Att flytta på äldre dar 5.

Här följer fortsättningen på min temaserie om Att flytta på äldre dar.
Tidigare inlägg i serien: 1. 2. 3. 4.


Funderingar kring flytten

Att flytta på äldre dar känns nästan som att börja lite på nytt. Man tror och vill att mycket kommer att bli annorlunda i det nya boendet. Kanske kommer man även att ändra en del (o)vanor och rutiner.

Vi, syrran och jag, har nu möjlighet och kommer också att göra det så bekvämt, lättskött och praktiskt för oss som det bara är möjligt.

Det blir också spännande med nya grannar. Lägenhetsboende blir ju lite mer anonymt än ett radhusboende.

I bostadsrättsföreningen vi kommer till har man populära och välbesökta pubkvällar i föreningen, vilket tyder på god grannsämja.

Annorlunda flyttförberedelser

Nu har vi gallrat och slängt bland sådant vi aldrig skulle ha gjort om det inte var för flytten.

Aldrig tidigare har väl någon av oss rensat så grundligt som denna gång. ”Döstädning” är bara förnamnet.

Städat syskrin
Syrran har gallrat och uppgraderat syskrinet. Nu är det snyggt och prydligt när vi börjar med gardiner och annan syning på det nya stället.

Foton och album
Alla gamla pappersfotografier och fotoalbum är dock känslosamt och svårt att tackla.

 • Kasta utan att titta.
 • Spara, inte titta och ta med.
 • Gallra och spara lite grann, men det blir en tårdrypande historia.

Strump- och sockuppgradering
Strumpförrådet har minimerats. Nu är det sköna bambustrumpor som gäller. Skall skaffa nya stödknästrumpor i bambu till hösten också.

Vädring
Jag passar på att vädra så mycket som möjligt av sådana textilier som ska packas eller läggas i vakuumpåsar. Hoppas och tror att de kommer att lukta fräscht när man packar upp dem.

Idag var det plädar som fick hänga ute i solen och blåsten.

Medicinrensning
Något vi länge borde ha gjort för länge sedan är att rensa ut gamla mediciner. Nu är det gjort. De utsorterade pillren lämnar vi naturligtvis till Apoteket.

Fick lära mig idag att man måste trycka ut varje piller för sig. De tar alltså inte emot kartor med inplastade tabletter!!! Lite pyssel där!

Nya möbler som kan behövas

Toalettbord
Vi kommer att behöva ett litet bord att sitta vid och fixa håret. Det vi har nu är väggfast så vi kan inte ta det med oss.

Pall
Vi har länge talat om att skaffa en hög pall att kunna sitta och jobba vid i köket mm. Nu är det hög tid att skaffa en för att skona ryggen.

Ny dammsugare?
Har tidigare sagt att våra två dammsugare har sett sina bästa dagar. Vi började titta på Bäst i test för att se vad man rekommenderar.

Det blev bara för mycket. Det finns hur många dammsugare att välja på att man storknar. Tar gärna emot rekommendationer.

Vi behöver ingen dammsugare som är

 • tystast i världen,
 • suger starkast,
 • är lättast,
 • tar minst plats osv.

Bara en dammsugare med hyggligt bra funktion räcker.


Bra hudkrämer

Man måste hålla sig själv fräsch också och inte bara fokusera på flytten. En ny hudkräm jag prövat och verkligen kan rekommendera är Revitalift.

Det är en serie anpassad för mogen och äldre hud. Den är helt underbar och hyn känns fastare och slätare. Om den reducerar rynkor som det sägs i reklamen vet jag inte ännu. Man måste ha använt den i ett par veckor först tror jag.

Priset på dem varierar så googla först om du är intresserad att skaffa dem. Varierar mellan 200 – 275 kr.


28 thoughts on “Att flytta på äldre dar 5.

 1. Så duktiga ni er! Vad fotoalbum så kan jag heller göra mig av med dom, trots att jag inte tittat på de äldsta albumen från 1960-talet på år och dag. De skulle jag nog ta med mig och ställa i hyllor om det fanns plats. Finns det inte plats är det i mina ögon ingen idé att packa dom i flyttkartonger och ställer i förrådet. Risken/chansen att ni packar upp dom därifrån är obefintlig.
  Har samma dilemma som ni. Vi behöver också en ny dammsugare och vi har inte den blekaste vad vi ska välja. Det lutade åt en robotdammsugare tills en (manlig) bloggare påpekade att robotdammsugare är runda, hörn är fyrkantiga. Å i hörnen samlas ju allt damm…

  Tack för tipset med ansiktskrämen:-)

  1. Är rädd för att vi inte mäktar med att sortera foton just nu så tyvärr åker de nog med i flytten.
   Har haft en robotdammsugare en gång. Det den dummaste grej jag varit med om. Den passar nog bäst för stora fria ytor utan möbler den kan fastna i.

