På gång just nu – den 4 juli 2022

På gång just nu – den 4 juli 2022 handlar bl a om rosor, brännvin, åska, vattenpass, auktioner, TV-serien Vera och Mästaren.

Rosens dag

Den 2 juli inföll Rosens dag. Här är några bilder på våra Austinrosor i radhustäppan.

Om Austinrosor i kruka

Lär dig mer om rosor här!


När åskan mullrar

Detta kan vara värt att påminna om i sommarstugorna nu:

 • Stanna inomhus.
 • Dra ur sladden till all elektronisk utrustning.
 • Undvik metall och elektriska ledningar som kan leda blixtströmmen.
 • Om man befinner sig utomhus undvika att vara på öppna fält eller öppet vatten – blixten söker sig ju till den högsta punkten. 
 • Vatten leder ström och därför skall man inte heller bada varken ute- eller inomhus.
 • Radar med blixt | SMHI

SvtPlay- tips

Bli mer kreativ av programserien Mästaren. Sveriges främsta kulturskapare berättar om sina yrkesliv, och resonerar om kreativitet och inspiration.

I nya säsongen medverkar Alex Schulman, Georg Riedel, Silvana Imam, Sissela Kyle, Roland Pöntinen och Karl Dyall.

Avsnitten är ca 25 minuter långa och mycket tänkvärda och berikande.

På gång just nu - den 4 juli 2022 Mästaren

Tuffa Vera Stanhope löser mord tillsammans med sin snygga assistent i Northumberland County. Säsong 11 och still going strong. Bättre än nånsin tycker jag. IMDb ger hela 8.4/10 i betyg.


Dyrt med läppstift

Priserna på läppstift har skjutit i höjden något enormt enligt modeskribenten Susanne Ljung i DN lördag . Om man brukade måla läpparna tidigare blev det ganska meningslöst när man hade munskydd under pandemin.

Försäljningen och priset har ökat sanslöst nu när kraven på munskydd släppts och man kan visa läpparna igen. De dyra märkesstiften betingar skyhöga priser numera och 800 – 1 000 kr är inte ovanligt.


Brännvin med anor från 1600-talet

På regalskeppet Vasa hittade man en flaska brännvin med intakt innehåll. Nu har man analyserat och återskapat det som det smakade 1628!

Finns på Systembolaget för 499 kr. Smaken lär vara god med en säregen smak kryddad med anis. Alkoholhalt 33 %.


Vattenpass i mobilen

Suveränt att ha en vattenpass-app i mobilen. Till exempel när man sätter upp en tavla eller dylikt för att kolla att den kommer rakt.

Android-mobil
Appen finns i Google Play Butik och heter Bubble Level i Google Play Butik.

Den skall vara från Gamma Play.

Appen är gratis och fungerar precis som ett vanligt vattenpass, och kan mäta både vertikalt och horisontellt.

Iphone
Vattenpasset är inbyggt i appen Mätverktyg, som vanligtvis finns under kategorin Verktyg. 

I appen för mätning finns Vattenpass längst ned på skärmen.


Sommartider = auktionstider

Alltid intressant att kolla om man har något hemma som är värt något! Här på t ex Hallands auktionsverk kan läsa vad som går bra och mindre bra just nu. Filtrera under “kategori” på vad du är mest nyfiken på


20 thoughts on “På gång just nu – den 4 juli 2022

 1. Härliga rosor. Tyvärr har jag aldrig lyckats med rosor så jag har inga i trädgården. Min mor däremot var en mästare på rosor. Hela trädgården blommade och luktade ljuvligt av dem.
  Åska gillar jag faktiskt! Tycker det är så härligt med ett riktigt åskväder med regn, knallar och blixtar! Men självklart har man stor respekt för det. Det är ju enorma krafter i rörelse när det dundrar på. Och blir det för intensivt så kan det kännas lite oroligt.
  Önskar dig en fin dag och hoppas att allt går bra med flytten till ert nya krypin när det är dags.

  1. Tack snälla! Håller med om att åskan kan vara lite spännande. Igår hade vi ett åskoväder på dagen som var helt OK. Det är värre på natten när himlen lyses upp av blixtarna.
   Rosor kan vara ganska jobbiga också. De får lätt löss och man måste se till dem varje dag.
   Tack för alla fantastiska bilder du lägger ut på instagram. Det är alldeles otroligt vad du får uppleva och se tidigt på morgnarna.

   1. Vad kul att du ser mina bilder där. Jag är så slö med bloggen just nu och Instagram är så mycket lättare att lägga upp bilder på så det blir där de hamnar nu tills jag eventuellt blir färdig att blogga igen. Tyvärr så hinner jag ju inte fota allt jag ser. Som till exempel ett rådjur med två små kid! Det sörjde jag över att jag inte fick på bild, men de försvann ner i det höga gräset innan jag fått upp kameran! Så är det tyvärr ofta!
    Ha en jättefin dag!

 2. Vilka vackra rosor du har i din trädgård. Här har rådjuren ätit upp alla utom honungsrosen. Och just nu mullrar åskan i fjärran. Får se hur nära den kommer. Om det är läge att stänga ner. Den brukar oftast gå vid sidan om oss.
  Mästaren har jag sett trailer på, kanske läge att titta på SVT-play. Vera tittar jag alltid på, gillar henne.
  Vattenpass i mobilen är ju väldigt bra.
  Tack för ett trevligt och fullmatat “på-gång”!

