Att flytta på äldre dar 1.

Bakgrund och orsak

Att flytta är ingen lätt match, särskilt inte när man passerat 75 och till och med 80, men nu är vi på gång. Vi (syrran och jag) kommer snart att lämna radhuset där vi bott i ca sex år. Det är dock inte med någon större saknad.

Täppan på baksidan har vi haft mycket roligt av med plantering och odling, men till och med den har börjat bli jobbig att underhålla. För övrigt är det inget vi kommer att längta tillbaka till.

Till grannar har vi sagt att det är trappan till övervåningen som är orsaken, men det är långt ifrån hela sanningen. Men vi fördjupar oss inte i det utan nu ser vi bara framåt.

Vi hade turen att mäklaren vi vände oss till hade en lägenhet till salu direkt som passade oss perfekt. Det gjorde att processen gick mycket snabbt med visning och försäljning. Tur var väl det för nu går det som bekant snabbt utför i bostadsmarknaden.

Egentligen är vi för gamla för att ge oss in i ett sådant här ”projekt”, men vi ansåg oss mer eller mindre nödgade och tycker nu det skall bli väldigt kul och spännande.

Syrran och jag

Syrran och jag kamperar ihop sedan vi båda blev ensamstående och inträdde i ”den tredje åldern”. Mycket praktiskt och bekvämt och inte minst ekonomiskt fördelaktigt. Kan rekommenderas!

Vi har delat upp det så att matlagning och inköp är syrrans ansvar (hon var ihop med en belgare i många år så maten kan jag inte klaga på!). Jag har hand om tvätt och vardagsstädning. Tror jag sköter det till belåtenhet också. Sedan har vi förstås väldigt trevligt tillsammans.

Nya bostadens läge

Den nya bostaden ligger väldigt nära (ca 600 meter), så det blir inget större miljö- eller klimatbyte. Vi kommer betydligt närmare Mälaren och räknar med lite friskare fläktar när värmeböljorna slår till.

Rensa, gallra, kasta och planera

Nu återstår det ca sju veckor innan flytten. Efter att ha vilat ut efter värmen och den snabba affären med huset och lägenheten börjar vi nu planera och boka dag för flytten.

Ett förråd där man kan ställa och förvara diverse grejer är väldigt praktiskt. Men man häpnar när man upptäcker allt man samlat på sig. Det är inte svårt att bestämma sig för vad man kan kasta.

Den stora svårigheten är VAR man skall göra av allt. Man har inte utvecklat detta med avfall och återvinningsstationer (åtminstone här på Ekerö) lika mycket som man tjatar om hur viktigt det är med återvinning för miljön. Har man inte bil!!! Står man sig slätt.

Oförutsedda händelser

Efter ett par vändor med bråte utbröt sommarens värsta åskoväder och hagelskur. Så det fick bli tv-tittning med Tour de France och Wimbledontennis resten av dagen. Väldigt trevligt i och för sig.

Nästa dag pajade kylskåpet så då blev det att tillkalla och vänta en reparatör. Efter att ha väntat halva dagen på kylskåpsmannen blev det cykel och tennis även den dagen.

Slutsats

Det där med att hålla sig till en plan fungerar inte alla gånger. Det gäller att vara flexibel när omständigheterna sätter käppar i hjulet.

Några bilder från omgivningen på det nya stället.

Relaterad länk:

Sälja radhus och flytta till lägenhet


34 thoughts on “Att flytta på äldre dar 1.

 1. Oj vad ni har att stå i nu då! Förstår att det kan kännas överväldigande men det blir säkert jättebra när ni väl kommit på plats! Jag önskar er lycka till med flytten och ha en fin kväll!

 2. Att flytta är ett jävla jobb, en gång när jag flyttade, var 28 då, så jag till min mamma att nästa flytt blir till ålderdomshemmet, då sa min mamma att det ligger bara 200 meter bort. Sedan dess har jag flyttat tre gånger och fler lär det bli. Externa förråd, typ källarförråd borde egentligen vara förbjudna, som jag brukar säga när du bär ner en sak i källarförrådet borde du egentligen gå direkt med det till grovsoporna för det är där 98% av källarförrådets innehåll hamnar när du flyttar nästa gång.

  1. Ha ha så nära till ålderdomshemmet! Men visst är det så! Idiotiskt att samla på sig grejer som man ändå kommer att kasta. Men nu börjar tiderna bli sämre och då blir svårare att göra sig av med saker kanske.

   1. Det är jättesvårt att ex sälja saker idag, det som går idag är designsaker: 50- och 60-tal, resten är i princip bara att slänga. Jag har väldigt mycket koppar, kastruller, hinkar mm, för 25 år sedan var detta i ropet, nu är det i princip bara skrotvärdet som gäller.

   2. Vi har förstått det och tror inte det är värt besväret att ens försöka. Vi tänker ge bort en del om nu någon är intresserad. Vi har mängder av trädgårdsredskap och krukor – som vi måste bli av med. Det känns också skönt att “döstäda” som det kallas!

