad och tar inte så stor plats. Trivs i halvskugga/skugga inomhus. Den är också väldigt lätt att föröka, sätter snabbt rötter i vatten. Väldigt dekorativ, tycker jag 😀
  Känns väl skönt nu när ni är på plats, även om det, så klart, tar tid att få ordning på allt.

  1. Tack snälla Ulla för tipset om Monsteran. Har googlat på den nu och den ser jättefin ut och verkar inte alltför svårskött. Vad jag vet har jag aldrig sett en. Toppen att den kan stå lite in i ett rum också. Den måste jag försöka få tag i.
   Ja nu börjar det kännas som vi snart boat in oss.
   Stort tack än en gång!

 10. Papperstidning och bok var det som gällde tidigare för mig. I dag har jag bara e- tidning och e- bok (nästan) och kan inte tänka mig något bekvämare. Jag slipper släpa kassar med tidningar till återvinningen och behöver inte stapla böcker på längden och tvären i bokhyllorna. Dessutom kan jag ändra textstorlek och ljus. Underbart!

  1. Böckerna håller jag med dig om. Men pappersmorgontidning vill jag ha kvar. Känslan att veckla ut en tidning till frukosten vill jag inte vara förutan. OK- jobbigt med pappersåtervinningen men nu gör vi en kompromiss att bara ha prenumeration över helgerna. Det är ju då de bästa kulturreportagen mm publiceras.

 11. Det är så mycket som jag känner igen. Möbler som inte passar där man har tänkt sig, för många böcker och för många möbler. Det kommer ändå att bli bra till slut.
  Papperstidning saknar jag också, precis som kataloger.
  Mina krukväxter växer som ogräs men jag har morgonsol på den ena sidan och eftermiddags- kvällssol på den andra sidan.
  Vad roligt att ni tittade på Svansjön. Man måste koppla av emellanåt. Jag tror det är viktigt.
  Ha en trevlig ny vecka och lycka till med allt som är kvar att göra.

  1. Vi har också morgonsol på ena sidan av lägenheten och kvällssol på den andra. Skall försöka placera krukväxterna där de trivs bäst. Så du säger att det blir bra till slut. Det låter hoppingivande. Vi har just beställt hämtning av ännu fler grejer till återvinningen!
   Det var jättefint med Svansjön. Verkligen avkopplande och njutbart. Intressant att du också saknar papperstidning.
   Ha nu en fortsatt bra vecka!

 12. Haha, vad jag skrattade åt era bokhylleäventyr. =) Känner så väl igen det sen förra flytten. Det slutade med att bokhyllorna delades upp i två rum….
  Och japp, tidningar ska läsas på papper! Det går inte att försöka få någon ordning digitalt.
  Ett tips om mattor: vi använder IKEAs halkskydd STOPP under våra mattor, de funkar väldigt bra. Tejp kan ge märken, oavsett vad de utlovar (egen erfarenhet).
  https://www.ikea.com/se/sv/p/stopp-halkskydd-80227877/

  1. Har kollat på halkskydden. Vi har haft något liknande, men de låg inte still utan kröp fram vid mattkanten. Det tål att överväga för man vill ju inte få märken på golven om man måste ta bort tejpremsorna.

 13. Skönt att vara på plats, sedan kan man ändra med tiden.
  Jag har väldigt svårt för att göra mig av med gamla fina böcker. Gillar att titta på dem.
  Jag har inte längre många “gångmattor” med tanke på halkrisken. Fler små mattor under bord o s v.
  Jag har plockat massor av blåbär, men inte mycket svamp. Borde nog gå ut snart.
  Började titta på drottningens begravning, men det blev lite väl mycket för min smak.
  Ha det fint!

  1. Nä det är inte lätt att göra sig av med böcker. Det är nog klokt att inte ha mattor alls egentligen. Låter jättegott med blåbär. Drottningen begravning var vackert, men väldigt lång att kolla på TV.
   Ha det bra och hoppas du hittar mycket blåbär!

