Att flytta på äldre dar 9.

Att förbereda sig för en flytt i den här tropikhettan vi har nu här i Stockholmsområdet är ingen sinekur. Det gäller att organisera sig och inte utföra fysiskt ansträngande saker. Därför har det blivit mycket administrativt arbete gjort.

Checklista för flytt

Syrran och jag håller på att beta av checklistan mäklarfirman hade försett oss med. Det ser så enkelt ut på papper, men när de kommer till kritan kan det bli väldigt komplicerat.

Flytta elnätsabonnemang

En nog så viktig åtgärd i dessa hemska elpristider är att flytta elavtalet.

På Ellevio kunde man inte flytta vårt avtal till vår nya adress. Det anläggningsnummer vi uppgav (och som vi fått av mäklaren och säljaren) fanns inte på den adressen. Däremot fanns det på en närliggande adress i en annan fastighet. Vi trippelkollade lägenhetsnummer (tillika folkbokföringsnummer)! och anläggningsnummer (ett 18 siffror långt nummer). (Man undrar om det är helt nödvändigt med dessa långa sifferkombinationer!?)

Men nej på den adressen hade Ellevio en annan abonnent! Man undrar vem som betalat vems elfaktura här!? Efter långa diskussioner gick man med på att registrera vårt elabonnemang på den adress vi uppgav.

I det avtal man skickade oss via mail blev adressen ändå fel. Nya turer med telefonköer (halva Sverige verkar kontakta elleverantörerna nu) och något hetsiga diskussioner. Nu kan vi bara hoppas på det bästa att kolla att VÅR nästa elfaktura är VÅR förbrukning och ingen annans!!!

Vi anar (fast det säger vi inte) att det är proppskåpet (så hette det förr) som finns på den felaktiga adressen. Ännu kan man väl i alla fall inte skicka fakturor till ett proppskåp? Eller? Det är inte alltid så lätt att hänga med i utvecklingen som äldre som ni vet.

Att ha koll på alla nummer som äldre

Det blir allt fler nummer man ska hålla i huvudet. Det är alla koder hit och dit, bankid, mobilnummer, kortnummer, alla meningslösa lösenord på internet som man undrar vad det är så hemligt med osv. Här är förklaringar till några.

Vad är anläggnings-ID?
Ett anläggnings-ID är ett unikt 18-siffrigt nummer som anger vilken elmätare som tillhör ens bostad. Man kan tala om elmätarens “personnummer”.

Alla elmätare har med andra ord ett unikt  anläggnings-ID. På elfakturan eller i bästa fall på elmätaren finns ett anläggningsnummer.

Vad är lägenhetsnummer ?
Enligt Skatteverkets definition är lägenhetsnummer och folkbokföringsnummer samma sak. Den som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av adressen och består av fyra siffror som visar vilken våning och var på våningen lägenheten finns.

Adressändring
Postnord utmärker sig som bekant i många sammanhang. Adressändring är gratis, men eftersändning (som jag tror de flesta vill ha) tar de ca 500 kr för!!!

Vi tänker dock avvakta med att ändra adress tills vi fått våra röstkort så det inte blir krångel med det också. Det vore ju synd när varenda röst är betydelsefull i detta val. 14 dagar innan valet måste röstkorten vara utdelade.

Telia
Vi avvaktar ännu lite med flytten av Telia-abonnemanget. Tror vi behöver vara taggade till tänderna för att klara av dom.

Vit dammsugare ?

Båda våra dammsugare (vi har en på övre planet och en på undre) börjar lägga av så det blev till att läsa alla miljoner bäst i tester och rekommendationer som finns om dammsugare. Syrran borrade sig igenom marknaden och fastnade för en VIT.

Huruvida det var färgen eller testresultatet som blev avgörande för inköpet har jag inte fått klart för mig. Hur som helst är jag väldigt skeptisk till en VIT dammsugare. Har ni nånsin sett en VIT dammsugare???

Städinspektion

Det börjar närma sig nu – flytten alltså – och igår skulle vi ha inspekterat flyttstädningen i vår nya lägenhet.

Vid flyttstädning ska väggar och tak torkas, elementen ska rengöras bakom och ovanpå, köksskåp och garderober ska torkas ur in- och utvändigt, kök och badrum ska städas grundligt, också bakom vitvarorna och så ska avloppen rensas, fönstren ska putsas och lister, dörrar, handtag och lampknappar ska torkas av. Även alla förrådsutrymmen ska städas noggrant.

Vi valde dock att lita på städbolaget och avboka inspektionen. En temperatur på 30 grader i skuggan fick oss att avstå. Man har garanti på städningen och kan klaga på överlåtelsedagen om det skulle behövas, vilket vi inte tror behövs.

