På gång just nu – den 3 oktober 2020

Mikaeldagen – vinterhalvårets första dag
På Mikaeldagen den 29 september firades ”mickelsmäss” – en av de största helgerna på året i det gamla svenska bondesamhället.

Skörden var bärgad och förråden fyllda med mer mat än vid någon annan tidpunkt på året. Man bytte till vinterkläder och började tända ljus om kvällarna från denna dag.

Boskapen fördes in i ladorna. Det skulle ske under tystnad. Om maran märkte att djuren kom in i ladugården fanns risk att hon red djuren så de blev sjuka och dog. Människor föreställde sig att maran var ett väsen som kunde rida både djur och människor om natten och göra dem sjuka. Härav uttrycket ”mardröm”.

Idag firas mickelsmäss med skördefester eller marknader på en del orter.

Micke

Hög tid för fönstertvätt
Lämpligt att putsa fönstren nu innan det blir för kallt. Själv putsade jag mina igår. Varmt vatten, några droppar Yes och en slatt ättika. Ättikan är till för att minska märken av skrapan. Om det är kallt kan man ta en slatt T-Röd i stället.

Jag blir ändå aldrig riktigt nöjd med putsningen. Antingen blir fönstren flammiga eller så syns skrapränderna ändå. Vetskapen och tillfredsställelsen att de i alla fall är rena får räcka.

Pantern Baghera – live
Nyligen lyckade en indisk fotograf fånga den extremt sällsynta svarta pantern på bild i centrala Indien. Se fantastiska bilder från Paris Match här.

Panterns svarta färg kommer från något som kallas melanism, en genmutation som orsakar överproduktion av pigment. Det är motsatsen till albinism. Även om djuret ser helt svart ut under dagtid framträder leopardmönstret på natten, på bilder tagna med infraröd kamera.

TV
Har sett tre riktigt bra och sevärda program på sistone.

POMPEJI (SvtPlay)
Livet före katastrofen. Arkeologer gräver ut hittills outforskade delar av den begravda staden och hittar allt från dåtida vardagsliv till politiskt klotter och gudabilder. Från Vetenskapens värld.

Intresserad av Pompeji har man genom åren sett en del om utgrävningarna där tidigare. Detta program visar verkligen nyheter som man inte känt till tidigare.

Del 2 som kommer den 5 oktober avslöjar de sista timmarna före stadens undergång.

EDIT PIAF (SvtPlay)
Kretsen kring Edith Piaf. Om Edit Piafs liv har det gjorts många dokumentärer.

Med många privata filmklipp som inte tidigare visats möter man här en annan sida hos hennne. Bland annat hennes karriär i USA, vänskapen med Marlene Dietrich och inte minst hennes svåra och smärtsamma sjukdom. Piaf drog nytta av männen hon hade i sin närhet. Svensk berättare: Rikard Wolff.

SHETLAND (SvtPlay)
Shetlands vilda sida. En mycket fin naturfilm om uttrar, sälar och mängder av sjöfåglar. En naturfilm som sticker ut.

I The Guardian finns en trevlig och intressant artikel om Shetlands natur, vikingalämningar och människor med urläckra bilder.

Ge mobilen ett längre liv
Här är de viktigaste sakerna för att förlänga batteriets livstid.

 • Låt aldrig mobilen bli urladdad länge. Dagens batterier tål inte urladdningar. Mobilen mår bäst av att laddas kort några gånger under dagen än att ligga på laddning under natten.
 • Lämna inte mobilen framme i solen, till exempel under vindrutan i bilen. Värmen är mycket skadlig för batteriet.
 • Ladda inte vid minusgrader. Det kan skada och minska livslängden hos batteriet. Håll mobilen i en innerficka om det är kallt, och använd headset om du pratar.

Andra elverktyg som skruvdragare, trädgårdsapparater mm skall alltid laddas direkt efter användning.

Många andra bra tips i en artikel i DN av Hans Arbman 2020-09-28.

Fyndiga tweets
Man skall inte göra sig lustig över andras olycka eller sjukdom men jag kan inte låta bli att visa dessa tweets från Douglas Henshalls konto efter nyheten om att Mr Trump blivit smittad.