 2. Oj så mycket ni har fixat. Det finns massor av småprylar som man inte behöver. Har rensat fotoalbum för något år sedan och det kändes bra.
  Kramar från oss

 3. Jag har förpassat min sedan länge bortgångna mammas fotoalbum till min bror, han kan inte kasta någonting, men det är hans problem. Själv har jag kastat ungefär 80% av min personliga album, resten har digitaliserats med hjälp av en scanner på jobbet och därefter kastats. Så i princip är 100% av mina album kastade, nu handlar det inte om döstädning för min del, men har med åren fått lättare att skilja mig från saker, ut med dammsamlarna helt enkelt.

  1. Helst skulle jag nog vilja behålla en del av fotona. Några från varje period eller del i ens liv. Men det känns så himla tungt att börja sortera dem. Låter himla praktiskt att scanna dem.
   Tur i alla fall att man inte har den egenskapen att inte kunna kasta någonting.

 4. Jag har fortfarande massor med tabletter kvar efter min mans bortgång för 8 år sedan. Det är inte klokt. Det ska jag lämna nästa gång jag handlar.
  Skulle också behöva slänga en hel del som bara samlar damm. Ditt inlägg var en bra påminnelse om det.
  Dammsugare har jag ingen aning om. Min funkar fortfarande bra. Hoppas ni hittar en som passar er. Lycka till med det och resten av flytten.

  1. Den medicinen har nog också haft sitt bäst före datum skulle jag tro.
   Det märkliga med vår flytt att vi har börjar ta tag i saker och gallra och kasta som vi annars inte skulle ha gjort. Det finns ju inget som säger att man bör eller måste gallra och kasta för att man flyttar -förutom att flytten kanske blir lite smidigare. Det känns hur som helst väldigt tillfredsställande.
   Ha nu en bra ny vecka!

 5. Ja, det är verkligen mycket att tänka på. Gjorde min stora rensning när vi flyttade från huset till tvårumslägenheten för ett år sedan. Kastade och skänkte bort det mesta då, men just gamla album – egna, farmors och mammas har jag fortfarande kvar.
  Jag köpte mig en ny dammsugare för bara några veckor sedan – en “skaftdammsugare” med avtagbar mindre bordsdammsugare. Perfekt för mig som bor ensam i en liten lägenhet och Inte alls lika jobbigt som att dra runt på en vanlig.

  1. Jag har sett de där skaftdammsugarna och tycker de verkar väldig smidiga och lätthanterliga. Tack för tipset!
   Jag förstår att det var en stor rensning ni fick göra när ni lämnade huset. Du flyttade ju till ett helt anat slags boende. Hoppas det går bra med Muffin i lägenheten också.

 6. Anonym

  Haha, underbart med döstädning! Ni tänker ju så rätt. Och visst gäller det att vara hård. Jag har slängt fotoalbum också. Det går verkligen inte att spara på allt.
  Stödstrumpor i bambu kan jag varmt rekommendera, underbart sköna året om! Favoriter framför bomull. Kolla på https://www.strumplandet.se/stodstrumpor/, de har mycket att välja på. Jag är storkund. 🙂
  Dammsugare fick vi köpa ny förra året. Maken, huvudansvarig för sysslan, ville ha en mer tystgående och en som har bra filter (han är allergiker) så det blev en Electrolux Pure Silence. Kolla här: https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/dammsugare-rengoring/dammsugare/electrolux-pure-d82-silence-dammsugare-pd82-alrg/32672?gclid=Cj0KCQjwidSWBhDdARIsAIoTVb1QoC4O24sBNdsefqvmPR6_svPhviJ_fMcb56gmJ5rHp7aLCs8I_ykaAh4_EALw_wcB&gclsrc=aw.ds.
  //Gunilla

  1. Du kan inte ana så glad jag blir för de tipsen. Har suttit framför PC:n en längre stund och försökt hitta rätt stödstrumpor. Ska genast kolla länken.
   Det där med bra filter i sugaren när man är är allergiker var ju något att tänka på. Måste jag också kolla.
   Tusen tack!

 7. Morr, skrev en lång kommentar men den bara försvann. 🙁
  Stödstrumpor i bambu är helt klart bäst. Tips på stödstrumpor i bambu (och annat), kolla på Strumplandet https://www.strumplandet.se/stodstrumpor/
  Dammsugare köpte vi nyligen en ny, tystgående och med bra dammfilter (maken som dammsuger är allergiker), en Electrolux Pure Silence. T ex på Elgiganten: https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/dammsugare-rengoring/dammsugare/electrolux-pure-d82-silence-dammsugare-pd82-alrg/32672?gclid=Cj0KCQjwidSWBhDdARIsAIoTVb1QoC4O24sBNdsefqvmPR6_svPhviJ_fMcb56gmJ5rHp7aLCs8I_ykaAh4_EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
  Heja er som döstädar ordentligt. Och ja, man kan slänga fotoalbum, det har jag gjort. Titta åt andra hållet bara. Man kan inte spara på allt.

