Att flytta på äldre dar 6.

 Tidigare inlägg i temat 1234. 5.

”Extremvärme”

Extremhettan (+ 32 gr på Ekerö den 20 juli) hade trots allt, det positiva med sig att vi fick ett välkommet avbrott från flyttbestyren. Vi ligger ganska bra till (tror vi iaf) med förberedelserna så det var bara bra.

All möjlig fysisk aktivitet ställde vi in dessa dagar och ägnade oss att läsa, titta på Tour de France, fotboll och friidrott.

Bra böcker

Fyra riktigt bra böcker blev lästa sömnlösa nätter med tropisk värme.

Ruth Rendall – Drömmar till döds, Svenja O’Donnell – Inges Krig, Björn Natthinko Lindeblad – Jag kan ha fel, Anna Jansson – Skuggan bakom dig.


Sömnmedel

Sömnlös? undrar ni när jag berättat om de tre receptfria medel vi köpt som bot. Vi har nu testat alla tre med följande resultat. Det första fick vi magbesvär av, de andra var helt verkningslöst och det tredje verkade först dagen efter.

Jag fortsätter därför med mitt tidiga hjälpmedel för att sova – en värktablett. Ett sömnmedel måste man ju ta när man går till sängs eller tidigare. Då gäller det att veta att man inte kommer att kunna sova.

En värktablett kan man däremot ta mitt i natten utan att förstöra följande dags vakenhet så att säga. Dessutom är man (i bästa fall) värkfri i kroppen på morgonen därpå!


Måltid som passar i värmen

Iskall gazpachio med en tunnbrödsmacka med tonfiskröra passade utmärkt i värmen.


Musfällor eller katter?

Vi har tidigare haft många katter i området där vi bor nu. På sista tiden har kattbeståndet minimerats betydligt. Inte oss emot för vi gillar inte att de jagar småfåglarna eller använder täppan som toalett.

De kvarvarande katterna är några övergödda äldre exemplar som knappast orkar gå än mindre jaga snabbtassade möss.

Något som drar till sig mössen förutom katters bortovaro är tillgången till sopor. Ibland ser man soppåsar utanför dörren. De får stå där tills någon går hemifrån och tar soppåsen med sig om inte ”någon” varit där och spridit innehållet. Sådant lockar till sig både möss, råttor och rävar också.

Vi har nu köpt musfällor (finns faktiskt på Mathem!) för att bli av med mössen. Det är bara att gå till verket och gillra fällorna. Vi har ännu inte kommit till skott. Blotta tanken på att ta reda på de döda mössen i fällorna får oss att tveka.


Den franska Touren

Som alltid bjuder Tour de France förutom på cykeltävling även på fantastiska vyer och scener över det vackra landskapet. Det kan inte finnas ett bättre sätt att beskåda Frankrike än så här från ovan.

När man passerade staden Albi den kände impressionistiske konstnären Toulouse Lautrecs födelsestad berättade charmige kommentatorn Roberto Vacci att släkten lever kvar och faktiskt intresserar sig mycket för cykelsport, men mest i form av velodromecykling.

Litografi av Lautrec

När cyklisterna kom fram till Pyrenéerna fick vi se hänförande bilder på höjderna med de vilda Pottokhästarna.

Bilder från touren i Pyrenéerna kan du se här.


Nya stekpannor

Vi har sedan länge behövt byta stekpannorna. Alltså köpte vi nya till det nya boendet.

Aj aj de gamla skulle naturligtvis åkt med det stora lasset till återvinningen. Man får väl inte lägga stekpannor i ”Metall” återvinningskärlet?

Nej i Metallburken skall/får man kasta:

konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler och aluminiumformar. Samt kapsyler, lock och folien på crème fraicheburken!!!

Även vissa chipspåsar skall sorteras som metallförpackning!!! – se nedan
Är du osäker på om din chipspåse (eller liknande påse) är gjord av plast eller metall? Testa att knyckla ihop den. Vecklar den ut sig igen ska den sorteras som plastförpackning, behåller den sin form ska den sorteras som metallförpackning.

Tack och lov äter vi inte chips här hemma så vi behöver inte “testa” påsen!

De nya stekpannorna heter Green Pan och ligger etta i ICA-kurirens Bäst i test. De funkar på alla spishällar, går att ställa ini ugnen, reptåliga, har jämn värmefördelning, vilket långtifrån alla stekpannor har enligt syrran som lagar maten.


24 thoughts on “Att flytta på äldre dar 6.

