På gång just nu – den 5 augusti 2022

På gång just nu – den 5 augusti 2022 är ord som man förknippar med skörd, skolstart, kräftor, svamp, Augustimåne, stjärnregn, äpplen, kick-offs mm.

Läs gärna mer om månaden Augusti enligt Bondepraktikan.

Det borde vara en riktigt fin och njutningsfull månad om det inte var så mycket annat som krig, konjunkturnedgång, inflation, räntehöjningar, prisökningar, brist på livsmedel och virus som förmörkar tillvaron i dessa dagar.

Jag önskar dig trots allt en bra början på hösten med några bilder av Carl Larsson.

Glöm modetrenderna i höst

Med tanke på prishöjningarna och hotande ransonering av el och värme lär nog de flesta av oss ignorera höstens modetrender och i stället klä oss i yllestrumpor, varma sjalar, mössor, ullkoftor och varma dunplagg.

Vem vet kanske en gammal flanellnattsärk kommer till heders?


Inte desto mindre kan det vara intressant och spännande att besöka Nordiska museet i Stockholm – live eller på websidan. Där pågår en kritikerrosad och välbesökt utställning Nordens Paris som förflyttar en till haute couturens gyllene era och Parismodets nordligaste utpost – Franska damskrädderiet på varuhuset NK i Stockholm. 

Utställningen pågår till den 18 september 2022.


Kryddbuketter fägnad för öga, näsa och gom

Det är hög tid att plocka och arrangera kryddbuketter.

Örter som passar bra att torka är t ex: oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss. Plocka och bind ihop en liten bukett hårt. (De krymper när de torkar.) Låt dem inte hänga för tätt så de möglar.

En trevligt pynt till köket som sprider behaglig doft även om man inte använder dem.


Segelregatta på Shetland

Bilden nedan visar segelhamnen i Lerwick på Shetland nu i augusti där den stora havskappseglingen The Tall Ship Race avgår 2023.

Du kanske känner igen stenhusen i bakgrunden. Där skymtar kommissarie Perez charmiga lilla bostad som vi sett så många gånger i TV-serien Shetland.

Douglas Henshall som spelar rollen som kommissarie Perez har nu deklarerat att avsnittet som är på gång just nu är det sista för hans del. Han har spelat rollen sedan 2013 då serien startade så man kan förstå om han börjar tröttna.

Relaterat inlägg: Shetlandsöarna och Hebriderna i litteraturen och i TV-serier


Den 12 augusti – lämplig dag för kräftskivan

Så här på sensommaren brukar många vilja ställa till med fest. För den som planerar en kräftskiva är fredagen den 12 augusti en lämplig dag.

Då är det nämligen fullmåne – Augustimåne – och årets spektakulära meteorregn/stjärnfall är som mest aktivt den 12.

Alltså vid klart väder en garanterat ”stjärnspäckad ”underhållning för gästerna.


Varning för hunden

Varför hundar ylar och skäller vid fullmåne har man inte lyckats klura ut. En engelsk studie har kommit fram till att hundbett är dubbelt så vanligt under fullmåne än på andra nätter.

Fjärilsbrist i trädgårdstäppan

I brist på levande fjärilar i täppan får man kompensera med fjärilar på bild och njuta av innehållet.

Kräftor på gång just nu

Angående kräftor rekommenderar många matskribenter nu att man skall satsa på tillbehören till kräftorna. Lika viktigt tycker jag det är med vilken dessert som passar efter kräftorna.

På Professionell secrets föreslår man

Efter salta kräftor är det extra gott med något sött. Och för att sötman ska vara extra uppfriskande så är ordentlig syra – ”friskhet” – rätt väg att gå.

Citron och marängkaka/pavlova,

Rabarberpaj, krusbärspaj mm., eller

Citrus och flädersorbet.

Det låter väl smarrigt?! Kan ju även smaka bra efter vilken måltid som helst.


Äppelskördarpå gång just nu

Nu är det fullt tryck på mitt inlägg om äppelsorter och Vilket äpple som passar bäst till vad.

Själv är jag barnsligt förtjust i ugnsbakade äpplen med smör, kanel, socker, nötter, ev några russin och sirap.

Kärna gärna ur med äppelkärnare. Ha bakplåtspapper i ugnsformen. 225 grader i vanlig ugn i ca 20 min. Mums med vaniljsås eller glass.