  1. Tack för dina vänliga ord, Anita. Åskan brukar gå vid sidan om oss också, men igår hade vi ett rejält oväder med åska skyfall och hagel som slog ner hårt på växtligheten.
   Kan verkligen rekommendera Mästaren. De är korta program men ger väldigt mycket. Kul att du också tittat på Vera. Ska se ett nytt avsnitt idag.
   Fortsatt trevlig sommar önskar jag dig!/Eva

 3. Härliga rosor! Jag har en vanlig röd liten krukros som jag har på balkongen. Jag har provat andra sorter också i kruka, men det vill sig inte riktigt.
  Åska är spännande när man är på behörigt avstånd. Att titta på blixtar, på håll, är fint. Men jag har stor respekt för åska och gillar inte när det åskar på natten, som det gjorde här natten till idag. Det är läskigare då, på något vis.
  Denna kommentaren skrev jag med chrome som webbläsare, inga problem alls. 🙂 Tror det kan ha varit Firefox som gjort att jag inte kunnat kommentera tidigare, direkt i din blogg. Hädanefter ska jag använda chrome till bloggen och kommentarer.

  1. Så bra att det löste sig med Chrome. Jag har också chrome och tycker den fungerar jättebra.
   Ofta är de små krukrosorna väldigt bra och långlivade.
   Jodå åskväder är spännande och fascinerande att titta på på avstånd. Vi hade ett igår på dagen och det går an. Det är värre när de är på nätterna som du säger.

 4. Jättefina rosor! Här finns bara en liten ros i kruka men bättre än ingen ros alls 😀
  Åskan har jag stor respekt för. Min kusin, som cyklade från jobbet, blev dödad av en blixt för många år sedan. Alla varnade honom men han cyklade ändå iväg.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Små krukrosor är ofta av väldigt bra kvalité och fina, så det är inte “bara”.
   Fy så hemskt med din kusin!
   Trevlig vecka till dig också!

 5. Idag var det första gången på år och dag då åskan mullrade rakt över Täby. Fascinerande tyckte jag, även om jag inte lyckades fota en blixt.
  Läppstift har jag inte använt sedan jag var kanske 25 eller så. Tänk så mycket pengar jag har sparat som jag kunnat spendera på annat;-)
  Det inbyggda vattenpasset i iPhonen är ju kanooon. Vi har ett antal “riktiga” vattenpass i olika storlekar, men det är ju så mycket smidigare med mobilen.
  Å visst är Veras assistent Aiden snygg. Om jag minns rätt har han varit med från början. Idag är han 47 år gammal – irl alltså. Håller helt med dig att serien blir bättre och bättre. Det ska bli intressant att se hur länge Vera som ju är 76 år irl kan vara med och vara trovärdig som chief inspector. Hon ser visserlingen betydligt yngre ut, men ändå.

  1. Ja igår åskade det rejält över hela stan tror jag. Vi fick också ett skyfall med hagel som förstörde mycket växtlighet.
   Det där med att man sparar pengar genom att inte använda smink har jag hört förr. Det beror ju på vilka prioriteringar man vill göra! Jag skulle aldrig ge avkall på att göra mig snygg. Nu använder jag i och för sig i inte läppstift, men det finns så mycket annat😄
   Vattenpasset i mobilen kommer väl till ‘pass’ när vi ska sätta upp tavlor i nya lägenheten och slipper dra med det stora passet.
   Ja Vera är verkligen kanonbra nu. Nytt avsnitt idag! Kan inte förstå att Aiden är 47!?

 6. Rosor är en av mina favoriter i trädgården. Åska har vi inte haft i sommar men det har kommit en del regn. Gillar Vera men har precis läst böckerna och då stämmer inte serien på tv.
  Kramar från oss

 7. Fina bilder på dina jättevackra rosor! När vi damp ner här i stan så överväldigades jag just av att rosorna prunkade så, de verkar ha tyckt om värmen och regnet som kom sedan.

  Många fina tips här. Måste titta på Mästaren, Vera sparar jag ett tag, så har jag något att se fram emot. Tipsar dig om Fiendeland, väldigt bra serie, finns på Svt play. Vattenpass i mobilen är ju jättesmart, måste kolla det. Läppstift, hur länge sen slutade jag använda det? Men det är fint på andra. Hiskeligt dyrt.

  Jag kommenterade på ditt inlägg som du skrev den 19 juni, för några dagar sedan. Upptäckte det plötsligt, hade inte sett det.

  1. Det blir svårt att skiljas från rosorna när vi flyttar. Vädret här är omväxlande. Det regnar lite varje dag och sol däremellan. Tror växtligheten mår väldigt bra av det. Tack för tipset om Fiendeland. Måste jag kolla.
   Tror du skulle tycka om Mästaren.

 8. Som vanligt så väldigt mycket bra grejer! Tack! Vattenpassappen ska undersökas. Liksom den där snapsen. Kanske. Anis kan vara lite kraftig.
  Men absolut dags att börja titta på Vera, tror jag…. 🙂

  1. Ja anis är speciellt liksom priset på flaskan. Av det utbudet som finns att välja på står sig Vera ganska bra.

Kommentera