På gång just nu – den 22 april 2022

På gång just nu – den 22 april 2022 handlar om det franska presidentvalet, fjärde dosen vaccin, stuguthyrning, humlor, sparris och fyrar.

Det franska presidentvalet

Det franska ödesvalet på söndag kommer nog många att följa med stort och spänt intresse. Ett ödesval inte bara för Frankrike utan för hela EU.


Fjärde dosen covidvaccin

De första vaccindoserna gick jättebra för mig, men med den fjärde slog det till – helt överraskande. Har legat däckad i hög feber och muskelvärk ett par dagar, men nu är jag på gång igen.


Hyra stuga i sommar?

Det börjar bli dags att bestämma och planera för semester. Om man är lyckligt lottad med ett eget sommarställe är det inga problem. Heller inte om man tänker resa någonstans. Om inte – länkar jag här nedan till några uthyrningssajter. Även om man inte har för avsikt att hyra något ställe är det ganska kul och intressant att kolla priser, faciliteter och läge.

Hyra stuga i Sverige, skärgårdshus och sommarhus

Olika typer av boenden Booking.com

Hyra stugor i skärgården


Humlorna är på gång just nu

Alla humlor du ser ute nu är drottningar. Arbetarna och hannarna dog i höstas. Det gäller att vara extra rädd om drottningen, utan henne – inget humlesamhälle. Just nu letar de efter ett ställe att bygga ett bo – som en skreva eller grästuva – sedan kommer hon föda upp ungefär 500 humlor.

Tänk på att en enda humla kan pollinera 1500 blommor per dag, vilket innebär att ett humlesamhälle tillsammans kan pollinera miljontals blommor under en säsong.

Så här räddar man en humla som behöver hjälp

By Catullia (S. Brunbäck) – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18877530

Sparrissäsongen är på gång just nu

Få primörer är väl så efterlängtade som svensk sparris.

Jag älskar den antingen med hollandaisesås, eller med en lätt vinägrett och skivad parmesanost.

Färsk svensk sparris är på gång just nu

Fyrar på väggen

Ett inlägg med fokus på fyrar i litteraturen mm har jag på gång. En somrig poster att sätta på väggen får bli vinjett för detta kommande inlägg.

Ett inlägg om fyrar är på gång. EN poster med fyrar

TV – BritBox är på gång just nu

Konstaterar att nästa vecka lanserar man BritBox (bakom står BBC och ITV) i Sverige där man har samlat det bästa från brittisk TV. 89 kr/mån* för 3 000 timmars innehåll utlovas. Tror det kommer att bli en stor konkurrent till flera andra streamingtjänster.

*BritBox kommer att inkluderas i Telias Tv & Streaming-paket ”Stor” från och med den 28 april. Via C More kommer det även ingå för Telias kunder med tv-paket där C More Standard eller högre ingår.


15 thoughts on “På gång just nu – den 22 april 2022

 1. Vacker header du har. Humlor har jag många i år och dom är stora. Semestern blir hemma och jag hoppas på bra väder. Väntar på fjärde sprutan men ännu har jag inte fått tid.
  Kramar från oss

  1. Tack! Ja humlorna verkar ovanligt stora tycker jag också. Det är ganska skönt med hemmasemester, när man har odlingar att sköta.
   Kramar till dig och Minton!

 2. En humla och en geting har jag också räddat. Gav de en klick honung som de slickade i sig. Jag köper alltid honung som endast är slungad. Det fick de också att kvickna till.
  Sparris var efterlängtad och här stannar vi hemma hela sommaren.
  Ha en trevlig helg!

  1. Så bra att du kunde rädda både humlan och getingen. Honung var ju jättefint. Det ska jag använda nästa gång också.
   Sparris är jättegott. Hemmasemester är jätteskönt!
   Ha en skön söndag nu. Här är det betydligt svalare nu än för ett par dagar sedan. Det gör inget för då blir den vackra våren längre.

 3. Det ska bli oerhört intressant att följa om Macron slår Le Pen ytterligare en gång. Hoppas det faktiskt.
  Osis med biverkningarna efter fjärde sprutan. Har bara tagit två sprutor hittills och hade problem redan efter andra dosen. Får se om jag satsar på dos nummer 3 eller inte.
  BritBox låter verkligen lockande. Ska bli intressant att se vad tjänsten bjuder på. Det finns ju så himla mycket att välja på nu för tiden. Nästan lite för mycket. Tittar så sällan på “vanlig” tv, utan kollar för det mesta bara herr- och damfotboll.

  1. Idag blir det spännande med valet i Frankrike. Det är mycket som står på spel. Ja Macron måste man ju hålla på.
   Har du bara tagit 2 sprutor? Efter den här reaktionen kommer jag nog också att vara lite skeptisk om dom kommer med ännu fler.
   Ja nu är det fullt ös med fotbollen. Och derbyt idag! Heja AIK!
   Håller med om att det är svårt att välja mellan alla streamingtjänster, men som en stor fan av alla välgjorda brittiska filmer och serier tror jag på Britbox.

  1. Tack Anki! Tror det är väldigt individuellt hur man reagerar på vaccinet. Blev bara så förvånad eftersom jag inte reagerat nämnvärt på de tre första. Har heller ingen pågående infektion i kroppen vad jag vet eller känner av. Du kan säkert ta din spruta utan tvekan.
   Ha nu en riktigt skön söndag!

 4. Skönt att du är på benen igen efter sprutan, det verkar drabba väldigt olika det där med biverkningarna.

  Humlorna som flyger nu är gigantiska och vill inte vara med på foto. Det känns alltid bra att göra en insats för en humla.

  Fyrar är imponerande och ofta vackra byggnader. Av dem på affischen fastnar jag för de röda med “nätkjol”, så fina.
  Trevlig helg Eva!

  1. Så näpet det låter med fyrar med nätkjol! Det är svårt att fånga humlorna på bild om de inte sitter alldeles stilla.
   Är helt återställd efter vaccinationen nu, tack, men har en mörkröd jättesvullnad kvar på armen.

 5. Anonym

  Toppen med stugsajtstips! Vi har använt AirBnb några gånger nu, här i Sverige, med lyckat resultat. Då får man nästan alltid ett bra boende/stuga med kort varsel.
  Och bra att du påminner om att rädda humlorna! Så sent som i förrgår hittade jag en kraschad dam på min förstutrapp. Lite sockervatten senare var hon på vingarna igen.
  Älskar fyraffischen!
  //Gunilla

  1. Måste kolla den sajten med stuguthyrning också. Tack för tipset. Ja nu gäller det att hjälpa humlorna. Folk verkar väldigt engagerade att göra det att döma av besöken på mitt inlägg.

 6. Ja, vi får se hur det går i presidentvalet idag.
  Jag har också tagit fjärde. dålig efter alla fyra.
  Jag älskar sparris, men har inte ätit någon i år, ännu.
  Ha det bra!

  1. Jo men det blev ganska bra i valet i alla fall. Jisses har du reagerat på alla fyra doser.
   Det får bli sparris till Valborg tänkte jag.
   Ha en bra vecka!

Kommentera