 14. Så skönt för er att vara på plats! Beträffande strulet med dagstidningen på webben kan jag rekommendera er att skaffa en surfplatta, ladda ner DN-appen och läsa tidningen i den. Fungerar utmärkt för mig i alla fall och så kan man ju sitta med den i soffan.
  Trevligt att läsa dina matförslag. Ni tycks i alla fall inte ha tappat aptiten! Hör många äldre, som berättar att de har dålig aptit. Det måste vara jättetrist. Själv har jag litet för god aptit, så jag har just satt igång och börjat banta.
  Har just följt drottning Elizabeths begravning på TV. Imponerande!

  1. Hej Birgitta så roligt att höra av dig. Ja det är jätteskönt att ha kommit ifrån radhuset. Vi kom på kollisionskurs med nyinflyttade grannar och det gick bara inte att bo kvar.
   Vi har surfplattor med DN-appen, men det krånglar för oss båda. Vi är inte lika tekniska som du!
   Nej aptiten har vi inte tappat, men vi äter betydligt mindre portioner än bara för ett par år sedan. Kycklingrätten jag visade räckte till två middagar! Men visst har vi god aptit.
   Men snälla Birgitta – banta vid din ålder. Är det verkligen nödvändigt? Vilken metod använder du dig av?
   Vi tittade också på begravningen. Verkligen imponerande.
   Syrran hälsar så gott!! Ha det så bra!/Eva

   1. Intressant. Då går du ju ner snabbt och effektivt. Beundrar dig som orkar göra det. Räknar man fortfarande points?

 15. Oh, Svansjön… Jag älskar balett, har varit på Bolsjojteatern i Moskva och även sett en balettföreställning i Leningrad, som det ju hette tidigare. Minns inte vad baletten hette i L, men njutbar var den.

  Mycket att bestyra länge, före, under och efter en flytt, men nu är ni på plats och kan ta det lugnare. Tråkigt att behöva göra sig av med böcker. Vi har böcker i fem rum, tror jag, varav en är hallen, där finns de i trappräcket. Tidningar på nätet har jag vant mig vid, men kollar även igenom papperstidningen. Vi har högar med tidskrifter och måste börja säga upp några, men igår kom favoriten, Språktidningen.

  Kycklingen ser god ut, vi gör vår i ugnen och den blir verkligen saftig och god, helt annorlunda än om man köper en färdiggrillad.

  Lycka till med krukväxterna, roligt att spana efter nya lättskötta och vackra!

  1. Det var en upplyftande kväll att se Svansjön och få någonting annat att tänka på.
   Det är inte roligt att behöva göra sig av med böcker. De äldre inbundna är så tunga att de är jobbiga också när man dammsuger dem. Men klassikerna sparar vi.
   Språktidning måste jag googla på. Låter intressant.
   Ja kyckling kan man tillreda i en mängd varianter.
   Nu får det bli krukväxter framöver, men vi har stora planer för balkongen till våren.

 16. Apropå respekt och fotboll kan jag berätta en episod som grep mig totalt.

  Jag och några vänner var över till London för att titta på fotboll (Chelsea-Coventry). Det var samma helg som Drottningmodern skulle begravas.
  Som sig bör satt vi tillsammans med många andra fotbollssupportrar på en pub och drack öl innan matchen, många öl.
  Stämningen steg för varje pint och det var en “mycket manlig” stämning i lokalen. Vi gick till arenan och där var stämningen ännu högre. Klackarna hetsade varandra och det var många hårda ord och vulgära ramsor som ekade mellan läktarna. Så kommer spelarna in och speakern förkunnar att det skulle hållas en tyst minut.
  Domaren blåser i pipan och plötsligt….tvärtyst. Inte ett ljud hördes, inte ett ljud.
  Tänk tanken på 40 000 fotbollssupportrar som nyss gapat och hetsat under en hög ljudkuliss och så plötsligt en total tystnad.
  Det är nog det kanske mäktigaste jag upplevt och banne mig om inte en tår trillade nedför kinden.

  1. Bästa Stefan! Du kan inte ana vad jag uppskattade din kommentar.
   Så intressant att få höra en skildring från real life om den höga stämningen på puben innan matchenoch den totala tystnaden under den tysta minuten.

 17. Pingback: Livet på äldre dar i den nya bostaden del 1 - Seniorvinklat

Kommentera