På gång just nu – den 19 december 2021

På gång just nu – den 19 december 2021 handlar om djurbilder, wifi, senioranpassade inlägg, dopparedan, trötta ögon, deckare och Henrik Vlll

Bilder på djur

Titta och häpna över några fantastiska djurbilder som The Guardian publicerade i veckan.


Krångel med wifin?

I Dagens Nyheter 16 dec 2021 finns en mycket bra artikel om hur man får fart på sin wifi om man tycker internetuppkopplingen är för långsam. Visste ni t ex att om grannen (i flerfamiljshus) tittar på en långfilm trådlöst kan det påverka ditt surfande. Om sådant och hastigheter, routrar, trådlösa nätverk, placeringar och prestanda finns att läsa här.


Senioranpassat

En välbesökt sida på min blogg är ett inlägg om 55+-boende – bra eller dåligt?. I anslutning till det inlägget vill jag rekommendera en relevant sida på seniorval.se.

Kanske kan du, någon anhörig eller vän som är senior ha nytta av den.

Dopparedan

Dopparedan är en svensk sedvänja och uppstod under medeltiden.

Medeltidens julfasta varade till julaftons kväll. Fastan innebar att man inte fick äta kött, men genom att doppa bröd i köttspadet kunde man ändå få en smak av kött utan att bryta fastan. Det måste ha upplevts som en höjdare eftersom dagen fick namn efter doppet. Själv är jag inte jätteförtjust i det, men låter en liten brödbit slinka ned mest för traditionens skull.

Lutfisken däremot en favorit som vi äter på juldagen. Den är också en rätt som hade med julfastan att göra och som man förr åt innan jul. Därefter har den kommit att bli juldagens traditionella maträtt tillsammans med risgrynsgröten.

En annan favorit är Janssons frestelse. Läste att ansjovisen är slut i affärerna. Det beror på att fisket av skarpsill har varit dåligt. Det har alltså inte något med coronan att göra, vilket man med all rätt brukar skylla det mesta på.


Var rädd om dina ögon

Nu på vintern är det lätt man får problem med torra ögon. Luften inomhus är torr och mycket skärmtittande kan irritera ögonen. Här finns lite bra hjälpmedel att välja på.


Spänning på nattduksbordet

Jullektyr blir Pascal Engmans Änkorna.

Förlagstext:

”Pascal Engman är den nya generationens mästare. Med lätt hand kastar han dig in i sina dramer. Det är mästerligt”. David Lagercrantz

”En osviklig förmåga att bygga upp spänning.” DN

”Med cliffhangers och en spännande, trovärdig intrig lyckas han bygga upp ett tempo i berättelsen som aldrig släpper taget.” Aftonbladet

En manlig polis hittas mördad på Gärdet och bara minuter från brottsplatsen upptäcks ytterligare ett offer, en ung kvinna av okänd identitet. Dubbelmordet leder polisinspektör Vanessa Frank in på en snårig utredning som visar sig bli mer personlig än hon någonsin kunnat ana. När spåren allt eftersom börjar peka mot IS är skräcken ett faktum.

Samhällets rädsla för terrorbrott ökar samtidigt som terrornätverken blir bättre på att verka i det dolda. Och när sorgens förmåga att föra samman människor omvandlas till en effektiv drivkraft att hämnas, kan konsekvenserna bli förödande.

Änkorna är den tredje, fristående delen i Pascal Engmans serie om polisinspektör Vanessa Frank. I denna fartfyllda thriller fördjupas historien om den egensinniga hjältinnan Vanessa, samtidigt som den berör en skrämmande aktuell hotbild mot vårt samhälle.

Henrik Vlll igen!!!

Vet inte för vilken gång i ordningen jag sett eller läst om denne man. Men jag tänker inte missa den brittiska dokumentären på SvtPlay.

20 thoughts on “På gång just nu – den 19 december 2021

 1. Dopp i grytan har vi inte i Skåne men jag bor numera i Småland och där är det vanligt. Jag har inte smakat det. Lutfisk tillhör en favorit så den äter jag så länge den finns att få tag i. Har droppar som heter Viscotears till mina torra ögon.
  Önskar en trevlig vecka
  Anki o Minton

  1. Du är rädd om dina ögon förstår jag. Men visst är det gott med lutfisk! Det var nytt att man inte har dopp i Skåne!
   Hoppas du och Minton också får en bra vecka. Här har kommit lite lite snö och det är så vackert. Kramar

 2. Vad konstigt. Ansjovis har de här till extrapris den här veckan. Ska handla imorgon. Får kolla om det finns några att köpa.
  Artikeln om wifi är låst. Kan jag tyvärr inte läsa. Är inte så förtjust i trådlöst men det kommer här snart överallt.
  Djurbilderna ska jag titta på senare ikväll.
  Ha en fin 4. advent kväll och en trevlig ny vecka!