Douglas Henshall spelar ju kommissarie Perez i TV-serien Shetland. För oss som väntar på nästa säsong kommer det dröja lite till. Den senaste säsongen skulle precis börjas spelas in när coronapandemin bröt ut. Så vitt jag vet har de inte påbörjats ännu, men är förhoppningsvis på G.

Den lilla svarta
I garderoben var den lilla svarta ett säkert kort och ett begrepp för många modemedvetna kvinnor under årtionden att ta till vid festliga tillfällen. Oftast var det en åtsittande svart klänning. Camilla Thulins lilla svarta V-ringade sammetsjumper hade passat i min garderob. Den finns i mängder med utföranden i olika färger och mönstrad här. Hos Jacobssons.


32 thoughts on “På gång just nu – den 3 oktober 2020

  1. Tack Agneta. Det är alla mina läsare värda!
   Den som kommer på det ultimata sättet att putsa fönster är värd ett nobelpris.
   Trevlig helg!

 1. Lika trevligt som alltid. Ättika till fönsterputs skall jag testa.
  Tittade också på dokumentären om Pompeji och Piaf. Båda var väldigt intressanta.
  Ha en skön helg

  1. Trevligt att höra att du sett och tyckt om dokumentärerna.
   Ättikan gör faktiskt lite nytta. Men att undvika skrapränder helt lyckas åtminstone inte jag med.
   Här har vi storm och regn idag. Blir att sitta inne och kura!
   Kram

 2. Trevlig blandning!
  Intressant om Mikaeldagen, hade totalt glömt bort detta.
  Tyvärr kan jag inte se alla program från svensk TV, bara ytterst fåtal, tråkigt.
  Den lilla svart är bra för man känner sig alltid klädd och den kan ha några år på nacken utan att det märks, stilren. Jag har även en ”lilla svarta” som är blå, går det också.
  Trevlig helg!

  1. Vet inte om det är någon större förlust att inte kunna se svensk TV. Oftast är det dock inget som roar mig särskilt. Engelska dokumentärer och serier tillhör de bättre. Du har säkert ett stort utbud att välja på.
   Visst har man användning för den lilla svarta i vilken form man nu har den. Den blir aldrig fel och det gör inget att den är välanvänd.
   Nu har vi riktigt höstväder här med regn och blåst.
   Trevlig söndag!
   Såg på några engelska fotbollsmatcher i går att det regnade rejält. Förstår inte att de kan spela när regnet vräker ner.

 3. För mig är det ultimata sättet att putsa fönster att leja en fönsterputsfirma! är jag värd ett Nobelpris nu? 😂🤣😉
  Det där med mickelsmäss var intressant! Det var väldigt längesedan jag hörde det ordet överhuvudtaget och det här visste jag inte om det.
  Kan bara hålla med Douglas Henshall. Viruset visste nog inte vad det gav sig in på där! Usch det var elakt 🙃.
  Ha en fin helg!

  1. Nej det blir inget nobelpris. Det är fubb!!! Uppriktigt sagt tror jag vi också anlitar proffs till nästa fönstertvätt. Gäller bara att hitta några som är bra.
   Det är väldigt kul att följa DH på twitter. Han är så härligt humoristisk och slagfärdig.
   Vi får väl önska trumpen god bättring i alla fall.
   Ha en fin söndag. Ni har väl oväder också kantänka!

   1. Hahaha! Trodde nästan att jag skulle bli utan pris! Men det är jättebekvämt med proffs som gör jobbet åt en. Jag har en väninna som har en städfirma och hon har jätteduktiga killar som putsar fönster. Så jag har min ” egen” kille som kommer två gånger om året och putsar här. Och det kostar bara kring 500 kr efter rutavdraget, så det är absolut värt det!
    Nog har vi oväder här alltid, regn och blåst! Men jag tycker det är mysigt att sitta inne och tända lite ljus och titta ut!
    Ha en fin söndag du med!

