Ny klädgarderob som senior

Klädbehov som pensionär

Något man kanske inte i första hand tänker på när man går i pension är att klädgarderoben behöver förnyas till en del. Plaggen man använde som yrkesverksam har man inte samma behov av längre. Hög tid för garderobsrensning och förnyelse alltså!

Min erfarenhet är att jag numera har användning för fler ytterplagg. Man har tid att vistas utomhus mycket mer.

 • Somliga kanske har ett större eller annat socialt liv efter pensioneringen och vill anpassa garderoben efter det.
 • Några sportar och motionerar mer och behöver lämpliga kläder för det.
 • Andra ägnar sig åt trädgårdsarbete eller utför mer praktiskt arbeten och behöver oömma och tåliga plagg.
 • En del ägnar sig åt en hobby t ex målning och då är väl en artistrock eller liknande ett passande plagg.

Naturligtvis behöver det ena inte utesluta det andra. Bara ett tips att ställa sig frågan:

passar jag och min garderob ihop?

De flesta kläddesigners ägnar inte oss äldre särskilt stort intresse. Trender och säsongskollektioner anpassade för yngre och kvinnor i karriären passar oss kanske inte vare sig i stil eller passform.

Tips på några bra butiker för seniorkvinnor

Här är några som jag tycker är bra och som har webshopar som fungerar bra.

 • På Kungsgatan i Stockholm finns det gamla välkända Jacobssons på Kungsgatan. Förutom ett utbud av kläder som verkligen passar den mogna kvinnan – som söker något klassiskt, elegant och praktiskt – har de numera en jättebra webshop. Mycket trevligt bemötande. Stora storlekar finns.
 • En designer för lite storvuxna kvinnor jag hittat är Alice Dot. Här betyder skön kvalitet och passform mycket. Ursnygga kläder för kvinnor med framför allt större storlekar. Är jättenöjd med de plagg jag köpt därifrån. Snabb leverans.
 • Gudrun Sjödéns basic är favoriter i många kvinnors garderober. Hennes plagg är nästan outslitliga t ex basrandtröjorna och skönare kvalitet får man leta efter. Välutvecklad webshop och stora storlekar.
 • Bon A’Parte har funnits länge och är fortfarande mycket bra.
 • Ett annat mycket exklusivt alternativ är tyska Peter Hahn. Verkligen ursnygga kläder, men ack så dyra!

Underkläder, sovplagg mm

Inte minst viktigt är underkläder när man blir äldre. Storlek och passform ändrar sig som bekant med åren.

 • Näckrosen – en mycket välsorterad butik i Eksjö har en fantastisk webshop. I deras sortiment finns bland mycket annat nattplagg, bh, trosor, linnen, shapewear, morgonrockar, badkläder i de flesta kända märken. Om man är osäker på sin storlek finns jättebra storleksguider. Mycket trevligt och professionellt bemötande.

4 thoughts on “Ny klädgarderob som senior

 1. Pingback: Snygga skor för ömma fötter | Seniorvinklat

 2. Pingback: På gång just nu – den 19 januari 2019 – Seniorvinklat

 3. Kerstin Dahlqvist

  (Jag kanske har skrivit om detta förrut, ursäkta om jag upprepar mig). För kvinnor 45 plus finns Atelier gyllene snittet (postorder). Vad som är bra att de har kläder i vanlig längd, i kort längd och extrakort längd. Vad som inte är bra är att de inte har byxor och kjolar för oss som är långa. Jag har mest köpt kläder på rea hos dem så jag kan inte säga om de är dyra. Peter Hahn har outlet/rea hela året. Tyvärr vet jag ej webbadressen till Atelier gyllene snittet men sök på nätet. Om man vill ha bra utomhuskläder är granngården bra. De har också kläder i plusstorlekar.

 4. Pingback: Snygga skor för ömma fötter - Seniorvinklat

Kommentera