 1. Nej, chipspåsar finns inte här heller. Ett problem mindre 😆 Tack och lov har jag aldrig haft problem med sömnen.
  Låter bra att ni ligger bra till med flyttbestyren.
  “Jag kan ha fel” var det bästa jag har läst i år hittills. Skrev ett extra inlägg om det på MeWe. Jag hade precis läst den boken när han tog sitt liv.
  Och… att se vilda hästar är något av det bästa jag vet.
  Ni får ha en bra ny vecka och jag hoppas att allt går som på räls.

  1. Tack Kristallina! Det låter fint att du inte har några problem med sömnen. Det skall du vara tacksam över. Jag förstår mig inte riktigt på det där med MeWe. Dessutom räcker det till med bloggen för mig. MeWe verkar vara bättre att ha när man har vänner i andra länder som du har. Synd för jag hade gärna velat läsa det du skriver om Jag kan ha fel.
   Ja vilda hästar är så fascinerande.
   Allt går ju inte alla gånger på räls. Det tillstöter alltid några komplikationer, som nu med värmen t ex. Det är därför vi är ute i god tid så vi har marginaler.
   Ha en skön vecka med lagom temperatur!

   1. Bloggen är bara en fotoblogg. Facebook tycker jag inte alls om. MeWe gillar jag mycket. Där skriver jag mera privat och om allt mellan himmel och jord. Alltid på tre språk: svenska, tyska och engelska. 😆

 2. 32 grader! Då förstår jag att ni tog en paus! Det är ju bara för varmt! Tipset med chipspåsen var ju väldigt fiffigt. Själv äter jag inte chips men resten av familjen gör det och ibland blir det huvudbry när man ska sopsortera påsarna. Så tack för det tipset och jag önskar dig en fin ny vecka!

  1. Detta med sopsortering är inte lätt. Ibland orkar man bara inte. Jag tror man måste göra det lite smidigare och vara mer tydlig.
   Ja det är skönt att ha gott om tid med flytten när det tillstöter komplikationer.
   Ha nu en riktigt bra vecka!

 3. Nej, det är inte mycket man orkar i 32-gradig värme. Det hade vi som mest här också. Om jag absolut inte kan somna så har jag upptäckt att det fungerar bra med en liten snaps. Hallands fläder somnar jag bra på då 🙂 Jag har provat diverse olika receptfria medel, men inget fungerar tillfredsställande. Sömntabletter vill jag inte ta heller. Det är ju, tack och lov, bara ibland som det kan vara helt hopplöst att somna.
  Chips kanske jag äter 1 gång i halvåret. Det räcker för mig. 🙂

  1. Ha ha det där med en liten snaps var ett bra tips. Skall testa det, men kanske inte just med Hallands fläder !
   Har kollat din balkong och ska göra det igen. Det var så intressant att se hur mycket du får plats med. Så fint det är.
   Nu har vi fått något angenämare temperatur här.

 4. Värmeböljan var vedervärdig, jo det är mycket man förnyar när man flyttar, något man oftast skulle gjort för länge sedan. Detsamma med det man kastar, det borde man också gjort för länge sedan, bär man ner saker till ex källarförådet borde det egentligen kastas direkt.

  1. Det har varit fruktansvärt jobbigt med värmen. Vi hade 30-34 grader nästan en vecka. Har också läst Jag kan ha fel och tyckte den var bra. Anna Jansson är en av min favorit författare så den har jag läst.
   Skönt att det går bra med flytt bestyren så ni slipper stressa.
   Svala hälsningar från oss

   1. Intressant höra att du läst och gillat de böckerna. Håller nu på med Anna Jansson. Ja det är skönt att ha god tid på sig med flytten.
    Idag har vi svalarare temp.
    Kramar till er båda/Eva

  2. Värmeböljan verkar vara över för denna gång. Det känns dock som det behöver ladda ur lite till och framför allt behövs mer regn.
   Ja det är förvånansvärt hur man kan spara på så mycket, som man ändå aldrig använder.

 5. Du har nog aldrig bloggat så flitigt som nu när flytten närmar sig – jättekul:-)
  Ja, inte jobbar man fysiskt när termometern visar 32 grader. Då later man sig och njuter.
  Värktabletter – åtminstone Ipren – gör bara att jag blir piggare. Har aldrig blivit sömnig av dom. Alvedon gör ingenting alls för mig…
  Att gå på musjakt – nej fy. Så äckligt säger asfaltbonden. Å var tänkte du slänga mössen på återvinningen – i matavfall eller hushållsavfall;-)

  1. Jag kan inte påstå att jag blir sömnig av Ipren, som jag föredrar, men minsta lilla värk kan störa sömnen. Blir man bara kvitt den hjälper det ofta.
   Ja du det blir knepigt att välja sopkärl när det kommer till musen i fällan. Bara det gör ju att man inte har lust att sätta ut fällan!