 4. Mina fönster är också rena och gardinerna är tvättade. Känns riktigt bra att det är gjort.
  Mikaeldagen tänkte jag inte på fast jag har en vän som heter Mikael.
  Den svarta pantern var intressant ska genast kolla länken dit.
  Väldigt fin blandning av intressanta och nyttiga ämnen. Ha en fortsatt trevlig helg!

  1. Nu har jag tvättat gardinerna också. Det känns så fint och rent. Så länge det varar…
   Nu regnar det på fönstren så märken, ränder och flammighet försvinner. Skönt!
   Önskar dig en skön söndag!

 5. Att komma in till dig är som det gamla talesättet säger: i en välsorterad lanthandel finns det allt 😉
  Angående Mickelsmäss så kan tilläggas att det var det datum på året som drängar och pigor bytte arbetsgivare. Skördarna var bärgade och det var dags att pröva vingarna någon annanstans. Så förtäljde min gamla svärfar en gång i tiden. Har aldrig sett det i skrift, men han var rätt duktig på vår historia. 😀

  1. Tack så mycket Bergalott! Det var snällt sagt.
   Intressant att man bytte arbetsgivare den dagen också. Det visste jag inte.

   1. Nordiska Museet skriver så här. Googlade för kul skull så jag inte far med osanning 🙂 *I bondesamhället tillmättes dagen stor betydelse och mickelsmäss var en av de viktigare högtiderna på året. Det var då man åter fick tända ljus om kvällarna. Det var också den dag då boskapen togs hem från fäbodarna och skörden skulle vara avklarad. Nu inföll årets enda möjlighet för tjänstefolk att flytta och byta anställning. Dagen är också känd som höstens stora marknadsdag. * Ha en fin dag mitt i rusket. Har just varit ut på en långpromenad i dugget. Men det var härligt 😀

 6. Så höstfin din blogg har blivit. Ursnyggt! Bra jobbat där.
  Mikaeldagen visste jag inte ens att den fanns. Nu vet jag.
  Fönsterputs låter vi fönsterputsare ta hand om. Med RUT-avdrag blir det en win-win situation och utan ränder;-)
  Ja, Shetland saknar jag verkligen, men ikväll börjar åtminstone Grantchester igen. Alltid nåt. Älskar ”Perez” kommentaren om Trump. Klockrent! Bloggade också om Trump idag. Kunde liksom inte låta bli;-)

  1. Kul att just du gillar layouten på bloggen. Du är ju expert på sån’t.
   I fortsättningen anlitar vi nog också proffs till fönsterputsningen. I och för sig ösregnar det på dem nu så man ser inte skavankerna. Visste inte det var RUT på dem.
   Tack än en gång för tipset om sjukresa med taxi som 70+are. Vi har utnyttjat det vid flera tillfällen. Ser inte att man direkt annonserar om den möjligheten någonstans. Det är verkligen värt 140 spänn.
   Vad tyckte du om Grantchester? Ingen höjdare. Tyvärr med så bra skådisar.
   Inget balkonghäng idag väl!?

   1. Håller helt med dig. Grantchester var ingen höjdare. Några rappa repliker från Geordie, men nej. Handlingen var tamt på gränsen till skrattretande. Saknar Sidney, den gamla prästen. Den nya är visserligen skitsnygg men, nej! Kul dock att Leonard ”åldras” med värdighet.

 7. Jo det där med rena fönster utan ränder är en konst. Lite lättare blev det med en apparat (Kärcher) så slipper man det rinnande smutsvattnet. Men har återinfört gamla metoder o brukar direkt ’eftertorka’ med tidningspapper för att undgå ränder…. Funkar, men lite extra jobb, som apparaten dock kompenserar.
  Även en svart katt har ränder, de syns när den ligger i solen.
  Tack för ett intressant inlägg 😊

  1. Tack själv! Skaffade faktiskt en sådan där Kärcher i början. Tyckte den var så tung att hålla i. De kanske har blivit lättare och bättre nu. Det där med den gamla metoden med tidningspapper tar jag till mig. Så bra att man fortfarande har en papperstidning!
   Ösregnet här idag har dolt alla ränder och märken.