Brist på senap

Även den goda Dijonsenapen börjar det bli svårt att få tag i. En svårslagen smaksättare.

Dålig skörd i Kanada och kriget i Ukraina där man odlar senapsfröna är de främsta orsakerna.

Frankrike är ett av de länder i världen som konsumerar mest senap. Ett kilo om året per skalle lär vara det genomsnittliga.


Spana efter gröna tomater

Inlagda gröna tomater sätter piff på många rätter i höst och vinter. Här ett inlägg hur man gör steg för steg.


Lätta maträtter som mättar


17 thoughts on “På gång just nu – den 5 augusti 2022

 1. Mitt intresse för de traditionella kräftorna försvann helt när det blev tillåtet att sälja kräftor året runt, tror att handeln som låg bakom detta önskemål om avskaffandet av förbudet ångrar detta bittert. Mystiken med kräftor försvann? Vem vill äta julskinka och doppa i grytan i april? Här dödade man en tradition och förmodligen förlorade handeln på detta. Senapsbristen syns inte i butikerna, har tittat och det finns gott om senap, senapsfröna har dessutom en lång hållbarhet, så undrar hur faktisk risken är.

  1. Förbudet hävdes redan 1994 så jag tror handeln har hämtat sig. Jag tror ändå många vill ställa till med fest så här i slutet av sommaren. Vad man vill bjuda på är ju upp till var och en.
   Jag har i alla fall tydligt märkt bristen på just Dijonsenap.

 2. Ett mycket inspirerande inlägg. Måste kolla senapen för den vill jag inte vara utan. Fjärilarna har varit väldigt få denna sommar och även humlor och bi. Känns lite oroväckande. Brukar lägga in gröna tomater för det så gott till vinterns middagar. Dina små recept låter gott så de får jag testa.
  Kramar från ett regnigt Rottne

  1. Tack för det! Lite oroväckande med fjärilarna. Vi får hoppas det är tillfälligt. Javisst är gröna inlagda tomater en höjdare.
   Nu har vi också fått regn. Det var efterlängtat. Tack och lov blev det inte fruktansvärda skyfall som man läst somliga blev drabbade av.
   Kramar till dig och vovven!

 3. Jo då, kräftor är ju augusti månads behållning. MEN du glömde surströmmingen. För även den verkar vara på utdöende, ungefär som dijonsenap. Att det år efter år nämns att det är brist på strömming är ju inget nytt, men det där med senapen visste jag inte. Ska genast fylla på lagret. Men grejen är ju den att även dijonsenap har ett bäst före datum, tyvärr…
  Om Douglas Henshall ger upp medverkan som Perez dör Shetland efter nästa säsong. Jag förstår ju att han börjar tröttna, men han ÄR ju Shetland så… Tack och lov att han hängde med i 10 år då…

  1. Precis när jag skickade inlägget kom jag på surströmmingen. Tråkigt för alla surströmmingsälskare.
   Jo man bör kolla datum på Dijonen om man kommer över den. Här börjar den ta slut. I Frankrike lär hyllorna gapa tomma.
   Jo men det kanske räcker med Shetland nu. Men serien har jag sett med stor behållning.

 4. Du sätter som vanligt fingret på intressanta saker! Kräftor har jag inte ätit på väldigt många år, då Lasse inte åt det, så tackade vi alltid nej till kräftskivor … och surströmming är inte min grej …
  Jag älskar hösten och ser fram emot en bra svampmånad i september 🙂

  1. Tack Anki. De orden värmde. Jag är faktiskt inte heller någon kräftälskare. Några havskräftor äter jag dock gärna. Absolut inte surströmming, men jag tycker det är synd om strömmingen tar slut. Förstår att du längtar efter svampen nu.

 5. Anonym

  Mycket sensommarkänsla i det här inlägget, härligt. 🙂 Fullmåne och grönsaker och allt.
  Kräftor äter vi inte men en citronpavlova säger jag inte nej till.
  Shetland har jag ingen koll på men nu börjar jag bli intresserad av att läsa mer. Om ön, inte tv-serien. 🙂
  Och dijonsenap ska jag genast ut och bunkra, alltså. Tack för tipset.
  //Gunilla

  1. Sensommar jag. Men nu ska vi tydligen få uppleva en lite värmebölja till. Det blir väl en fin avslutning på sommarlovet för skolbarnen.
   Så du gillar inte Shetland-serien. Kan faktiskt förstå dig. Det är miljön och naturen som fascinerar mig mest med den serien.