Uteväxter i kruka och trädgårdsmöbeln

Vi är glada att en god vän gärna tar emot våra älskade växter och snygga utemöbel. Det känns så bra när man vet att det hamnar i rätt händer så att säga.

Tidigare inlägg i temat 12345. 6. 7. 8.

Relaterat inlägg

55+boende – bra eller dåligt?

26 thoughts on “Att flytta på äldre dar 9.

 1. Majvor

  Hu, så mycket att hålla koll på!
  Själv tänker jag fortsätta med döstädningen till hösten. Började så bra i början på pandemin men intresset avtog ganska snabbt. Städning är inte min bästa gren….
  Inser, efter att ha följt era vedermödor, att det är en god idé att rensa hela tiden.
  Hoppas bara att vi orkar några år till i vårt nuvarande boende.
  Kan tipsa om billiga abonnemang för mobiler. Jag har Vimla som går i Telenors nät, maken har Fello i Telias nät och vi är nöjda. Mycket nöjda. Båda två. Finns pensionärsrabatt😀 Vi har olika nät ( än så länge) med anledning av att vi inte vet hur dessa fungerar när man är ute och reser i världen. Bra om man då har ett abonnemang som förhoppningsvis fungerar!
  Lycka till med det sista i er flyttkarusell.

  1. Tack för tips om mobilabonnemang. Dit vi flyttar har man gratis internet och surf genom Telia fick vi veta. Vi avvaktar och kollar hur det blir med mobilerna.
   Det är absolut det bästa råd man kan ge inför en flytt. Jag menar att gallra , rensa och kasta. Det är just det som är det jobbigaste med flyttningen allt man måste göra sig av med.
   Hoppas ni har det bra därnere mellan regn- och åskskurarna. Vi fick vår omgång i går och mycket flyter omkring!

 2. Anonym

  Det kan inte vara lätt i denna värmen. Så mycket att tänka på och att få rätsida på elbolag och telefonbolag är inte lätt. Hoppas ni får lite svalare väder för man mår inte bra nu.
  Kramar från oss

 3. Anonym

  Nej, jag har aldrig sett en vit dammsugare. Hoppas den är lika bra som den är vit😆Det här med lägenhetsnummer och anläggnings-ID (elmätaren) kommer jag ihåg.
  Numret står på elmätaren här också.
  Man kan bli matt för mindre. Som om det inte räckte med möbler och prylar.
  Lycka till med allt som är kvar. Hoppas det är snart över och att ni kan pusta ut.

  1. Tack för det! Ja man tycker det är så onödigt besvär med alla nummerid som ändå inte stämmer. Nu märker jag på bloggen att vi inte är ensamma om detta.

 4. Anonym

  Hemskt mycket att tänka på och stå i när man ska flytta. Och inte gör värmen det lättare heller. Önskar all lycka med flytten och att du/ni sen kan pusta ut lite när allt är på plats.

  1. Tack så mycket. Ja nu ser vi verkligen fram emot när allt är på plats och vi kan pusta ut. Nu verkar i alla fall den värsta gett sig.

 5. Anonym

  ( Hm, skrev en kommentar men vart den tog vägen vet jag inte, den bara försvann. Gör ett nytt försök. )
  Det är ju hemskt mycket att stå i när man ska flytta och värmen gör det ju inte lättare heller. Önskar all lycka med flytten och att du/ni kan pusta ut lite sen när allt är på plats.

  1. Bägge dina kommentarer har kommit fram fast anonymt. Det har tydligen drabbat flera av mina besökare. Skall kontakta WP om detta.

  1. Ang kommentarer och avsändare från min blogg
   Eftersom en del av er haft krångel med att kommentera och blivit Anonym eller Någon som avsändare kontaktade jag WP:
   Efter de obligatoriska typiska amerikanska hälsningsfraserna, Hello Hi Tack för att du kontaktar oss, Det ska bli så roligt att hjälpa dig med ditt problem osv fick jag till följande svar
   Han kunde skriva en kommentar på min blogg alltså var det inget problem!!!
   Han uppmanade mig att kryssa för en ruta som gör att alla som kommenterar måste fylla i namn och e-postadress.
   Alltså ett säkert sätt att inte få några kommentar alls (min kommentar)
   Efter att ha hänvisat mig 3 olika sidor om hur man kommenterar valde jag att tacka och avsluta samtalet
   Efter alla ha en bra dag, tack för att du kontaktade oss och tack för att vi fick hjälpa dig osv kan jag konstatera att detta kan jag inte påverka mer.
   Kan bara hoppas detta var något tillfälligt och som bara drabbade detta inlägget.

