Livet på äldre dar i den nya bostaden del 1

Nu har den stora utmaningen börjat att komma i ordning i den nya bostaden. Inlägget handlar om mera bråte till återvinningen, bruksanvisningar, eluttag, matt-tvätt, koder till allt digitalt, hantverkshjälp och olika kulturer i bostadsområden.

Mera bråte till återvinningen

Det blev en tredje hämtning till återvinningen. Otroligt så mycket två gamla kvinnor kan samla på sig. Man har behov av helt andra grejer i livet efter en flytt från radhus med trädgårdstäppa till lägenhet. Levnadsstilen blir ganska annorlunda.

Bruksanvisningar

Saknar bruksanvisningar till maskinerna i nya bostaden: tvättmaskin, micron, ugnen, värmeslingorna i badrumsgolvet osv.

Det är något jag tycker mäklarna gärna skulle påpeka att det är smart att lämna bruksanvisningar kvar till nya ägare.

Inte för att bruksanvisningar alla gånger är lätta att förstå, men ändå. Nu måste vi googla på varenda grej.

Elluttag

Tänk att det aldrig kan finnas tillräckligt med eluttag! Nu snubblar vi nästa på alla förlängningssladdar som ligger som ormbon överallt. Vi måste försöka få tag i en elektriker som kan fixa fler uttag.

Dessutom behöver vi hjälp med att sätta upp taklampor. För det märkliga systemet som är här förstår vi oss inte på.


Matt-tvätten

Har berättat tidigare i serien att flytta på äldre dar att vi kostade på tvätt av våra gamla och slitna “äkta” mattor. Det behövdes verkligen och resultatet blev jättebra. Det tyckte vi innan vi upptäckte hur de fäller.

De ligger nu tills vidare med baksidan upp för att fälla av sig så mycket som möjligt. Vi dammsuger under och på dem varje dag.


Har koll på koderna

Har nu också insett hur viktigt det är att känna till alla kodnummer till det digitala: gateways, wireless keys, id-koder- och kollkoder till TV:n samt lösen till wifin när man har router och flyttar.


Hantverkshjälp

I nästa vecka har vi bokat en hantverkare från Hemfrid som skall sätta upp diverse tunga speglar, vägghyllor, klädhängare mm. Vi har borr och klarar mycket själva. Det är de tunga sakerna vi behöver hjälp med.

Valde mellan att ta hjälp av Hemmafixarna ,Veteranpoolen och Hemfrid. Priserna skiljer sig inte så mycket mellan dem – däremot tillvägagångssättet och tjänstvilligheten.

På Hemmafixarna skulle man veta exakt vad man ville ha gjort, hur lång tid det skulle ta och allt var väldigt noga.

På Veteranpoolen var det en övernitisk pensionärskvinna som nästan skulle veta skonumret innan vi fick sagt vad vi ville ha hjälp med.

Valet föll på Hemfrid där det gick att få hem en kille snabbt och smidigt och inte så fasligt noga med vad som skulle göras.


Annan kultur

Nedan några bilder från området som alltså ligger mindre än en kilometer från vårt tidigare radhus. Det råder en helt annan kultur här och är betydligt trivsammare. Folk hälsar, ler och är tillmötesgående.

I radhusområdet var vi mest betraktade – särskilt av barnfamiljerna – som besvärliga för att vi var pensionärer. Ni kan inte ana hur en del retade sig på oss! Till saken hör att vi är mycket skötsamma och ganska oförargliga personer!


Relaterade inlägg Det nya livet på äldre dar
Tidigare inlägg i temat om att flytta på äldre dar 12345. 6. 78. 9. 10. 11.
Läs även om 55+boende bra eller dåligt?


28 thoughts on “Livet på äldre dar i den nya bostaden del 1

 1. Majvor

  Tråkigt bemötande från era tidigare grannar. Vi har turen med väldigt trevliga, nyinflyttade unga barnfamiljer. Det är generationsskifte på gång och för oss gamlingar som fortfarande bor kvar är det bara mysigt när barnen leker och stojar mellan husen. Plötsligt minns vi hur det var när våra barn var små och hörjade runt.
  Jag har bara hört gott om Hemfrid. Hoppas ni blir nöjda.
  Bra där om bruksanvisningar. Skall nog samla dessa i en pärm tills det blir dags för oss att flytta.
  Sladdar…..Är det något jag kan bli galen på är dessa kablar och sladdar som verkligen förfular och samlar damm. Maken stör sig inte på samma sätt som jag???!
  //Majvor

  1. Det är alltid trevligt att höra barn som leker och stojar.
   Kul att höra positivt om Hemfrid. Visst kan bli tokig på alla sladdar och kablar. Fattar bara inte att tekniken inte kommit längre med detta. Kan inte det också vara fjärrstyrt som allt annat?
   Skön söndagkväll!

