På gång just nu – den 19 januari 2019

Fågelräkning den 25-28 januari och Fågelbingo
Fågelräkningen (arrangeras av Sveriges ornitologiska förening) görs för elfte året i rad. Förra året lämnades drygt 20 000 rapporter av närmare en halv miljon hushåll som matar fåglar varje vinter.

De vanligaste arterna är: talgoxen, pilfink, blåmes, gulsparv, grönfink, domherre, koltrast, skata, kaja, gråsparv.

Bloggvännen Amatörbiologen föreslår att man i väntan på räkningen eller om man hellre vill titta på fågelbilder går in på Natursidans Vinterfågelbingo. Där sätter man ett kryss för varje art man ser vid sin vinterfågelmatning.

vinterfagelbingo (1)640

Om Vårfåglar, fågelappar och fågelsidor kan du läsa här.

Nödradio
Har tagit till mig den informationen om nödutrustning som krisinformation.se rekommenderar. Skulle naturligtvis gjort detta för länge sedan, men ni vet hur det är…

De strömavbrott vi råkar ut för är ganska kortvariga. Men med tanke på de långvariga strömavbrotten i Roslagen, med vårt alltmer sårbara samhälle samt hur omvärlden ser ut bör man nog ta tag i detta.

Har inte förståt hur enkelt det är att få tag i en nödradio förrän en bloggvän skrev att han köpt en.

Här finns fler rekommendationer.

 

 I appen Krisinformation kan man se till att man får information direkt i mobilen vid händelser mm samt checklistor på vad man kan och bör göra i olika situationer.

Vårmodet
Jag är ingen slav under modetrender. Det är dock svårt att inte påverkas av det.
Av det jag har snappat upp kan vi i vår vänta oss följande.

Färger: gult, ljusblått och beige
Byxor: mönstrade och vida
Kjollängd: nedanför knäet eller till vaden
Mönster: mycket, stort, färgstarkt och ränder på längden – helst blandat!
Jeansfärg: ljus denim
Toppar och blusar: enfärgade och korta (till mönstrade brallor och kjolar)
Skor: Gympadojor (till kjol och klänning)
Sjalar: till det mesta: om håret, kring midjan eller knuten på väskan

Kolla gärna mitt inlägg med youtube-filmer om snygga sjalar och hur man knyter en sjal eller halsduk
Även inlägget om klädgarderob som senior kanske kan intressera.

Tvättpelare
Om du är lite äldre (och kanske ovig) och har funderingar på att byta tvättmaskin kan jag rekommendera en toppmatad maskin. Så bekvämt. Lätt att lägga i och ta ur tvätten.

Eftersom jag hänger tvätten, så kan jag undvara en torktumlare.

Mer ljus och rymd i badrummet. Jag har tillgång till tvättstuga också och kan utnyttja torktumlare där om jag behöver.

skärmklipp
rymmer 7 kg tvätt/40 cm bred och 60 djup

23 thoughts on “På gång just nu – den 19 januari 2019

 1. En nödradio kanske man borde köpa, annars tror jag vi är hyfsat väl förberedda om något händer. Vi har ju till och med ett eget elverk 🙂 En gammal kvarleva från tiden då vi reste runt i skogarna när sonen tävlade, där fanns ingen el så vill man ha det fick man ordna det själv 🙂

  1. Inte dåligt att ha eget elverk! Tror även vi är ganska förberedda. Ska skaffa ett par vattendunkar att ha i reserv. Just radion tycker jag är angeläget. Man är ju så bortskämd med att ha ständig koll på vad som händer.

 2. En nödradio har vi … eller snarare två – en i husbilen … och en nyinköpt här hemma, som har ungefär samma funktion som den du visar – bra att ha om det kniper … vedspis i köket och alltid gott om stearinljus – och såklart flera kärl att fylla upp vatten i.
  Hm … vårmodet är väl inget jag bryr mig om – köra med det gamla vanliga 🙂
  Såklart är även jag med och räknar fåglar – det har blivit en tradition 🙂

  1. En vedspis är värt mycket. Ni som bor på landet är oftast mer rustade för strömavbrott od.
   Javisst är det skönast och bäst att köra med det gamla vanliga man har i garderoben.
   Att just du räknar fåglar förstår jag.

 3. Har inte läst den broschyren tyvärr.
  Räknar fåglar har jag gjort i många år. Modet har jag slutat bry mej om. Försöker hitta plagg som är användbara i många år och av bra kvalitet. Färger och mönster som passa mina färger.
  Fågel appen skall jag kolla.
  Ha en bra söndag.

  1. Tack! Själv har jag faktiskt aldrig varit med och räknat fåglar, men tänker göra det i år.
   Håller med om att plagg av bra kvalitet håller länge och är de bästa och som man tycker mest om.

 4. Som alltid roligt, användbart och intressant i de här inläggen. Trots att jag är en stor fågelfantast så har jag aldrig blivit färdig till att räkna dem. Kanske skulle försöka göra det någon gång.
  Måste erkänna att jag är dåligt rustad för en krissituation. Också något man borde ta tag i.
  När det gäller mode så är jag inget föredöme heller. Har alltid gått min egen väg och inte brytt mig om trender. Däremot tycker jag att det är roligt med kläder och periodvis köpt mycket kläder, men alltid efter min egen smak. Tidlöst och bekvämt.

  1. Jag blir jätteglad över att höra det.
   Den där fågelräkningen är inte vetenskaplig, men intressant för att se om någon art minskar eller så.
   Ja det där med krissituation är jobbigt att ta tag i. Man vill ju inte tro att något skall hända. Just radio tyckte jag var angeläget.
   Man skall absolut hålla på sin egen stil och klä sig i det man trivs med. Tänkte det kunde vara kul att se hur en del andra kommer att se ut i vår:).