 6. Jag är lite sent ute med att läsa inlägg just nu. Har inte hunnit med i svängarna riktigt men jag har inte glömt bort dem. Och som alltid så är dina inlägg intressanta och mångsidiga. Här har jag inte alls lika många fjärilar som jag brukar ha. Men det kan bero på att fjärlisbusken knappt kommit igång att blomma än! Det är ovanligt sent och beror förmodligen på den kalla våren och extremt torra sommaren. Torkan är verkligen ett problem i år. De “träsk” som finns på mitt jobbdistrikt är helt torrlagda nu. Inte en droppe vatten kvar i flera av dem. I våras var det tvärtom! Då var det översvämning överallt här. Så med tanke på att allt det vattnet är borta säger en del om hur torrt det är här! Tråkigt!
  Och vad trist att höra att Douglas Henshall slutar! Det blir inte detsamma utan honom! Jag tröttnar aldrig på den serien på grund av dels miljön men också på grund av den lugna småstadsstilen när de utreder brotten. Ingen action som i Amerikanska serier, även om jag gillar dem också.
  Önskar dig en fin dag!

  1. Det är alltid lika trevligt at höra av dig. Ja det är extremt torrt. Vi har visserligen haft lite regn, men det blev snabbt torrt igen och nu blir det ju extremvärme igen.
   Hoppas nu bara din fjärilsbuske börjar blomma snart.
   Håller med om att den lugn småstadsstilen i Shetlandsserien är tilltalande. Ju äldre jag blir desto svårare får jag för action med våld och brutala mord.
   Har du någon ny resa på gång?
   Ha nu en fortsatt fin vecka!

 7. Ett spännande och intressant inlägg som vanligt..och när det gäller kräftor så tycker jag visserligen att det är gott men är för krångligt och omständigt att hålla på med så när dom flesta vräker i sig kräftor så tar jag högst en eller två sen tar jag mig an räkorna istället..ha en riktigt fin onsdag nu kram Nicki 🤗

  1. Är heller inte så där väldigt begeistrad i signalkräftor- Däremot havskräftor är en favorit. Räkor är enkelt och jättegott och passar alltid.
   En trevlig onsdag till dig också 😊😊😊

 8. Det är verkligen sensommarkänsla nu. Träden dignar av frukt, utom de som tagit en paus, som tyvärr vårt Aromaträd. Men päronträdet: Vad göra av denna otroliga mängd päron? Javisst ja, päronmos är gott det också. Sen måste jag nämna den godaste äpplepajen. Som ung student bodde jag ett tag i en studentkorridor. En amerikansk tjej bakade en äpplepaj som alla blev lyriska över. Egentligen inget märkvärdigt, men knepet var att hon hyvlade äpplena med osthyvel. Varvat med socker och kanel – helt otroligt god!

  Kräftor är gott, tänk om… det var ju några år sedan. Men vete katten om det ryms någon efterrätt när man ätit sig proppmätt på dessa goda.

  Detta med fullmåne och hundar. Undrar om det var fullmåne den gången vi var i morföräldrarnas hus, mormor var på sitt yttersta på ett sjukhus där mamma vakade. Plötsligt hör vi en hund yla och pappa säger: “Nu dog mommo.” Men det gjorde hon inte. Det var hans mor som dog, min farmor. Några dagar senare dog mormor.

  Och jag som har så mycket oregano, ska genast gå ut och plocka mig en bukett! Tack för intressant inlägg, som vanligt, inte minst om Nordens Paris!

  1. Tack för din intressanta och välskrivna kommentar. Det var en märklig historia med hunden som ylade då din farmor dog. Det ligger allt någonting i sådant. Något vi inte riktigt kan förstå!
   Skall absolut testa den amerikanska äpplepajen. Det vattnas i munnen när jag tänker på den. Synd med Aromaäpplena som är så goda. Är det gråpäron eller?
   Oregano är jättefint att torka. Glömde så i våras så jag har tyvärr inga.
   Hinner själv inte besöka utställningen om modet p g a flytten, men skulle gärna velat se den.
   Det märks att du känner dig bättre nu.

 9. Pingback: På gång - 3 augusti 2023 - Seniorvinklat

Kommentera