På gång just nu – den 27 januari 2019

Idag blev det en annorlunda söndagförmiddag med tennis i mästarklass. Stor underhållning att se matchen mellan Nadal och Djokovic. De 9 minusgraderna ute gjorde det extra njutbart inne i den varma och goa TV-soffan.

Konceptcaféer
En ny trend i bland annat Stockholm. Några exempel:

Bonne Mécanique
För folk som älskar cyklar. Skönt häng och bra cykelverkstad med café.

Himmelska Hundar
För hundpassning och meny för hundar.

Swedish Match
Snuskafé för snusare. Finns på flera platser i Sverige.

Dice Cafe
Ett café där man kan spela alla slags sällskapsspel, brädspel och frågesport

Våffelmakeriet
Våffelcafé där man kan köpa secondhandvaror.

Bliss Café
Raw och vegansk meny. Hälsotema med yogarum och kurser.

I gamla anrika konditoriet Valands gamla lokaler på Surbrunnsgatan inhyser man numera katter – Jawa Whiskers . Man öppnar i februari, men redan nu bor nio katter där permanent. De är ensamma på nätterna, men på dagtid har de sällskap av personal och besökande.

Katterna skall kunna beskådas för ett belopp av 150 kr i timmen i ett för katter anpassat lekrum. “Här skall katters hemlöshet motverkas och bidra till människors och katters välmående.” Man får dock inte ta med egna katter hit.

Man upphör aldrig att förvåna sig. Hur är det med hem till uteliggare???

TV-tips och undran
På Kunskapskanalen fortsätter de engelska skådespelarparet Tim och Pru sina trevliga kanalresor. Nu i Asien. Nu var det just de engelska kanalerna som var så pittoreska. Kanske finns det motsvarande i Asien!?

På HBO går den franska lovordade serien Baron noir. Någon som ser och kan rekommendera den? Har inte HBO, men tror jag tänker skaffa.

Plogga
Vet ni vad det är? Jag lärde mig det idag när jag läste Dagens Nyheters språkspalt. Ordet är bildat av plocka och jogga. Det är ett svenskt uttryck för en hälso- och miljömedvetenhet som går ut på att med en påse i handen när man joggar (promenerar går säkert också bra) plockar upp skräp på marken. Ordet finns på många språk så man får utgå från att företeelsen också gör det.

Vem eller vilka är det egentligen som kastar skräp på gator och torg och i naturen?

Ålder
I samma språkspalt i DN läste jag om att ‘forskningen’ varit tvungen att dela in oss äldre i olika åldersgrupper. Vi lever längre och blir allt fler så man måste gruppera oss. Frågan gällde om man man skall skriva yngre äldre, yngreäldre, yngre-äldre eller på något annat sätt.

Rekommendationen i svaret är att man bör skriva det i två ord utan bindestreck. En bättre lösning menar man är att man i stället anger åldersintervall t ex 65-75 osv. Har man inte större problem med den allt större och åldrande befolkningen???

Måste berätta om vad som hände mig senast jag åkte T-banan. Jag har ett sk accesskort/ reskassa till reducerat pris som ålderspensionär. Passerade spärren utan problem. Bakom stod ett gäng SL-vakter och kontrollerade alla resenärers kort med en separat kortläsare.

När spärrvakten läste av mitt kort och tittade mig djupt i ögonen bad hon om legitimation. Under protest plockade jag fram leget och undrade vad det var frågan om. Kan ni tänka er: hon kunde inte tro att jag var så gammal!!!

Mattips
Ostflarn av parmesanost är för mig en ny upptäckt. Det är en hyvlad ost som passar att lägga på nykokta, stekta eller gratinerade grönsaker. På Cesarsallad, Carpaccio bruschetta, omelette eller pizza passar den jättebra. Finns i olika sorter.

Gula västar
kom på tapeten när jag i ett tidigare inlägg skrev om reflexer. Några kommenterade att de alltid hade gul väst på sig i höstmörkret eller tillgänglig i bilen.

Läste i Susanne Ljungs (DN) artikel att den gula västen nu finns även på modescenen. Så vägarbetare, dagisungar m fl har fått konkurrens. Ett par modehus har redan lanserat dem i sina kollektioner.

Annars är de gula västarna mest förknippade med lördagsdemonstrationerna i Frankrike mot Macron och hans politik. I Frankrike är det faktiskt sedan flera år lag på att alla bilister måste ha en gul väst i bilen i händelse av en olycka.