 5. Hmm, får fundera på det där med fågelräkning. Just i vinter är det livlig trafik och de stora fåglarna har hittat hit, vilket jag inte är så glad över, de är så dominanta.

  En nödradio får vi lov att skaffa oss, det är helt nödvändigt. Får nog plocka fram den där broschyren…

  Förr eller senare blir man modern. Jag som lite grann började tröttna på min vadlånga kjol som jag har haft år efter år, varje sommar. Min gula period inföll i början på 70-talet. Funderade faktiskt häromdagen på om det inte var dags för lite gult igen, men då tänkte jag mig en kudde eller så..

  1. Gillar inte heller de stora fåglarna. Förstår inte att de inte kan samsas om maten.
   Det känns faktiskt tryggare (om man nu kan använda det ordet i sammanhanget!) nu när man vet att man har en nödradio. Visste inte att det var så lätt att få tag i. Inte var den särskilt dyr heller ca 250 kr tror jag.
   Studsade också när jag insåg att gult skulle bli modefärg. Men allt går igen i modet. Men du hade tydligen en magkänsla av att det skulle bli inne igen.

 6. Som alltid hos dig helt suveräna tips! Nödradio har jag inte ens hört talas om – ooooops. Absolut en utmärkt idé att skaffa. Efter ett längre strömavbrott för några år sedan hamstrade vi faktiskt batterier och LEDade ficklampor modell XXXXL. En bra början tyckte vi… Förresten, köp/låna boken Stjärnklart av Lars Wilderäng. Otroligt bra och väldigt tänkvärt. Men jag har fortfarande inte köpt ett Trangia-kök;-)

  Vårmodet med dessa tråkfärger och -mönster är inte ett dugg i min smak med undantag för gympadojorna då.

  Vi har tvättstuga och där finns både torkskåp och -tumlare. Till och med en mangel och en lakansträckare kan du tänker dig.

  1. Tack Beate! Kul att du tycker det. Ska försöka få tag i boken Stjärnklart och läsa den.
   Trangiakök? Är det ett spritkök alltså? Klart det måste man också ha.
   Tack och lov för gympadojor säger jag också.

 7. Fåglar kan jag inte räkna. Har bara en balkong numera sedan min man dog. Innan dess har vi alltid matat fåglar. Hade varit kul att räkna dem.
  Åh.. nej, säger jag bara. Ska det var vida byxor? Nej, det klarar jag inte. Behöver fortfarande ett skohorn för att komma in i mina byxor, ha..ha.. Har också alltid haft min egen stil och det fortsätter jag med. Å andra sidan är det oftast svårt att få något man gillar om man inte hoppar på den nya trenden.
  Har tillgång till tvättstugan men en vän har en toppmatad tvättmaskin. Den är verkligen bra om man inte är så rörlig längre.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Var sak har sin tid som ordspråket säger. Själv har jag flyttat från balkong till liten täppa så jag skall räkna fåglar.
   Så är det med modet. Plötsligt finns det bara plagg i de färger och mönster modet föreskriver. Själv har jag aldrig gillat de slimmade byxor som är moderna nu. Beror mest på min figur!!!
   Det är underbart att ha tillgång till tvättstuga. Småtvätt tvättar jag dock hemma och älskar min toppmatade maskin.
   Du skall också ha en fin vecka!

 8. Haha, tack Eva för länk och rebloggning av Vinterfågelbingo! 🙂
  Och vilket toppeninlägg om sjalarna, där ska jag fördjupa mig. Använder dagligen sjalar som accessoar efter konsultation av färganalysexpert – ett perfekt knep att se lite bättre ut. 😉

  1. Tack själv!
   Har många gånger också tänkt på att konsultera en färganalysexpert, men det har aldrig blivit av. Nu är jag för gammal, tror jag.
   Sjalar älskar jag också. Gamla plagg blir som nya med en piffig sjal. Det gör mycket att ha en sjal knuten på ett trendigt och omsorgsfullt sätt. Men det är en konst att få till det. Kul att du gillade filmerna.

 9. Härlig bild på tulpanerna, dom är en av mina favoriter när det gäller blommor 💐.. Nödradio visste inte ens att det fans något som hette så.. 🤔 Säkerligen en bra investering i vårt samhälle numera. Tvättmaskin min är toppmatad men använder den sällan vi har en stor och fin tvättstuga men det enda jag torkar där är frotté handdukar som tumlas. lakan i torkskåpet och sen mangeln.. Vanliga kläder torkar uppe på grund av att jag tror dom mår bättre att torka långsamt i vanlig rumstemperatur.. 😊 👍 Ha en fin måndag nu kram Nicki

 10. Nödradio är egentligen något som borde finnas i var mans hem… inte för att vi har någon 😉 men ändå… jag kan bland tänka att det vore smart att skaffa.
  Trodde faktiskt de var dyrare.

  Elverk skulle jag gott kunna tänka mig…
  vi har dieselvärmare, men det är ju för värmen ute i Js verksta’.

  Ett bra inlägg 🙂

 11. Har sett att flera av mina vänner ägnar sig åt fågelräkning.
  Både i Spanien och i Wales har man tvättmaskiner i köken, inte i badrummen eller i en tvättstuga, så situationen är lite annorlunda.
  Ha det bra!

  1. Det är naturligtvis en vanesak. Men visst är det märkligt med tvättmaskin i köket!?
   Hoppas du får det riktigt skönt nu i ditt hem i Spanien.

Kommentera