  1. Märkligt att DN-artikeln är låst. Jag kommer in och är inte prenumerant.
   Ännu märkligare att ni har ansjovis hos er och till extrapris. Här skyltar man med att den är slutsåld. Hoppas du får tag i den.
   Ha en fin vecka du också!

 3. Dopp i grytan är inte min grej heller. Det ska ju vara vörtbröd, och det är sött så inget dopp för mig heller.
  Änkorna har jag läst. Håller helt med att Pascal Engman är den nya generationens mästare. Det gäller till viss mån även Fredrik Backman, fast i en annan genre då.
  Torra ögon – ja, det lider jag absolut av. Har redan köpt ögondroppar mot mina röda, trötta och uttorkade gluggar;-)

  1. Backman har jag inte läst. Tack för tipset! Tror inte du är ensam om att inte gilla doppet.
   Det är jobbigt med irriterade ögon, men jag tycker det hjälper bra med droppar.

 4. +55 boenden har jag mina uppfattningar om, min pappa och hans fru har nyligen flyttat till ett sådant. Min pappa är 83 och hans fru 80. För min pappas fru är detta ett lyft, hon har Parkinson och behöver verkligen en anpassad lägenhet, samtidigt tycker jag att vi ska kunna bo alla tillsammans. Det finns ju numera koncept, typ Bovieran https://bovieran.se/ som inriktar sig enkom på 55+, vilket jag är, men jag vill ha småbarn även i mitt område även om dom stör lite grand.

  1. Så bra att din pappa och hans fru har fått tag i ett bättre boende.
   Tack för länken. Skall kolla den och kommer lägga den på inlägget om 55+-boende.
   Jag gillar också att ha barn i närheten där jag bor.

 5. Åter problem med att kommentera på bloggen, på läsaren går det bra nu. Vilka fantastiska djurbilder! Men jag blev ledsen över de döda girafferna.

  Doppat i grytan har jag nog bara gjort en gång och det var när vi firade jul med syster min, svågern har den traditionen. Jansson väntar vi med till efter jul. Bakade ca 50 karelska piroger igår och idag blir det knäck och kola, tror jag.

  1. Jag börjar undra om det har med annonserna att göra att du inte kan kommentera. Har inte fått svar från WP än. Bra att du kan använda läsaren i stället.
   Tragiskt med girafferna. Men vilka bilder.
   Undrar hur karelska piroger smakar? Förstår att det är jättegoda!. Knäck och kola passar verkligen på julgottebordet.

   1. Jag har svårt för att tro att det har med annonserna att göra. Skrev du till den engelskspråkiga supporten? Den svenska svarar aldrig.

    Karelska piroger är matiga, det är ju rågmjöl och risgrynsgröt i dem. Kolan är favorit hos barn och barnbarn, jag gör den jättemörk – och knäcken görs på plåt. För mycket pill annars och skräpigt när man äter den. I år tänker jag också testa Ernsts nötbräck.

   2. Tack för påminnelsen om Ernst nötbräck. De såg vansinnigt goda ut!
    OK jag skriver till den engelska.
    Pirogerna låter väldigt mäktiga.

 6. Anonym

  Tack Eva, då vet jag varför det heter dopparedan och varför det var så viktigt att doppa. Har jag alltid undrat. Och aldrig gjort. 🙂 Och tur att man inte gillar Jansson när nu ansjovisen är slut, jösses.
  Ska faktiskt oväntat nog kolla Seniorvalssidan, tack för tips! Maken blir 50 nästa år, dags att börja fundera på nästa fas…. 🙂
  //Gunilla (som alltid blir anonym när jag kommenterar från paddan….)

  1. Tror det är jättebra att ha lite framförhållning när det gäller boende och ålder. Hoppas du äter någon annan god julmat 😉

 7. Artikeln på DN kom inte jag heller in på. Djurbilderna gillar jag men lutfisken får luta sig mot någon annan ( ett dåligt försök till en ordvits hahaha!) Det där med ögondroppar behöver jag med ojämna mellanrum och just nu är ett sånt tillfälle när de behövs i den torra vinterluften både ute och inne.
  Var rädd om dig och håll avståndet i helgerna!

 8. Dopp i grytan är något som vi aldrig har jag gillar det inte och detta med wi-fi var intressant.. ansjovis har jag mer än eller mindre aldrig i min Jansson kör lite olika sillsorter i stället..ha en fin dan före dan nu Och det ska bli kul att se om min text syns nu… Kram Nicki 🤗👍🎄🧑‍🎄🦌⛄

Kommentera