230105

25 thoughts on “På gång just nu – den 27 januari 2019

 1. Lika roligt som alltid att läsa de här inläggen. Jag får gratulera till att du får visa leg för att bevisa att du är pensinär! Sträck på dig och var stolt.

  1. Tack så mycket. Kul att du fortfarande uppskattar inläggen. Javisst är jag lite stolt över att behöva visa leget – det kan jag inte förneka.

 2. Kul att få visa leg och sin ålder därmed ifrågasatt. Vi blir ju glada över att se yngre ut än vi är. Egentligen undrar jag varför, man ska vara stolt över sin ålder! Jag har hört flera 90+ som stolt drar till med “…och ett halvt”!
  Jag tror det där var en medveten charmoffensiv från SL 😊!

  1. Jodå jag blev smickrad. Det där med att lägga till ett halvt år när man är 90 tyckte jag var festligt. Tvivlar dock på att det var en medveten charmoffensiv från SL. Men det är klart man kan aldrig veta:)

 3. Haha… härligt, trodde att du tjuvåkte på pensionärstaxan 🙂
  Bra lag det där med att alla måste ha en reflexväst i bilen, har sett alltför många som fått bilproblem i mörkret och sånär blivit överkörda då de inte syns!

  1. Jag förstår att det är nog en och annan som tjuvåker som pensionär. Det var väl anledningen till leg-kollen.
   Reflexväst i bilen borde vara obligatoriskt i Sverige också tycker jag.

 4. Perfekt söndag för att hänga framför TV:n. Snö, snö, snö utanför. Beundrar åskådarna som tog sig till Ulricehamn och som heroiskt stannade kvar när snön föll som mest! Vilken tur man gillar sport i (nästan) alla dess former, för sport gör sig väldigt bra i hemma-soffan. Min enda utevistelse blev när jag skottade undan den snö som fallit och yrt under hela dagen. Bäst att passa på innan plusgraderna gör snöflingorna tunga…..

  1. Det var verkligen en innehållsrik sportsöndag framför TV:n. Mitt motionsutövande sträckte sig också till lite snöskottning. Tycker också sportpubliken som tittat på evenemangen live är beundransvärda. Tror de har jätteroligt!

 5. Jaha, så de gula västarna är mode nu. Jag är inte jätteförvånad, men något oförstående. Vad är det som är så snyggt med de där gula reflexvästarna?

  1. Kanske beror det på att gult lär vara vårens modefärg. Jag skulle inte sätta en gul väst på mig om jag så fick betalt.

 6. Jag joggar inte, men plockar. Vid ett par tillfällen har jag tagit med mig barnbarnen för att plocka rent på våra busshållplatser. Där finns ju papperskorgar men vad som saknas är någonstans att fimpa. Är det rent tar det ett tag innan första skräpet slängs.

  De där parmesanostflarnen ska jag testa, just barnbarnen älskar parmesan.

  Roligt för dig att behöva visa legitimation! Jag minns när man ville se äldre ut….

  1. Vad glad man blir när man läser att du plockar skräp med barnbarnen. De kommer aldrig att kasta skräp själva. Det där med fimparna är ett elände.
   Ja flarnen är helläckra! Det blir jämnare fördelat än om man t ex river osten.
   En gång i tiden var det faktiskt så att man ville se äldre ut. Ofta var det i samband med barnförbjudna filmer minns jag.

 7. Trodde först att du skämtade när jag läste om Valands och Jawa Whiskers. Gamla, hederliga Valands, där jag faktiskt varit några gånger. Upp till för cirka fem-sex år sedan var ju allt original där, inklusive ägarna. Å nu får man alltså betala för att adoptera en katt. Nej tack! Ett hem för uteliggare borde väl ha högre prioritet, precis som du skriver

  Kanalresorna med Tim och Pru har jag sett några gånger. Charmigt värre.

  Stort GRATTIS att du fick visa leg för kontrollanterna. Vilken komplimang. Gissar att den händelsen “made your day”.

  Den hyvlade Parmesanosten kan jag tänka mig faktiskt. När jag hyvlar själv blir ju skivorna inte direkt en fröjd för ögat…

  Visste det där med reflexvästarna. En utmärkt idé. Det kan dock inte vara många som nappat hittills, för jag har inte sett en enda vanlig person med en gul väst.