 3. Majvor

  Spännande! Det kommer bli bra men just nu kanske inte så kul. Systerskapet verkar fungera och det är bara att gratulera att ni har varandra.
  //Majvor

 4. Ni gjorde helt rätt beslut! Det kommer gå kanoooon och ni kommer trivas. Synd däremot att ni på något sätt under hela 6 år inte ha trivts i radhuset. Så det är liksom ingenting ni kommer att sakna.
  Förråd – strunt i det! Allt ni inte använt på minst två år kommer ni inte använda framöver heller. Jag lovar. Har viss erfarenhet om man säger så.
  Kan rekommendera Rex https://www.rexab.se/kontakt/. De “flyttade” åt oss när allt skulle bort från alla fönster när det blev fönster- och dörrbyte hos oss. Våra ryggar skulle aldrig ha klarat det, så vi använde Rex AB. Om jag minns rätt så hette killen Erik Forsberg, men det var ju för fyra år sedan.

  PS. Kul att ni delat upp er arbetsfördelning ni också. Vi har samma sätt. Och det är maken som lagar all mat;-) DS.

  1. Tack för det tipset! Ska genast undersöka det. Det är det bästa när man får rekommendationer på en flyttfirma. Nu var det ju fyra år sedan så mycket kan ha hänt sedan dess. Men vi kollar. Aha så du sysslar inte heller med matlagning!
   Nä vi tänker kasta så mycket det bara går. Vi har som du förstår massor av sådant som hör till trädgårdsskötsel. Tänker försöka ge bort en del.
   Det där med otrivseln kanske jag återkommer till, men det är en sorglig historia så vi får se.

 5. Heja er! Och det går, man tar en bit i taget bara så blir det inte så överväldigande. Med en så generös tidplan kommer det gå vägen. Och bra att ni röjer och slänger. Man sparar så mycket dumt. Och kommer ändå behöva en del nytt i en ny bostad. Så blir det alltid.
  Ser verkligen trivsamt ut dit ni flyttar! Grattis! 🙂
  Så kul att få följa er flyttresa!

  1. Tack för uppmuntrande ord Gunilla. Vi ska verkligen försöka vara taktisk så vi klarar av det. Man häpnar när man upptäcker hur mycket man kan slänga. Det blir alltid något man kommer att ångra, men då får det bli så.

 6. Sju veckor låter länge men går nog fort, ni har ju en hel del att göra. Men samtidigt har ni flyttat för inte så länge sedan så ni lär ju ha rensat även då. Vi har bott i vårt hus i 35 år och jag ryser vid tanken på en flytt med allt vad det innebär. Det ser fint och lummigt ut i ert nya område, ni har mycket att se fram emot!

  1. Ja sju veckor kan verka långt, men med tanke på att man inte längre orkar så himla mycket har vi bestämt att ta lite i taget så tiden kommer att behövas.
   Du har i alla fall barn och barnbarn som kan hjälpa dig/er med att tömma huset. Förhoppningsvis behöver ni aldrig göra det. Förstår att det samlats en hel del på 35 år när jag ser hur mycket vi lyckats spara på sex år!!!

 7. Anonym

  Håller tummarna att allt går bra. Har aldrig tyckt om att flytta. Värst var det när vi hade bott i vårt hus i 17 år och sålde det. Helt otroligt vad man samlar på sig. Lycka till med allt som återstår!

  1. Det var jag som skrev det här. Av någon anledning var jag alltid utloggad från wordpress när jag ville kommentera hos dig. Nu använder jag läsaren (readern) istället. Ha det så bra det går!

  2. Tack för det Kristallina. Än så länge känns det bara roligt och spännande. Vi skall verkligen försöka att ta det metodiskt och inte överanstränga oss.
   Trevlig lördagkväll!

 8. Pingback: Att flytta på äldre dar 2. - Seniorvinklat

 9. Pingback: Att flytta på äldre dar 4. - Seniorvinklat

 10. Pingback: Att flytta på äldre dar 5. - Seniorvinklat

 11. Pingback: Att flytta på äldre dar 5. - Seniorvinklat

 12. Pingback: Att flytta på äldre dar 6. - Seniorvinklat

 13. Pingback: Att flytta på äldre dar 8. - Seniorvinklat

 14. Pingback: Att flytta på äldre dar 9. - Seniorvinklat

 15. Pingback: Att flytta på äldre dar 10. - Seniorvinklat %

 16. Pingback: Att flytta på äldre dar 11. - Seniorvinklat

 17. Pingback: Det nya livet på äldre dar - Seniorvinklat Det nya livet på äldre dar

 18. Pingback: Livet på äldre dar i den nya bostaden del 1 - Seniorvinklat

 19. Pingback: Att flytta på äldre dar 12. - Seniorvinklat

Kommentera