 6. Anonym

  Det är mycket man ska hålla reda på när man flyttar. Det är kanske därför jag inte har flyttat många gånger i mitt liv…
  Det där med el är en gåta för mig. Ellevio äger nätet eller? Medan den som faktiskt står för elen är ett valfritt annat bolag. Har noll koll på det, men har sett att vi inte fått en idiotisk höjning utan faktiskt till och med hade en sänkt elräkning. Tips: Storuman;-)
  Det där med flyttstädning låter bra. Det borde jag/vi sätta någon på, trots att vi inte har för avsikt at flytta.

  Lycka till nu!

  1. Ja man har tydligen 2 elbolag ett som äger nätet och vad det andra gör har jag inte riktigt klart för mig. Krångligt är det i alla fall.
   Vi har faktiskt inte heller fått någon höjning där vi bor nu utan en sänkning.
   Vi ser verkligen fram emot flyttstädningen. Vi hade bara inte orkat städa också. Tack för tips om Storuman – ska kolla det.

 7. Anonym

  Verkar vara flera av dina läsare Eva som får problem med att bli anonyma numera, inte bara jag =). Konstigt.
  Det där med elabonnemang och anläggnings-ID känner jag till problemen med. Det var asbökigt när vi skulle flytta in i nybyggda villan. Dessutom ändrades vår adress av kommunen EFTER inflytt, varpå jag försökte ändra det hos Vattenfall. Efter ett otal försök gav jag upp. Så nu står det fel adress på anläggningen (även om det är samma fysiska plats) man kan undra om det är något liknande som drabbat er nya bostad. Elnätbolagen har väldigt dålig koll, tycker jag….
  Heja er som tänker smart i värmen och flyttbestyren. Snart är det över. 🙂
  /Gunilla

  1. Det verkar vara samma röra med elabonnemangen som det är med WP just nu. Förstår inte vad som hänt. Det verkar som om det bara är på min blogg. Jag kontaktar WP nu och ber dem kolla upp det.

 8. Anonym

  Men åhhh vad stökigt det låter min bror har också ellevio själv har jag vattenfall.. när jag läser ditt inlägg så känner jag mig inte ett dugg sugen på att flytta..jag beundrar verkligen ert tålamod och flit med alltihop.. hoppas i alla fall att ni får en fin lördagskväll nu.. kram Nicki 🤗👍

  1. Tack Nicki. Märker att du också blev anonym i kommentaren. Det är nånting helgalet med min blogg just nu. Kontaktar WP, men det tar alltid så lång tid innan man får svar.
   Ha en fin och förhoppningsvis regnfri söndag nu. Det räcker ju till med allt regn som föll igår! Kram Eva

 9. Så konstigt med fel adress på elanläggningen, vi upptäckte samma sak på torpet nyligen när mätaren skulle bytas. Numret gick till grannen. Jag har glömt att kolla om det blev ändrat.

  Förstår att ni har fått ta de lugnt under värmeböljan, vad man än gjorde så rann svetten. Skönt att det har regnat och blivit lite svalare.

  Vit dammsugare var nytt och eftertraktat för ett antal år sedan. Hade gärna köpt en sån, det ser elegant och “rent” ut. Men kan också tänka mig att skråmor och liknande syns på den.

  Wp är uppenbart alldeles nipprig just nu. Tar man kontakt så ska man rensa cachen, uppdatera, ange vilka bloggar som saken gäller, med mera, med mera. Bläddrar man så ser man att många har samma problem och då borde de begripa att det är en bugg eller liknande hos dem det gäller. Trött blir man.

  Fortsatt lycka till med flyttstöket!

  1. Tack så mycket för lycka till-et.
   Väldigt intressant att höra att fler har problem med elbolagen, vilket är väldigt allvarligt i dessa tider kan man tycka.
   Den värsta värmeböljan verkar vara över för denna gången tack och lov. Nu är det back to business som gäller igen.
   Då har vi i alla fall en “elegant” dammsugare! Hur den fungerar sedan återstår att se. Men det är en Miele så helt tokig kan den väl inte vara.
   Det var skönt för mig att höra att flera tycker WP strular. Det är så himla jobbigt när det inte fungerar bra.

 10. Oj så många Anonyma som följer din blogg hahaha! Konstigt att WP inte engagerar sig mer i att försöka lösa problemet.
  Nog om och över till flytten. Jag kan inte påstå att jag avundas er allt jobb ni har nu men förhoppningsvis så blir belöningen desto större när ni är på plats! Och när det gäller dammsugaren så tycker jag att det låter snyggt med en vit. Men man får nog se upp så att man inte skaver den för mycket då för det lär väl synas mer på en vit än en färgad.
  Ha en fin kväll och lycka till med resten av flytten!
  Får se om jag också blir anonym hahaha!

 11. Pingback: Att flytta på äldre dar 12. - Seniorvinklat

Kommentera