 2. Så tråkigt med era tidigare grannar. Har många unga barnfamiljer och dom är så trevliga och hjälpsamma. Hoppas ni får den hjälpen ni behöver. Bruksanvisningar är viktiga och de måste gå att läsa. Köpte ny TV och texten var så liten att jag inte kunde läsa den trots förstoringsglas.
  Ha en fin helg önskar vi

  1. Först och främst skönt att ni nu är av med era tidigare grannar och vad skönt att folk är trevliga där ni bor nu.. håller med om för lite vägguttag i lägenheter vi har mycket skarvsladdar och en hel del vägguttag som vi själva bidragit till..
   Krångel med alla möjliga koder och lösenord har vi ofta nu sen vi fick fiber förra året..🥴 och sakta men säkert rensas det här också både när det gäller kläder och prylar..ha en trevlig söndag nu..kram..🤗

   1. Det betyder jättemycket att ha trevliga grannar. Man behöver inte ha så mycket med varann att göra. Bara man känner att de är positiva till en.
    Så du menar att det är fibern som gör att det blivit fler koder och lösenord?
    Vi bara måste skaffa fler vägguttag för elen. I köket finns det massor, men som mest två i rummen och det räcker inte på långa vägar.
    Verkar vara skönt väder ute idag. Måste förbereda för hantverkaren som kommer i morgon spikar upp grejer!
    Ha en riktigt trevlig eftermiddag och kväll! Kramar Eva

  2. Hoppas det ordnat sig med TVtexten nu. Det är inte så lätt att hänga med i utvecklingen.
   Hoppas du och Minton har en fin söndageftermiddag!

 3. Det där med bruksanvisningar har jag aldrig tänkt på. Ja, det märks att vi bott i samma lägenhet i över 40 år. Så nya vitvaror kom ju automatiskt med bruksanvisningar. Det enda jag kan rekommendera är at leta upp en pdf på nätet och sedan skriva ut relevanta sidor.
  Så ni har tvättmaskin i lägenheten. Det har inte vi, utan vi har tvättstuga.

  Min granne använder sig av Hemfrid för bland annat fönstertvätt och städning en gång i månaden. Hon är jättenöjd med företaget. Här i området kan man även anlita fastighetsskötaren för mindre jobb. Han får en flaska konjak några gånger per år – och vips är glödlampan bytt…

  Förstår inte varför barnfamiljerna inte gillade er. Vad är det för fel på två systrar som bor ihop i ett hus/en lägenhet? Det förstår jag inte.

  1. Men det är jobbigt att hitta rätt bruksanvisning till märke och årsmodell mm. Men efter lite testande och trixande går det. Satt med tvättmaskin igår som inte vill gå igång. Vattenkranen var avstängd!!! Snacka om flyttstress.
   Jätteintressant att höra rekommendationer om Hemfrid. Vi funderar lite på städhjälp. Skulle kännas skönt nu. Får kolla vad det skulle kosta.
   Vi lär också ha en fastighetsskötare här, men bokningar om hjälp förmedlas genom HSB:s huvudkontor. Men jag fattar. Det kan finnas genvägar!
   Svaret på sistafråga är troligtvis AVUNDSJUKA. Inte kan väl vi som inte jobbar ha det så bra och bara lyfta pensionen.

 4. Ja tänk så mycket man samlar på sig. Och ni som redan rensat så mycket … Det där med bruksanvisningar, många tycker inte dom behövs men som tur är går det att hitta mycket på nätet, till och med instruktionsfilmer. Minns när vi köpte vår köksassistent, det var en minimal bruksanvisning med men dom hade massor av filmer på nätet. Besvärligt bara för dom som inte har datorer.

  Så härligt att ni fått så trevliga grannar. Men jag blev ledsen av att läsa om hur det var där ni bodde förut. Vilket fint bildkollage, hösten är allt bra vacker.

  Önskar dig och din syster en fin söndag!

  1. Ursäkta jag dröjt med att svara. Har problem med WP och kommentarsvaren. Jovisst hittar man mycket på nätet när det gäller bruksanvisningar. Man tar sig bara inte tid att göra det. Men nu löser vi problem efter problem så allting ordnar sig till sist. Det känns enormt befriande att ha nya trevliga grannar. Vi förstår först nu hur jobbigt vi har haft det och hur rätt vi gjorde som flyttade.
   Hoppas du får en riktigt fin kväll!

 5. Man tycker det är självklart att det finns bruksanvisningar till allt i bostaden. Helt otroligt att ni får leta på nätet. Fast när jag köpte min sista kamera fanns bara en minimal bruksanvisning med och jag fick också ladda ner en pdf fil istället.
  Jag har tur med alla grannar i byn, Alla är trevliga, hälsar och samtalar med mig när jag går med hunden, Skönt att ni har det bättre nu.
  Jag har tack och lov inga problem med för få eluttag.
  Hoppas det kommer en trevlig man från Hemfrid och problemen med koder och lösenord löser sig. Så jobbigt som helst.