 6. Vi hade liten värmeböja här för några dagar sedan, men idag regnar det.
  Jag har bara som vuxen använt sömnmedel en gång, det var hemskt. Fick samma tips som du ger nyss, en värktablett.
  Jag älskar gazpacho!
  Bra tips till vad som är metall- och plastförpackningar.
  Lycka till med flytten!

  1. Du är tydligen lottad med en god sömn. Var glad för den! Skönt att den värsta värmen gett med sig både här och i delar av Europa.
   Gazpacho är jättegott, men passar bäst just när det är varmt.
   Det är mycket jobb med att ta reda på var man ska lägga sopor tycker jag.

 7. Franska Fikon

  Hej! det var ett tag sedan vi hördes – lycka till med flytten! Appropå sömnbesvär så sa läkaren på min gamla mammas vårdboende att en värktablett innan man går och lägger sig fungerar för de alldra flesta som en sömntablett – men utan biverkningar. Ha det bra!

  1. Hej Lotten! Tack för det. Jättetrevligt höra av dig. Ser att du är en trogen följare.
   Himla intressant att en läkare säger det om värktabletter. Då fortsätter jag absolut med det. Hoppas du har det bra!

 8. Anonym

  Cykellopp är ingen favorit att vare sig delta i eller titta på 🙂 men om man får se vackra landskapsvyer med bl a hästar kanske jag får tänka om.
  Håller helt med din syster om ojämna stekpannor. Hoppas de nya lovar bättre. Och håller vad de lovar.
  Ska ni någon mer gång slänga flera lass med sopor kan jag tipsa om Pixall, de hämtar och slänger och sorterar. Vi brukar anlita dem eftersom vi inte kan koppla släpkärra till bilen.
  https://www.pixall.se/
  //Gunilla

  1. Jättetack för det tipset. Måste jag kolla genast. Ni verkar ha disciplin på att slänga grejer! Det kommer definitivt att bli fler sopor.
   Då känner du till det där med stekpannor som steker ojämnt. Jag har aldrig riktigt förstått det där.

 9. Värktabletter kan verkligen vara det som behövs för att somna. Har man upptäckt smärtan så finns den där och ger sig inte.

  Kanske borde jag till slut läsa “Jag kan ha fel”, alla verkar tycka om den.

  Detta med sopsortering: jag blir väldigt undrande när jag läser att man bränner det mesta av förpackningsplasten. Varför ska vi sortera då och inte slänga plasten i brännbart? Kassen med plastförpackningar blir alltid snabbt full, vilka massor med plast!

  Hur tänker folk som ställer en sopkasse utanför dörren??? På torpet är det maken som apterar fällorna och jag som tömmer dem. Inte är det roligt, men jobb som jobb. Här kan jag ju kasta mössen i naturen, katter finns det gott om i byn.

  Hettan hos oss innebar ett avbrott i altanbygget vid friggan. sen kom regnet och sen andra måsten. Jag undrar om det blir färdigt i sommar… Skönt för er att ni är så välplanerade och kan njuta av pauserna!

  1. Vad duktig du är med mössen. Vi har tack och lov inte sett någon mus på ett tag och hoppas de flyttat till grannen så vi slipper aptera (ha ha) en fälla.
   Sopsortering är en svår konst att förstå sig på. Man måste nog utveckla den lite bättre om folk ska hörsamma alla regler.
   Ja värktabletter är man tacksam över.
   Sommaren är inte slut än även om mörkret faller lite tidigare om kvällarna och regnet ger lite föraning om hösten. Altanbygget hinns säkert med.

 10. Sömnproblem har jag ibland har haft det till och från sen 2008 men när det händer så tar jag en propavan då somnar jag ganska fort..😴 boken “jag kan ha fel”vill jag läsa och jag älskar chips när jag var liten och vi bodde i Spanien så köpte man det i stånd ute på gatan då var dom varma det heter Patatas Fritas..🥔 här hemma nöjer jag mig med vanliga påsar.. favoriten just nu paprika chips från Lidl.. skönt att höra att ni ligger bra till med flytten..kram..👍🤗

 11. Pingback: Att flytta på äldre dar 7. - Seniorvinklat

 12. Pingback: Att flytta på äldre dar 12. - Seniorvinklat

Kommentera