 8. Så höstfint du har gjort – snyggt!
  En trevlig blandning som alltid! Den svarta pantern såg jag bilder på någon annanstans helt nyligen, men minns inte var … häftigt djur!
  Fönsterputsning … inte kul!
  Ha en fin fortsättning på hösten!

  1. Tack Anki! Det måste ha varit ett stort ögonblick att se och ha sinnesnärvaro att ta fram kameran när man möter ett sådant djur.
   Ha en skön söndag i busvädret!

 9. Underbart höstfint på din blogg, känns så välkomnande!

  Att den svarta pantern har fläckar var en nyhet för mig, så vackert djur. Tänk att ha möjligheten att ta sådana bilder. En gång för länge sen bodde jag på samma hotell som Jan Lindblad på Sri Lanka, apropå naturfilmare.

  Fönstren får vara, kan ju inte släppa in någon som putsar dem just nu. Men tidningspapper använder maken till alla speglar, jag tar gamla lakanstrasor när jag pustar fönstren på torpet.

  Om mobilladdning läste jag också häromdagen, bra att veta. Jag använder min på natten och laddar på dagen.
  Trevlig söndag Eva!

  1. Sent skall syndarn vakna. Jag har missat denna fina kommentar totalt! Jasså du använder mobilen på nätterna!
   Knepet med tidningspapper hade jag glömt bort. Tur man fortfarande har papperstidning. Den kan användas till mycket mer än bara läsning. Nästa gång blir det dock inhyrda fönsterputsare. Det som verkar jobbigt med det är att man måste ta ner gardiner och plocka bort allt i fönstren. Men så får det bli. Vi har dessutom treglasfönster – alltså sex sidor per fönster att putsa. Puh!
   Intressant med Sri Lanka och Jan Lindblad. Det vara alldeles oerhört att få möjlighet att fota som han gjorde. Hans naturfilmer glömmer man aldrig!

   1. Ljudboken finns i mobilen.

    Jag har bestämt oss för att vi tar fönstren i ett rum i taget, de är så hemskt smutsiga nu så det behövs verkligen. Tack och lov så har vi inte treglas.

 10. Intressant läsning om både det ena och det andra. Funderar på om det ens skulle vara möjligt att ta in djur under tystnad? En ko som råmar där, en get som bräker där…

 11. Franska Fikon

  Så mycket trevligt! Varför den svarta pantern är svart visste jag inte. Ser bara Baghera framför mig men har undrat varför djuret heter panter och inte är fläckigt.
  Nobelpris får väl inte jag heller, där jag bor finns en fönsterputsarfirma vars affärskoncept är att de kommer 7 gånger/år och tvättar – men bara på utsidan. Man prenumererar på deras tjänster och så kommer de enligt sitt schema och man behöver inte vara hemma. Om fönsterna är på markplan och utan spröjs (som våra) så kostar det 150 per gång. Mycket praktiskt och den mesta smutsen sitter ju på utsidan…
  Pompeiprogrammet står på min lista, Piaf hade jag missat och det vill jag så klart se. Tack och trevlig vecka!

  1. Intressant med fönsterputsningen! Det var en annan variant. Har förstått att det inte kostar så mycket (och dessutom rätt till rut-avdrag) om man anlitar en firma så det får det bli i fortsättningen.
   7 gånger/år! Era fönster måste alltid vara skinande blanka!
   Trevlig fortsättning på veckan!

 12. Jag fattar inte hur du hittar allt matnyttigt. Så himla bra inlägg! Ättika ska jag komma ihåg vid putsningen nästa gång. Vad gäller nöjdhet med resultatet lärde jag mig ett bra förhållningssätt av min svärmor för 15 år sen – ”de är i alla fall renare än innan”. Det kör jag på numera.
  Bra tips om batteriladdning! Tack för det!
  🙂

  1. Så sant så sant -”renare än innan”! Nu har här regnat så mycket, häftiga skyfall, så fönstren ser värre ut än nånsin, men är rena i alla fall, tror jag. Det där regnvattnet innehåller säkert en massa skit som allt annat.

Kommentera