  1. Eva nu har jag med lite från Jungfrusund försökte att välja lite av varje från mycket bilder för att få en helhet av platsen.. Ha en fin kväll 🌃 kram Nicki 🤗

   1. Du har verkligen lyckats fånga pärlorna i Jungfrusund. Jo jag har min frisör där!
    När jag var väldigt liten hade mina föräldrar sommarställe i närheten på Gällstaö.
    Jag minns så väl när vi ungar cyklade förbi Jungfrusund som då var helt ödsligt och de gamla arbetarbostäderna var övergivna, Vi trodde naturligtvis att det spökade där.
    Tänk om man hade haft en kamera och fotat det. Folk skulle inte tro det var sant om de fick se hur det såg ut där på 1950-talet.
    Men nu har der blivit jättefint. Riktigt exklusivt kan man säga.
    Fiskaffären och bageriet är favoriter.
    Hoppas sambon mår bättre nu. Kram och tack för jättefina bilder från mina hemtrakter!❤😊👩‍🦰

  2. Man löser sak efter sak, men det tar så’n tid. Mannen från Hemfrid var ett fynd. Han sprang runt och fixade allt vi ville ha gjort. Vi har inte fått fakturan ännu, men jag tror det var värt det.
   Bruksanvisningar är något man skall vara rädd om. Man vet aldrig när det kan komma till användning. Om man inte förstår förklaringen på de som är på svenska kan man chansa med de på tyska. Det är alltid så exakta och omsorgsfullt beskrivna!!! Du håller säkert med mig!

 6. När vi köpte torpet hade säljarna en huspärm där allt som rörde huset fanns instoppat, även lite historia. Föredömligt.

  Det låter som om ni kommit rätt denna gång med grannar och så jättefina omgivningar ni har, fina bilder! Härommånaden gick vår gatas nya grannar runt och knackade på hos alla och presenterade sig. Så trevligt, det har aldrig hänt förut, inte kom vi heller på den tanken. Häromdagen var den nya grannen här och pockade två kassar mer päron.

  Det där uttaget ser ut som våra i vardagsrummet. Det är meningen att man har en stickpropp där och sedan drar lampsladden dit där man vill ha en taklampa. Trist med för få vägguttag, den som byggde vårt hus har satt vägguttag överallt, överallt.

  En trevlig ny kommaiordningvecka önskar jag dig!

  1. Ja det var verkligen föredömligt med huspärmen. Det är något att ta efter – särskilt med gamla hus som kan ha sina små egenheter.
   Helt makalöst så trevligt gjort att gå runt och presentera sig. Jag är nog lite för blyg för att klara det, men tycker verkligen det var strongt gjort. Så trevligt av er att erbjuda dem era päron.
   Ni verkar då inte sakna vägguttag. Jo vi har klurat hur det är med stickpropparna. Våra taklampor verkar inte kunna fungera.
   Vi behöver alltså boka en elektriker också. Det är mycket med att flytta som man inte tänker på.

 7. Såja nu sätter jag dit Svartsjö snart efter Jungfrusund.. hoppas att allt går bra med möblerande och allt som hör till.. Kram till er..👍🤗♥️

 8. Anonym

  De flesta bruksanvisningar hamnar nog snabbt i papperskorgen, i alla fall hemma hos män, jag läser aldrig en bruksanvisning 😀

  1. Jag har heller inte för vana att läsa bruksanvisningar från pärm till pärm så att säga, men det kan vara någon enstaka grej jag vill kolla.

 9. Jag känner igen det där med för få eluttag! Och som om det inte vore nog så sitter de sällan där man vill att de ska sitta! Så då blir det grenuttag och förlängningar i det oändliga i alla fall.
  Bra grannar är viktigt även om man inte har så mycket med dem att göra. Vi bor granne med en äldre dam som är allt annat än trevlig. Hon klagar och gnäller på allt man gör. Vi ville sätta upp ett växthus i hörnet av tomten som gränsar mot hennes men eftersom det blev mindre än 4 meter från hennes tomt så behövde vi hennes tillstånd. Och det fick vi naturligtvis inte! Trots att hon inte ens hade sett det eftersom det är en stor häck mellan våra tomter! Hon tyckte att det fick räcka med hur mycket vi sätter upp överallt! Kruxet är att det enda vi har satt upp överhuvudtaget är mina väderstationer som sitter på taket! Sådana grannar är inte roliga att ha. Men så är hon ökänd på hela gatan också!
  Så, då fick jag ösa ur mig det också hahaha! Tack för att du lyssnar 🤣😂

Kommentera