  1. Tack för uppmuntran om att man kan kasta foton med gott samvete. Den första kommentaren kom fram utan problem! Gud vilket jobb att skriva om allt! Stackare!

  1. Anonym

   Morr, skrev en lång kommentar men den bara försvann. 🙁
   Stödstrumpor i bambu är helt klart bäst. Tips på stödstrumpor i bambu (och annat), kolla på Strumplandet https://www.strumplandet.se/stodstrumpor/
   Dammsugare köpte vi nyligen en ny, tystgående och med bra dammfilter (maken som dammsuger är allergiker), en Electrolux Pure Silence. T ex på Elgiganten: https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/dammsugare-rengoring/dammsugare/electrolux-pure-d82-silence-dammsugare-pd82-alrg/32672?gclid=Cj0KCQjwidSWBhDdARIsAIoTVb1QoC4O24sBNdsefqvmPR6_svPhviJ_fMcb56gmJ5rHp7aLCs8I_ykaAh4_EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
   Heja er som döstädar ordentligt. Och ja, man kan slänga fotoalbum, det har jag gjort. Titta åt andra hållet bara. Man kan inte spara på allt.

 8. Anonym

  Nu verkar det funka igen. Mina kommentarer har inte publicerats. Testar igen.

  Morr, skrev en lång kommentar men den bara försvann. 🙁
  Stödstrumpor i bambu är helt klart bäst. Tips på stödstrumpor i bambu (och annat), kolla på Strumplandet https://www.strumplandet.se/stodstrumpor/
  Dammsugare köpte vi nyligen en ny, tystgående och med bra dammfilter (maken som dammsuger är allergiker), en Electrolux Pure Silence. T ex på Elgiganten: https://www.elgiganten.se/product/hem-hushall-tradgard/dammsugare-rengoring/dammsugare/electrolux-pure-d82-silence-dammsugare-pd82-alrg/32672?gclid=Cj0KCQjwidSWBhDdARIsAIoTVb1QoC4O24sBNdsefqvmPR6_svPhviJ_fMcb56gmJ5rHp7aLCs8I_ykaAh4_EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
  Heja er som döstädar ordentligt. Och ja, man kan slänga fotoalbum, det har jag gjort. Titta åt andra hållet bara. Man kan inte spara på allt.
  /Gunilla

 9. Anonym

  Morr, skrev en lång kommentar men den bara försvann. 🙁
  Stödstrumpor i bambu är helt klart bäst. Tips på stödstrumpor i bambu (och annat), kolla på Strumplandet https://www.strumplandet.se/stodstrumpor/
  Dammsugare köpte vi nyligen en ny, tystgående och med bra dammfilter (maken som dammsuger är allergiker), en Electrolux Pure Silence.
  Heja er som döstädar ordentligt. Och ja, man kan slänga fotoalbum, det har jag gjort. Titta åt andra hållet bara. Man kan inte spara på allt.

   1. Alltid lika spännande med vad WP kan hitta på. Ta det nu bara lugnt! KOmmentarerna har kommit fram – allesammans!!!!

 10. Nej, foton slängs inte. Ska däremot försöka få ordning på allt och skriva texter så att de som är intresserade får nöje av dem.

  Vi hade en dammsugare som var bäst i test, dyr och ett felköp. Dålig på många sätt. Den dammsugaren vi har nu är tyst, vilket är superviktigt för mitt lättstörda huvud och lätt, mycket viktigt. Jag är tveksam till skaftdammsugarna, då måste man ju “bära” hela tyngden.

  Mediciner får hos oss lämnas som de är i förpackningar, dock med namninfon bortriven. Har en kasse som väntar för borttransport.
  Lycka till med allt!

 11. Ja nog är det mycket att gå igenom när man flyttar. Och man ser hur mycket man samlar på sig genom åren också! Mycket onödigt som bara tar plats. Men gamla foton skulle nog inte jag slänga. Jag tror att man skulle ångra sig sen!
  Önskar dig en fin kväll.
  PS Jag lider med er där uppe för jag läste att det kan bli upp mot 38 grader varmt de närmaste dagarna i Stockholmstrakterna!

 12. WOW ni har verkligen en massa pyssel och visst känns det skönt..👍 Jag ska inte flytta men jag har ändå börjat med samma typ av rensning hemma eftersom skåp och lådor bara blir mer och mer fulla och eftersom man med jämna mellanrum köper nytt och förnyar..då måste gammalt och typ förbrukat ut..det går till secondhand.. Lycka till med resten och hoppas ni får en skön söndag..kram..🤗

  1. Det känns faktiskt väldigt tillfredsställande att rensa. Det är just det där att man har så svårt för eller helt enkelt glömmer att kasta när man köper nytt av något.
   Fortsatt trevlig söndag 😊 Kram Eva

Kommentera