På gång – 30 maj 2023

På gång – 30 maj 2023 i hänryckningens tid är bästa sockan, Happy Valley, cykel, tennis, scones, fågelägg och Sveriges nationaldag.


Snart dags att fira nationaldagen. Här firar vi den på Drottningholm – en festdag för hela familjen!


Bästa sockan

Nu har jag hittat mina favoritsockor. Supersköna, eleganta och temperaturreglerande sidensockor för alla tillfällen och med behaglig resår. Behagliga mot huden och med optimal andningsförmåga. 95% siden och 5% polyester. Ut med alla tufsiga och noppiga sockor!


Happy Valley sista säsongen (3) kommer på SvtPlay den 4 juni. Efter närmare sju år är det äntligen dags för upplösningen. Tidigare säsonger av serien kan man se på SvtPlay.


Italienska Girot

På gång eller snarare på cykel har varit Giro d’Italia där deltagarna gick i mål i Rom i söndags. Mycket underhållande och fascinerande att beskåda bella Italia från ovan.


Franska öppna

Tennisen på Roland Garros i Paris invigdes i söndags och kommer att bli spännande att följa. Kommer kanske Djokovic att bli utspelad av danska Holger Rune?

Vet ni för resten vem Roland Garros var? Inte en tennisspelare som man skulle kunna tro. Han var en fransk flygpionjär och jaktplanspilot och den förste att flyga över Medelhavet vilket skedde 1913. Han blev nedskjuten och dödad under första världskriget. Det var hans bäste vän, som var ordförande i idrottsklubben som såg till att stadion skulle uppkallas efter Garros.

.

(tenacious betyder envis)


Scones på gång

Det var länge sedan jag åt scones. Idag blev jag sugen och frestad att baka några. Det är Elsa Billgren och Tareq Taylor som inspirerat mig.

Med vetemjöl (4 dl), bakpulver (2 tsk), salt (1/2 tsk), smör ( 50 gr) och yoghurt eller fil (2 dl) tänkte jag idag knåda ihop eller snarare nypa ihop en deg till 6 runda scones, som jag skårar och taggar lite. 225 gr i ca 15 minuter i mitten av ugnen.

Därefter gäller det att komponera en god sylt att lägga på. De är ju också goda att äta med smör och ost.

Eftersom scones innehåller bakpulver bör de ätas samma dag, vilket väl inte skall vara någon omöjlighet!? Annars kan man frysa in de som bli över.


Fågelägg

Titta så vackra fågeläggen i naturen är nu.


12 thoughts on “På gång – 30 maj 2023

 1. Hej Eva, tack för att du tipsar om sporter jag förr haft lite kontakt med och nu nästan glömt bort. Och – var hittar du de underbara sockorna? Ha en grön skön vecka !

  1. Tack! Jag tycker det är underhållande att se sport på TV, men utövar numera heller ingen själv. Klicka på sockorna så ser du att de finns på Sidenselma. Jag kan verkligen rekommendera dem.

 2. Sedan 15 år tillbaka stickar jag mina sockor själv och kan inte tänka mig några andra. De håller 8 – 10 år innan de blir lite tunna på utsatta ställen. 30 par använder jag och 35 par ligger för närvarande där och väntar på att de tas i bruk. Får tänka efter vem som ska ärva dem som inte är använda 😄
  Det är den bästa tiden på året för mig. Underbara fågelägg! 🤩

 3. Är så imponerad av ditt sockstickande. Med 4 strumpstickor alltså!? Lärde mig det någon gång i skolan, men skulle inte klara det nu.
  Ja nu gäller det att ta tillvara på den vackra naturen.
  Hoppas du får en bra vecka!

 4. Det är så vackert i naturen nu, så vacker grönska och jag tycker mycket om dina första bilder. Den sista, på speglingarna i vattnet, ser nästan ut som sjön där vi brukar promenera.
  Tack för tipset om Happy Valley! Har följt den för flera år sedan och tycker den är bra.
  Ja Roland Garros har jag ju hört talas om via tennisen men vem han var visste jag inte. Men det vet jag nu.
  Och din bild på scones fick mig att längta efter English Cream Tea. Och fågeläggen är som konstverk.

  1. Vi får se om Happy Valley håller kvalitén ännu. Det var så väldigt länge sedan man såg den. Egentligen borde man inte titta på TV alls nu när det är så vackert ute. Det var för resten riktigt smarrigt med scones.

 5. Vilken vacker ny header. Så passande för årstiden:-)
  Allså sidensockor har jag aldrig hört talas om. Så visserligen bambusockor häromdagen, som jag heller aldrig hört talas om, men ändå…

  Happy Valley har jag sett några säsonger, men långt ifrån alla. Älskade den serien. Har kommit av mig en aning med svtplay. Personligen föredrog jag serier som gick en viss tid en viss dag på den “riktiga” tvn…

  De vänstra äggen det ut som vaktelägg.

 6. Håller helt med om att man vill ha TV-serier på en viss dag och viss tid. Det har blivit oerhört rörigt med all streaming och playkanaler som ibland gör att man tröttnar på TV över huvudtaget.
  Visst är det vaktelägg. Tack för påpekandet.

 7. Sockor. Jag landade i sockor i merinoull till vintern, behöver aldrig frysa om fötterna mer. Kanske kan sidensockorna bli sommarens sockor.

  Happy Valley ser jag fram emot, just nu är det Tyst vittne som gäller. Men den är bra otäck för det mesta.

  Kontrastens ägg hittar jag ibland på vår tomt på torpet, de är bedårande. Men när jag skriver så har jag nog hittat såna även i stan.

  Jättefin bildserie på försommarnjutning. Vi har många olika syrener och häggen njuter jag av på torpet. Men jag blir nästan knockad av allt som kommer samtidigt, vill ha det i sakta mak.

 8. Sen på bollen men nu hann jag läsa detta. Härligt att fira nationaldagen på Drottningholm, känns ju som det optimala! 🙂
  Tack för tips om sidensockor, det ska jag föra vidare till mamma 👍
  Scones, det var ju länge sen, inte utan att jag blev lite sugen jag också… Jag gjorde en sylt med björnbär och vanilj förra året, googlade ett recept. Det kan rekommenderas! 🙂

Kommentera