  1. Ja leg-kollen glömmer jag inte i första taget.
   Visst är det vemodigt med Valands. Kul att någon annan minns det.
   Parmesanosten är så läcker och praktisk.
   Nä det där med de gula västarna kan de behålla för sig själva. Men att ha en i bilen tror jag är förståndigt om man skulle råka ut för något.

 8. Eva, det är alltid lika underhållande att läsa dina rapporter med nedslag i både viktigt och mindre viktigt vetande, och om alla trevliga (och matnyttiga) tips.

  Läste just i DN idag att det i helgen bildats en motrörelse i Paris till de gula västarna, les foulards rouges (de röda halsdukarna). Tänker att halsdukar skulle vara ett mer framgångsrikt koncept för de franska modehusen att sätta tänderna (eller saxen) än att designa gula haute couture-västar.

  Kanalbåt puttrade vi fram med på Oxfordkanalen en semester för många år sedan. En lång, svart (och mycket bekväm) pråm vackert dekorerad med vad som påminde lite om kurbitsmålning. Dock var just Oxfordkanalen en besvikelse, inte en endast pub eller by inom något så när gångavstånd. Men att själva vara tvungna att sköta slussandet var spännande.

  Att det numera finns parmesanflakes på burk blev jag varse i lördags när jag öppnade kylskåpet hemma hos vänner och hittade en likadan burk som på din bild. Säkert praktiskt och bra ibland, särskilt om man har ont i sina händer. Samtidigt, hur svårt kan det vara att hyvla eller riva lite ost. Har vi blivit så bekväma att allt måste underlättas för oss?

  Ser redan fram emot nästa rapport! 🙂

  1. Tack för dina vänliga ord. Det är så kul att höra att inläggen uppskattas.
   Jo det är bekvämt med färdighyvlad parmesan. Man kan använda ALLT i burken och den går inte sönder:) Den är lättare att fördela på rätten och det ser aptitligare ut. Så det så!
   Vilken lycka att ha åkt kanalbåt i England. Det ser så trevligt ut. Synd med pubarna, men att slussandet var spännande förstår jag.
   Väntar med spänning på att få se bilder på les foulards rouges. Tror också de är mer smakfulla och chickt parisiska än de fula gula västarna
   Ser fram emot ett nytt spännande inlägg om dina äventyr. Nu kanske du bor nere vid Stockholm förstås. Där sker väl knappast några äventyr!?

 9. Gula västar ja det finns häromkring, många hundägare har faktiskt reflexväst, dock har jag icke anammat trenden… skyller på att jag typ aldrig är ute efter mörkrets inbrott 😉 i alla fall inte utan bil.

  Katthem ja djur har en förmåga att få oss människor mer empatiska,
  dock bör det vara lurviga söta djur och inte illaluktande uteliggare med tvivelaktigt förflutet 😉
  Yes jag är ironisk… vi bryr oss rent allvarligt mer om djur än människor.

  1. Jag är heller inte ofta ute efter mörkrets inbrott.
   Jo djur får säkert människor att bli mer empatiska. Jag tycker heller inte att det är fel med hem för hemlösa katter. Lite fel i stan bara!

 10. Tack för ännu ett trevligt och matnyttigt inlägg!
  Som statistiker förstår jag problemen med klassificeringen av äldre och hur indelningen ska benämnas, men visst kan man tänka att det nog finns viktigare problem i världen… =)
  Hyvlad ost ska nog prövas hemma hos oss om maken får bestämma. Tack för tipset!
  Och Eva du har alltid sett ung ut. Gläds åt det! 🙂

 11. Vad kul att du fick visa legitimation. Bättre komplimang finns inte.
  Reflexväst har jag alltid haft i bilen och eftersom jag bor i en liten by utan trottoarer och dessutom har en hund har jag reflexväst på mig när det är mörkt ute.
  Yngreäldre, äldre och äldreäldre? Ibland tror jag att de inte har något att göra och hittar på för att låtsas jobba.
  Ha en trevlig onsdag!

  1. Jo det var kul att få visa leget. Har levt gott på det ett tag nu. Det är nog förståndigt att ha en gul väst på sig när man är ute i mörkret. Då syns man ordentligt. Javisst undrar man vad de håller på med ibland:)

Kommentera