En sjätte grundsmak på gång?

En sjätte grundsmak på gång. Grundsmakerna känner man ju med hjälp av smaklökarna på tungan, i gommen och i svalget. Under min uppväxt talade man om fyra grundsmaker. Det var sött, surt, beskt och salt.

Umami

I början på 2000-talet tillkom umami, som länge funnits i kinesiskt och japansk kokkonst. Det blev den femte grundsmaken. Det var en japansk kemiprofessor som bestämde det.

Exempel på födoämnen som smakar umami är

 • sojasås,
 • fisksås,
 • ansjovis,
 • kött,
 • buljong,
 • lagrad ost,
 • tomater (extra mycket i ketchup, tomatpuré och soltorkade tomater),
 • torkad svamp,
 • sardeller,
 • skaldjur (särskilt pilgrimsmusslor),
 • alger,
 • parmaskinka mm.

Det japanska namnet umami betyder för övrigt välsmakande eller god/färsk smak.

Jag kan inte påstå att jag kan känna en speciell umamismak. Naturligtvis vet jag hur födoämnena ovan smakar, men jag kan inte identifiera själva umamismaken. Jag brister inte ut i ett lyckorus och säger “så gott det är med den umamismakande osten eller tomaten”.

Uamismaken lär lyfta de andra smakerna!

Salmiak – den sjätte grundsmaken?

Nu har amerikanska forskare vid USC Dornsife hittat bevis som tyder på att vi eventuellt har en sjätte grundsmak på tungan som ve och fasa skall vara salmiak.

 • Salmiak eller ammoniumklorid är ett slags salt som finns i saltlakrits.
 • Somliga tycker att smaken är obehaglig medan andra gillar det vita pulvret som finns i salmiakgodis. Smaken kan man beskriva som en blandning av surt, beskt och salt.
 • Saltlakrits säljer man mest i de nordiska länderna, i Nederländerna och i Baltikum. Salmiak skall man inte förväxla med lakritsrot eller ren lakrits.
 • Vanlig lakrits är brunt och har en lite rundare och sötare smak. Salmiak med lakrits blir saltlakrits. Lakrits utan salmiak blir sötlakrits.

Jag kan lätt förnimma den saltsursöta smaken av salmiakpastillerna och bronzoltabletterna man åt som godis som barn.

Rätt balans mellan smakerna

Experter på mat och smaker betonar ofta hur viktigt det är att ha rätt balans mellan smakerna sött, surt, salt, beskt och umami för att kunna laga god mat.

Om man erkänner salmiak som en ny grundsmak blir det säkert trendigt med salmiakkryddad mat bland världens mästerkockar. Vad säger ni om det?

Ännu är inte sista ordet sagt om man skall klassificera salmiak som den sjätte grundsmaken. Hoppas det beslutet dröjer!

Relaterade länkar

Odla lakrits

11 thoughts on “En sjätte grundsmak på gång?

 1. Jag har svårt att föreställa mig hur salmiak skulle smaka i mat. Har nog inte ens tänkt på umami fast jag vet att man har talat om den som ny grundsmak. Gillar annars både söt och salt lakrits men äter inte något sånt nu för tiden, utom undantagsvis,

  1. Har som sagt också väldigt svårt att föreställa mig hur salmiak skulle smaka i mat. Umami förstår jag mig inte heller på. Har lite svårt för lakrits över huvudtaget.

 2. Umami får jag inte grepp om heller. Lakrits var jag aldrig förtjust i och salmiak i maten har jag också problem med. Men man får väl smaka och sedan vet man bättre. Det var intressant, Eva! Ha en trevlig kväll!

  1. Läser mycket tidningar. Detta har jag läst om i Forskning & Framsteg och i Illustrerad vetenskap. För mig räcker det också med fyra smaker.

 3. Egentligen behövs väl bara två smaker, gott eller inte gott. 😀 Lakrits med salmiaksmak gillar jag men i maten tror jag inte det skulle smaka gott.

 4. Spännande, men jag håller med Ulla!
  Jag älskar saltlakrits, men äter det inte så ofta numer – sägs ju inte vara så bra för blodtrycket 🙂 Jag är lite nyfiken på hur det passar i mat, kanske vågar jag testa någon gång. Ett tag var det väldigt inne med mörk choklad i matlagning, men det är inget jag smakat …

  1. Nä jag har också sett att det inte är bra för blodtrycket med lakrits. Men det gäller nog bara i större mängder.
   Choklad är gott men inte i mat tror jag.
   Ha en bra torsdag!

 5. Spännande! Men stolligt. Salmiak som ny grundsmak? Nä tack. 🙂 De första fyra är jag med på, umami har jag hört om men tänker som du – svårt att identifiera. Och så salmiak på det?! Ja jösses. Tack för intressant inlägg Eva!

Kommentera