Vårfåglar, fågelappar, fågelsidor mm

Snart kan vi höra och se flyttfåglarna återvända. En del har redan kommit.

bird-3394516_1920

Först anländer de som övervintrar precis på andra sidan Öresundsbron och flyttar tillbaka när väderleken är lämplig de s k kortflyttarna eller väderflyttarna. Blir vädret sämre på vägen backar de och inväntar bättre flyttväder. De fåglar som tillbringat vintern vid Medelhavet eller i tropikerna kallas långflyttare eller datumflyttare och återkommer kanske inte bara på dagen samma tid varje år utan ibland även på klockslaget.

Om man är fågelintresserad är det väldigt trevligt att ha en app i sin mobil med fågelläten för att kunna identifiera de fåglar man är osäker på. Själv fick jag en ganska gedigen utbildning i skolan av en biologimagister som regelbundet presenterade uppstoppade fåglar och visslade dess läten för oss. Då tyckte man det var en ganska meningslös lärdom. Idag är jag mycket tacksam för den kunskapen.

I en fågelapp kan man se en bild av fågeln och inte minst höra hur den låter. Om man inte bara är nyfiken på en särskild fågel kan man med fördel denna årstid – senvinter/tidig- vår följa flyttfåglarnas ankomst och lära sig mer.

Artportalen kan man selektera listor och välja det område man befinner sig i och dagligen följa vilka arter som observerats. Sedan är det bara att ge sig ut i markerna och hoppas att man själv också träffar på dem.

Lärkvitter

Själv använder jag Jordbruksverkets app Lärkvitter – gratis. Den har dock bara 39 fåglar i sitt register, men är mycket enkel att använda och informativ. Bra ljud och bra bilder.

Vårfåglar, fågelappar, fågelsidor mm

natursidan.se – en guldgruva för naturälskare finns en test av olika fågelappar. Där finns även mycket annan information för fågelintresserade. Här är några exempel:

 

 

2 reaktioner på ”Vårfåglar, fågelappar, fågelsidor mm

  1. Pingback: På gång just nu – 16 mars 2018 – Seniorvinklat

  2. Pingback: På gång just nu – 5 april 2018 – Seniorvinklat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s